Miejsce na ziemi - Ave/2008r. cz.1/

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak Jolus - jeszcze tylko 4 miechy ;) Dobrze, że choć na forum można się wiosennie ogrzać - patrząc na superowe fotki.
Awatar użytkownika
ZosiaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 kwie 2007, o 14:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Awe dotarłam w końcu do ciebie ale do końca jeszcze daleko KaRo ma rację ja też ci tej dziczy zazdroszczę i ten stumyk wspaniała rzecz masz wielki teren możesz sobie dobrze rozplanować i posadzić różne gatunki a ja mam taką małą działeczke i też jeszcze dużo do zrobienia no to do następnej wizyty ;:114
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Jakoś dopiero na przedzimiu udało mi się Twój ogród zobaczyć...Ewuniu, masz fantastyczny teren! To co ucywilizowałaś, jest piękne, ale to dzikie - wcale nie mniej. Masz to, z czego ja musiałam zrezygnować, ze względu na zbyt małą powierzchnię: dwoistość ogrodu, czyli część uporządkowana i ta bardziej naturalna, w dodatku ze strumykiem! :D
Tworzysz też sliczne kompozycje roslinne! A rośliny...widziałam i lilie w cudnym kolorze, i cudnej urody bodziszki, klematisy, róże, i kwitnące wisnie...czego ja u Ciebie nie widziałam!
Pozazdrosciłam Ci - moze nie talentu, ale zamiłowania do "kucharzenia" i zachwyciłam się zdolnosciami Twojego męża! A na koniec zdumiałam się prostotą pomysłu i precyzją wykonania zimowego okrycia dla roslin. Suma sumarum - oczarowałaś mnie Ewuś :D
Chcąc nie chcąc, będę musiała tu wracać ;) a w podziękowaniu za miłe wrazenia, też Ci coś zostawię

Obrazek
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Ave pisze:Tak Jolus - jeszcze tylko 4 miechy ;) Dobrze, że choć na forum można się wiosennie ogrzać - patrząc na superowe fotki.
a ja mam chcicę jeszcze na róże i tak sobie obserwiję jednego sprzdającego ....
Gdyby nie to, że trudno w zimie wkopuje się róże, to już bym kupiła (no wiem smoczyca wkopywała... ale to jest smoczyca:)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

jollla500 pisze:Ewuś i do Ciebie przyszłam z wiosną :wink: Obrazek
Ewuniu, Jolaś TAKI PIĘKNY prezent Ci przyniosła!
Raju, aż 4 miesiące.....
:roll:
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Kontakt:

Post »

AVE EVE :D ........wszystkim w Twoim watku musze napisać ze "małe jest piękne" :lol:

a Tobie przynosze.........rózę wspomnienie lata

Obrazek
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

To ja dołożę TAAAAKĄ rybę ! :wink:

Obrazek
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hej Kofane Dziewczęta :)

Dziękuję za odwiedzinki :) no, przyznam się, że nie spodziewałm się takich pięknych kwiatowych prezentów :shock:
Dzięki Chatte - skad widziałaś, o tej mojej słabości ;) Będzie mi niezwykle miło gościc Cię ponownie
Minismoku - Cudowności ... A jak się to cudo zwie ? Przez Was, czyli Hanię, Ciebie i Liskę-Izę - moja choroba sie pogłębia - różyce zaczynają mi się śnic po nocach... :)
Zosiu - serdecznie zapraszam ponownie :)
Hania - normalnie rozwaliłaś mnie tą rybą ;:1 Cmok.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny prosiły, to wklepuję :)

Piernik 4 tygodniowyz przepisu Holly z WŻ http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis20411.html

bakalie - orzechy, śliwki suszone, morele, skórka pomarańczowa, rodzynki - mielę w ten sposób, że łaczę "twarde z miękkim" czyli orzechy z morelą, orzechy ze śliwką - wtedy się nie zbrylają :)

surowe ciasto po odleżeniu 3-4 tygodni staje się bardzo gęste - idealne do formowania, wycinania pierniczków - jest klejące, ale wystarczy podsypać blat mąką

piernik piecze się dosłownie tylko do chwili jak jest już suchy, (sprawdzic patyczkiem - jest suchy), wtedy piernik nie będzie twardy, szybko mięknie

Na miękknięcie piernika dobrze robi obłożenie go świeżymi kromkami chleba (trzeba je co jakiś czas wymieniac na świeże).

