Clematisowo -różany świat Aneczki. Cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Clematisowo -różany świat Aneczki. Cz. 8

Post »

Aniu ale widok. Obrazek

Obrazek

Te piękne żeniszki u mnie by się zmieściły bez problemu. ;:306 Róże masz tak zjawiskowe, że tylko zaglądać i nic nie mówić. ;:108 Jak się nazywa żółty rozchodnik przy kole? Dostałam i nie mam pojęcia jak to nazwać. Świetnie, że pogoda była piękna i uroczystość dostarczyła wzruszeń. ;:167 O upływającym czasie nawet już nie myślę, trudno nadążyć. ;:131
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu te piękne fotki czosnku sztyletowatego, jakie i ja próbowałam zrobić, tylko u mnie ostrość nie wyszła i nie pokazuję ;:131

Ślicznie, spokojnie, pełna harmonia. Podziwiam, bo ja bym nie dała rady i choć unikam czerwieni, to kolorów gra u mnie wiele.

Róże urokliwe, a czosnki dostojne- dosadzę jednych i drugich.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Dzisiaj chyba wszystkim ten czas płynie tak szybko.
Zabiegani nie mamy czasu na kontemplowanie piękna ogrodu, ani innych przyjemności.
Stonowany ogródek wygląda uroczo ;:333 , niedługo straci swoja tajemniczość na rzecz róż, jak u mnie.
Ale te pokazy też mają swój niezaprzeczalny urok i zapach, a te uwielbiam. :D
Grażyna.
kogro-linki
bona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 wrz 2007, o 19:36

Post »

Aneczko pieknie jest w Twoim ogrodzie ;:oj
Śliczne czosnki, do tej pory ich nie docenialam.
U mnie też teraz króluje kolor niebieski, ale z różowym, bo to ulubiony kolor mojej szesciolatki :D
Rose de reschet posadzilam w zeszłym roku i też zaczyna kwitnienie, a pod wpływem Twojego watku wiosną zakupilam pompon fc , w ogole od zeszłego sezonu wzięło mnie na róże, wiec jesienią planuje trochę dokupić
Czy u was też jest zwyczaj pielgrzymek pokomunijnych?
Gorąco pozdrawiam z Gór Świętokrzyskich
Bożena
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

:wit
Aneczko... młodziutka jeszcze jesteś... ja choć osiemnastkę miałam już grubo ponad .. kurde nie powiem ile lat temu ;:202 ;:oj , wcale nie czuję się taka stara... ;:306
moje wnuki strasznie szybko dorastają.. ja stoję w miejscu.. to ich wina że tak szybko rosną. i czas tak szybko biegnie... ;:224

W Twoim ogródku jak zwykle pięknie... ;:215
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Anida nie ścinałam czosnkowych kul po przekwitnięciu a wykręcałam po zaschnięciu. I jakoś zawsze kwitną a nawet się mnożą. Nie mniej w tym roku chyba je zetnę, by nie mieć miliardów siewek. :roll:
Rose the Rescht bardzo lubię, mimo iż nie trzyma zbyt długo kwiatów ale za to obficie kwitnie i cudnie pachnie. Do tego zdrowa.

Obrazek

Obrazek

Pashmino i mnie czosnki ładnie się mnożą. Może jak zacznę przycinać kule po przekwitnięciu, to będą szaleć jeszcze mocniej..? ;:65

Obrazek

Obrazek

Ano Basiu całe szczęście... bo bym nie wytrzymała gdybym starzała się tak szybko jak dzieci mi rosną. ;:131

Obrazek

Obrazek

Aniu -Ann_85 dla mnie Pashmina jest absolutnie bezkonkurencyjna. ;:180 I chyba rzeczywiście dobrze ulokowałam swą szaloną miłość. Zdecydowanie jest tego warta. ;:215
Co do Eden Rose to ja mam trzy sztuki i jestem z tej róży również bardzo zadowolona. A jak pokażę jej zdjęcia w rozkwicie, to zrozumiesz dlaczego. Pięknie przezimowała i ma masę pąków. Aj... to będzie show! :tan U mnie nie choruje. Czasem złapie kilka plamek ale wszystko w granicach zdrowego rozsądku. Tylko zapachu jej brak. Uważałam ją za królową róż... dopóki nie spotkałam na swojej drodze Pashminy. ;:333

Obrazek

Obrazek

Wiolu duchem nadal osiemnastka. :wink: No może ciut spokojniejsza dwudziestokilkulatka. A co tam! Na pewno nie czuję się na swoje lata. I to się liczy. ;:224
A Ty masz Rose de Rescht?

