Idzie zima ...cz.37

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Idzie zima ...cz.37

Post »

Przepiękną masz pamiątkę z Lubelszczyzny, miło ni się zrobiło.
Nic nie siałam troszkę zazdroszczę tym co mogą ale tak czasami w życiu jest że wszystkiego nie można mieć. :oops:
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Marysiu no proszę - wszystko posiane ;:63 ;:63 ale jesteś szybka :D
U mnie nic nie wychodzi - jutro się biorę i sieję ponownie , ale pomidorki dopiero w połowie marca .
Niech Ci pięknie wszystko rośnie ;:333
Kwiatuszki wspominkowe piękne i zakupy super .
U mnie dalej mrozi - już - 17 na termometrze :(
Dużo zdrówka kochana i dbaj o siebie bo niedługo wiosna ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Maska pisze:Dzisiaj wpadłam w szał siania .... Oczywiście jakby mnie poniosło mogłabym posiać dwa razy tyle
Marysiu, Marysiu, kiedy Ty się opamiętasz?
Wiem, wiem, nigdy!
To jakieś szaleństwo z tym sianiem, ale chyba nieuleczalne :twisted: :twisted:

Marysiu, zaczęłam prowokacyjnie, ale wcale nie chodzi o to, żebyś się opamiętała. Wręcz przeciwnie! Lubię ludzi z pasją, czerpiących radość z prostych rzeczy, niepohamowanych. A więc - siej jeszcze więcej!! Niech wszystko wykiełkuje i niech Twoim jedynym zmartwieniem będzie "gdzie to teraz, kurka wodna, wkitrać?"
Pozdrawiam z serca zimy w Gdańsku. Jest mróz, pada śnieg, jest pięknie!
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Marysiu a ja podlałam wszystko po raz drugi, nawet kwiatkom domowym coś się dostało, od dziś będę dokładnie sprawdzała efekty: :shock:
Siejesz dalej, ja też wczoraj posiałam łubiny trwałe, miejsca mi brakuje szklarenka, parapety, dodatkowy stół obstawione. Ale chyba oto chodzi, trzeba wcześnie działać, aby mieć co podziwiać ;:306
Dzień mamy dziś piękny, od rana świeci słonce, rankiem jak zawsze -16 st, ale to chyba tak ostatni ranek mroźny.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Marysiu a jakie kwiatuszki teraz siałaś? Bo na większości opakowań mam termin siewu kwiecień i przez brak doświadczenia nie wiem co można by już wysiać...
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam serdecznie!

Zima mimo prognoz optymistycznych nie odpuszcza, dalej u mnie -16 ale świeci piękne słońce więc już nie narzekam tylko potulnie wędruję z wodą w stanie płynnym do moich podopiecznych i czekam cierpliwie kiedy się to skończy. Z biegiem czasu coraz lepiej się organizuję, a jak już osiągnę perfekcję to nastanie wiosna Obrazek

Lucynko posiałam pomidory, bo na ogół siałam w pierwszym tygodniu marca, ale z Twojej instrukcji wynikało, że albo teraz albo później Obrazek Ja jeszcze żadnych nie siałam, bo nawet nie wiem że są takie które trzeba siać w lutym. Jak możesz to podaj odmianę...proszę ;:180
Ja też jeszcze nie siałam cleome, tylko Marta miała w ogrodzie tzw niską i zebrałam coś co przypominało nasiona, ale niestety pewnie niedojrzałe albo do rozmnożenia tylko in vitro ;:131
Nie jest za późno z siewem koło połowy marca, tym bardziej że u Ciebie cieplej.
Dziękuję za dobre życzenia i te dla mnie i dla roślin ;:4 Tobie życzę zdrowia dla Ciebie i wszystkich wokół tzn M, zwierzątek i roślin ;:173 ;:196

Julianie spróbuj jeszcze raz z cleome skoro Ci się podoba, posiej na parapecie do pojemnika, a potem przepikuj do doniczek. W połowie maja posadź do ogrodu a jak masz lekką glebę to może sama się wysieje i zostanie u Ciebie? To piękna roślina ;:167 Pozdrawiam jeszcze niestety zimowo :wit

