Tolinka i róże cz.II

Zablokowany
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tolinka i róże cz.II

Post »

Tolinko u mnie Mrs John Laing ma dopiero pąki, ale za to po raz pierwszy od 2014 roku jest zdrowa ;:oj , na listkach nie ma ani szarej pleśni ani czarnej plamistości. Odpukać, żebym nie zapeszyła ;:224 .
Późno wystartowała po zimie, ale jak zwykle wystrzeliła do góry długimi pędami, teraz czekam ;:65 na kwiaty.
Nie wiem czemu piszecie, że octopus taki ekspansywny, mój troszkę się rozrósł, ale jak do tej pory nie spaceruje po rabacie ;:108 .
Trzymam kciuki za Twoja Lady of Shalott a Jalitah faktycznie piękna ;:224
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jadziu i nie żałuj ,ja go trzymam bo po prostu jest miejsce ,ale jak tylko zapragnę innej róży która będzie tam pasowała na pewno Johna oddam komuś chętnemu ;:108
Susza? no popatrz a u mnie codziennie podlewa ,a przecież tak mamy do siebie blisko ;:173

Aniu no ta First Lady to rzeczywiście nie lada kapryśnica ;:222 Szkoda czasu na takie róże i pracy są ładniejsze i bezproblemowe choćby taka Leonardo da Vinci ;:167 Lacre w tym roku ma chyba sprzyjające warunki bo rośnie jak szalona i kwitnie ooobłędnie ;:167 a ten jej kształt i kolory ;:170 uwielbiam ją a ty?Jalitah to takie cacuszko na rabacie ,te jej falbaneczki i kolorek ;:173

Jagna nad czyśćcem panuje ,mam go nie wiele ,ale dzwonek tak się rozlazł że już nie mogłam go opanować ,a tak niewinnie się zaczęło :roll: Co do podkradania papu różom to się z tobą zgadzam ,byliny są żarłoczne i ekspansywne ,a róże potrzebują przecież sporo jedzenia żeby były piękne ;:108 Lacre jest piękna i długo trzyma kwiaty ,to jedna z moich najukochańszych róż ,myślę że pokochasz ją tak jak ja kiedy zobaczysz co potrafi ;:108 Pocztówka mówisz hmm... a może by tak rzeczywiście robić z naszych zdjęć pocztówki? Kiedyś ta forma komunikacji była przecież bardzo popularna ,a teraz zupełnie zanika.

Daysy życzę ci aby John był zdrowy ,to ładna róża,u mnie też wypuszcza długie pędy a od dołu łysa ,dlatego jedną posadziłam za tujami kulkami żeby zakrywały jej nóżki druga rośnie za ławką ,ale nie zachwyca od dołu plamistość ją ogołociła.Octopus to taki niewinny ,podstepny zadarniacz i zjadacz papu ja go wyrzuciłam i będę pilnować żeby nie odrósł ,przez niego musiałam wykopać przetaczniki niskie ,bo powłaził w nie i nie było szans go wyjąć i to samo z goździkami miniaturkami,narobiłam się strasznie ;:192
To chyba na prawdę Lady :tan jutro już się okaże ;:65
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rzadko pokazywana na forum róża Rumba ,fajna róża ,zdrowa ,młode przyrosty bordowe ,kwiaty od żółtego z pomarańczem do czerwieni ,długo trzyma kwiaty

Obrazek

Obrazek

Pierwszy kwiat Princess Alexandra of Kent ;:167

Obrazek

I pierwsza Polka

Obrazek

Ogólnie środkowa rabata

Obrazek

Granny

Obrazek

Obrazek

młodziutka Golden Celebration

Obrazek

Obrazek

I pierwsza dalia ,Miłeczko to od ciebie ;:196 tylko co to za jedna bo zakopałam znacznik ;:131

Obrazek

Rabaty pastelowe
Obrazek

Obrazek
x-ja-a

Post »

Widzę, że i Ty wpadłaś w sidła Princess Alexandry of Kent :D Uwielbiam ją i będę zawsze wdzięczna naszej Dorotce za polecenie tej róży.
Na ten widok:

