MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.5
- norbi007
- 200p
- Od: 15 sty 2016, o 00:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.5
Jacku - głów tu dostatek... Czekamy z niecierpliwością na sprawozdanie 

Kiedy w ogrodzie...
Norbert
Norbert
- toldi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No to idę popracować 

Pozdrawiam. Jacek 

- comandos21
- 100p
- Od: 1 wrz 2009, o 17:08
- Kontakt:
Próbował ktoś frezować otwory w deskach frezarką górnowrzecionową 1200W ?
Chętnie murarki takie formatki z desek zasiedlają?
Tak myślę aby zrobić pare takich formatek skręcanych śrubami tylko najpierw muszę kupić frezarkę.
Myślę o takiej do 230zl.
Chętnie murarki takie formatki z desek zasiedlają?
Tak myślę aby zrobić pare takich formatek skręcanych śrubami tylko najpierw muszę kupić frezarkę.
Myślę o takiej do 230zl.
Jestem Grzesiek ;) Pozdrawiam
- toldi
Jeśli chodzi o frezarki to mogę Ci doradzić w tej kwestii, żebyś zwrócił uwagę na ciężar i wielkość takiej maszyny bo trzymanie wielkiego grzmota jest dobre tylko wtedy kiedy masz coś dużego stabilnie przymocowanego do stołu (zajęte obie ręce), w przypadku frezowania małego rowka w desce sprawdzi CI się lepiej jak najmniejsza (poręczna) a tak na marginesie to taką frezareczkęn można kupić już za ok 100 chyba , że masz jakąś swoją ulubioną i Ci wpadła w oko.
Pozdrawiam. Jacek 

- comandos21
- 100p
- Kontakt:
Toldi
Mam swoją ulubioną firmę jest nią Verto, jeszcze nic z tej firmy mi się nie zepsuło. Brakuje mi jedynie frezareczki ;)
Wiem, że są za 100zl już ale nie ufam tym teskowym sprzętom.
Chyba, że mi coś polecisz.
Mam swoją ulubioną firmę jest nią Verto, jeszcze nic z tej firmy mi się nie zepsuło. Brakuje mi jedynie frezareczki ;)
Wiem, że są za 100zl już ale nie ufam tym teskowym sprzętom.
Chyba, że mi coś polecisz.
- toldi
Zabrałem się dzisiaj do roboty bo trochę cieplej i zrobiłem na próbę trzy formatki. Niestety muszę dopracować kwestję prowadzenia no i frez okazał się bardziej chiński niż sądziłem. Teraz tylko czy pszczółkom to będzie odpowiadać

Pozdrawiam. Jacek 

- comandos21
- 100p
- Kontakt:
Jakiej średnicy frezu użyłeś?
Materiał to jakaś konkretna sklejka?
Materiał to jakaś konkretna sklejka?
- toldi
Podobno najlepsze jest 8mm, więc tyle zrobiłem a materiał to odpady surowej płyty wiórowej gr 18mm przycięte na jedną szerokość 20cm, tyle żeby było na czym frezarkę postawić.
Pozdrawiam. Jacek 

- norbi007
- 200p
Toldi no no
kawał dobrej roboty. Ciekawe jak Twój hotel pszczółki przyjmą. Mam nadzieję, że patent się sprawdzi.
Tu gość robi coś podobnego-może to Ci podsunie jeszcze jakiś pomysł:
https://www.youtube.com/watch?v=4Y8yFPl_OEA

Tu gość robi coś podobnego-może to Ci podsunie jeszcze jakiś pomysł:
https://www.youtube.com/watch?v=4Y8yFPl_OEA
Kiedy w ogrodzie...
Norbert
Norbert
- toldi
norbi007 dzięki za filmik, szablon bardzo sprytny, przyznam się, że początkowo też myślałem o czymś podobnym ale poszedłem na łatwiznę i zrobiłem stopę razem z prowadzeniem (foto). Ma to swoje pewne wady ale cóż. Może w przyszłości jednak zrobię coś takiego jak na tym filmie, bo takie kratki z drewna mogły by posłużyć jako estetyczna osłona przeciw ptakom. Zastanawiam się jaki teraz wybrać wariant dla pszczółek, czy dać im do wyboru trzcinę i formatki, czy na zasadzie albo moje formatki albo nic. Tylko nie chciał bym zaczynać od początku i kupować kokonów gdyby bzykacze się na mnie obraziły.

