Róże i bajkowy świat ogrodów 2016r

Zablokowany
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róże i bajkowy świat ogrodów 2016r

Post »

;:7 Daysy, dla Ciebie zdjęcie kwiata księżniczki, musiałam go podwiązać, bo jest w totalnym zwisie...

Obrazek
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45

Post »

Witam

Spędziłam bardzo przyjemnie miniony weekend. Pojechaliśmy w odwiedziny do córki a ona zafundowała nam wycieczkę do ... Wojsławic.
Byłam tam jedyną osobą w .... szpilkach i sukience :;230 , chyba nie było osoby, która by na mnie dziwnie nie patrzyła ;:333 , ale nic to, co zobaczyłam, to moje. Po 3 godzinach spaceru po żwirowych ścieżkach nie czułam stóp, gdyby nie obuwie i wiadomo, powrót do domu bylibyśmy tam znacznie dłużej. Mówię Wam niezapomniane chwile i widoki ;:oj , zdjęcia niestety tylko z telefonu, bo jak na złość rozładowała mi się bateria. Kilka pokażę jeśli pozwolicie, chociaż nie są dobrej jakości.

Róża Polar Ice/Ritausma/ w realu niesamowita ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gefylt w pełnej krasie

Obrazek

Przepiękna rabata z bodziszkami

Obrazek

Wystawa odmian peonii

Obrazek

To tak baaardzo w skrócie. Możecie mi jednak wierzyć, że żal było wyjeżdżać z przepięknego arboretum. Szkoda, że mam tak daleko do Wojsławic.

Na koniec widok na okolicę

Obrazek

W najbliższym czasie muszę się wybrać do arboretum w Rogowie,to znacznie bliżej.

To tyle o przyjemnościach :)

Dorotko zapewne chodzi Ci o Jenny Duval

Obrazek

Basiu, Doktorek jest cudny, nie masz czego żałować a różyczka o którą pytasz to Jenny Duval

Karolinko, nie wiem o co pytasz, więc nie umiem odpowiedzieć. Jak wspomniałam wcześniej, byłam w niedzielę w Wojsławicach i naprawdę zazdroszczę Ci, że masz tak blisko do cudownego miejsca.

Chris bardzo dziękuję, muszę popatrzyć i poczytać o niej.

Alexio musiałaś ją nieźle podkarmić, bo widać, że pąk wielki, ale nie ma się czemu dziwić, różana czarodziejka ma swoje sposoby, by kwiaty i krzewy były piękne i dorodne ;:215 . Ja też mam dla Ciebie pączek, co prawda duuużo mniejszy, ale jest już na Parfum FC :)

Obrazek

H.Christiana też już ma, ale kolorków jeszcze nie widać, teraz to już chwilka i będzie coraz więcej pięknych widoków ;:215

To może na koniec kilka widoków z mojego ogrodu?

Obrazek

Z 10 krzaczków mojej ukochanej M. Antoinette ;:167 zostały zaledwie 2 i też bardzo słabe

Obrazek

Obrazek

Moja piękna nieznajoma rozwinęła wszystkie pąki, może ktoś ją zna? Kolorek porcelanowy róż, liście jasne matowe, w pąku bardziej różowa, w kształcie pucharu. Pędy wiotkie, łatwo się przyginają

Obrazek

Obrazek

Zdjęcie pąka nie jest wyraźne, ale do wieczora może się rozwinąć i nie będę mogła zrobić drugiej fotki. Za to dobrze widać liście :wink:

Obrazek

Na "białej" rabacie już co nieco widać

Obrazek

Charles Austin?, chyba tak. Czytałam, że on bardzo zmienny w kolorach ;:224

Obrazek

Obrazek

cdn :wit
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam daysy szkoda ,że się nie spotkałyśmy w Wojsławicach , bo mieszkam niedaleko, szpaler
Ritausmy rzeczywiście niesamowity , wiesz w pierwszej chwili nie wiedziałam co to za róża , pod czytałam etykietę i byłam oczarowana nią , już na jesień mam dla niej 3 miejsca tym bardziej ,że jak przeczytałam to ona powtarza kilkakrotnie.Jeśli chodzi o piwonie , było trochę nowych odmian, ale całość tego miejsca jest niepowtarzanie przepiękna.Wybierz się na początku lipca na świeto liliowców to jest dopiero uczta dla oczu. ;:108 ;:3 :wit
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Daysy zazdroszczę takiego pięknego wyjazdu ;:215 chyba by mnie stamtąd musieli wołami wyciągać ;:306
Jenny zjawiskowa ;:oj ;:167 ;:173 po tej zimie takie kwitnienie to na prawdę ;:303
Twoja piękna nieznajoma przypomina mi do złudzenia Jack Cartier pąk,kwiat i liście bardzo podobne.
Malinki od ciebie rosną że hej!Będzie maliniak jak się patrzy ,dzisiaj się zmobilizowałam po pracy i go wyplewiłam i wyściółkowałam całkiem fajnie to wygląda ciekawe tylko czy chwasty odpuszczą :roll:
Twoje rabaty coraz piękniejsze ;:167 ;:167 a spacer po twoim ogrodzie to wielka przyjemność ;:108
Zapomniałam zapytać czy bez się przyjął?
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Cześć Daysy :wit róże dają czadu ;:oj Jenny Duval powalasz na kolana i kusisz bardzo :;230 już mnie nosi żeby ją
posadzić :;230 Parfum F.C. mi nie dał rady :wink:
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Ale miałaś fajną wycieczkę! ;:167 Mam nadzieję, że i mnie kiedyś uda się tam dotrzeć... ale to już będzie wyprawa.
A szpilki? Ej tam nie przejmuj się! Na Kasprowym wyglądają niezbyt dobrze, ale tak? ;:333
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam, wczoraj nie dałam rady dodać fotek ;:131
Dzisiaj zacznę od odpowiedzi a jak czasu styknie wkleję zdjęcia ;:108

