Baryczkowe Storczyki
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Baryczkowe Storczyki
A ja stawiam i na kwiatka i na keiki
Vandzi ślicznie korzonki rosną ;) Moja ma tylko 4 korzonki ale na szczęście dwa mocne ;)

- Baryczka
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Asiu, Justynko- dziękuję za typy
Zobaczymy co z tego wyrośnie 
Obiecałam pokazać Wam moje storczyki rosnące w glinianych doniczkach. Rosną tak od października, podłoże mają lekko przepuszczalne (gruba kora, włókna kokosowe, keramzyt, wełna mineralna, mech-sphagnum i coś przypominające sprasowany torf), na dnie ok. 3 cm warstwa keramzytu.
Podlewam raz w tygodniu namaczając doniczki prawie po brzeg w wodzie na kilka godzin, a na weekend, gdy wyjeżdżam doniczki stawiam w kuwecie z wodą na dnie, do poniedziałku zawsze wysycha. Mam suche powietrze z racji tego, że nie mogę przykręcić kalorka. Wilgotność sprawdzam drewnianym patyczkiem.
Dendrobium phalaenopsis, podobno miniaturka:

Oncidium w jednej doniczce z Cambrią, miały niewiele korzeni więc "mieszkają" razem. Oba storczyki już u mnie wypuściły nowe przyrosty.
Zabrakło jeszcze Phal. z kilkoma keiki, ale on do tematu nie należy, gliniana doniczka jest dla niego tylko osłonką. Wszystkie razem ozdabiają (mam nadzieję!) moje dawno nie remontowane wrocławskie lokum.

Obiecałam pokazać Wam moje storczyki rosnące w glinianych doniczkach. Rosną tak od października, podłoże mają lekko przepuszczalne (gruba kora, włókna kokosowe, keramzyt, wełna mineralna, mech-sphagnum i coś przypominające sprasowany torf), na dnie ok. 3 cm warstwa keramzytu.
Podlewam raz w tygodniu namaczając doniczki prawie po brzeg w wodzie na kilka godzin, a na weekend, gdy wyjeżdżam doniczki stawiam w kuwecie z wodą na dnie, do poniedziałku zawsze wysycha. Mam suche powietrze z racji tego, że nie mogę przykręcić kalorka. Wilgotność sprawdzam drewnianym patyczkiem.
Dendrobium phalaenopsis, podobno miniaturka:

Oncidium w jednej doniczce z Cambrią, miały niewiele korzeni więc "mieszkają" razem. Oba storczyki już u mnie wypuściły nowe przyrosty.

Zabrakło jeszcze Phal. z kilkoma keiki, ale on do tematu nie należy, gliniana doniczka jest dla niego tylko osłonką. Wszystkie razem ozdabiają (mam nadzieję!) moje dawno nie remontowane wrocławskie lokum.

* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Faktycznie ciekawie wyglądają te storczyki w "gliniakach"...Zdobia okno, i to jak ;) Ciekawa jestem kolorku denrobium pH. moje jest różowe ;)
- Wioleta
- Od: 20 lis 2007, o 18:17

Kamilo napisz gdzie i po ile je kupiłaś...
- śnieżka
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Kamilko, super doniczki zafundowałaś swoim storczykom, bardzo elegancko prezentują się na oknie.
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dużo się dzieje u twoich storczyków. A ta Vanda to sadzonka?
- Baryczka
Kochane, właśnie zauważyłam, że zostałam zgłoszona do konkursu Aktywny Forumowicz Grudzień 2009r.
i jestem mile zaskoczona! Weszłam tam zagłosować na jednego z nas, a tu taka niespodzianka! Aniu/Anusska dziękuję za to wyróżnienie
A wracając do tematu:
Justynko- Dend. jest z przeceny, kupiłam przekwitnięte za piątkę, dlatego zdecydowałam się na ten eksperyment
Wioleto- doniczki są z Obi (widziałam też w Casto), kosztują ok. 2.70zł.
Grażynko- też uważam, że są ładne, dziękuję
Dusiu- Vandę mam od 2 m-cy, dostałam ją jako sadzonkę (chyba), nie wiem kiedy zakwitnie. Ciesze się, że w ogóle ja mam
A tak ogólnie, to chyba niewiele się u mnie dzieje 
i jestem mile zaskoczona! Weszłam tam zagłosować na jednego z nas, a tu taka niespodzianka! Aniu/Anusska dziękuję za to wyróżnienie

A wracając do tematu:
Justynko- Dend. jest z przeceny, kupiłam przekwitnięte za piątkę, dlatego zdecydowałam się na ten eksperyment

Wioleto- doniczki są z Obi (widziałam też w Casto), kosztują ok. 2.70zł.
Grażynko- też uważam, że są ładne, dziękuję