Obrazek

Obrazek

Soniu nie mam pojęcia co to za rozchodnik. :roll: Strach się bać, bo nawet nie pamiętam skąd go mam. :roll:

Obrazek

Obrazek

Shire -Moniko i ja unikam czerwieni jak ognia a jakoś znalazły się u mnie Flammentanz, Munstead Wood, Ascot, Souvenir du Dr Jamain... sama nie wiem jak to się stało. :lol: I jeszcze krwawnik papryka jesienią zaprosiłam do siebie. :roll: Ano. Jakoś tak czasem wychodzi. ;:333

Podoba Ci się czosnek sztyletowaty? To proszę jeszcze jedną fotkę:
Obrazek

Te białe kule czosnkowe są z z jednej wielkiej cebuli sadzonej jesienią. Tzn dwie cebule i z jednej 4 a z drugiej pięć kul. :tan
Obrazek

Grażynko ano najgorsze jest owo zabieganie dzisiejszych czasów. Kiedyś nie było pampersów, pralek automatycznych, zmywarek a ludzie mieli czas spotkać się i pogadać. Smutne to trochę. :oops:
U mnie róże już zaczynają stroić się jak na jarmark. Powiem Ci w sekrecie, że też to uwielbiam! :wink:

Obrazek

Obrazek

Bożena jakże się cieszę, że byłam przyczyną zakupu Pompona. Chyba nie muszę powtarzać jaka fantastyczna jest Pashmina..? ;:131
Mówisz, że wzięło Cię na róże? I zamierzasz dokupić trochę? Ha ha ha. Sąd ja to znam... :;230 Uważaj! Ja w trzy sezony dobiłam do 90 sztuk.
U nas nie ma takiego zwyczaju komunijnych pielgrzymek. A możesz napisać o nim coś więcej?

Obrazek

Obrazek

Gabrielo jakby nie patrzeć to młody duch najważniejszy! I tego się trzymajmy! ;:215

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Aniu

Twój ogród bardzo ciekawie zmienia się wraz z miesiącami. Pamiętam jeszcze tulipanowe zdjecia, a teraz już róże, czosnki, zaraz zakwitną lilie. Jakby ustawić kamerę nad ogrodem, nagrać cały sezon i potem obejrzeć w przyśpieszonym tempie, to mógłby być to niesamowity widok :D

Spodobała mi się ta rutewka, czy w rzeczywistości ma taki ładny kolor? Ja mam Splendid White i aż się jej doczekać nie mogę ;:65

Czas niestety mknie do przodu, coraz częściej się nad tym zastanawiam, chociaż zawsze potem daję sobie pstryczka w nos, aby nie myśleć, nie zastanawiać się tylko cieszyć się życiem :) Mój młodszy synek w tym miesiącu będzie miał 2 urodziny, dziwię, się, że kiedy to zleciało? ;:oj Przecież dopiero co w brzuchu siedział, a tu już 2 urodziny?
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

90 róż, powojników też podobna ilość :shock: Chciałoby się zapytać, jak?? Na standardowej działce ;:218 :D Jak Ty to sadzisz wszystko pomiędzy roślinami, nie uszkadzając korzeni innych, do tego te ilości tulipanów, czosnków- jestem naprawdę pełna podziwu. :)
U mnie róż jak na razie 9 z czego dwie miniaturki. Dokupię pewnie z 5 i na tym chyba się zakończy różana przygoda, bo żeby wsadzić róże, musiałabym wywalać już inne rośliny, a raczej nic przypadkowego u mnie nie rośnie. Za to z czosnkami i tulipanami będę nadrabiać, jak mi podpowiesz jakiś sposób, jak je wciskać na gęstej rabacie. A może mi powiesz ile byś wsadziła róż na rabatę o długości 250 cm, z tym, że róże mają być mniej więcej w jednej linii, za nimi na pergolach powojniki a z przodu przed inne niższe rośliny. Ja myślałam o 5 różach rabatowych. Zmieszczą się?
Dzięki za zdjęcia czosnku sztyletowatego. Może i mnie się uda go uchwycić, bo mam wsadzonych z 6 cebulek i też już wszystkie kwitną.
Będę zachodzić na różany występ. :wit
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Aniu nadrobiłam parę dobrych stron ale powiem ci , było warto.
Napatrzyłam się z rana na tyle cudnych widoków. Pięknie masz , ale ty dobrze o tym wiesz... ;:108
Powojniki już ci kwitną. U mnie jak zawsze pierwszy był Gipsy Queen to w tym roku tak go mszyce zaatakowały ,że ani jednego pączka nie ma. Popryskałam go kilka razy. Jak myślisz, może jeszcze wypuścić pączki? :(
Miłego i słonecznego dzionka ci życzę. ;:3 ;:3 ;:3
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Napatrzeć sie nie mogę na Twój cudnie piękny ogród! A jak już wczytam się ile masz róż, powojników ;:oj Kobieto, gdzie Ty to mieścisz? Z drugiej strony, gdyby mnie tak wszystko pięknie kwitło (a zwłaszcza róże i clemki) też nie miałabym oporu przed dosadzaniem kolejnych odmian. U mnie róże zupełnie nie chcą współpracować, a clemki muszą przejść długą drogę akceptacji warunków... i albo zakwitną, albo nie. W sierpniu ubiegłego rok sadziłam wzdłuż płotu przed domem clematisy, ale ich przyrosty są bardzo nierówne, niektóre zakwitły pojedynczymi kwiatami, inne niemrawo się zbierają... Wiem, ze wszystko potrzebuje czasu... ale ileż mogę czekać?
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Oj będe się biła z myślami jeśli chodzi o te Edenkę... Jest kusząca i obawiam się, ze będę musiała ja "przetestować" na własnej skórze ;:173

