Jaką odmianę śliwy wybrać, jaką polecacie? Cz.1
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jaka odmiana śliwy?
Jak podjedziesz to może nawet zaszczepią, chociaż niedawno się dowiedziałem że ciotka chciała ratować jakąś jabłoń i szkółkarzowi się nie chciało. Pomimo że chciała płacić więcej jak za nową sadzonkę. Wiosną się za te (stare) drzewa wezmę 

Można zamiast podkładki użyć odrostów korzeniowych które już rosną zy to raczej nie ma sensu?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 14 cze 2013, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: P. K. "Dolinki Krakowskie" (380 m.n.p.m.), pogranicze Małopolski i Śląska
- Kontakt:
Wiecie może, gdzie można zdobyć odmianę Tipala i Toptaste? Szukam już od dłuższego czasu i znaleźć nie mogę...
Krzysztof
A ma ktoś doświadczenie z dżemami z żółtych śliwek?
Jaką odmianą śliwy można by zastąpić morelę by zrobić taki wybitny żółty dżem? A najlepiej by była u kogoś dostępna do kupienia.
Jaką odmianą śliwy można by zastąpić morelę by zrobić taki wybitny żółty dżem? A najlepiej by była u kogoś dostępna do kupienia.
- Lex
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
szukacz pisze:A ma ktoś doświadczenie z dżemami z żółtych śliwek?
Polecam mirabelke z nancy
Pozdrawiam serdecznie
A myślałem już o przetworzeniu podwórkowych mirabelek, tyle że ze względu na wielkość owoców należałoby zrezygnować z drylowania pestek i zastąpić przetarciem przez sito. Jaka to odmiana nie wiadomo, rośnie zapewne jeszcze po Niemcach, takie kolorowe owoce i wysokie drzewko, ktoś niedawno zamieścił zdjęcia podobnych, chyba z Olsztyna.
-
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
Czy ta twoja mirabelka ma owoce koloru fioletowo żółto zielonkawe?
Są zdecydowanie większe od Ałyczy?Taką mam. Odrosty korzeniowe, gdy zaczynają owocować
powtarzają cechy rośliny matecznej. Najsmaczniejsze są te , które już leżą na ziemi. Jednego
roku zostały pozbierane, umyte, przetarte przez duszlak następnie do słoików i zagotować
Gdy było gorąco na dworze, wlewało się trochę do szklanki tego eliksiru, resztę uzupełniało
wodą gazowaną. Wspaniale gasi pragnienie no i smaczne było.
Są zdecydowanie większe od Ałyczy?Taką mam. Odrosty korzeniowe, gdy zaczynają owocować
powtarzają cechy rośliny matecznej. Najsmaczniejsze są te , które już leżą na ziemi. Jednego
roku zostały pozbierane, umyte, przetarte przez duszlak następnie do słoików i zagotować
Gdy było gorąco na dworze, wlewało się trochę do szklanki tego eliksiru, resztę uzupełniało
wodą gazowaną. Wspaniale gasi pragnienie no i smaczne było.
Liczę właśnie na odrosty korzeniowe, bo w tym roku przedwcześnie opadły liście na tych mirabelkach, jakaś choroba je zaatakowała. Tylko te mirabelki bo węgierki obok mają się dobrze. Mogą nie przetrwać zimy.
Moje są wielkości ałyczy i barwę mają żółtą z rumieńcem w zależności od drzewa, czerwonym lub fioletowym. Smaczne już na drzewie a najlepsze na tym wysokim najstarszym. Po wioskach podobne rosły i też kilka typów.
Moje są wielkości ałyczy i barwę mają żółtą z rumieńcem w zależności od drzewa, czerwonym lub fioletowym. Smaczne już na drzewie a najlepsze na tym wysokim najstarszym. Po wioskach podobne rosły i też kilka typów.
Witam
Mam śliwkę dąbrowicką wsadzoną prawdopodobnie w 2017 r. Tyle wiem od poprzedniej właścicielki działki.
W tej chwili śliwka ma ponad 2 metry, a ja zastanawiam się czy będzie owocowała, bo w pobliżu prawdopodobnie nie ma jednak żadnej śliwki pomimo że to ogródki działkowe.
Nie wiem czy czekać czy poszukać jakiejś smacznej ale samopylnej odmiany śliwki i posadzić na wiosnę. Nie mam miejsca na dwa drzewka
Co radzicie?
Mam śliwkę dąbrowicką wsadzoną prawdopodobnie w 2017 r. Tyle wiem od poprzedniej właścicielki działki.
W tej chwili śliwka ma ponad 2 metry, a ja zastanawiam się czy będzie owocowała, bo w pobliżu prawdopodobnie nie ma jednak żadnej śliwki pomimo że to ogródki działkowe.
Nie wiem czy czekać czy poszukać jakiejś smacznej ale samopylnej odmiany śliwki i posadzić na wiosnę. Nie mam miejsca na dwa drzewka
Co radzicie?
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Przeszczep w koronie zapylaczem http://niepodlewam.blogspot.com/2013/12 ... -sliw.html
Albo posadź obok samopylną węgierkę/węgierkopodobną (Lepoticę) kwitnącą w podobnym terminie. Zawsze warto poszukać odrostu z lokalnej węgierki.
Pamiętaj że dobrego zawsze za mało
Pamiętaj że dobrego zawsze za mało