Obrazek

... umarłam! ;:167 ;:167 ;:167
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

chyba że znajdę ten wątek w którym ją widziałam ,a wtedy ....kupisz ją na pewno :lol: To co mam szukać??
Eeee... chyba nie, potem będę się spinać, gdzie posadzić ;:183
Tolinko, Twoje róże serwują cudne widoczki ;:215 Ogólnie środkowa rabata mistrzowsko skomponowana - różne wielkości róż i różne kolory, ale wspaniale się uzupełniające i dopełniające :D Do skopiowania ;:215 Jakie tam róże rosną?
Twoja lilia NN wygląda mi na odmianę Kelso - też ją mam ;:333
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Achhhh ,żeby u mnie tak kwitły róże jak Twoje ;:167 ;:167 U mnie nawet Twiggy's jakoś się zbuntowała to samo Pretty sunrise i inne serbki .Wszystko jakoś kwitnie jakby było wymuszone.Rumbę chyba już mało kto ma ,bo raczej moda na nią minęła, teraz królują inne róże .No widzisz Tonko niby mieszkamy blisko a jednak nie równo dostajemy deszczu
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

To Take Off! Cudowna, wdzięczna, nie fanaberyczna, wieczna i urocza! Będę ja miała po wsze czasy!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tolinko, Lacre daje u Ciebie prawdziwy popis ;:138 Kwitnie na bogato a poza tym piękne ma kwiaty ;:215
Rabata pastelowa zjawiskowa ;:167 Niezły busz tam panuje. Napisz jakie róże tam posadziłaś?
Awatar użytkownika
Margaret2014
1000p
1000p
Od: 20 maja 2014, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Hej. Nabyłam dzisiaj Graham Thomas. Chciałam Cię o nią zapyać. wchodzę na forum a tu widzę zdjęcie. Całkiem fajnie wygląda. Żeczywiście wyrasta wysoka, podobno do 3m?
Masz jakieś uwagi do pielęgnacji?
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit i znowu zniknęłam na jakiś czas ,ale jest cudna pogoda i wakacje ....wybaczcie ;:180 postanowiłam odpocząć,skoro ogród odpoczywa ,to i ja postanowiłam ,w końcu kiedyś trzeba :wink: U nas skwar niemiłosierny już od kilkunastu dni ,ogród zostawiłam pod dobrą opieką tylko ciekawe jaki przyjdzie rachunek za wodę ;:306 ale nic to damy radę zaoszczędzi się na jedzeniu :;230 róże zdrowe i mają mnóstwo nowych przyrostów ,liczę na ładne powtórki.Poranna burza nie wyrządziła u mnie żadnych szkód za to teraz błyska się i grzmi straaasznie ;:202 A ja dopiero skonczyłam podlewać ;:223 Nic nie wskazywało że będzie padać ehh! ta pogoda!

Jagunia ta rabata którą zacytowałaś przeszła właśnie metamorfozę ,ale myślę że i tak będzie ci się podobać :wink: Princess Alexandrę mam malutką dopiero widziałam pierwszy kwiat ale rzeczywiście jest cudny ;:167

Elwi rabata środkowa to w pierwszej linii pashmina , okrywowa NN i Granny druga linia te wyższe to dwa Leonardo da Vinci za Leosiem czerwone maki a przed różową okrywową NN biała smagliczka

Jadziu u mnie teraz już nie wiele kwitnie ,ale z pierwszego rzutu jestem zadowolona ,biorąc pod uwagę że wszystko było mocno cięte i startowało od zera.

Miłka Take Off kwitnie jak szalone i kwitną jeszcze inne ,ale nie zdążyłam dzisiaj cyknąć fotek ,wstawię jutro.Ogólnie dalie w tym roku szaleją ,tylko nie widzę Cafe ;:174
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko rabata pastelowa to Cinderella ,Charming Piano,Alexandra Princesse de Luxembourg ,Charls Austin,Sebastian Kneipp,Pastella,Abraham Darby,Cleir Renaissance,jesienią dosadziłam Chippendale ,Boscobel ,A shropshire lad i jak podrośnie moja maleńka Lady of Shalott już ma tu swoje miejsce,a za nimi na pergoli ogromna Captain Hayward ,chcę tą rabatę troszkę odmienić ciekawa jestem jak połączą się te kolory z tymi co już są .

