Storczykowa kraina Soni :)
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
nie wiem, czemu są brązowawe, ale mam nadzieję, że im to nie zaszkodzi. a co do pędów, czekam na nie, ale może dlatego nie ma, bo większość Phalaenopsisów, które mam, kupiłam w tym roku (niektóre wciąż kwitną), więc może jeszcze za wcześnie na pędy.Duśka dziś przyjrzałam się moim korzeniom powietrznym i one też są z wierzchu brązowe i jak widać, chyba to ich naturalna zmiana, storczyki podlewam wodą przegotowaną i odstałą z dodatkiem nawozu a raz na jakiś czas przelewam samą wodą. Każdy kwiat ma wlewaną czystą wodą, a wodę z podlewania wlewam do podstawek z keramzytem. Spróbuj dać troszkę nawozu, może akurat tego im trzeba, a ja trzymam kciuki, by u Ciebie zaroiło się od nowych pędów kwiatowych
a tak poza tym twoje storczyki są super. masz świetne Phalaenopsisy i Paphiopedila. a jak tam reszta twojej kolekcji? ile już masz?
ale mi miło czytać takie komplementy, dziękuję bardzo
do zdjęć się zbytnio nie przyłożyłam z braku czasu
ale ich jakość to zasługa moje nowej zabawki - prezentu od mojego D
Duśka u mnie storczykowe szaleństwo zaczęło się tak od października ubiegłego roku, trzy wcześniejsze niestety wyprawiłam do Krainy Wiecznie Kwitnących Storczyków
obecnie mam
23 phalaenopsis, 2 reanimuję, 3 uparcie śpią, a reszta albo kwitnie albo planuje kwitnąć
7 phalaenopsis mini, wszystkie przekwitły - jakoś krócej kwitną u mnie, jeden planuje zakwitnąć ponownie, a drugi coś kombinuje ;:225
9 paphiopedilum, 2 sukcesywnie kwtinące kwitną non stop od zakupu, najnowszy jeszcze kwitnie, a reszcie rosną nowe rozetki
1 dendrobium phalaenopsis, ma dwa keiki, juź całkiem spore
1 cymbidium, nadal jest na wakacjach w ogrodzie
ale nowe przyrosty są
1 cambria, lekko schorowana, lecz wydaje mi się, że będzie nowy pęd kwiatowy i niestety, ale nowych przyrostów nie ma
pozdrawiam

do zdjęć się zbytnio nie przyłożyłam z braku czasu

Duśka u mnie storczykowe szaleństwo zaczęło się tak od października ubiegłego roku, trzy wcześniejsze niestety wyprawiłam do Krainy Wiecznie Kwitnących Storczyków

obecnie mam
23 phalaenopsis, 2 reanimuję, 3 uparcie śpią, a reszta albo kwitnie albo planuje kwitnąć
7 phalaenopsis mini, wszystkie przekwitły - jakoś krócej kwitną u mnie, jeden planuje zakwitnąć ponownie, a drugi coś kombinuje ;:225
9 paphiopedilum, 2 sukcesywnie kwtinące kwitną non stop od zakupu, najnowszy jeszcze kwitnie, a reszcie rosną nowe rozetki

1 cymbidium, nadal jest na wakacjach w ogrodzie

1 cambria, lekko schorowana, lecz wydaje mi się, że będzie nowy pęd kwiatowy i niestety, ale nowych przyrostów nie ma

pozdrawiam

-
- 500p
- Od: 19 sie 2008, o 21:59
zachwycające zdjęcia,zeby moje storczyki chciały tak kwitnac
jak na razie wszystkie maja kwiatki ale nie widac zadnych nowych pedow, czy nawet listkow lub korzonkow, no ale mam nadzieje ze zacznie sie niedugo cos dziac
a propo twojego nowego nabytku z biedronki, chyba mają teraz okres na miniaturki, bo ja dzis kupiłam sobie tez piekna miniaturke,na jedna trojkolorowa namowilam kolezanke( teraz zaluje ze sama jej nie wzielam ) no i jeszcze 2 piekne okazy widzialam,no ale koniec miesiaca,w portfelu pusto...

jak na razie wszystkie maja kwiatki ale nie widac zadnych nowych pedow, czy nawet listkow lub korzonkow, no ale mam nadzieje ze zacznie sie niedugo cos dziac

a propo twojego nowego nabytku z biedronki, chyba mają teraz okres na miniaturki, bo ja dzis kupiłam sobie tez piekna miniaturke,na jedna trojkolorowa namowilam kolezanke( teraz zaluje ze sama jej nie wzielam ) no i jeszcze 2 piekne okazy widzialam,no ale koniec miesiaca,w portfelu pusto...
MoNiKa
Dawidzie daj im się wyspać
ważne że są zdrowe, a pędy pojawią się na pewno 
Monisiu mój nabytek z Biedronki to taki pośredni między mini a tym normalnym rozmiarem, ale jest taki śliczny
byłam dziś w Biedronce i były jeszcze storczyki
no ale mam ich juź sporo, a lubię tak od czasu do czasu sobie sprawić radość, mimo iż miejsca na parapetach mam jeszcze sporo
i zobaczysz, że jeszcze nie raz będzie taka okazja i wtedy sobie kupisz kolejnego a ile radości będzie 

Monisiu mój nabytek z Biedronki to taki pośredni między mini a tym normalnym rozmiarem, ale jest taki śliczny

-
- 500p
- Od: 19 sie 2008, o 21:59
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
to jak na rok zbierania to masz bardzo dużo. ja zaczęłam zbierać w październiku 2004, czyli prawie 4 lata temu. mam 28 Phalaenopsis, 3 Vanda, 1 Vascostylis, 2 Tolumnie, 1 Zygopetalum, 2 Dendrobium, 1 Paphiopedilum, 3 Cattleye (które i tak wkrótce padnie) i może jeszcze Miltonię, ale nie wiem,czy jeszcze żyje, bardzo dawno nie byłam w szklarni.sonia pisze:ale mi miło czytać takie komplementy, dziękuję bardzo![]()
do zdjęć się zbytnio nie przyłożyłam z braku czasuale ich jakość to zasługa moje nowej zabawki - prezentu od mojego D
![]()
Duśka u mnie storczykowe szaleństwo zaczęło się tak od października ubiegłego roku, trzy wcześniejsze niestety wyprawiłam do Krainy Wiecznie Kwitnących Storczyków![]()
obecnie mam
9 paphiopedilum, 2 sukcesywnie kwtinące kwitną non stop od zakupu, najnowszy jeszcze kwitnie, a reszcie rosną nowe rozetki![]()
1 cymbidium, nadal jest na wakacjach w ogrodzieale nowe przyrosty są
1 cambria, lekko schorowana, lecz wydaje mi się, że będzie nowy pęd kwiatowy i niestety, ale nowych przyrostów nie ma![]()
pozdrawiam
- gucia
- Przyjaciel Forum
- Od: 27 wrz 2007, o 18:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Soniu, zdjęcia jak zwykle cudne
Co do cymbidium i Dithane, to wydaje mi się, że podziałało......
Może nie wygląda jeszcze ciekawie, ale pozbyłam się tych paskudnych plam na liściach...trzymaj kciuki.

Co do cymbidium i Dithane, to wydaje mi się, że podziałało......

Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Moje wątki