Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 11

Post »

super połączenie heliotropa z aksamitkami ;:oj :tan Że też mi nigdy takie połączenie nie przyszło do głowy, tym bardziej, że mój heliotrop zazwyczaj zajmuje niższe piętra.
Z dziewanną postaram się postąpić jak i Ty, może wtedy i moja powtórzy kwitnienie? Ale już chyba wtedy nie mam szans na nasiona, bardzo późno dojrzały. Ale i też dopiero w tym roku ktoś upomniał się o jej nasiona, to najwyżej nie będę ich zbierać. Bardzo ją lubię i z przyjemnością będę zachwycać się jej ponownym kwitnieniem.
Niestety zaczyna się czas przeziębień, a Ty już zdążyłaś się załapać w pierwszej turze ;:202 ;:168 Zimno się zrobiło, tylko wczoraj był odmienny dzień i było całkiem ciepło, dzisiaj już znowu jest zimno i ponuro.
Zdróweczka Lucynko ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Dzisiaj przeszłam samą siebie i wsadziłam wszystkie cebule lilii oraz prawie wszystkie tulipanów, do tego trochę irysków i czosnków. Mogłam spokojnie sadzić, M nie odrywał mnie od pracy, bo wczoraj przyjechał Radek (najmłodsza latorośl) i on przez tydzień będzie pomagał tacie.
Po trzech dniach nieobecności zastałam duże zmiany na działce. Niestety, na gorsze. Ubyło kolorów, zrobiło się jakoś szaroburo, nie podoba mi się to. ;:185 ;:185
Wysiłek mi sprzyja. Od razu poczułam się zdrowsza, nawet katar sobie poszedł w nieznane.

Danusiu - dzisiaj już takich fotek bym nie zrobiła, poszarzało i przerzedziło się. ;:174
Zdrowie przytuliłam ;:168 , dziękuję ;:167 ;:196 i od razu zrobiło się lepiej.

Obrazek Ostatnie astry.

Aniu - heliotrop wyrósł mi ponad miarę, ale nie tylko on, ;:131 więc nic już nie mówię.
Podziwiaj do woli, nie ubędzie mi go. ;:196

Obrazek Onętek widoczny z daleka, ale i on powoli kończy.

Iwonko1 - to połączenie heliotropu z aksamitkami to tylko na fotce, w realu dzieli je spory dystans. ;:224
Co do dziewanny, to powiem Ci, że odczekałam aż do dojrzewania nasion i dopiero wtedy ścinałam, ;:108 tylko moje dwie są już kilkuletnie, młodsze nie powtórzyły. ;:204
Pierwszy zachorował M, wpakowałam go pod kołderkę, napoiłam i nakarmiłam domowymi specyfikami i jeden dzień mu wystarczył, ale mnie poczęstował swoimi wirusami i wprawdzie nie położyłam się do łóżka, ale też popróbowałam domowych leków i dzisiaj już kurowałam się na działce. :tan
Zdróweczko od Ciebie mocno przytuliłam i pewnie dzięki temu szybciej wracam do formy. Dziękuję. ;:167 ;:196

Obrazek Kobea zawsze ładna, nawet po przekwitnięciu.
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Lucynko uważaj na zdrówko cos panuje. Mój m... już chory gardło i katar sąsiadka dziś na polu tez się skarżyła na gardło. Ty już posądziłaś a ja jeszcze nie mam dużo zaległości. Życzę zdrówka :)
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wiesz Lucynko co ja odstawiłam?Chciałam wykopać lilię drzewiastą która rosła za (bardzo)blisko innej rośliny.Nie przewidziałam,że jej cebula była tak ogromna jak głowa dziecka.Uparłam się ją wydobyć i oczywiście dziabnęłam kawałek.Ależ plułam w brodę ze złości,że byłam taka głupia,żeby koniecznie ją wykopywać.Teraz nie wiadomo co z nią będzie.Oczywiście zakopałam tylko dalej.. :evil: ;:14 ;:223
U mnie w sumie nie ma już kwiatków godnych fotografowania.

