Ogródek Przemka cz.2
Re: Ogródek Przemka cz.2
Przemku zieleninka piękna , nie da się ukryć , ale mnie teraz co innego interesuje :P Gęgaj , jak na spowiedzi świętej , wszystko na temat swojej szklarenki! Jaka duża , jakie materiały ,gdzie kupowane , kto robił Ty, czy może gotową kupiłeś?Ile Cię kosztowała i takie tam..... :P
Pozdrawiam,Małgorzata
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie mam szklarenki tylko tunel foliowy. Jest niezbyt duży bo 4x5m. Na podmurówce z betonowych pustaków. Konstrukcja drewniana. W tym roku dodatkowo boki docieplone folią komórkową. Budowaliśmy we dwóch (razem z Kaziem). Budowa jakby policzyć na dniówki trwała 3-5 dni.

Robiliśmy tak by wyszło jak najtaniej. W tym roku kombinuję z ogrzewaniem kablem grzewczym ale to na razie prototyp i jeszcze nie jest zainstalowany. Gosiu w marcowym Działkowcu masz namiary na gotowe szklarenki i tunele foliowe. Mogę podać na p.w. ale to dopiero jutro bo Działkowiec powędrował do teścia (namiary na te firmy ma MagdaMisia)

Robiliśmy tak by wyszło jak najtaniej. W tym roku kombinuję z ogrzewaniem kablem grzewczym ale to na razie prototyp i jeszcze nie jest zainstalowany. Gosiu w marcowym Działkowcu masz namiary na gotowe szklarenki i tunele foliowe. Mogę podać na p.w. ale to dopiero jutro bo Działkowiec powędrował do teścia (namiary na te firmy ma MagdaMisia)
Oj , a ja bym sobie dała głowę uciąć ,że konstrukcja nie jest drewniana ( dopiero teraz na 5 zdjęciu widać ,że jednak drewno).Szybko się z Kaziem ( pozdrów Go ode mnie , proszę :P ) uporaliście.No i solidna robota , skoro przy takiej ilości śniegu nic jej się nie stało.4x5 - taki by mi na początek wystarczył.Mały nie jest.
Krzysiu kupi mi jutro działkowca , więc nie fatyguj się z namiarami.
Dziękuję z a wyjaśnienia i foty , jak nasuną mi się jeszcze jakieś pytania - będę Ci głowę zawracać , jeśli pozwolisz. :P
Krzysiu kupi mi jutro działkowca , więc nie fatyguj się z namiarami.
Dziękuję z a wyjaśnienia i foty , jak nasuną mi się jeszcze jakieś pytania - będę Ci głowę zawracać , jeśli pozwolisz. :P
Pozdrawiam,Małgorzata
-
Kazia oczywiście pozdrowię i zezwalam na zawracanie głowy choć w najbliższym tygodniu będę "mało czasowy".
-
- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Przemku
Widzę, że rozsady pędzą imasz już pozastawiane parapety w kilku rzędach
Aż miło popatrzeć
Piękne ciemierniki i pierwsze kiełki narcyzów i przebiśniegów.
Zajączki dały nie źle popalić Twoim uprawom, najbardziej szkoda krokusów, może odrosną .
Zazdroszczę pięknego inspektu .
Pozdrawiam serdecznie .
Widzę, że rozsady pędzą imasz już pozastawiane parapety w kilku rzędach

Aż miło popatrzeć

Piękne ciemierniki i pierwsze kiełki narcyzów i przebiśniegów.
Zajączki dały nie źle popalić Twoim uprawom, najbardziej szkoda krokusów, może odrosną .

Zazdroszczę pięknego inspektu .
Pozdrawiam serdecznie .
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Witaj PRZEMKU- jakie piękne kwiaty wiosenne .
Ciemierniki w pełnym rozkwicie , u mnie dopiero mają zamiar rozkwitnąć ,byłam wczoraj w swoim ogrodzie, zdjęcia beznadziejne zrobiłam - słońce mnie oślepiało , nornice i krety szaleja , iglaki przemarzły , tylko byliny pod śniegiem dobrze sę mają.POzdrawiam.

