Piwonia (peonia) wymagania, uprawa cz.2
- Gosia1704
- 200p
- Od: 21 maja 2014, o 11:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Piwonia (peonia) wymagania, uprawa cz.2
Karolino, jak długo masz tą peonię? Wiesz, że one nie lubią przesadzania. Ta rubra plena, rozumiem, że lekarska, majówka. Może jej brakuje mikroelementów, np. fosforu? Ja swoje peonie zasiliłam superfosfatem i siarczanem potasu w połowie czerwca, kiedy zawiązują się pąki na przyszły rok. Zrobiłam to po raz pierwszy. Zobaczymy co będzie za rok. 

Gosia1704 pisze:Moje peonie niestety załapały szarą pleśń. Dopiero teraz. Myślę, że to może być od lilii.
Waga ja nie miałam na myśli tego, że te pręciki wystają, czy coś podobnego. Widać je u mojej peonii wiśniowej nr 2 dopiero jak przekwita. Ta peonia pachnie i niestety jest podatna na szarą pleśń. Czy Ty podlewasz swoje peonie profilaktycznie kaptanem na jesieni? Jak staracie się ustrzec peonie przed szarą pleśnią? Niektórzy "liliowcy" podlewają cebule nadmanganianem potasu. Co o tym myślicie?
Ja próbowałam wczoraj kupić kaptan i mi powiedziano w sklepie, że już jest wycofany ze sprzedaży

Pozdrawiam Ula
Mój działkowy ogródek
Mój działkowy ogródek
- Gosia1704
- 200p
O rany, co to będzie?
Dithane brak, Kaptan brak.
Co dalej?
W tym roku przesadzałam 3 peonie. Wymoczyłam je w kaptanie, a potem podlałam tym peonie rosnące. Pomogło aż do dziś. Mam również lilie. To stąd ta pleśń się przeniosła. Nie zrezygnuję ani z lilii, ani z peonii, ale co robić? Liliowcy mówią o polewaniu ziemi nadmanganianem potasu. Potas dobry na kolor kwiatów, ale czy nadmanganian działa na patogeny grzybowe?
Dithane brak, Kaptan brak.
Co dalej?
W tym roku przesadzałam 3 peonie. Wymoczyłam je w kaptanie, a potem podlałam tym peonie rosnące. Pomogło aż do dziś. Mam również lilie. To stąd ta pleśń się przeniosła. Nie zrezygnuję ani z lilii, ani z peonii, ale co robić? Liliowcy mówią o polewaniu ziemi nadmanganianem potasu. Potas dobry na kolor kwiatów, ale czy nadmanganian działa na patogeny grzybowe?
Ja w tym roku zakupiłam piwonię , a raczej j 10-centymetrowy, ledwie żywy patyczek z karpy. Z tego patyczka wyrasta jedna jedyna gałązka,a na niej pąk. Zastanawiam się czy go nie urwać, ale przynajmniej wiedziałabym czy zamówienie się zgodziło.
Pozdrawiam Ula
Mój działkowy ogródek
Mój działkowy ogródek
- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Wg mnie on i tak Ci nie zakwitnie w tym roku.
Jeśli już jest słabiutki to pączek zaschnie. Dbaj teraz o niego, nawieź delikatnie to w przyszłym roku się odwdzięczy. Powodzenia

Jeśli już jest słabiutki to pączek zaschnie. Dbaj teraz o niego, nawieź delikatnie to w przyszłym roku się odwdzięczy. Powodzenia

- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
A jaką odmianę kupowałaś?majreg pisze:Ja w tym roku zakupiłam piwonię , a raczej j 10-centymetrowy, ledwie żywy patyczek z karpy. Z tego patyczka wyrasta jedna jedyna gałązka,a na niej pąk. Zastanawiam się czy go nie urwać, ale przynajmniej wiedziałabym czy zamówienie się zgodziło.
Pozdrawiam - BabajAGA
Kupowałam mnóstwo, ale to akurat ma być Solange
Oto ona

