Rabatki Konstantego w podwórkowym ogródku
- hanka55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Bo to rzadki kunszt okiełnania światłocieni.Kocina pisze:Ewa - co jest na pierwszym, czarno-białym zdjęciu?
Szalenie mi się ta fotka podoba.
Nic, tylko wydrukować za pozwoleniem autrora i w piękną ramę.
Po niewielkim opracowaniu, na ślepejścianie, wyglądałoby , jak prawdziwe okno.
Fantastyczne ujęcie, Ewuś! :P
-
- Od: 17 sty 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ewo tak mi się kojarzy, że sadzonkowałaś winobluszcze, dwa rodzaje:
trzyklapowy i pięcioklapowy - dobrze pamiętam????
Jeśli tak, to powiedz, czy udało Ci się ukorzenić winobluszcz trzyklapowy????
Zaglądam tu od czasu do czasu, ależ masz zacięcie, podziwiam Cię.
trzyklapowy i pięcioklapowy - dobrze pamiętam????
Jeśli tak, to powiedz, czy udało Ci się ukorzenić winobluszcz trzyklapowy????
Zaglądam tu od czasu do czasu, ależ masz zacięcie, podziwiam Cię.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- EwkaEs
- Od: 9 lip 2008, o 20:28
Witam serdecznie.
Marto i Haniu-Cieszę się,że zdjęcie okna się podoba.
Jolu-moja języczka pomarańczowa rośnie w cieniu i jest podlewana.To nie koniec jej kwiatów, bo jest jeszcze mniejsze podgardle niżej nie pęknięte czyli powinna jeszcze trochę kwiatów mieć.A druga języczka została kupiona już z nabrzmiałymi kwiatostanami.Myślę,że u mnie w Podwórkowym będzie jej wiele lepiej jak pod foliowym namiotem.Chciałabym mieć jeszcze języczkę Przewalskiego,podobno w sprzedaży bywa wiosną.
Elsi-winobluszcze przyjęły się wszystkie.Jeden z trójklapowych chyba nawet będzie kwitnąć.
Mieczyk i acidantera trafiły do wazonu,bo Madame de Paris się nadłamała, a acidantera mogła się nadłamać..Nie wykluczam swego błędu-zbyt płytkiego nasadzenia.
Będąc na placu wstąpiłam do pobliskiego ogrodnictwa po koszyczek na cebulowe i trafiła mi się fioletowa ostróżka.Została zasadzona profilaktycznie bez kwiatostanu, łatwiej się przyjmie.

Marto i Haniu-Cieszę się,że zdjęcie okna się podoba.
Jolu-moja języczka pomarańczowa rośnie w cieniu i jest podlewana.To nie koniec jej kwiatów, bo jest jeszcze mniejsze podgardle niżej nie pęknięte czyli powinna jeszcze trochę kwiatów mieć.A druga języczka została kupiona już z nabrzmiałymi kwiatostanami.Myślę,że u mnie w Podwórkowym będzie jej wiele lepiej jak pod foliowym namiotem.Chciałabym mieć jeszcze języczkę Przewalskiego,podobno w sprzedaży bywa wiosną.
Elsi-winobluszcze przyjęły się wszystkie.Jeden z trójklapowych chyba nawet będzie kwitnąć.
Mieczyk i acidantera trafiły do wazonu,bo Madame de Paris się nadłamała, a acidantera mogła się nadłamać..Nie wykluczam swego błędu-zbyt płytkiego nasadzenia.
Będąc na placu wstąpiłam do pobliskiego ogrodnictwa po koszyczek na cebulowe i trafiła mi się fioletowa ostróżka.Została zasadzona profilaktycznie bez kwiatostanu, łatwiej się przyjmie.