Tereniu
jestem zachwycona arboretum, piękne widoki, stary drzewostan, różnorodność i obfitość nasadzeń w nowszej części,jednym słowem szał kolorów i balsam dla zmysłów.
Ritausma super róża, nazwa Polar Ice pasuje do niej jak ulał. Przepiękny szpaler podkreśla jej urodę, chociaż czytałam o niej niezbyt chlubne opinie.
Rabaty wykonane przez studentów w przeróżnej kolorystyce bajeczne a ilość kwitnących piwonii robi niesamowite wrażenie.
Jednym słowem zazdroszczę, ze możesz tam bywać kiedy przyjdzie Ci ochota. Może kiedyś wpadniemy na siebie w arboretum, bo na pewno jeszcze tam wrócę, tyle, że trudniej będzie mnie poznać bez szpilek :;230

Tolinko masz rację, do złudzenia przypomina Jacka Cartier, pamiętasz jesiennego "potargańca", trudno poznać, że to ta sama róża ;:224

Obrazek
Oby pięknie rosła ;:215

Na spacer zapraszam, często przejeżdżasz koło mnie, więc nic nie stoi na przeszkodzie zboczyć odrobinę z trasy ;:173
Może skusisz się na wspólny wypad do Wojsławic lub Rogowa, faceci zajmą się sobą, nie będą się nudzić a my poszalejemy wśród rabat. Pomyśl, może udałoby się znaleźć jakiś dogodny termin.
Bez wstyd się przyznać, jeszcze w donicy, ale ma się dobrze. Maliny na zimę wytnij, wiosną puszczą nowe, piękne pędy i będą owocowały do przymrozków.

Maju, gdzie mnie do kusicielki, gdyby nie Ewa/GloriaDei nie wiedziałabym, że taka istnieje. Wszystkiemu "winna" Ewa ;:167 , szerzy różane szaleństwo rozdając takie cudne gratisy ;:196
Maju zostaw dla niej duużo miejsca, bo rośnie naprawdę szeroko. Żeby nie było, że kuszę ;:170 ... jest zdrowa ;:333
Czemu piszesz, że PFC nie dała rady? coś kombinujesz ;:173

Basiu ja się zbytnio nie przejmuję wyglądem :wink: , zgodnie z powiedzeniem "niech się wstydzi ten kto widzi" ;:333 gorzej z moimi stopami, one nie były w siódmym niebie :;230 . Najważniejsze, że buty wytrzymały żwirową przeprawę.
Kasprowy to nie był, ale pagórki były i owszem ;:173 .
Zachęcam Basiu, dla nas to jak balsam na zmysły. :D
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Skorzystam z wolnej chwili :wink:

Flammentanz w tym roku lichutki, mocno cięty, ostatnio jeszcze 2 pędy wycinałam ;:224

Obrazek

Reine des Violettes wiotkie ramionka, rozłożyła się na wszystkie strony, wygląda niezbyt ładnie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sutter's Gold kolor jedyny w swoim rodzaju ;:167

Obrazek

Veilchenblau pomalutku rozkwita

Obrazek

Comte de Chambord, moje pachnidełko ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Resztą będę Was zanudzać, póki kwitną

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Do miłego :wit
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
x-ja-a

Post »

Wspaniały Comte de Chambord ;:167 Widać, że to miłość odwzajemniona. Zanudzaj, zanudzaj, lubię takie nudy :D
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Taki wyjazd do Wojsławic i mnie się marzy. Póki co bliżej mam Powsin :wink: Tam też można nacieszyć oczy cudnymi widokami.
Jacques Cartier ma bardzo krótkie pędziki, na których są osadzone kwiaty. Wyglądają jakby się wiecznie chowały między liśćmi. To mocno wyróżnia tę odmianę od innych. Jeśli Twoja nn ma podobnie, to może być właśnie Jacquesem. Kwiat bardzo go przypomina ;:108
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

To tak wygląda lichutka Flammentanz? Jak wygląda nielichutka? :wink:

Ale masz łaciatka w paseczki! :D
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Byłaś w niedzielę w Wojsławicach ;:oj Ja też ;:138 I Tamaryszek i Margo i Isia.... No szkoda, że się nie spotkałyśmy. Pewnie był zauważyła laskę na szpilkach :wink:
Nam też bardzo się podobało i zamierzamy tę eskapadę powtórzyć. Robiłyśmy zdjęcia niemal tych samych miejsc ;:306

A wracając do twojego ogrodu to masz teraz niesamowite obrazki. Ja na swoje jeszcze muszę poczekać, choć Jenny Duval też nabyłam i też podziwiam, bo to niezwykle wigorna róża.
:wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

No na pewno stopy nie były zadowolone z tych szpilek :wink:
Pięknie u Ciebie! ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468