Ogród ciągle w budowie 2016

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogród ciągle w budowie 2016

Post »

Kasiu podziwiam Twoją determinację w wyszukiwaniu imion dla swoich dalii, tym bardziej że masz ich tyle co inni róż :D Takie pierwsze z pojedynczymi płatkami to ja sieję w kwietniu i kwitną latem, ale w tym roku bulwy tak wyrosły że poszły do przechowalni ;:306
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Kasiu. Wspaniałe dalie ;:108 a ja pokuszę się i wysieje w nowym roku dalie z nasion . Wiem , że one też wytwarzają potem bulwki tylko czy powtarzają kolory gdybym tak przezimowała ? Nie wiem ale dziewczyny miały tak ładne te dalie , że chcę spróbować. Twoja kolekcja jest imponująca ;:138 . Ja to dalie musiałam wykopać już w październiku przed turnusem a teraz smacznie śpią. Powiedz mi czy Ty swoje zraszasz w czasie zimowania żeby bardzo nie wyschly ? Ktoś mi kiedyś mówił, że trzeba je podlać ale ja nie wiem jak to jest. W zeszłym rokh tego nie zrobilama karpy całkiem ładnie mi przezimowały . Pozdrawiam :wit.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

W tym przypadku też Ci nie pomogę, bo nigdy tego nie robiłam.
Trzeba po prostu wypróbować i wtedy będzie adekwatny wynik.
Pepino jest bardzo wymagające jeśli chodzi o dożywianie i nawadnianie.
Już jedno nawet krótkie przesuszenie powoduje brak zawiązywania i opadanie owoców.
Kocha być dopieszczana jak pomidory i podobnie na nie reaguje.
Może zrób nowe sadzonki z tej starej a będziesz miała wiosną młode roślinki, które zdążą wydać sporo owoców.
Znalazłam o niej to - https://pl.wikipedia.org/wiki/Psianka_melonowa
Grażyna.
kogro-linki
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kasiu, jak by nie patrzeć, to dalie należą - obok róż oczywiście - do najpiękniejszych kwiatów lata. ;:63 ;:63
Piszecie o karmieniu roślin bananami, to Wam powiem, że ja tymi owocami karmię róże ;:108 i w związku z tym nie daję im żadnych chemicznych nawozów. ;:185 Jeszcze tylko przed zimą kopczykuję kompostem, a w środku zimy M delikatnie podsypuje je gołębim guano. Kwitną zawsze dość obficie i powtarzają kwitnienie, a są i takie, które ani na chwilę nie przestają rozwijać coraz to nowych pąków. ;:215

Miłego wieczoru, Kasiu ;:196 i udanego weekendu. ;:3
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Marysiu też mi się zdarzało przechowywać takie z siewu i ładnie zimowały. Ale ostatnio nie sieję - nie mam gdzie trzymać sadzonek - kot mi wszystko w domu wygrzebuje...

Ewelinko z bulwy dalie powtarzają cechy - z nasion moze być różnie. Zimą nie zraszam bulw - tym bardziej w tym roku nie będzie takiej potrzeby, bo są mocno napite wodą i dadzą radę. Gorzej jak mocno temperatura spadnie, to mogą podmarznąć, bo takie nasączone są wrażliwsze na mrozy. Oczywiście jeśli jest jakaś nędzna karpa to trzeba kontrolować czy za bardzo nie wysycha. Ja kilka takich mam i prawdopodobnie gdzieś koło lutego pójdą do doniczek.

Grażynko będę eksperymentować. Nie bardzo mam gdzie zimować, bo w domu za ciepło, a na działce w domu za zimno, bo tam mi temperatura może nawet poniżej zera spaść przy dużych mrozach.

Lucynko też dostałam trochę gołębiaka i mam z niego zrobioną taką wybuchową miksturę, której nikt się nie chce dotknąć. Dolewam po trochu do podlewania :D

Dalszy przegląd będzie taki trochę alfabetyczny. Dzisiaj bez większych rewelacji - te dalie nie wykazują się zmiennością, za wyjątkiem ostatniej.
Alauna Vitrail
Obrazek

Amethyst Royal
Obrazek

Boogie Woogie
Obrazek

Bora Bora
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Kasiu. Dziękuję za informacje ;:196 . Postępie tak jak piszesz bo w końcu masz doświadczenie z daliami ;:108 . Pozdrawiam :wit.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Kasiu cudne dalie ;:333 wszystkie ;:108
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Ciekaw jestem, jak będą się zachowywały Twoje dalie po umyciu? Ale jak masz dobrą wilgotność i temperaturę, to chyba dobrze. Moje, jak je kiedyś umyłem, to podczas suszenia zaczęły się kurczyć (wysychać), dlatego już nie myję. Wolę takie oblepione ziemią, bo to dodatkowa izolacja.
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Pojechałam dzisiaj na działkę zabezpieczyć kilka roślin i okazało się, ze jeszcze jedna chryzantema zakwitła :tan