Misiu nie każdy ma warunki do siania, a Ty opiekowania i zajęć masz aż nadto więc nie staraj się dokładać. Poprosisz kogo trzeba i przywiezie sadzonki z targu, które czasem naprawdę kosztują niewiele. Na moim targu gdzie kupuję przynoszą starsze panie przez siebie siane różne flance, może nie jakichś wymyślnych roślin, ale takich ogólnie znanych za niewielkie pieniądze i cieszę się jak mogę je wspomóc :D
Oprócz tej pięknej lilii przywiozłam ślicznego floksa białego z nietypowym oczkiem ;:167

Tereniu Ty pewniej bijesz się z myślami...budowa czy uprawy i musisz wybrać sama, ale ja pewnie wybrałabym budowę. Ja też mogę mieć w sezonie rujnację ogrodu, ale za to potem będę miała ogromną wygodę :D Niestety mróz nie odpuszcza a konsekwencje grypowe plączą się po organizmie, ale nie jest źle i staram się nie narażać na nic gorszego. Dziękuję i Tobie życzę zdrówka i ciepła, na które tak czekamy ;:196

Lisico moja miła! Ty przynajmniej starasz się mnie zrozumieć Obrazek Chyba jestem typową babą i staram się ciągle rozmnażać Obrazek Mam troje dzieci i ostatnie urodziłam mając 35 lat, ale czułam że chciałabym jeszcze mieć jakiegoś maluszka...może gdybym miała innego M moje życie byłoby inne. Mieszkając w bloku ciągle coś sadziłam, rozsadzałam, rozmnażałam...no a jak dostałam kawałek ziemi to idę na całość, bo teraz nawet kury będę rozmnażać Obrazek Nie będę się martwić z rozmieszczeniem rozsad, jest na to sposób ...spotkanie ogrodowe ;:162 Cudowny Gdańsk, na pewno zimą wygląda bajkowo ale i moja wieś urzeka, Kraków mniej bo tam śniegu niewiele jedynie wszystko jest na brudno omrożone ;:131 Więc posyłam słońce wśród pól ;:168

Dorotko dalej nam mrozi, a zza szyby wystaje zielona łączka naszych przyszłych kwiatów. W przyszłym roku chyba zrobię jak Lucynka w oknie sypialni jednak ustawię regał, albo go zmajstruję albo coś poszukam w marketach. Szklarenka jak stoi przy oknie to wykorzystuję dwie półki na cztery, dwie się marnują Obrazek Jak stoi przy drzwiach tarasowych to na wszystkich jest światło ;:3
Dzisiaj nastawię te drożdże ;:304

Natalko oj dużo siałam wszystkie te co na opakowaniu mają termin siewu III/IV np. rudbekia Cherry Brandy, zatrwiam wrębny i Suworowa, łzy Hioba, nachyłek barwierski, anagalis kurzyślad, złocień trójbarwny, koper ozdobny beniaminek, szarłat trójbarwny, pysznogłówka cytrynowa, mrozy, portulaka pełna, , floks gwiaździsty, pięknotkę i parę cynii (reszta pójdzie bezpośrednio do gruntu). Wcześniej tez już siałam kilka roślin które trzeba posiać w lutym żeby cieszyć się latem kwiatkami.

Dzisiaj już byłam lepiej zorganizowana, bo po pierwsze wcześniej o godzinę już wstaję i opanowałam już roznoszenie pojemników z wodą. Dlatego wzięłam aparat i zrobiłam zdjęcia słońca, które według mnie już grzeje ;:3
Słońce huśta się na linie!

Obrazek

Obrazek

i trochę wspomnień

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobrej soboty dla Wszystkich!
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Dzisiaj też miałam takie śliczne czerwone słonko, ale szłam do pracy i dysponowałam tylko komórką i moje zdjęcia nie wyszły takie piękne. Twoje od samego rana wesoło buja się na huśtawce :tan
Śliczne masz zawilce japońskie. Moje jeszcze skromne, bo oębudowują się po przemarznieciu i niestety jakoś wolno im to idzie. W tym roku mam nadzieję, że już będzie dużo lepiej, bo bardzo je lubię ;:108
na święta znowu nie trzeba będzie siać rzeżuchy ;:306
Świetny pomysł, chyba odgapię :;230
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Cześć Marysiu :wit

Aż wstyd się przyznać, ale jeszcze Ci się nie wpisałam w tej części, nazwa mnie kompletnie zmyliła :) Troszkę niczym misiek zimą przespałam ten wątek ;:131

Marysiu, u mnie taka sama zimnica, chociaż ja myślami już jestem gdzieś w ogrodzie :wink: Jaś też już czeka, już ma naszykowane nasiona :D

Bardzo spodobały mi się te zawilce z Twojego zdjęcia, sama posadziłam kilka szt. w zeszłym roku i ciekawa jestem jak sobie poradzą, czy przeżyją zimę, czy zakwitną?