Dużo zdrowia i miłego słonecznego dnia. :wit
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Lucynko ja właśnie dostałam taki pakiecik cebulek w plastikowym fioletowym koszyczku, chyba adekwatnie pakowali do koloru kwiatów. Tylko ja te cebulki rozdzieliłam nie będą rosły koło siebie, tylko każda odmiana w innym miejscu.
Chłody nocne szybko nam zmieniają wygląd ogrodu, widzisz nie było Cię na działce i takie szybkie jesienne zmiany na rabatkach.
Dobrze, że M ma pomocnika w ciężkich pracach, szybko działeczka wróci do swojego pięknego wyglądu.
Czy z kosmosów zbierasz nasionka.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

Nadrabiam zaległości i patrzę na piękne kwitnienia i chcę się zachwycać i nie mogę. Czytam o Twojej mamusi i w pełni czuję tą sytuację, bo i ja patrzę w ostatnim czasie jak moja mama z dnia na dzień robi się coraz bardziej krucha. I rozumiem doskonale ten stan.
Jednocześnie podziwiam Cię ogromnie jaką masz w sobie siłę, że choć brak nastroju i aury potrafisz wstać i działać dalej, wypełniać obowiązki. A jeszcze do tego dopadło Cię choróbsko... ehh. Uznajmy to za inaugurację sezonu jesiennego i niech szybko spadają wszelkie katary i inne niedogodnosci.
Trzymaj się cieplutko. <3
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękne te pierwsze astry.,I kobea.
Nieustannie ją u ciebie Lucynko podziwiam :)
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

To super że syn wpadł z wizytą i pomocną ręką; ;:333 :) Ale się napracowałaś; no masz niezłą formę :D
Masz rację praca w ogrodzie jest super terapeutyczna dla ducha i ciała jednocześnie. ;:108
Ja nie sadzę lilii w jesieni bo często już nie wychodzą na wiosnę i są pożywką dla podziemnych łakomczuchów. To teraz twoj ogród będzie rajem liliowym :D Jeżeli masz na tyle nasion to dziewanne chętnie
przywitam u siebie; oby ona chciała też :wink: Dużo ;:3 życzę tobie i sobie bo u mnie znów ponuro i deszczowo; a tu pracy cały ogrom czeka :roll:
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Dzień zaczął się bardzo przyjemnie. Od rana świeciło słoneczko, rozweselając świat. Niestety, krótko to trwało, a na zakończenie dnia chmury przyniosły mżaweczkę. Ponadto otrzymałam smutną wiadomość i cały poranny nastrój prysł jak bańka mydlana.
Trochę czasu potrzebowałam, by wrócić do równowagi wewnętrznej. Wróciłam, choć gdzieś w tyle głowy coś mi nie daje spokoju.
Na jutro mam znowu porządną porcję roślin do wsadzenia, więc wszystko wróci na normalne tory.
Co najważniejsze, po objawach przeziębienia pozostało już tylko wspomnienie. Bezapelacyjnie pomogła hortiterapia.

Alu - te nasze wirusy, przeziębienia potwierdzają tylko fakt przejścia z lata w jesień.
Przeczekamy, wykurujemy się, dokończymy jesienne czynności w ogrodach ;:333 i zaczniemy liczyć dni do wiosny. ;:306

Danusiu - szkoda lilii. ;:174 Ja bym nie wsadzała od razu , obsuszyłabym, by rana przyschła i dopiero wsadziłabym z powrotem. Chodzi o to, by zgnilizna nie dopadła cebulki. Gdybyś oderwała ze dwie-trzy łuski z cebulki i wsadziła je do ziemi, wyhodowałabyś sobie nowe cebulki. ;:303
U mnie też już coraz mniej obiektów fotograficznych , ale jesień jeszcze nam pokaże swoje malowane liście, które też potrafią nas zachwycić. :tan
Zdrowie przygarniam od wszystkich, od Ciebie również, za co serdeczne dzięki. ;:167 ;:196
Słoneczko pewnie też jeszcze się pokaże....

Dorotko - w mojej B...multum takich właśnie pakiecików, ;:108 ale dzisiaj już pokazały się pakieciki samych tulipanów, tylko ja już mam ich dosyć. :?
Nie zbierałam nasion kosmosów, bo one u mnie sieją się na potęgę, ale nic straconego i jeśli chcesz, to zbiorę dla Ciebie. Nie ma problemu. ;:303

Majeczko - widzę, że mamy podobny problem. ;:174 Cóż, musimy pogodzić się z tym, co nam los zgotuje, choć nie jest to łatwe. ;:185
Choróbsko już sobie odpuściło, nawet nie dokuczyło specjalnie, ;:333 ale żeby nie było zbyt pięknie, zawsze jakaś inna bida się znajdzie. :oops: A żeby nie poddawać się przeciwnościom, najlepiej jest znaleźć sobie jakieś absorbujące zajęcie.
;:79

Aniu - sama ilekroć wchodzę na działkę, przez kilka pierwszych minut gapię się na swoje kobee :roll: , bo obie rosną przy wejściu.

