Uprawa porów cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Por i Seler

Post »

forumowicz - jak mocujesz te plastikowe butelki po wodzie w ziemi. Ja wczoraj okryłem pora połówkami butelek po wodzie 1,5 l, ale słabo trzymają się w ziemi.
Tomek
Zenon
200p
200p
Od: 24 maja 2009, o 23:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

PUMA72 pisze:Wyczytałam w działkowcu artykuł o porach i tam napisane było że trzeba dwa razy pikować próbuję wszystkiego co gdzieś wyczytam.
Aż mi się wierzyć nie chce że takie bzdury są napisane. Po pierwsze, żadnego pikowania dla porów. Produkcja rozsady w pojemniku w zależności ile chcesz mieć. W mojej sytuacji to było tak 2 pojemniki ( pudełka po lodach) w jednej odmiana wczesna około 30 sztuk w drugiej późna. Obecnie nadal są w pojemnikach. Szczypior mają na długość ponad 20 cm może nie wszystkie. A do gruntu posadzę najpierw odmianę wczesną w II dekadzie maja około 12 i w tym samym czasie selery.
Pamiętajcie o ogrodach...
Zenon
200p
200p

Post »

zelwi pisze:forumowicz - jak mocujesz te plastikowe butelki po wodzie w ziemi. Ja wczoraj okryłem pora połówkami butelek po wodzie 1,5 l, ale słabo trzymają się w ziemi.
A kopczyki nie można wokół tych butelek usypać :?:
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Zelwi

Ja te plastikowe butelki po prostu wciskam do ziemi.. Nie wszystkie one są jednakowej grubości- to fakt, ale te cieńsze to wyrzucam - są za mało sztywne. Taka butelka ,to jest na parę lat.Kopczyków żadnych nie trzeba usypywać. Czasem się zdarzy, że silniejszy podmuch wiatru przewróci którąś, ale przecież na działce bywa się często ,to się ją postawi z powrotem.

PPozdrawiam
Zenon
200p
200p

Post »

forumowicz pisze:Zelwi

Czasem się zdarzy, że silniejszy podmuch wiatru przewróci którąś, ale przecież na działce bywa się często ,to się ją postawi z powrotem.

PPozdrawiam
No właśnie jak silniejszy podmuch.Jeżeli zamierzam butelki trzymać w ciągu nocy to rzeczywiście nie trzeba obsypywać. Jednak w sytuacji kiedy butelki PET np. 5 l mają zadanie mini szklarenki na dłuższy czas i też w ciągu dnia. To warto zabezpieczyć obsypywaniem. Samo wciskanie do gruntu nie zawsze w stanie jest utrzymać butelkę . Druga sprawa jeżeli ktoś ma ogródek przydomowy to może się bawić z ustawianiem butelek. Nie wiem czy wszyscy mają działeczkę blisko i przed domem. Ja wprawdzie mam ogródek przydomowy i ostatnio na wieczór zakrywam nasturcje i słonecznik.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Do działki mam z kilometr i jestem prawie codziennie. Rzadko zdarza się bym musiał stawiać zdmuchnięte butelki. Poza tym uprawiam warzywa na redlinach a ziemię mam piaszczystą, więc nie mam kłopotów w zagłębieniu butelki w ziemi tak, by była stabilna. Butelka , poza tym , nic nie kosztuje
i jest na lata w przeciwieństwie do folii czy flizeliny. I butelki są potrzebne tylko z wiosny a potem leżą sobie na stryszku. Bardzo wielu sąsiadów moich je używa.

POzdrawiam
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p

Post »

Dzięki za odpowiedź. Najłatwiej wciska się w ziemię, kiedy jest równo przycięta.
Tomek
Awatar użytkownika
Karolina__
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak długo kiełkuje seler korzeniowy i naciowy? Wysiałam w połowie kwietnia, w foliaku i jeszcze nic nie widać :cry:
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p

Post »

Jak głęboko siałaś? Selera raczej nie należy przykrywać ziemią, gdyż to nasiona fotoblastyczne (potrzebują światła do kiełkowania).
Tomek
Awatar użytkownika
Karolina__
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zelwi, obydwa siałam na głębokość mniej więcej 3-4cm... No to już widzę, gdzie tkwił błąd ;:14 . Czy zdążę jeszcze przygotować rozsadę?
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p

Post »

Hmm... Ja siałem seler korzeniowy w połowie lutego... W maju i czerwcu sadzi się rozsadę do gruntu... Ale zakładając, że do grudnia będzie lato możesz jeszcze wysiać ;-)
Kup rozsadę na straganie.
Nie wiem jak naciowy, czy ma krótszy okres wegetacji.
Tomek
Awatar użytkownika
Karolina__
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit no to z korzeniowym już pozamiatane. Ciekawe, jak z naciowym.
Awatar użytkownika
Karolina__
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na naciowy też już za późno. Nie wiem, jak ja to zrobiłam :-)))) No nic, seler korzeniowy dostanę bez trudu ale naciowy? :(
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

Nać z selera korzeniowego również jest aromatyczna i możesz ją wykorzystać, ja tak robię, nigdy nie siałam naciowego.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
Karolina__
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To prawda, jednak powiadają że ten drugi jest zdrowszy :wink: Chciałam sobie urozmaicić ogródek ale jak nie znajdę naciowego to i "zwykłego" wykorzystam.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”