Dusiu- Vandę mam od 2 m-cy, dostałam ją jako sadzonkę (chyba), nie wiem kiedy zakwitnie. Ciesze się, że w ogóle ja mam

Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Kamilko zdobią zdobią i to jak
a jak jeszcze zakwitną mieszkańcy to będzie widok 

- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
Baryczko, zachwyciło mnie Twoje dendrobium phalaenopsis, ma taaakie grubaśne psb

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Też mam sadzonki Vand (2), ale myślę, że za 5 lat powinny kwitnąć. To bardzo długo, ale nie wiedziałam, że te Vandy będą aż tak małe, pisali, że rok, 2 do kwitnienia. Gdybym wiedziała, na pewno bym zamiast nich wolała kupić jakąś dorosłą Vandę.Dusiu- Vandę mam od 2 m-cy, dostałam ją jako sadzonkę (chyba), nie wiem kiedy zakwitnie. Ciesze się, że w ogóle ja mam A tak ogólnie, to chyba niewiele się u mnie dzieje
Kamilko, widać, że dobrze Twoim storczykom w tych glinianych doniczkach.
Nie pamiętam u kogo, ale już dawno gdzieś czytałam dobrą opinię o tych donicach.
Skarżyłaś się, że mało storczyków Ci teraz kwitnie. U mnie też jest więcej pędów niż kwiatów, ale...
byle do wiosny prawda ?
To dla Ciebie

Nie pamiętam u kogo, ale już dawno gdzieś czytałam dobrą opinię o tych donicach.
Skarżyłaś się, że mało storczyków Ci teraz kwitnie. U mnie też jest więcej pędów niż kwiatów, ale...
byle do wiosny prawda ?
To dla Ciebie

Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
- Baryczka
Asiu/Art- jak ja kocham słonko
Dziękuję za miłe słowa, wiem, że storczyki wymagają cierpliwości i chyba się jej już nauczyłam
Lepiej, by pędziki rosły wiosną- dużo słońca, żadnych zimnych przeciągów i zero opadających pąków! Żyć nie umierać 
Dusiu- ja mogę nawet 5 lat czekać, jestem młoda i mam czas
Asiu/Joanne- to dendrobium to najpewniej miniaturka jest, dlatego taki z niego grubasek:)
Celinko- musiałam coś ładnego znaleźć, bo we wrocławskim lokum mam okropne okna, parapet i krzywe ściany. Chociaż w ten sposób mogę jakoś ozdobić to miejsce

Dusiu- ja mogę nawet 5 lat czekać, jestem młoda i mam czas

Asiu/Joanne- to dendrobium to najpewniej miniaturka jest, dlatego taki z niego grubasek:)
Celinko- musiałam coś ładnego znaleźć, bo we wrocławskim lokum mam okropne okna, parapet i krzywe ściany. Chociaż w ten sposób mogę jakoś ozdobić to miejsce
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- grazka2211
- Od: 14 paź 2008, o 11:15
Witaj Kamilko.
Osłonki bardzo fajne i oryginalne-mało kto już pamięta lub wraca do tego typu donic.U mnie nie stety nie znajdziesz bo wszystkie ozdobne doniczki usuwam ze względu na brak miejsca.
Jedną z Vand też tak trzymam bo jest jeszcze malutka potem życie pokaże jak będę ją uprawiała.
Trzyma kciuki za wszystkie Twoje storczyki oby nie sprawiały problemów.
Gratuluję wyróżnienia.
Osłonki bardzo fajne i oryginalne-mało kto już pamięta lub wraca do tego typu donic.U mnie nie stety nie znajdziesz bo wszystkie ozdobne doniczki usuwam ze względu na brak miejsca.
Jedną z Vand też tak trzymam bo jest jeszcze malutka potem życie pokaże jak będę ją uprawiała.
Trzyma kciuki za wszystkie Twoje storczyki oby nie sprawiały problemów.
Gratuluję wyróżnienia.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
-
- 1000p
- Od: 17 cze 2008, o 19:02
Kamilko widzę , że storczyki pięknie Ci się rozrastają
.
Keiki od Ciebie bardzo ładnie mi rośnie , pomiędzy listkami coś wyrasta
jeszcze jest malutkie ale wygląda mi na keiki .Jeszcze nie widziałam , żeby tak mała sadzoneczka miała keika.

Keiki od Ciebie bardzo ładnie mi rośnie , pomiędzy listkami coś wyrasta

Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Moje linki
- Beatrice
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
Bogusiu nasza Kamilka to chyba ma dobra rączkę do keiki, bo to co ja mam od niej też chyba będzie miało nowe keikibogumila pisze:Kamilko widzę , że storczyki pięknie Ci się rozrastają.
Keiki od Ciebie bardzo ładnie mi rośnie , pomiędzy listkami coś wyrastajeszcze jest malutkie ale wygląda mi na keiki .Jeszcze nie widziałam , żeby tak mała sadzoneczka miała keika.