Iguniu - formę to ja miałam wczoraj. Dzisiaj krzyże mi mówią, że trochę przesadziłam. :;230
Ja mam fioła na punkcie lilii i sadzę je zarówno jesienią i wiosną. Każdej dla towarzystwa oraz w celu odstraszenia gryzoni dosadzam po dwa-trzy ząbki czosnku. Podobnie sadzę tulipany - w towarzystwie czosnku.
Dziewanna zapisana, będziesz mieć.
Słoneczko by się przydało, dziękuję ;:180 , ale u mnie i deszczyk potrzebny. No i jak tu takiej dogodzić..... ;:306

Jesień ma też swoje dobre strony. Ma własne kolory i kształty. Właśnie zaczynają kwitnąć kapusty ozdobne.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

;:oj Lucynko nawet takie urodne kapustki siejesz i sadzisz? ;:138 Przyznam, że wiele roślin w swoim długim działkowym życiu przetestowałam ale kapustki nigdy jak i kobei... Jakoś nie naszła mnie nigdy chcica na nie.. ;:131 A teraz to już coraz mniej sieję bo byliny załatwiają mi cały sezon.. Działki mi się chce bo wczoraj u nas mżyło co chwilę więc na działce nie byłam a robotę mam rozbabraną... ;:65 Czasu coraz mniej a pogoda też płata figle! ;:145 No to się nie przepracuj dzisiaj i miłego ogrodowania! ;:196 ;:97

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko nie było mnie kilka dni, ale sercem byłam z Tobą ;:167
Coś mnie trzyma za poły jak mam pisać chyba za dużo udzielam się gdzie indziej :wink: Myślę, że mi wybaczysz ;:196 Dobrze, że niemoc była krótka i zgubiłaś ja na grządkach, ale uważaj bo podobno grypa już daje znać o sobie. Ja też wczoraj byłam kiepska i chyba muszę już zadbać o zatoki, każdy ma jakąś słabą stronę.
Kolorów mniej, ale na pewno jeszcze sporo. Kapustek w tym roku nie mam, ale zakwitł mi ślicznie asterek od Ciebie ;:167 Pogodę mamy podobną, mżawka mi pasuje bo co posadzę to lekko podleje.
Dobrego dnia i zdróweczka dla Was ;:196 ;:4
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Świetny pomysł z tym czosnkiem ;:333 ; ja sadzę go w różach ale nie wpadłam na to żeby także w liliach; chyba podpatrzę to u ciebie i zastosuje :)
Kapustki są śliczne; czy one są jadalne? U mnie nie miały by szans ze względu na ogromna ilość chętnych na nie różnorodnych szkodników. :roll:
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

Mam na imię Karol :wink:
Jeśli uważasz, że jest zbyt szaroburo u Ciebie to polecam rośliny o ozdobnych liściach, które będą kolorowe cały czas :wink: nie tylko w okresie kwitnienia.
Te kapusty są ciekawe, ja nie jestem fanem tych głowiastych ozdobnych, jakoś mi się nie podobają. Ale te Twoje są warte uwagi :)
A kobeę zimujesz czy traktujesz jak jednoroczną?
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Lucynko mimo powrotu do zdrowia ... terapie stosuj jeszcze przez co najmniej 3 dni... powrót choróbska bywa bardziej uciążliwy ;:168
Kolorowych kapustek nie mam, ale w tym roku zostawiłam sałaty na kwiat... całkiem ładnie wyglądały. Z cebulkami dopiero będę się bawić... robiłam im dziś miejsce ... muszę nieco poprzesadzać i uporządkować te moje rabatki ;:173 Pozdrawiam i życzę zdrówka ;:167
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

To proszę zbieraj nasionka kosmosów, tego sezonu mam dwa krzaczki oby się rozsiały w tych miejscach gdzie rosną w innych niekoniecznie ;:306
Moje tulipany dalej czekają na posadzenie, ogród duży a z miejscem wolnym kłopot ;:306
Życzę pogodnych dni, bez zaskakujących przykrych informacji ;:196
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”