Trudno nadrobię ze zdjęciami już w poniedziałek ...
przecież kwitnienie to nie jest to jednorazowa akcja.
Tylko tak długo czekałam na jakiś ruch a tu masz... właśnie wczoraj musiał nastąpić punk kulminacyjny...
Patrzę właśnie z okna na puszczoną samopas 'Westerland' ,
ma 17 w pełni rozkwitłych kwiatów i mnóstwo już pomarańczowych pąków.
Nie ważne,że z góry widzę ją na tle dachu jest zjawiskowo kolorowa.

Historia z moim bardzo ciemnymi różami,zwanymi potocznie 'czarnymi' jest taka.
Jako pierwszą kupiłam dawno temu - nie pamiętam roku niestety i nie będę operować latami
'Barccarole'.Pieknie kwitła i pachniała,była bardzo zdrowa .
Zresztą wszystkie moje 'stare róże " były zawsze zdrowe do roku 2006 nie używałam dla nich żadnej chemii poza truciem mszyc 'Primorem'.
Przypuszczam,że wraz z nowymi różami wprowadziłam sobie choroby grzybowe
ale to z pewnością znak czasu,ostęp cywilizacji i dotyka nie tylko moje krzewy.
Pierwsza 'Barccarolle' zmarzła,kupiłam następną z czarnej serii ale już pod inną nazwą
kupiłam pod nazwą" Black Beuty"a potem dokupiłam pod nazwą "Blacck Bacarra".
Te ostatnie dwa krzewy mam już co najmniej 5 i 4 lata ale są prawie identyczne ,prawie bo mam wrażenie jakby liście nieco się różniły i może te rozwinięte już mocno kwiaty ...też jakby inaczej się układały im płatki.
Ale ja nie znam się na różach ja tylko wiem to co widzę obserwując własne krzaki.
Obydwie zachowują się podobnie - na krzewie mocno rozwinięte czernieją i zasychają.
Długo się utrzymują takie mumie...koloru nie zmieniają.
Dokupiłam kolejne,jedna pod nazwa 'Black Magic' w ubiegłym roku i tej wiosny znowu 'Barccarole' - ta jeszcze nawet nie zbiera się do kwitnienia
Wszystkie moje róże kupuję z reguły w jednej i tej samej szkółce znajdującej się blisko mojgo domu.
Jestem w stanie powiedzieć ,gdzie którą posadziłam,gdzie która rośnie u mnie ale czy jest to z pewnością 'Barccarole','Black Beauty' czy 'Black Magic" - niestety nie mogę potwierdzić.
Jeśli jesteście chętni popatrzeć na katalogowe w/w róże podsyłam specjalistyczny
link
Ato 'Black Magic'

Badyle z igiełkami to roślina podwodna do oczek
Przęstka pospolita( Hippuris vulgaris)