kaLo
Dopiero od roku babram się w ziemi (co uwielbiam) ale takie rzeczy to dla mnie jeszcze wiedza tajemna
szukacz
Niestety nie mam miejsca na kolejne drzewko.
Tak sobie pomyślałam, że jeśli na wiosnę nie pojawią się kwiaty, to wykopię i posadzę jakąś samopylną odmianę.
Tylko nie wiem czy dąbrowicka kwitnie w 2-3 roku od posadzenia, czy to może za wcześnie i odczekać jeszcze rok.
A śliwowica jest taka pyszna....
Dopiero od roku babram się w ziemi (co uwielbiam) ale takie rzeczy to dla mnie jeszcze wiedza tajemna

szukacz
Niestety nie mam miejsca na kolejne drzewko.
Tak sobie pomyślałam, że jeśli na wiosnę nie pojawią się kwiaty, to wykopię i posadzę jakąś samopylną odmianę.
Tylko nie wiem czy dąbrowicka kwitnie w 2-3 roku od posadzenia, czy to może za wcześnie i odczekać jeszcze rok.
A śliwowica jest taka pyszna....

-
To poproś kogoś kto takową wiedzę posiada. Jak co 2 lata zaczniesz zmieniać drzewka bo nie zakwitają to będziesz zmuszona popijać kalwadosy czy inne tekile.
. Poza tym zaszczepione okulanty mogą owocować już w następnym sezonie a nowe drzewko musi dorosnąć do odpowiedniego wieku. Drzewka wieloodmianowe tzw. bukiety dobrze się sprawdzają w małych ogródkach. Po pierwsze nie ma problemów z zapylaniem a po drugie można mieć owoce o różnych terminach dojrzewania.

Na szczęście mam 4 odmiany pigwowca
dużo malin i winogron
Czy drzewko 2-3 letnie nie jest za młode do szczepienie na nim innej odmiany?
Zaczęłam czytać o szczepieniu i w sumie to fajna rzecz do małych ogrodów.
Wiosna za pasem i może spróbuję... Tylko czy nie za młode?

Czy drzewko 2-3 letnie nie jest za młode do szczepienie na nim innej odmiany?
Zaczęłam czytać o szczepieniu i w sumie to fajna rzecz do małych ogrodów.
Wiosna za pasem i może spróbuję... Tylko czy nie za młode?
-
Z reguły sczepienia wykonuje się na 1 rocznych siewkach, więc nie ma się czego obawiać.