Jeszcze napisz mi prosze o tym:
Ann_85 pisze: I czosnki - obcinasz po przekwitnięciu czy cieszysz się dalej zasuszonymi kulami? Ja zostawiałam przynajmniej na jakiś czas, tylko waham się, czy to nie nadwręża cebul...
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Witajcie. :wit Pogoda się psuje. Zerwał się wiatr, chyba zbiera się na burzę. Coś wisi w powietrzu...
W sumie to i tak nie mam dziś czasu na działeczkowanie, bo mój synuś jutro wyjeżdża na trzydniową wycieczkę. Trzeba go spakować. Jak ja to przeżyję..? Oczywiście mam na myśli rozłąkę, nie pakowanie i obawy czy będą umieli trzymać mu tam dietę.

Tymczasem wczoraj miałam szkolenie po pracy ale że z miejsca szkolenia było po drodze na moją działkę, więc koleżanki mnie podrzuciły a mąż później odebrał. Nawiozłam hortensje nawozem specjalnie dla nich kupionym. Opryskałam większość róż przeciw czarnej plamistości i nakarmiłam mrówki, które kopały mi tunele pod moją nową rabatką. Chyba przez nie mój jesienią sadzony Geoff Hamilton nie może się rozbujać. :roll:
Kolejne róże rozkwitają. Do LO, Rose de Rescht i La Rose de Molinard otwierając swe kwiatki dołączyły Gertrude Jekyll, Comte de Chambord, Eden Rose, Munstead Wood, Souvenir du Dr Jamain. I kolejne już są w blokach startowych. Ech... uczta dla zmysłów się zaczyna... Obrazek
Poza tym wreszcie osiągnęłam ten moment, że mogę spokojnie pstrykać szersze kadry. Na których brak często narzekali moi szanowni Goście. Rośliny się rozrosły, tworząc wielkie plamy tak jak lubię i nie wstyd już fotografować szerszych perspektyw. Portreciki oczywiście też będą, bo je uwielbiam ale i większych scenerii szczędzić już nie będę. Mam nadzieję, że to zauważycie. :wink:

Dominiko moja córka też dopiero co w brzuchu siedziała a ma prawie 14 lat! Czas ucieka... Obrazek
Rutewka ma rzeczywiście taki kolor jak na zdjęciu. Bardzo ją lubię. Taka wdzięczna mgiełka z tych kwiatuszków się robi.

Obrazek

Obrazek

Shire pisze:90 róż, powojników też podobna ilość :shock: Chciałoby się zapytać, jak??
Monika lepiej nie pytaj... ;:306 Wszystkie płoty i co tylko się dało obsadzone w powojnikach. Róże brylują między bylinami i trawami. A w przerwy miedzy nie powciskane cebulowe. Jakoś się kręci. Nie wiem tylko co będzie jak róże podrosną, za jakieś 3 lata..? Może będę wykopki robiła i do swojego nowego miejsca na ziemi przesadzała? ;:65
Na 250 cm to cztery róże spokojnie posadzisz. Pięć też, jeśli pierwsza będzie na zerowym a ostatnia na 250 centymetrze sadzona. ;:333

Obrazek

Obrazek

Olu dziękuję. Mnie się mój mały ogród podoba. Wiadomo jednak, że każdy ma swój gust i swoje indywidulane upodobania. I mnie to nie przeszkadza, bo to rozumiem. I to jest piękne, że każdy z nas jest inny i dzięki temu świat i jego wygląd nie jest nudny. Nie mniej bardzo mnie cieszą słowa jak Twoje. Pozytywna reakcja na nasze dzieło zawsze motywuje do jeszcze większych starań. ;:196
Mam nadzieję, że Twój Gipsy Queen jeszcze pączkami Cię uraczy. Bardzo możliwe, trzymam więc kciuki za niego.

