Rozczochrany ogródek Stokrotki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzisiaj mam urlop i siedzę sobie w domu. Siedzę - to trochę za dużo powiedziane, ale generalnie jest fajnie :--) Mąż odwiózł młodsze do przedszkola i zerówki, my z najstarszą wyspałyśmy się do ósmej :shock: :shock: i puściłąm ją SAMĄ do szkoły (pierwszy raz). A potem łopata w dłoń i przesadzanko... krzewuszka pod kalinę, na miejsce krzewuszki Rosarium UE, dziurawiec pod klona Ginnala, żurawki pod berberys ( nie miałąm z nimi doświadczenia i tak je wyeksponowałam, że nie było ich w ogóle widać) a wokól niedawno posadzonej Eden Rose skopałam sobie kawałek miejsca na rabatkę - zamysł jest taki, że ubiorek poszedł na obwódkę, a za nim posadziłam czosnki i tulipany botaniczne.

Obrazek

Łatwo powiedzieć, trudniej zrobić - po miesiącu bez deszczu (dwie noce z deszczem niespecjalnie coś wniosły) myslałam, że się przez tę glinę nie przebiję. Chciałam ją zdjać i dosypać dobrej ziemi, i sieudało, ale nie pytajcie, jakim kosztem...

Trochę też złapałam w obiektyw...

Jesienne kolory cd. tym razem - brzoskwinia i pęcherznica

Obrazek Obrazek

Taras w ogóle i w szczególe:

Obrazek Obrazek
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Bugenwilla-przymierzam się do kupna ale trochę boję się uprawy.Czy słusznie?
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dalia i cis z owocami

Obrazek Obrazek

Żurawencje, o których była mowa (nie czarujmy się - tutaj też niespecjalnie rzucają się w oczy ;-)
I Fairy, która dopiero co zdążyła się przyjąć, a juz raduje serce (przy okazji - niespecjalnie jestem wrażliwa na dobór kolorów, ale szary z rózem to jest to :-)

Obrazek Obrazek

O żesz ty, zapomniałam przesadzić Alionushkę. Lecę, pa.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
dez_old1
1000p
1000p
Od: 10 maja 2009, o 08:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No to widzę że pracowity ten urlop,widzę że u Cibie jeszcze kwitnie lawenda czy to drugie jej kwitnienie?
Białe dalie :roll: no ale to chyba dlatego bo ćwiczą kule hoop :lol:
Masz gliniastą ziemie jak i u mnie :wink:
Awatar użytkownika
Jaśmina
100p
100p
Od: 11 cze 2009, o 15:51

Post »

100krociu ,
ile Ty tam miejsca jeszcze masz....
ten "szczegół"przy tarasie czy mogłabyś bliżej...opisać ?
Podpisać , co tam jest posadzone? Piękna lawenda.
x-d-a

Post »

100krotko, fajne jesienne klimaty pokazujesz :lol: Chociaż -kwitnąca lawenda, to bardziej lato i lipiec mi przypomina...
Swój urlopik spędzasz bardzo pracowicie; w ogrodzie następuje NIEOCZEKIWANA ZMIANA MIEJSC.
Ja też zaraz biegnę coś tam popracować, lecz mój nowy domownik trochę mi przeszkadza :roll:
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

pięknie masz przy tym tarasie, lawenda jest zachwycająca :shock: :P

potwierdzam, że połączenie różu i szarości daje niezły efekt :wink:
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękujęza wizytę :-)

Jaśminko, na tarasowej skarpie są róze okrywowe (Heidetraum, tak wynika ze wszystkich znakó na niebie i ziemi ;-) ), kosodrzewina, lawenda, rozchodnik i na obwódce, słabo juzwidoczny - przywrotnik ostroklapowy. Wiosenną porąkwitną tam smagliczki, żagwiny, floksy i białe goździki. Aha, jeszcze jest perowskia i juka karolińska :-)

Agnieszko, tak, to drugie kwitnienie, chociaż jakoś nie zauwazyłam, żeby te kwitnienia następowały osobno, zawsze jest tak, że coś kwitnie mniej lub bardziej.

Dalu - dzieciaki Ci wyrosły i zapomniałaś już, jak to jest, jak coś małego kręci sie pod nogami ;-) Ja dzisiaj miałąm jednąz nielicznych okazji, kiedy kręcił się tylko czworonóg ;-)
Ale to dorosły, stateczny czworonóg, więc nie było tak źle.

Aniu, dzięki - lawenda rosnie w tym miejscu już trzy lata i jest jedną z nielicznych roslin, które od "nowości" nie były przesadzane ;-) Fairy zachwyca mnie swoim kolorem, to nie jest mdły róż, tylko taki dający do myślenia...mam nadzieję, że na drugi rok moje róze będą choć w części wyglądały tak, jak u Ciebie :-)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

moje róże też same młodziaki, większosć tegorocznych :wink:
dlatego nie pokazuję całych krzewów, tylko same kwiaty, bo można by się zdziwić nieco..... :wink: 8)
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Kurcze, ogromna ta lawenda!!! :shock: I kwitnie? :shock: Jaki ona ma kolor kwiatow? U mnie na ekranie wyglada na ciemny niebieski, czy tak jest w rzeczywistosci?

Tos sie nakopala dzisiaj, podziwiam :D
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aaaale, to jest cztery krzaczki lawendowe :-) kolor taki fioletowy, najzwyklejszy. Błękit w podobnej oprawie ma perowskia, no ale ona zdecydowanie krócej kwitnie...

Aniu, ja też w zdecydowanej większości mam róże jednoroczne, dosłownie ze cztery sztuki mogę zaprezentować w całej okazałości...
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Dobrze spędzony urlop :D
Lawenda w październiku NIE KWITNIE!!! no! :evil: :lol:
Ale pociesza mnie to, że to cztery... czyli nie mutant, tylko klimat :wink:
Gliny współczuję, bo wiesz... z moimi patyczastymi łapkami :lol: a w piachu to kopię bez trudu :wink:
U mnie popadało dość solidnie, więc ziemia przy tych temperaturach zachwycająco wilgotna :wink:
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Witam!
Zachwycam się wszystkim, ale ta pszczółka na kwiatku, to takie wzruszajace, aż łzy stanęły mi w oczach. Ich życie jest takie krótkie a jakie wydajne. A my ludzie, zaśmiecamy Świat i trujemy się....
dokąd to nas zaprowadzi??? ;:88
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

100krotka pisze:aaaale, to jest cztery krzaczki lawendowe :-) kolor taki fioletowy, najzwyklejszy. Błękit w podobnej oprawie ma perowskia, no ale ona zdecydowanie krócej kwitnie....
Jak to krócej?
Moja lawenda już przekwitła a perowskia nie ma zamiaru przestać :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stasiu, mnie właśnie ten widok pszczółki strasznie rozczulił...takie maleńkie dziecko natury, które po śmierci spoczęło na Jej łonie...

Izo, Gosiu, lawenda kwitnie od czerwca z malutkimi zakrętami ;-) Perowskia też sie nadal trzyma, ale ona z kolei znacznie później startuje.
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”