Małgosiu Graham Thomas to cudna róża ,bardzo ładnie u mnie rośnie ,w zeszłym roku była sporym krzakiem ,po zimie cięta do kopca ,a i tak nieźle sobie wiosną poczyniała ciesząc oczy,mam ją przy samym tarasie i bardzo ją lubię,nie jest bardzo wysoka ,potrafi wypuścić dłuuugie pędziska takie na 150-200cm ale zaraz rozkłada je na boki ,a czasem jej nawet w tym pomagam ,a wtedy cała gałąź pokrywa się kwiatami,u mnie ma nie więcej jak 1,5m wysokości ,ale i tyle szerokości ;:108 Na pewno masz gdzieś w pobliżu stadninę koni ,za taki obornik róże będą ci niezmiernie wdzięczne ;:108
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A teraz strzelajcie ;:163 nie mam fotek ,no nie zrobiłam ,bo raz że za bardzo nie mam co ,a dwa że jak to po powrocie nie wiem w co ręce włożyć :roll: Roślinki zmęczone upałem nie mają siły kwitnąć,za to chwastom służy pogoda i kwitną na całego....wszędzie :evil:
Przeszła burza ,mocno podlała,ale czy to wystarczy na jutrzejszy dzień? Ma być 37 stopni ;:202
Kilka odgrzanych kotletów póki nie pokażą się świeże kwiaty

Z pastelowej rabaty Alexandra Princesse de Luxembourg

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ballerina

Obrazek

Charles Austin

Obrazek

Comte de Chambord

Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-ja-a

Post »

Ja tam się nie gniewam, chociaż głównie odwiedzam wątki dla zdjęć. Ale Ty jesteś usprawiedliwiona ;:168
Z wielkim zainteresowaniem przeczytałam co napisałaś Małgosi o Grahamie, bo też planuję go kupić jesienią. Bardzo fajnie, że nie rośnie do trzech metrów, wolę widzieć kwiaty na całej długości pędów ;:219 Zdrowy jest u Ciebie?
Śliczne to Twoje Comte de Chambord. Moje było ładne a w tym roku walczy o przeżycie, bo nie było cięte wiosną i chyba za mało dokarmione. Mam obornik koński i będę z niego robiła wiosną gnojówkę, albo jeszcze nie wiem co. Alexandra P. ma piękne kwiaty. Ja w ramach rewolucji na jednej z rabat, oddałam ją przyjaciółce. A potem jak zobaczyłam jak o na się rozkrzewiła (róża, nie przyjaciółka) i kwitła, to żałowałam i powiedziałam, że ją wykopię i zabiorę z powrotem :D Bardzo ładna róża.
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13

Post »

;:167 Przepiękne pastelowe rabaty! Charles Austin widać obficie sypie...podpierasz go czy radzi sobie sam z taką ilością?
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Mój Austinek wypuścił mnóstwo pedów po wiosennym bardzo niskim cięciu .Oczywiście kwitł, lecz to nie to co było w ubiegłym roku, a kwiaty jakby nie miały normalnego koloru brak w nich było różu .Po zakwitnieniu w brzoskwini zaraz przechodził w biel ;:222 .No cóż nie zawsze jest jednakowo.Wiosną przytnę go o połowę może pędy sie wzmocnią, bo na razie ma cieniutkie badylki jednak takie nie mają skłonności do łamania przy wichurze.Parę róż jednak nie przebudziło się po zimie albo raczej wegetują .Przesadzany jesienią The Prince dopiero teraz pokazał 3 pąki, a Pink Paradise wcale nie zakwitła też wegetuje ;:222 U mnie raczej mogę powiedzieć ,że to był beznadziejny sezon
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”