2-3 dni przed świętami przekładam piernik powidłami śliwkowymi z czekoladą . Taki piernik może leżeć w chłodnym miejscu nawet 2-3 tygodnie i nic mu nie jest.

Wykonanie:

Może komuś się przyda Fotorelacja z mojego pierwszego pierniczenia ;))))

Obrazek
na poczatku było tak, piernik stał sobie w piwnicy i dojrzewał :) aż przyszedł do domku...

Obrazek
podzieliłam ciasto na 4 części i każdą po kolei, "ocieplałam" w rękach

Obrazek
przycięłam papier na wymiar spodu blaszki, posmarowałam tłuszczem

Obrazek
rozłozyłam przeciętą torbę filiową, a na niej odpowiadający długości papieru, kawałek piernikowego ciasta

Obrazek
potraktowałam ciasto wałkiem (w srodku folii), rozwałkowało się znakomicie, na jednakową grubość :)

Obrazek
położyłam na pierniku przycięty, natłuszczony papier, okroiłam nadmiar, odwróciłam całośc "do góry nogami" i trzymając ten papier odkleiłam folie od piernika (papier znalazł się na spodzie)

Obrazek
papier z piernikiem wyladował na blaszce, dogniotłam te kawałki , które brakowały w narożnikach i zgodnie z wieloma sugestiami został potraktowany widelcem :)

Obrazek
piekłam dwa kawałki na raz (w dwóch takich samych blaszkach) , przez niecałe 20 minut. zapach w domu był nieziemski, bez przerwy ktos zaglądał :) Z tego odkrawanego ciasta co zostało, rozwałkowanego bardzo cieniutko, upiekłam pierniczki.

potem przełożony papierem, otoczony kromkami swieżego chleba, zawinięty w ściereczkę i włożony do foliowej torby, piernik poszedł sobie leżakować na chłodna podłogę (z płytek). Chleb zmieniałam na świeży co 1-2 dni a piernik miękł, miękł, miękł...
A kilka dni przed świętami przełożyłam masami i oblałam czekoladą.
Grzegorz B

Post »

Witam :D

Taki placek lub podobny pieką również u mnie w domu :D Te wyczekiwanie się opłaca, bo świetnie smakuje, jest o niebo lepszy, niż taki zwykły piernik, przynajmniej taki jest u mnie w domu :wink:

Ogród dokładnie obejrzę innym razem, bo muszę pędzić, ale kawałek już widziałem i jest ;:333
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

AVE, Na Śląsku pieką taki piernik przed Adwentem i potem używany jest do moczki na Wigilię.Miałam na roku koleżanki Ślązaczki.
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Słyszałam o tym pierniku ale nigdy nie robiłam :)

Dzięki Ewuniu.
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grzesiu - zapraszam na dłużej, i zwolnij trochę, nie mozna tak ciągle pędzić :)

Ewuniu-Janino - no proszę, nie wiedziałam :)

Izuś - wszystko przed Tobą ;)
Awatar użytkownika
gagawi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewuniu - w tym roku juz nie zdążę, ale w przyszłym piernik staropolski zagośći na naszym stole, wiesz jesteś perfekcyjna w każdym calu :P
Grażyna W
Mój ogródek
regulamin
Awatar użytkownika
Ewik
500p
500p
Od: 29 lut 2008, o 14:44

Post »

moja Mamcia piekła takie pierniczki...
po wyjęciu z pieca były jak kamyczki, po jakimś czasie jak zwilgotnia ły, smakowały wyśmienicie...
chociaż pomagałam czasem w ich pieczeniu, przepisu nie znam...

dużo słoneczka Ewuniu... :)
Kwiatuszki Ewy
Działeczka mojej Mamy i moja
Pamiętajcie o ogrodach przecież stamtąd przyszliście
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”