Storczykowa kraina Soni :)

ODPOWIEDZ
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cudeńka. Soniu jestem pod wrażeniem Twoich zdjęć.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Prześliczne kwiatuszki i zdjęcia wyjątkowo ładne ;:1
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Soniu - dołączam się do zachwytów - i nad roślinkami, i nad zdjęciami. A fotki Paphiopedilów - po prostu REWELACJA ;:215
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Soniu, rzeczywiście udało Ci się wspaniale uchwycić w przybliżeniu urodę swoich storczyków - cudne Paphiopedila
i piękne zdjęcia Phalaenopsisów o aksamitnych płatkach i ciekawych kolorach. Gratuluję ;:215

Pozdrawiam, Joanna
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Sonieczko :wit !
Ja poza ochami i achami nie wymyśle nic nowego :wink: . Wszystkie cudne, ale mój typ numer jeden to oczywiście Paphiopedilum. Zdjęcia wspaniałe :shock: .
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Soniu jestem pod wielkim wrażeniem ;:13 cuda.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Duśka dziś przyjrzałam się moim korzeniom powietrznym i one też są z wierzchu brązowe i jak widać, chyba to ich naturalna zmiana, storczyki podlewam wodą przegotowaną i odstałą z dodatkiem nawozu a raz na jakiś czas przelewam samą wodą. Każdy kwiat ma wlewaną czystą wodą, a wodę z podlewania wlewam do podstawek z keramzytem. Spróbuj dać troszkę nawozu, może akurat tego im trzeba, a ja trzymam kciuki, by u Ciebie zaroiło się od nowych pędów kwiatowych
nie wiem, czemu są brązowawe, ale mam nadzieję, że im to nie zaszkodzi. a co do pędów, czekam na nie, ale może dlatego nie ma, bo większość Phalaenopsisów, które mam, kupiłam w tym roku (niektóre wciąż kwitną), więc może jeszcze za wcześnie na pędy.

a tak poza tym twoje storczyki są super. masz świetne Phalaenopsisy i Paphiopedila. a jak tam reszta twojej kolekcji? ile już masz?
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

ale mi miło czytać takie komplementy, dziękuję bardzo ;:196
do zdjęć się zbytnio nie przyłożyłam z braku czasu ;:131 ale ich jakość to zasługa moje nowej zabawki - prezentu od mojego D ;:128

Duśka u mnie storczykowe szaleństwo zaczęło się tak od października ubiegłego roku, trzy wcześniejsze niestety wyprawiłam do Krainy Wiecznie Kwitnących Storczyków ;:171
obecnie mam
23 phalaenopsis, 2 reanimuję, 3 uparcie śpią, a reszta albo kwitnie albo planuje kwitnąć
7 phalaenopsis mini, wszystkie przekwitły - jakoś krócej kwitną u mnie, jeden planuje zakwitnąć ponownie, a drugi coś kombinuje ;:225
9 paphiopedilum, 2 sukcesywnie kwtinące kwitną non stop od zakupu, najnowszy jeszcze kwitnie, a reszcie rosną nowe rozetki ;:183
1 dendrobium phalaenopsis, ma dwa keiki, juź całkiem spore
1 cymbidium, nadal jest na wakacjach w ogrodzie ;:191 ale nowe przyrosty są
1 cambria, lekko schorowana, lecz wydaje mi się, że będzie nowy pęd kwiatowy i niestety, ale nowych przyrostów nie ma ;:145

pozdrawiam :wit
Orchideomaniak
500p
500p
Od: 19 sie 2008, o 21:59

Post »

Soniu ;:8 same cuda u ciebie, moje śpią :) kwitną 2 z 18 :)
Awatar użytkownika
m81
50p
50p
Od: 27 sie 2008, o 12:44

Post »

zachwycające zdjęcia,zeby moje storczyki chciały tak kwitnac :(
jak na razie wszystkie maja kwiatki ale nie widac zadnych nowych pedow, czy nawet listkow lub korzonkow, no ale mam nadzieje ze zacznie sie niedugo cos dziac :)
a propo twojego nowego nabytku z biedronki, chyba mają teraz okres na miniaturki, bo ja dzis kupiłam sobie tez piekna miniaturke,na jedna trojkolorowa namowilam kolezanke( teraz zaluje ze sama jej nie wzielam ) no i jeszcze 2 piekne okazy widzialam,no ale koniec miesiaca,w portfelu pusto...
MoNiKa
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Dawidzie daj im się wyspać ;:183 ważne że są zdrowe, a pędy pojawią się na pewno ;:215
Monisiu mój nabytek z Biedronki to taki pośredni między mini a tym normalnym rozmiarem, ale jest taki śliczny ;:226 byłam dziś w Biedronce i były jeszcze storczyki ;:154 no ale mam ich juź sporo, a lubię tak od czasu do czasu sobie sprawić radość, mimo iż miejsca na parapetach mam jeszcze sporo ;:183 i zobaczysz, że jeszcze nie raz będzie taka okazja i wtedy sobie kupisz kolejnego a ile radości będzie ;:224
Orchideomaniak
500p
500p
Od: 19 sie 2008, o 21:59

Post »

Soniu daję im odpoczywać :) a ruszam je tylko przy podlewaniu, właśnie kolejne korzonki się pojawiły :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

sonia pisze:ale mi miło czytać takie komplementy, dziękuję bardzo ;:196
do zdjęć się zbytnio nie przyłożyłam z braku czasu ;:131 ale ich jakość to zasługa moje nowej zabawki - prezentu od mojego D ;:128

Duśka u mnie storczykowe szaleństwo zaczęło się tak od października ubiegłego roku, trzy wcześniejsze niestety wyprawiłam do Krainy Wiecznie Kwitnących Storczyków ;:171
obecnie mam
23 phalaenopsis, 2 reanimuję, 3 uparcie śpią, a reszta albo kwitnie albo planuje kwitnąć
7 phalaenopsis mini, wszystkie przekwitły - jakoś krócej kwitną u mnie, jeden planuje zakwitnąć ponownie, a drugi coś kombinuje ;:225
9 paphiopedilum, 2 sukcesywnie kwtinące kwitną non stop od zakupu, najnowszy jeszcze kwitnie, a reszcie rosną nowe rozetki ;:183
1 dendrobium phalaenopsis, ma dwa keiki, juź całkiem spore
1 cymbidium, nadal jest na wakacjach w ogrodzie ;:191 ale nowe przyrosty są
1 cambria, lekko schorowana, lecz wydaje mi się, że będzie nowy pęd kwiatowy i niestety, ale nowych przyrostów nie ma ;:145

pozdrawiam :wit
to jak na rok zbierania to masz bardzo dużo. ja zaczęłam zbierać w październiku 2004, czyli prawie 4 lata temu. mam 28 Phalaenopsis, 3 Vanda, 1 Vascostylis, 2 Tolumnie, 1 Zygopetalum, 2 Dendrobium, 1 Paphiopedilum, 3 Cattleye (które i tak wkrótce padnie) i może jeszcze Miltonię, ale nie wiem,czy jeszcze żyje, bardzo dawno nie byłam w szklarni.
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Soniu, zdjęcia jak zwykle cudne :roll:
Co do cymbidium i Dithane, to wydaje mi się, że podziałało...... ;:79 Może nie wygląda jeszcze ciekawie, ale pozbyłam się tych paskudnych plam na liściach...trzymaj kciuki.
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
dorcia
1000p
1000p
Od: 19 lut 2008, o 19:20

Post »

Soniu, falenopsisy piękne, ale sabotki wręcz boskie. Uwielbiam na nie patrzeć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”