Ciemierniki w pełnym rozkwicie , u mnie dopiero mają zamiar rozkwitnąć ,byłam wczoraj w swoim ogrodzie, zdjęcia beznadziejne zrobiłam - słońce mnie oślepiało , nornice i krety szaleja , iglaki przemarzły , tylko byliny pod śniegiem dobrze sę mają.POzdrawiam.

-
Witajcie!!! Pelagia72 Rozsadę, która jest mniej wrażliwa na zimno stopniowo przenoszę do tunelu, mam nadzieję, że od soboty zadziała kabel grzewczy i wywiozę również cebulę i sałaty. Teraz już czas na pomidory i kwiaty. Na zdjęciu widać wschodzące śnieżyce wiosenne (troszeczkę podobne do narcyzów), krokusy (to gatunek kwitnący jesienią) na szczęście odrastają. Najgorzej mają się jabłonki ale za to ile mam nawozu!
Tajka ciemierniki dopiero zaczynają kwitnąć, korsykański tradycyjnie podmarzł a doniczkowe siewki powoli startują. Z nornicami i u mnie jest spora zadyma ale dokarmiam je granulatem a na deser mam jeszcze parę świec dymnych i przymierzam się do zakupu dla nich karbidu. A co tam! Niech mają.
Priam Nie ma paniki. Na szczęście to nie powódź tylko lokalne podtopienie. Dzięki temu, że na sąsiedniej działce jest prąd 4 godziny pracy pompy zrobiły swoje. Sytuacja jest już opanowana.
Tajka ciemierniki dopiero zaczynają kwitnąć, korsykański tradycyjnie podmarzł a doniczkowe siewki powoli startują. Z nornicami i u mnie jest spora zadyma ale dokarmiam je granulatem a na deser mam jeszcze parę świec dymnych i przymierzam się do zakupu dla nich karbidu. A co tam! Niech mają.
Priam Nie ma paniki. Na szczęście to nie powódź tylko lokalne podtopienie. Dzięki temu, że na sąsiedniej działce jest prąd 4 godziny pracy pompy zrobiły swoje. Sytuacja jest już opanowana.
- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
Przemku dopiero teraz do Ciebie zajrzałam - przejrzałam cały zeszłoroczny sezon i powiem, że znalazłam wiele inspiracji... 
Z moim tunelem chyba w tym roku znów nic nie wyjdzie - stwierdziliśmy, że postawimy tunel już jak będzie stał tam nowy dom bo przez czas budowy od jesieni by tam nam po prostu zawadzał. Będzie musiał mi wystarczyć mój mały tunelik 1,20 m - echhh
znów te poobdzierane ze skóry plecy...

Z moim tunelem chyba w tym roku znów nic nie wyjdzie - stwierdziliśmy, że postawimy tunel już jak będzie stał tam nowy dom bo przez czas budowy od jesieni by tam nam po prostu zawadzał. Będzie musiał mi wystarczyć mój mały tunelik 1,20 m - echhh

-
- Tajka
Przemku - jakie piękne , wiosenne kwiaty,aż trudno uwierzyć, że tak niedaleko od mojego ogrodu 

- Priam
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Przemku Ty już masz krokusy
Czy to Zwanenburg Bronze
Sadziłeś go jesienią czy był już wczesniej??

Czy to Zwanenburg Bronze

-
Tajko wiosenne kwiaty to u mnie dopiero zaczną kwitnąć. I myślę, że w tym roku będzie co pokazywać.
Priamie nie mam 100% pewności ale raczej ten krokus to C. korolkowii i on normalnie kwitnie na przełomie lutego i marca.
C. chryzanthus "Zwanenburg Bronze" kwitnie trochę później i ma chyba troszeczkę więcej brązu. On już rośnie dłużej na tym miejscu. Przesadzane krokusy dopiero zaczynają się wychylać a i to nie wszystkie.
Priamie nie mam 100% pewności ale raczej ten krokus to C. korolkowii i on normalnie kwitnie na przełomie lutego i marca.
C. chryzanthus "Zwanenburg Bronze" kwitnie trochę później i ma chyba troszeczkę więcej brązu. On już rośnie dłużej na tym miejscu. Przesadzane krokusy dopiero zaczynają się wychylać a i to nie wszystkie.
- Tajka
Cieszę się PRZEMKU- będę miała co podziwiać.Zajrzyj do mojego ogrodu, wkleiłam wiosennego kwiatuszka.