Jestem bardzo ciekawa czy zdoła rozwinąć ten pąk.
Oto ona

Jestem bardzo ciekawa czy zdoła rozwinąć ten pąk.
Pozdrawiam Ula
Mój działkowy ogródek
Mój działkowy ogródek
- Zibi_41
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Działa , nie jest tak skuteczny jak kaptan , ale zawsze lepiej niż nic 

Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
- Gosia1704
- 200p
Co do zgodności tak do końca to pierwsze kwitnienie nie powie Ci pełnej prawdy o tym co kupiłaś. Kupiłam (a raczej dostałam jako przeprosiny za długie oczekiwanie na towar) peonię Walter Mains. Kształt kwiatów w zasadzie się zgadzał, ale peonia ta na zdjęciach była czerwona (mówię o zdjęciach na stronach z peoniami, nie o zdjęciu u sprzedającego) natomiast u mnie była w tym roku ciemnoróżowa (nic wspólnego z opisywanym kolorem burgunda). Zakwitła mi też moja własna peonia, którą też przesadzałam w tamtym roku (kawałek dałam koleżance, u niej też kwitła). Ta peonia to prawdopodobnie stara Jeanne d'Arc. U mnie zakwitła inaczej niż u osoby, której ją dałam. Żaden z kwiatów nie był taki jak kwiat przed przesadzeniem (oba razem wymieszane - prawie jak odmiana).majreg pisze:Ja w tym roku zakupiłam piwonię , a raczej j 10-centymetrowy, ledwie żywy patyczek z karpy. Z tego patyczka wyrasta jedna jedyna gałązka,a na niej pąk. Zastanawiam się czy go nie urwać, ale przynajmniej wiedziałabym czy zamówienie się zgodziło.
Takie przygody miałam ze swoimi peoniami w tym sezonie. Ciekawa jestem jaki będzie przyszły rok.

- Iw
- Od: 4 sie 2008, o 22:00
Zbyszku zaglądam do Ciebie często, aby podziwiać Twój ogród, ale chyba zawsze robiłam to cichem
Ta piwonia to nie jest piwonia delikatna. Bardziej przypomina anomala , veitchii . Poszukaj sobie, może coś dopasujesz

Ta piwonia to nie jest piwonia delikatna. Bardziej przypomina anomala , veitchii . Poszukaj sobie, może coś dopasujesz

- ZbigniewG
- Od: 3 cze 2010, o 18:42
- Iw
- Od: 4 sie 2008, o 22:00
A ta jest bardzo, bardzo ciekawa 

- Karolina__
- Od: 22 lip 2009, o 19:37
Gosiu, sadzonka będzie miała ze 2 lata. Jest mała. Czy obornik będzie dobrym nawozem dla peonii?Gosia1704 pisze:Karolino, jak długo masz tą peonię? Wiesz, że one nie lubią przesadzania. Ta rubra plena, rozumiem, że lekarska, majówka. Może jej brakuje mikroelementów, np. fosforu? Ja swoje peonie zasiliłam superfosfatem i siarczanem potasu w połowie czerwca, kiedy zawiązują się pąki na przyszły rok. Zrobiłam to po raz pierwszy. Zobaczymy co będzie za rok.
- Gosia1704
- 200p
Obornikiem przekompostowanym obłożę swoje peonie późną jesienią. Większość z nich jest też mała i młoda. Mój sąsiad, który nigdy chyba nie wykopywał peonii, a kwitną mu pięknie, na wiosnę wokół swoich peonii robi głęboki rowek (raczej rów na jakieś 8-10 cm) i w ten sposób obkłada je obornikiem. Ja na wiosnę też swój obornik rozgarnę.
Naturalny nawóz peoniom bardzo dobrze robi, zawsze odleżany.

Naturalny nawóz peoniom bardzo dobrze robi, zawsze odleżany.