Obrazek

Obrazek

Mariola a może ziemię masz słabą? Może warto przy sadzeniu większy dołek wykopać i dać dobrej ziemi? Ja na swoją nie mogę narzekać. Naprawdę jest fajna. Do tego obornik granulowany i sukces gotowy. ;:215
A te powojniki na płocie to sadziłaś z jednej grupy? Czy różne? Bo wiesz, taki wielkokwiatowy wcześniekwitnący nigdy nie dorówna wzrostem i gęstością takiemu choćby włoskiemu, czy teksańskiemu, nie wspominając już o tanguckich.

Obrazek

Obrazek

Ann_85 -Aniu ja do tej pory zostawiałam czosnki, nawet już zaschnięte. Podobały mi się. Nie zdarzyło się, by w następnym sezonie mimo to któryś nie zakwitł. Nawet przyrastają i jest ich coraz więcej. Jednak w obawie przed zmasowaną liczbą siewek, której można doszukiwać się spokojnie nawet w setkach, w tym roku postanowiłam obciąć czosnkowe główki wcześniej. Może dzięki temu zabiegowi zauważę jeszcze większą chęć dzielenia się cebuli na kolejne i kolejne..? Zobaczymy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Aniu :wit . Słoneczko było a teraz i u mnie coś wieje jakby miało padać . Rozłąkę zniesiesz na pewno ;:108 . W końcu dzieci szybko rosną i trzeba przygotować się na moment kiedy wyfruną z gniazda ;:131 . Trzeba dać sobie i dziecku trochę swobody ;:108 . Ja jestem przyzwyczajona do takich chwilowych rozłąk bo jak jadę z jedną córką na turnus to druga zostaje w domu. Najtrudniej było zostawić po raz pierwszy 2,5 letnie dziecko na trzy tygodnie ;:oj . Nawet nie rozmawiałam z Nią przez telefon bo bałam się, że będzie płacz . Muszę pochwalić Cię za wspaniałe szersze perspektywy ;:138 . Absolutnie nie masz się czego wstydzić bo działeczkę masz dopieszczoną i wymuskaną ;:215 . Łubin z daleka wygląda bardzo ładnie, mój jakoś dziwnie krzywy ;:306 a Twój stoi na baczność. Ach róże ;:167 , czekam na portreciki. Pozdrawiam :wit .
bona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 wrz 2007, o 19:36

Post »

Aneczko małe też bywa piękne, moj ogrodeczek też jest mały i choć dopiero powstaje to też bardzo go lubię, czasem zdaje mi się ,że nie wystarczy mi miejsca na to wszystko co chciała bym posadzić, ale później zastanawiam się czy gdybym miala większy areał to czy dała bym radę o wszystko zadbać, bo przecież jeszcze oprócz ogrodu jest życie
U nas dzieci po pierwszej komunii wyjeżdżają przewaznie na jednodniowe pielgrzymki z jednym rodzicem lub jak chcą to z dwoma.
Kiedyś przeważnie to były pielgrzymki do Częstochowy, same dzieci mogły wówczas wejść za bramę prawie przed sam obraz, w tym roku był wykaz do Łagiewnik, ale to zależy od rodziców gdzie chcą jechać, nawet do Kałkowa chyba w jednym roku jechali, ale od nas to blisko ,wiec wolą gdzieś dalej
:D :D :D
Gorąco pozdrawiam z Gór Świętokrzyskich
Bożena
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Aniu...piękną twoją działeczkę już chwaliłam, pochwalę jeszcze raz. ;:215 . Widzę nawet sporo trawniczka a myślałam że u ciebie prawie go brak. ;:oj . Na piękne czosnki większość z nas się szykuje w tym ja także. ;:306 Piękne zdjęcia robisz, dziękuję w szczególności za te na prosto..łatwiej mi się ogląda. ;:108 Fajnie że po małym deszczyku dalej ładna pogoda. ;:128 .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”