Może to Rubinova, Polonez F1, Mercedes, Czerwony Rożek,Materka pisze:hafciarzbardzo mnie zainteresowała Twoja papryka "Bycze rogi", wyglada pięknie i można ją sadzić jak piszesz do gruntu. Ja nie posiadam szklarni ani foliowego tunelu, paprykę i pomidory jestem zmuszona sadzić w gruncie, stąd moje zainteresowanie takimi odmianami warzyw. Od dwóch lat sadzę paprykę Robertinę (PNOS), którą mogę polecić. Roślina niewysoka, nie wymaga palikowania, znosi dobrze niekorzystne warunki, u mnie nie chorowała. Papryka mięsista, dla mnie smaczna. W ubiegłym roku musiałam dużo pozbierać jeszcze zielonych, bo nie zdążyły dojrzeć. Zbyt póżno ją posadziłam przez zimno i padajace deszcze wiosną.
Może ktoś wie gdzie można kupić paprykę "Bycze rogi", czy pod taką nazwą można ją kupić?
Pozdrawiam
Papryka do gruntu. Część 1
Re: Papryka do gruntu.
wodnik
;) skromnie dodam , że i ja bym była chętna na kilka nasionek papryki "Bycze rogi" od hafciarz
Dziękuje za sugestię, co do mojej ostrej pepryczki z emigracji

Dziękuje za sugestię, co do mojej ostrej pepryczki z emigracji

"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
- KasiaPuk
- 200p
- Od: 17 sty 2011, o 21:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy ktoś z Was miał do czynienia z tą papryką? http://www.epnos.pl/okno.php?d=of_nas_w ... t=NAS01296
Wydaje się prosta w "obsłudze" ;) jak na pierwszy raz i jest do gruntu...
Zainspirowana wątkiem wypatroszyłam chilli ze sklepu.
Moje chilli już "przesadzone" z ligniny do kubeczków po jogurcie;)
Zainspirowana wątkiem wypatroszyłam chilli ze sklepu.
Moje chilli już "przesadzone" z ligniny do kubeczków po jogurcie;)
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
Ja też chętnie skorzystałabym z nasionek papryki 

- esony1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
NOKTURN mnie nie smakowała, była cienka, skóra i milimetr miąższu, w smaku - bez smaku w uprawiwe łatwa... sporo owocków, ale jeżeli jesteś zdecydowana na uprawę to polecam ROBERTA / ROBERTINA też PNOSu . Owoce mięsiste, soczyste, skórka miękka cienka też łatwa w uprawie. Będę już 3 rok siała tę paprykę. PNOS w swojej ofercie ma też ostrą paprykę... cinkie, długie strąki... ostrość zależy chyba od słońca ( im więcej tym ostrzejsza ), w każdym bądź razie szczypie w językKasiaPuk pisze:Czy ktoś z Was miał do czynienia z tą papryką? http://www.epnos.pl/okno.php?d=of_nas_w ... t=NAS01296

pozdrawiam
Edyta
Edyta
- KasiaPuk
- 200p
- Od: 17 sty 2011, o 21:25
Dziękuję, zawsze mogę na Ciebie liczyć jeśli chodzi o odpowiedzi;) Nokturn nam się spodobał ze względu na kolor najbardziej;) Właściwie to Wojtek mnie namówił na zmianę z innej, miałam na oku tę półostrą (Rokita?) właśnie, ale skoro ta Roberta/ina taka nieskomplikowana, to może...
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Potwierdzam, Roberta świetnie się sprawdza w gruncie, nie wymaga podpór ani żadnych zabiegów 