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Piękny fiolet tej ostróżki . Ewuniu oni chyba dla Ciebie zostawiają takie ładne okazy . Mnie jeszcze nie udało się takiej kupić . Mieczyk musi mieć dobre oparcie gdyż łatwo traci równowage . Ja swoje zawsze obwiązuję . Jak będziesz chciała cebu mieczyków to napisz . U mnie ci ich dostatek takich właśnie różowych i żółtych .
- eury
- 200p
- Od: 1 kwie 2009, o 22:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ewuniu, wreszcie mogłam spokojnie poogladać i poczytać o zmianach w twoim ogródku....Bardzo mi przykro z powodu śmierci pana kamienicznika
Ogródek jest wspaniały - rozrasta się bardzo szybko...i jak widzę masz masę nowych pomysłów.Cieszę się razem z Tobą z każdego nowego pąka.Hortensja kwitnie przepięknie...
Nie mogę się doczekać Twojej fotografii na prześlicznej ławeczce...wzorcowa jest naprawdę ładna.

Ogródek jest wspaniały - rozrasta się bardzo szybko...i jak widzę masz masę nowych pomysłów.Cieszę się razem z Tobą z każdego nowego pąka.Hortensja kwitnie przepięknie...
Nie mogę się doczekać Twojej fotografii na prześlicznej ławeczce...wzorcowa jest naprawdę ładna.
Ogrodowa miniaturka Eury
Storczykowe bidulki Eury
Pozdrawiam Viola - rodzaj rośliny z rodziny fiołkowatych?
Storczykowe bidulki Eury
Pozdrawiam Viola - rodzaj rośliny z rodziny fiołkowatych?
- EwkaEs
Jadziu, mogę Ci wykopać i wysłać tę fioletową ostróżkę,była jedna jedyna i w tym roku już ich nie będzie.Mieczyków zasadziłam cztery wszystkie identyczne,pozostałe liście mają ale raczej nie zakwitną już.Jesienią muszę dobrze do wiosny tę rabatkę przygotować.
Eury-witam serdecznie,uważam,że Kraków na wakacje bezdzietne znakomicie się nadaje!Między innymi można na Wawelu zwiedzić przepiękny ogródek królowej Bony czy Ogród Botaniczny.
Wczoraj nie dokończyłam prac na cmentarzu i musiałam to zrobić dziś po deszczu. Barwinki są tam cztery różne,nadto konwalie majowe i paprocie.

Eury-witam serdecznie,uważam,że Kraków na wakacje bezdzietne znakomicie się nadaje!Między innymi można na Wawelu zwiedzić przepiękny ogródek królowej Bony czy Ogród Botaniczny.
Wczoraj nie dokończyłam prac na cmentarzu i musiałam to zrobić dziś po deszczu. Barwinki są tam cztery różne,nadto konwalie majowe i paprocie.

