Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 3
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 3
Nie dopuszczą też by ściółka leżała tam gdzie się to zaplanowało 

Z braku czasu nie przyciąłem jesienią malin. Zrobić to teraz czy poczekać do końca zimy?
Druga sprawa, to chciałem je trochę przerzedzić, zostawić po kilka pędów na krzak. Myślałem czy by ich nie przekopać trochę wokół tych głównych krzaków i usunąć nadmiar pędów z korzeniami. Te które rosły dalej poza rzędami już wykopałem. To dobry pomysł czy za bardzo uszkodzę rośliny?

Druga sprawa, to chciałem je trochę przerzedzić, zostawić po kilka pędów na krzak. Myślałem czy by ich nie przekopać trochę wokół tych głównych krzaków i usunąć nadmiar pędów z korzeniami. Te które rosły dalej poza rzędami już wykopałem. To dobry pomysł czy za bardzo uszkodzę rośliny?

Krzysiek
-
Tnij i spal nim szkodniki z nich wyjdą.
Na wiosnę przycinaj wyrastające pędy, zostawiając tyle ile uznasz za stosowne.
Na wiosnę przycinaj wyrastające pędy, zostawiając tyle ile uznasz za stosowne.
To ja pierwszy w 2019r
Przycinałem wczoraj winorośle. Byłem w swoim maliniaczku i chlasłem pędy Radziejowej lekko ponad najwyższym drutem a mam go gdzieś na 1.70cm. Pędy wyrastaly 20 - 30 cm wyżej.
Dobrze zrobiłem? Nie pośpieszyłem się.
Co prawda tylko na kilku krzakach tak zrobiłem bo kilka ktoś mi zniszczył w zeszłym roku i ciekaw jestem co będzie z tego tego lata.

Przycinałem wczoraj winorośle. Byłem w swoim maliniaczku i chlasłem pędy Radziejowej lekko ponad najwyższym drutem a mam go gdzieś na 1.70cm. Pędy wyrastaly 20 - 30 cm wyżej.
Dobrze zrobiłem? Nie pośpieszyłem się.
Co prawda tylko na kilku krzakach tak zrobiłem bo kilka ktoś mi zniszczył w zeszłym roku i ciekaw jestem co będzie z tego tego lata.
- Mimula
- 50p
- Od: 19 lut 2019, o 16:42
Witam.
W zeszłym roku musiałam niestety zlikwidować swój "maliniak". Teraz poszukuję sadzonki malin (preferowana lokalizacja szkółki: woj. śląskie okolice Bielska-Białej lub internetowe), którą miałam posadzoną - niestety nie pamiętam nazwy odmiany: zaczyna owocować w lipcu, nie ma "mięsnych wkładek" w owocach, kończy po przymrozkach, bezkolcowa, pędy wycina się do gołej ziemi jesienią. Normalnie ideał, a ja głupia nie ocaliłam z tych usuniętych nawet patyczka
Gdybyś ktoś wiedział, co to za cudo miałam, to proszę o podpowiedź. Z góry dziękuję
Pozdrawiam
PS. Poniżej zdjęcie "plonów"

W zeszłym roku musiałam niestety zlikwidować swój "maliniak". Teraz poszukuję sadzonki malin (preferowana lokalizacja szkółki: woj. śląskie okolice Bielska-Białej lub internetowe), którą miałam posadzoną - niestety nie pamiętam nazwy odmiany: zaczyna owocować w lipcu, nie ma "mięsnych wkładek" w owocach, kończy po przymrozkach, bezkolcowa, pędy wycina się do gołej ziemi jesienią. Normalnie ideał, a ja głupia nie ocaliłam z tych usuniętych nawet patyczka

Gdybyś ktoś wiedział, co to za cudo miałam, to proszę o podpowiedź. Z góry dziękuję

Pozdrawiam
PS. Poniżej zdjęcie "plonów"

Parafrazując klasyka: Ogródek jest dobry na wszystko...
Może to Ci chodź trochę pomoże.

-
- 500p
- Od: 10 kwie 2014, o 20:11
Na zdjęciu wygląda na ciemno czerwoną i dużą. Może to Polesie - zaczyna owocować pod koniec lipca.
Pozdrawiam Krzysiek
- Mimula
- 50p
Patrząc na terminarz owocowania, zaznaczona przez ciebie Polana wydaje mi się trochę zbyt późno owocująca (3tydz. sierpnia)Dareku pisze:Może to Ci chodź trochę pomoże.
Tak - owoce były na prawdę bardzo duże, ciemne i bardzo łatwo odchodziły od dna kwiatowego. Patrząc na tabelkę Dareku termin owocowania Polesia nawet by się zgadzał. W zeszłym roku ostatnie owoce (już co prawda dużo mniejsze) zbierałam końcem października. Pytanie tylko, czy ta odmiana Polesie jest obcinana jesienią, odbija wiosną i owocuje na tych pędach.solaris37 pisze:Na zdjęciu wygląda na ciemno czerwoną i dużą. Może to Polesie - zaczyna owocować pod koniec lipca.
Jestem taka zła na siebie, że wykopałam tak bezmyślnie te maliny że ehhh

Edit: Popatrzyłam w internecie i po przeczytaniu opisów i obejrzeniu zdjęć stwierdzam, że faktycznie mogła to być odmiana Polesie. Dziękuję Dareku i solaris37 za pomoc

-
- 500p
- Od: 10 kwie 2014, o 20:11
Polesie to chyba jedna z najwcześniejszych malin jesiennych. Ma owoce bardzo duże, większe od Polany. Jest jeden minus Polesia - owoce długo nie poleżą.
Pozdrawiam Krzysiek
- Mimula
- 50p
Myślę, że przy mojej wielkości "uprawy" i smakoszach malin w domu za długo one i tak nie poleżą
Pytanie zasadnicze jest jedno - gdzie te sadzonki Polesia kupić? Przepatrzyłam chyba już cały internet i nie udało mi się znaleźć nic
Jakieś namiary na sprawdzonych hodowców/ szkółki?
Pozdrawiam

Pytanie zasadnicze jest jedno - gdzie te sadzonki Polesia kupić? Przepatrzyłam chyba już cały internet i nie udało mi się znaleźć nic

Pozdrawiam

- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja Polesie nabyłem na targach ogrodniczych.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- Mimula
- 50p
O targach ogrodniczych nie pomyślałam
Dzięki za podpowiedź. Pozdrawiam 

-
Tylko na olx i innych takich różnie bywa ze zgodnością odmian (w szkółkach też niestety ;( ).
- Mimula
- 50p
newrom właśnie tego się boję - zależy mi na tej konkretnej odmianie. W sklepach jest sadzonek malin do wypęku, tylko nikt nie wie co tak na prawdę się z nich uchowa... Dodatkowo, z tego co mi wiadomo, odmiana Polesie jest, że się tak wyrażę, zastrzeżoną marką i nie chciałabym kupować "pirackich" sadzonek. "Wynalazcy" tej odmiany stacjonują w Brzeźnej, a to niestety spory kawałek ode mnie... Ale nadziei nie tracę - w końcu ją upoluję
Pozdrawiam
Edit: Chyba moje prośby zostały wysłuchane - znalazłam w internecie licencjonowaną szkółkę, która ma już dostępną w ofercie malinę Polesie

Pozdrawiam

Edit: Chyba moje prośby zostały wysłuchane - znalazłam w internecie licencjonowaną szkółkę, która ma już dostępną w ofercie malinę Polesie