Pozdrawiam. Jacek 

- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
Fajnie Ci to wyszło -wielki szacun
Co do twoich wątpliwości odnośnie tego czy zaakceptują nowe lokum : wszystko zależy ile masz kokonów , jeśli dużo postaw dwa osobne ule jeśli mało to zrób mix , najpierw pewnie zapełnią trzcinę a potem wezmą się na płyty . Ja miałem podobny pomysł z e zwykłych desek ale się powyginały i póki co myślę co dalej .....
pozdrawiam Marek

Co do twoich wątpliwości odnośnie tego czy zaakceptują nowe lokum : wszystko zależy ile masz kokonów , jeśli dużo postaw dwa osobne ule jeśli mało to zrób mix , najpierw pewnie zapełnią trzcinę a potem wezmą się na płyty . Ja miałem podobny pomysł z e zwykłych desek ale się powyginały i póki co myślę co dalej .....

pozdrawiam Marek
- norbi007
- 200p
Jacku tak jak poprzednik napisał wszystko zależy od ilości kokonów - ja bym podzielił je na dwie części. Jedną część umieścił w jednym końcu ogrodu z formatkami a pozostałe w drugiej części z rurkami (ograniczone ryzyko ucieczki pszczółek w pola). Ale może ma ktoś lepszy pomysł. W tamtym roku miałem tak podzielone: część na tarasie w malutkim uliku a część jakieś 15 metrów dalej w ogrodzie. I tu i tu zadomowiły się pszczółki - oczywiście proporcjonalnie zamurowanych rurek było do ilości wystawionych kokonów.
Kiedy w ogrodzie...
Norbert
Norbert
-
- 1000p
- Od: 16 wrz 2015, o 13:59
Murarki są bardzo wierne miejscu wygryzienia, więc zajmą każdą dziurę w najbliższej okolicy. Mogą być przez to tak strasznie zdesperowane , że zamiast szukać czegoś lepszego będą nosić pyłek do: plastikowych formatek, rurek koktajlowych, itp. itd. Jeżeli dobrze pamiętam masz 260 kokonów. Raczej nie rozdzielaj kokonów, tylko dla pewności dorzuć do chatki trochę trzciny (już masz, zdaje się). Problem płyty wiórowej jest taki , że pęcznieje, pęka i rozpada się od wilgoci + smrody klejów, chemii. Na długo Ci to nie wystarczy pewnie, 2-3 sezony chyba.
- toldi
Dziękuję Wam za dobre słowa i porady. Właśnie kończę domek więc pewnie pojawia się następne wątpliwości i pytania.Odnośnie formatek to mam wątpliwość czy smród kleju nie będzie zniechęcał do ich zasiedlenia, mogę jeszcze zmienić materiał np na OSB lub pilśnię, co o tym sadzicie? W tej chwili mam zaledwie 260 kokonów i ok 400 rurek trzcinowych.
Pozdrawiam. Jacek 

-
- 500p
- Od: 7 paź 2009, o 23:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Dobre wyniki hodowlane osiągali tu niektórzy robiąc formatki z MDF (twarda pilśnia). Z paździerzowych płyt raczej bym nie robił bo są zbytnio porowate. MDF nie śmierdzi też tak zjadliwie jak płyty meblowe i daje się dość gładko frezować. Proponuję żebyś kończył frezowanie parę mm przed krawędzią płyty. W ten sposób unikniesz potrzeby zaślepiania kanałów z jednej strony. Oczywiście musiałbyś wówczas skrócić o połowę tę listwę prowadzącą pod stopą frezarki. Formatki można robić nieco węższe (15 cm z kanalikiem 14-14.5 cm długości) Żeby frezarka miała pewne oparcie, można obok siebie zamocować kilka surowych formatów o tej samej grubości
moje pszczółki https://drive.google.com/drive/folders/ ... nRVOWlxaEk" onclick="window.open(this.href);return false;
balkonowa poziomkownia https://drive.google.com/drive/folders/ ... GFnaWxaUnc" onclick="window.open(this.href);return false;
balkonowa poziomkownia https://drive.google.com/drive/folders/ ... GFnaWxaUnc" onclick="window.open(this.href);return false;