Pozdrawiam, Maciek.
- Pogrod
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 20 cze 2010, o 19:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam zamiar w tym roku wysadzić dwie odmiany papryki do gruntu Robertine i ostrą Rokitę.
Nie chcę się bawić w żadne kiełkowanie na wacikach itp ani w pikowanie.
Jaka jest wasza opinia na temat mojej metody
Otóż zasypane doniczki (docelowe 9x9) ziemią mocno przelewam wodą.
Ołówkiem robię otworki na głębokość do 1cm w sumie 3 otworki na donicę(w przypadku papryki).
Do każdego wrzucam po ziarenku minimalnie je wciskająć w ziemie ale tak aby były widoczne.
Doniczki nakrywam wyciętym denkiem z butelki 1,5l pet, obciętej na wysokości około 8 cm i nakrywam nim doniczkę
tworząc taką mini szklarenkę.
Nie pikuję tylko uszczypuję słabsze a zostawiam jedną najmocniejszą.
Nie chcę się bawić w żadne kiełkowanie na wacikach itp ani w pikowanie.

Jaka jest wasza opinia na temat mojej metody

Otóż zasypane doniczki (docelowe 9x9) ziemią mocno przelewam wodą.
Ołówkiem robię otworki na głębokość do 1cm w sumie 3 otworki na donicę(w przypadku papryki).
Do każdego wrzucam po ziarenku minimalnie je wciskająć w ziemie ale tak aby były widoczne.
Doniczki nakrywam wyciętym denkiem z butelki 1,5l pet, obciętej na wysokości około 8 cm i nakrywam nim doniczkę
tworząc taką mini szklarenkę.
Nie pikuję tylko uszczypuję słabsze a zostawiam jedną najmocniejszą.
Piotr
- hafciarz
- 200p
- Od: 20 lut 2007, o 09:59
Piotr od razu w gruncie chcesz wysadzać ? Nasionko powinno mieć luźno ja swoich nie wciskam tylko leko przysypuję ziemię.
Do wszystkich zainteresowanych nasionami mojej papryczki(bycze rogi), informuję że nasiona trafią do "akcji Kozulowej" łącznie z ogórkiem wężowym i malutkimi odmianami papryczek ostrych o różnym ubarwieniu
Do wszystkich zainteresowanych nasionami mojej papryczki(bycze rogi), informuję że nasiona trafią do "akcji Kozulowej" łącznie z ogórkiem wężowym i malutkimi odmianami papryczek ostrych o różnym ubarwieniu
- hafciarz
- 200p
W tamtym roku kalendarzowym posiadałem jeszcze na polu papryczki ostre takie malutkie o różnych kolorach . Rosły ładnie bez pryskania i pięknie wyglądały , nie wiem czy nie są one siane jako ozdobne.
Posiadam foto niestety kiepskiej jakości i widać że słabo pieliłem
.

Całe krzaczki wyrwałem i wsadziłem do koszyka który powiesiłem w kotłowni . Wszystko się ładnie ususzyło. Tych papryczek jest 3-4 odmiano-kolory. Mam bardzo dużo nasion.
W związku że Jankiel zakończył listę w "akcji Kozulowej" nasiona oddam chętnym . Wszelkie informację na temat wysyłek poproszę tu:http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 10&start=0 aby nie zaśmiecać wątku.
Posiadam foto niestety kiepskiej jakości i widać że słabo pieliłem

Całe krzaczki wyrwałem i wsadziłem do koszyka który powiesiłem w kotłowni . Wszystko się ładnie ususzyło. Tych papryczek jest 3-4 odmiano-kolory. Mam bardzo dużo nasion.
W związku że Jankiel zakończył listę w "akcji Kozulowej" nasiona oddam chętnym . Wszelkie informację na temat wysyłek poproszę tu:http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 10&start=0 aby nie zaśmiecać wątku.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
czy ktoś uprawiał paprykę typu rożek z oferty Franchi Sementi
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
Ale ten link nie działa, popraw proszę.hafciarz pisze: W związku że Jankiel zakończył listę w "akcji Kozulowej" nasiona oddam chętnym . Wszelkie informację na temat wysyłek poproszę tu:http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 10&start=0 aby nie zaśmiecać wątku.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
- hafciarz
- 200p
Musisz link skopiować w wstawić i działa- jest w ofertach forumowiczów.
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
A ja chciałam sobie tylko klik zrobić, już trafiłam do ciebie.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności