Jeżówka Echinacea cz. 1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
tomaszkowa
500p
500p
Od: 28 paź 2013, o 17:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jeżówka Echinacea

Post »

Czy jeżówki mają liście zimozielone czy jednak giną na zimę? Pytam ponieważ kwiatki przesadzane z ogrodu sąsiadki wiosną, mają jeszcze piękne, zdrowe liście, a te kupione w szkółce i wsadzone we wrześniu - zanikają ;:oj .
Pozdrawiam. Beata.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Na zimę zasychają, ale u mnie część też ma jeszcze ładnie zielone, bo w październik był ciepły.Te zakupione wcześniej zaschną, bo mogą być niedostatecznie jeszcze ukorzenione, a ponadto roślina w doniczce często ma deficyt wody i składników pokarmowych.Te ukorzenione i dobrze zaopatrzone dłużej są zielone, to normalny proces nie tylko u bylin, ale także krzewów.Zależy to też od gleby, na glinie rośliny dłużej wegetują jesienią, ale wiosną później się budzą do życia, bo glina jest 'zimna', dłużej i mocniej zmarznięta.
Awatar użytkownika
tomaszkowa
500p
500p

Post »

Czyli jest nadzieja, że to na wiosnę wylezie ;:138 . Mam jakąś dziwną przypadłość, Jeżeli sobie coś kupię to mi nie przeżywa. Z chwilą, gdy wejdę w posiadanie rośliny w inny sposób, rośnie jak wściekła :roll:
Pozdrawiam. Beata.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam podobne doświadczenia :twisted: Nawet przesłane maleństwa w kopercie często lepiej przyjmują się jak zakupione. ;:185
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
nyna76
1000p
1000p
Od: 24 sty 2013, o 21:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie doświadczeni, czy mogę kupić jeszcze jeżówki? Kusi mnie cena i ponoć sprzedają podwójne roślinki na wszelki wypadek przed przemarznięciem. A jak nie przemarzną to będą 2 za 12 zł. ;:303 Czy mogę je zadołować w starym kompostowniku, w którym z powodzeniem jeszcze rośnie rukola, czy lepiej bez doniczki?
Ania
Działeczka-marzenia się spełniają
Ziemia nie należy do nas, my tylko wypożyczamy ją od naszych dzieci...
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Moim zdaniem, możesz jeszcze kupować. Zadołować bez doniczki a jeszcze lepiej sadzić na miejsce docelowe, nagarnąć 1-2 cm. ziemi, okryć liśćmi i stroiszem. Dwa lata temu też kupiłam na początku listopada, posadziłam na miejsce docelowe, okryłam. Wiosną część zaczęły wyrastać. Te co pod koniec kwietnia jeszcze nie ruszyły, delikatnie podważyłam łopatką i wyjęłam z ziemi. Bryłka korzeniowa była taka jak wsadziłam, ale w środku coś się zieleniło, więc wsadziłam z powrotem i wyrosły :tan
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
nyna76
1000p
1000p

Post »

Dzięki Jolu, właśnie dzięki Twojemu wpisowi trafiłam do bylinowego raju i chyba kupię kilka jeż?wek.
Czy to co kupiłaś zgadzało się? Pozdrawiam.
Ania
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Nie jestem pewna w 100%, bo nie wszystkie miały kwiatki, ale te co miały to się zgadzało. Gorzej jest jak się kupuje wiosną, bo z tych (kupione w innych sklepach) 2 szt. mi się nie zgadzały :cry: . Wiele sklepów internetowych kupuje całe palety u szkółkarzy, przeważnie za granicą i mogą być tam pomyłki. Zresztą pomyłki zdarzają się wszędzie i wszystkim ;:oj .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
tomaszkowa
500p
500p

Post »

To ja będę miała niespodziankę na wiosnę. Kupiłam 3 jeżówki w szkółce i żadna z nich nie miała kwiatka. Karteczki z nazwą też nie posiadały. Patrzyłam tylko żeby wybierane przeze mnie sztuki miały inne liście. Już nie mogę się doczekać ;:138
Pozdrawiam. Beata.
Samsu
500p
500p
Od: 24 lis 2011, o 16:11

Post »

Można jeszcze sadzić jeżówki? .
Aga
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Posadzę je na przekopanym warzywniku i dokładnie zabezpieczę korą i gałązkami świerku. Dokładnie podlane po posadzeniu powinny sobie poradzić, tym bardziej, że nie przewidują w najbliższych dniach ostrych mrozów. Wiosną wysadzę je na docelowe miejsca. Pasuje mi to również z powodu reorganizacji rabat. Sadzenie jesienne niesie ryzyko, ale teraz mogłam zakupić roślinki dużo taniej (kilka tygodni temu było sporo drożej) i mogę wstępnie zaplanować rabaty, bo wiem co mam dyspozycji (zakładając, że nic nie przemarznie). ;:3 Oby do wiosny! ;:138
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
nyna76
1000p
1000p

Post »

No widzisz, więc myślimy podobnie, bo ja też będę tworzyć dopiero rabatę, a skusiła mnie cena. Ja posadzę też w starym warzywniku, , trochę liści i oby do wiosny. Ja tylko 4 sztuki na początek.. bo 2 już mam.
Ale też nie mogę się doczekać. A skąd wiesz, że we wtorek? Ja się trochę martwię, czy z zamówieniem ok, bo do zapłaty pokazało mi cenę roślin bez transportu, czy ty tez tak miałaś? Pytam, bo ja w zakupach to mam takie szczęście, żę szkoda gadać. ;:145
Ania
Marek Podlaskie
200p
200p
Od: 26 sie 2012, o 14:12

Post »

Witam.To moje siane i posadzone w tym roku jeżówki.Myślę ,że na przyszły rok już będę miał większe poletko.O ile jakaś głodna zwierzyna nie zrobi sobie uczty z jeżówki :;230 .Troszkę teren może nie pod jeżówkę i inne roślinki ,bo pole ,a więc walka z perzem i różnymi chwastami. Z poprzednich fotek moich jeżówek zebrałem sporo nasionek ,więc na wiosnę kolejne siewy. ;:138
Obrazek
Awatar użytkownika
nyna76
1000p
1000p

Post »

Marku, siałeś z własnych nasion czy kupnych?
Powiedzcie, w jakim tempie rozrastają się jeżówki, czy kępa przyrasta na objętość, czy po prostu się sama blisko siebie rozsiewa? Chciałabym wiedzieć jak je posadzić.
Ania
Marek Podlaskie
200p
200p
Od: 26 sie 2012, o 14:12

Post »

Witaj Aniu. Ja miałem nasiona od znajomego pszczelarza. Więc w poprzednich postach są zdjęcia po siewie i wschodach. Moja jeżówka nie szalała w tym roku ,ale się troszkę rozrosła i było kilkanaście kwiatów ,z których zebrałem sporo nasionka. Na przyszły rok ,jak przezimują ,a powinny ,to już prawie plantacja . Jeżówka jest piękna i warto sadzić.
Czy sama się rozsiewa ,tego nie wiem.Ja zruszyłem ziemię i cześć nasion wysypałem na ziemię przykrywając . Ale najlepiej wysiew na rozsadniku wiosną i później ,jak będzie cieplej do ziemi. Pewny i skuteczny sposób.
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”