- hanka55
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Kontakt:
Ewuś, mieczykami i accidentarami się nie przejmuj.
One nie tyle za płytkos adzone ile - ciepłolubne afrykanki,
U mnie nie kwitły nawet w donicy, na południowejścianie, przy domu!
Podobnie zachowywały się olki.
Dopiero na balkonie te ostatnie, pokazały że mogą ale potrzebują śródziemnomorskiego ciepła odbitego od ciemnych desek.
Podwórkowy- półcienisty, refleksy słonka, to chyba za mało dla afrykańskich pięności ?
Ale języczkom, funkiom, zawilcom, bergeniom, dereniom,
powinno się u Ciebie, braaardzo podobać!
One nie tyle za płytkos adzone ile - ciepłolubne afrykanki,
U mnie nie kwitły nawet w donicy, na południowejścianie, przy domu!
Podobnie zachowywały się olki.
Dopiero na balkonie te ostatnie, pokazały że mogą ale potrzebują śródziemnomorskiego ciepła odbitego od ciemnych desek.
Podwórkowy- półcienisty, refleksy słonka, to chyba za mało dla afrykańskich pięności ?
Ale języczkom, funkiom, zawilcom, bergeniom, dereniom,
powinno się u Ciebie, braaardzo podobać!
- ElzbietaaG
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
- EwkaEs
Słoneczka!
W kolejce w elektrowni byłam w około setce stojących,czynna jedna kasa,potem dwie...Z furią dopadły mnie panie emerytki gdy wyciągnęłam drugi rachunek(Mamy),pokazałam,że nazwisko takie samo, psioczyły,ale dały zapłacić,z tego wszystkiego skołowana poszłam do gazowni, gdzie kolejki nie było, podaję rachunek, a miły pan pyta co mianowicie chcę płacić jak tam wszystko już zapłacone?W Gazowni ładne kwiecie i bardzo porządny trawnik, prawie taki jak u Tess.
izabell12-na razie przygotowuję się kondycyjnie i sprzętowo do walki z korzeniami.Siekierka na dłuższym stylisku naostrzona.
Haniu-derenia nie mam, trzeba będzie pomyśleć.Namawiam znajomego,żeby wyciął chociaż suche gałęzie w Podwórkowym,niestety z drabiny. Olek w Podwórkowym jeden kwitnie, a drugi tylko rośnie,jakby było im lepiej pod murem na ścieżce.A dwa olki mniejsze ustawione na parapecie południowo-zachodnim nie zakwitły.To młodziutkie sadzonki.
Mieczyk z acidanterą i ostróżką są uroczym bukietem z ogródka,mam coś swojego.
Tija-wzruszasz mnie tym darem.Na języczkę Przewalskiego jest specjalnie przewidziane miejsce obok języczki pomarańczowej.A jak mniejsza to tylko lepiej,bo na moich oczach się rozwinie.Naturalnie termin na początek roku szkolnego jest jak najbardziej odpowiedni.Jeżeli mogę spełnić jakieś chciejstwa to proszę pisz!
W kolejce w elektrowni byłam w około setce stojących,czynna jedna kasa,potem dwie...Z furią dopadły mnie panie emerytki gdy wyciągnęłam drugi rachunek(Mamy),pokazałam,że nazwisko takie samo, psioczyły,ale dały zapłacić,z tego wszystkiego skołowana poszłam do gazowni, gdzie kolejki nie było, podaję rachunek, a miły pan pyta co mianowicie chcę płacić jak tam wszystko już zapłacone?W Gazowni ładne kwiecie i bardzo porządny trawnik, prawie taki jak u Tess.
izabell12-na razie przygotowuję się kondycyjnie i sprzętowo do walki z korzeniami.Siekierka na dłuższym stylisku naostrzona.
Haniu-derenia nie mam, trzeba będzie pomyśleć.Namawiam znajomego,żeby wyciął chociaż suche gałęzie w Podwórkowym,niestety z drabiny. Olek w Podwórkowym jeden kwitnie, a drugi tylko rośnie,jakby było im lepiej pod murem na ścieżce.A dwa olki mniejsze ustawione na parapecie południowo-zachodnim nie zakwitły.To młodziutkie sadzonki.
Mieczyk z acidanterą i ostróżką są uroczym bukietem z ogródka,mam coś swojego.
Tija-wzruszasz mnie tym darem.Na języczkę Przewalskiego jest specjalnie przewidziane miejsce obok języczki pomarańczowej.A jak mniejsza to tylko lepiej,bo na moich oczach się rozwinie.Naturalnie termin na początek roku szkolnego jest jak najbardziej odpowiedni.Jeżeli mogę spełnić jakieś chciejstwa to proszę pisz!
-
- Od: 26 maja 2008, o 20:00
Ewo mnie też acidantera nie zakwitła. Urosła spora kępa liści jak od irysów ale kwiatka nie ma ani jednego. W ogóle w ogródku zrobiło się bardziej zielono niz kolorowo. Gdyby nie hortensje byłoby kiepsko z kwiatami . Jednak powtarzanie róż nie zawsze wychodzi.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Bogusia