Wszystkiego dobrego, dużo ciepełka i słoneczka Ci życzę ;:196 :wit
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu piękne słoneczko o poranku, u mnie też świeciło, ale już mu się znudziło i gdzieś sobie poszło ;:131 mam nadzieję że tylko na chwilę... Mrozik już nieco odpuszcza, wiec idzie ku lepszemu ;:333 Mam takiego zawilca, ale jest malutki, ciekawe czy przetrwa do wiosny ... chciałaby mieć taką dużą kępę bo pięknie się komponują na rabatce :)
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Marysiu moja szklarenka stoi przy oknie balkonowym, niby dostępność światła jest, ale ja widzę, że nie do wszystkich sadzonek dochodzi światło, na niższych półkach rośliny przy oknie owszem mają światełko z tymi w tyle gorzej. Dlatego chodzę odwracam, przekładam. Jak nam pogoda pozwoli wstawimy do szklarni- mini szklarenkę i będzie ok.
Moje kleome zaczęło kiełkować po 3 tygodniach.
Mróz nie odpuszcza u nas też rano -16st, teraz pięknie świeci.
Nastawiaj drożdże na pewno nie zaszkodzą, moje sadzoneczki stoją, drożdżową miksturę rozcieńczam wodą, bałabym się tak iść na całość ;:306
Ależ się pięknie słoneczko zawiesiło, od razu zapytam czy nie pozrywało linii energetycznych ;:306 super ujęcie ;:215
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Marysiu..bardzo ładne wspominki, słonko bujające także. ;:oj . Widzę przygotowania do wiosny u ciebie pełną parą, choć moje wysiewy nie wiadomo co to..rosną w najlepsze. ;:oj Na brak słonka nie narzekam , tylko na mrozy. :wink: choć one mnie nie dokuczają, ja od tygodnia nosa nie wytknęłam na zewnątrz. :;230 Boję się o roślinki na działce ale podchodzę do tego spokojnie..co ma być to będzie. Bardzo mnie ta grypa osłabiła i to leżenie w łóżeczku, muszę szybko zbierać siły bo to przecież wiosna tuż, tuż..a gdzie rozgrzewka przed. ;:306 . Zdrówka Marysiu. ;:168
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Cudnie uchwycone słoneczko na drucie. ;:215
;:138 ;:138 Maryś!
Niech się buja tak, by jak najszybciej wiosnę sprowadziło. ;:7

Ten pomidorek, który kazano mi siać w lutym, to 'White Beefsteak'.

Wspomnienie lata takie cieplutkie, ;:3 takie oczekiwane, :roll: a niebieski mieczyk przepiękny! ;:215

Spokojnej nocy, Marysiu i cieplejszej zdrowszej niedzieli. ;:167 ;:167 ;:196 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Jakie piękne zdjęcia Słońca ;:138 , roślinek oczywiście też, a szczególnie ten niebieski mieczyk ;:oj nie wiedziałam, że są niebieskie. No i powojnik ;:224

;:180 za pracę przy wysiewach, podziwiam i zazdroszczę, może i ja kiedyś osiągnę taki lewel :lol:

Życzę wiosennego ocieplenia i zdrówka ;:168
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Właśnie dokładnie takie mieczyki zamawiałam u St. w ubiegłym roku,
https://www.fotosik.pl/zdjecie/5557617921e871fd
ale pojawiły się łososiowo różowe ;:oj ....
Ach, musiały chyba zmienić kolor w podróży ;:306
Ten Twój mieczyk jest śliczny. ;:215
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Na szczęście zima odchodzi na daleką północ by móc ustąpić wiośnie ;:138
Ależ emocje :D Masz bardzo ładne floksy, typowe kwiaty z babcinego ogródka.
Mam już 5 odmian, uwielbiam je :)
Podziwiam za pracę włożoną w tworzenie ogrodu, na pewno nie było to łatwe zadanie .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”