Obrazek

Irys już raczej nie zakwitnie, ale twardziel jeszcze próbuje :lol:

Obrazek

Jacku też jestem ciekawa, bo po raz pierwszy myłam karpy. Ale skoro fachowcy myją, to chyba nie powinno być źle.... W tym roku też są mocno napite, więc wysychania się nie boję. Bardziej przerażają mnie zapowiedzi syberyjskich mrozów. Wtedy w samochód, na działkę, pakowanie dalii i szukanie dla nich nowej przechowalni... Oby nie :D

Ta dalia to ponoć Brookfield Sweetie, ale bardziej wygląda na Sweetheart. Późno zakwitła i tak naprawdę jeden kwiatek tylko widziałam, wiec dam jej jeszcze w przyszłym roku szansę.

Obrazek

Kolejna miała być Campos Billy M. - zupełnie na nią nie wygląda. Ale jest bardzo ciekawa i wykazuje się dużą zmiennością, co uwielbiam :D

Obrazek Obrazek

Ta za to to prawdziwa zagadka - dostałam ją od Miłki. Powinna być Candy Cane. A do tej Miłka sie nie chce przyznać :;230

Obrazek

Caribbean Fantasy to jedna z ładniejszych dalii, ale u mnie nie wybarwiła się optymalnie. Ale nie tracę jeszcze nadziei :D

Obrazek Obrazek
Na tym zdjęciu jednak już się zbliża do kolorystycznego ideału :D

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Kasiu ciekawe dalie i dzięki Tobie poznamy dużo nowych odmian ;:333 że chryzantema kwitnie to powiedzmy normalne, ale irys :?: ;:oj
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Ach, te dalie! ;:138 ;:138
Lata chcę! ;:145 Ale po wiośnie. :;230
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Kasiu, wpadłam z rewizytą i zaskoczona jestem ilością Twoich roślin. Masz imponującą kolekcję powojników i dalii. Ja jestem leniwa i dlatego nie sadzę dalii, zawsze traktowałam je jako rośliny jednoroczne. Podziwiam ogrom pracy, którą wkładasz w ich pielęgnację.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Teoretycznie może to być Candy Cane, tylko zabrakło jej białych końcówek. Kształt i kolor bardzo podobne. Moja Osaka robi takie numery i Windmill też tak potrafi się zbiesić. Jeszcze mistrzynią w gubieniu białych końcówek jest Color Spectacle :wink:

Nie wiem, jakie masz warunki przechowywania, ale zalecam jednak przechowanie w pewnym miejscu! Musze dbać o Twoje dalie z wiadomych względów! ;:173
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Kasiu ale nacieszyłam oczy kolorami. :roll: Nie umyłam swojej jednej karpy. ;:306 Zasypałam dobrze wysuszonym torfem, mam nadzieję, że dobrze zrobiłam. ;:218
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Marysiu myślałam, że ta chryzantema nie zdąży zakwitnąć, więc zrobiła mi niespodziankę. I jest piękna :D Irys nie ma szans już zakwitnąć - myślę, że pąk jest już uszkodzony.

Lucynko ja też bym chciała już wiosny...

Ewo Ty leniwa?? :shock: po Twoim ogrodzie tego nie widać ;:198

Miłko zobaczymy w przyszłym roku czy się wybarwi. Obserwowałam ja pilnie i nie widziałam najmniejszego sygnału, żeby miało jej się coś białego pojawić - a zwykle jakiś kwiat przynajmniej częściowo się wybarwia dobrze. Przechowuję w murowanym domu, ale nieogrzewanym. Jeśli temperatura drastycznie spadnie pojadę i je przetransportuję ;:108

Soniu mało kto myje karpy, wiec chyba da rade taka brudna ;:306

Colorado Classic - piękna dalia o ustalonym kolorze. Za to w kształcie wykazuje się pewną dozą fantazji :D

Obrazek Obrazek Obrazek

Comet - dalia anemonowa. Zaskoczeniem była jej wielkość. Jeden z większych anemonowych kwiatów jakie widziałam.

Obrazek

Coriallo Bonne Etoile - z mojego punktu widzenia nic nadzwyczajnego. jedna z nudniejszych moich dalii...

Obrazek

Coupe de Soleil - jedna z moich ulubienic. Na pewno widać dlaczego :D

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”