Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 3

Post »

Agatko - trafiłam tak, że właśnie wykładali na półki świeży towar.
A jakie cudeńka tam mieli! Na przykład dalie... Nie lubię jeździć komunikacją miejską, bo chętnie bym tam wróciła. ;:224
Agatko, to chcesz ode mnie nasion dalii, czy rezygnujesz z ich siewu?

Iwonko [00..] - też lubię kalle. Tylko nie mam do nich szczęścia. ;:223
W ubiegłym roku ładnie mi rosły, rosły, rosły, a potem już tylko marniały, marniały... aż całkowicie padły. ;:174
Ponieważ jednak jestem uparta baba, to w tym roku będę z nimi walczyła od nowa. A nuż się uda....

Marysiu [Maska] - nie mam w domu calli, bo mi zeszłoroczne padły.
Natomiast pełnika się nie wykopuje na zimę. On nie marznie.
Te pełne kwiaty, które podobne są do pełnika, to są pełne jaskry. A te już trzeba wykopywać, tylko że się nie opłaca ( przynajmniej mnie) przechowywać w domu, bo one nie są drogie, a nigdy jeszcze nie udało mi się ich przez zimę przetrzymać, więc zrezygnowałam.

Tereniu - jeśli masz doświadczenie w uprawie calli, to bardzo Cię proszę o jakąś ściągę. ;:196

Izo - też mi się w ubiegłym roku kalle nie udały, ale będę próbowała do skutku. Kiedyś przecież muszą urosnąć i zakwitnąć. ;:108

Kasiu [Kasiula] - ja też do tych pobliskich sklepów nie chodzę, a jeśli muszę po coś pójść, to stoiska ogrodnicze omijam z daleka.
Dzisiaj M zaparkował akurat naprzeciwko ogrodniczego i tam weszliśmy. To jak przejść i nic nie kupić? Przecież się nie da. ;:306 ;:306

Dorotko - w ubiegłym roku interesowałam się pełnym onętkiem, bo już go miałam, tylko nie biały. No i dowiedziałam się, że nasiona zebrane z pełnego wydadzą pełny. To znaczyłoby, że powtarzają cechy macierzyste. Mam nasiona zebrane przez siebie. Wysieję, to się zobaczy. ;:108

Był jeden jedyny i tak kwitł:
Obrazek

Jacku - oby te wspaniałości jak najszybciej mogły znaleźć się na przeznaczonych dlań miejscach. ;:131

Reniu - ja też miałam zawsze te pojedyncze kosmosy, a w ubiegłym roku nawet jeden nie wyrósł.
Ale Tobie wyrosną, z pewnością. ;:333
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

O kurcze, niesamowicie cudne są te pełne. Jutro idę do nas do nasiennego. Pewnie już większa oferta jest.
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

A no jasne zawsze piszę pełnik mając na myśli jaskra ;:223 No właśnie ale trzeba go przechowywać, ktoś sadził do ziemi w doniczce i z doniczką przenosił do pomieszczenia ;:215
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Lucynko ja też byłam po drobiazgi w sklepie z racji odnawiania przedpokoju ale ... część ogrodniczą ominęłam szerokim łukiem ... silna wola.
Mam w planie krzewy hortensji więc oszczędzam na nie bo nowości sa drogie .
Twoje zakupy super - oby pięknie zakwitły.
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Lucynko, kochana dziękuję Ci za tę listę roślinek ;:196 i koleżance podziękuj w moim imieniu ;:196
Niektóre z podanych roślin mam i faktycznie dobrze rosną np.rozchodnik, kocimietka i krwawnik. Nachyłek bardzo kiepsko, lawendę chyba muszę przesadzic, bo też marnie i maki słabo. Kosmos jak wysiałam, raz mi się "udał" w nastepnych latach dosłownie pojedyńcze sztuki. Będę jednak dalej próbować, bo kosmosy są fantastyczne ! A już te Twoje pełne - cudo natury .
Dziwaczek dostałam nasionka od koleżanki z pracy, ładnie zakwitł i róśł świetnie, niestety nasion nie zebrałam, zrobiło sie mocno zimno pod koniec lata-jesieni, potem spadł deszcz i wszystko padło z grzybem na liściach. Zgniło praktycznie w dwa dni, nie było co suszyć i zbierać nasion... Ale mam jeszcze nasionka na ten sezon, to powtórzę wysiew ;:108
Aksamitki miałam, sprawdziłam, rosły jak oszalałe :D
Ale i tak kupie sadzonki szałwii, bardzo mi sie podobała u Ciebie, może da radę ? ziemię podsypię lepszą i może mi się uda pocieszyć oczka w tym roku (?)

Lucnko, dziękuję za wszystko. Ale jak Ci coś jeszcze sie przypomni, to napisz mi, chętnie będę eksperymentować :tan
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Lucynko - w Warszawie bura szmata na niebie i od samego rana leje i wieje...Nie ma nic przyjemniejszego jak obejrzeć z rana zdjęcia kolorowych kwiatów, zaraz się humor poprawia :D
Lucynko ja w tym roku postanowiłam nie kupować już więcej nasion. Zobaczymy czy wytrwam w tym postanowieniu....
==============================

Moje wnuczki oglądały zdjęcia Misi i powiedziały - babciu ona jest taka ładna, powinna ożenić się z Fidelem i mieć dzieci ;:306

Bużki od moich dziewczynek ;:11 ;:cm ;:1 ;:40
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Lucynko, onętka pełnego kupiłam sobie ostatnio i ja.
Powiedz będziesz go siała bezpośrednio do ziemi, bo ja się właśnie z takim zamiarem noszę.
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

No faktycznie, ładny ten pełny onętek, ja już się bronię rękami i nogami przed nowymi zakupami, no zobaczymy ile wytrwam w postanowieniu ;:306
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Lucynko :wit . U Ciebie ruch jak w ulu ;:108 . Wpadłam na chwilę i nie wiem od której strony mam zaczynać ;:306 . Widzę, że zakupy nasionkowe poczynione- będzie się działo. Pełny onętek cudny no i w dodatku w takim kolorze ;:oj . Ja póki co nie dokupuję nasion ale w przyszłym tygodniu jadę do Rzeszowa i wstapię do Auchen więc może być różnie ;:306 . Mam nadzieję, że nie kupię zbyt wiele bo już teraz nie wiem gdzie pomieszczę te wszystkie pojemniki z siewkami . Pozdrawiam i miłego dnia życzę :wit .
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Wstałam!!!

Witajcie, Kochani

No nie, nie myślcie sobie, że ja taki śpioch. Nie, nie. Mnie budzi światło dnia, a dzisiaj dodatkowo deszcz pukający w parapet.
Na dworze ciepło, ale deszcz na zmianę ze słoneczkiem. Taka przeplatanka.

Dorotko - ciekawa jestem tylko jednego: czy rzeczywiście powtórzą cechy macierzyste. Czytałam, że tak, więc trzeba mieć nadzieję, że jeśli nie wszystkie tak się zachowają, to przynajmniej niektóre. ;:218

Obrazek

Marysiu [Maska] - w doniczkach sadzę begonie, zakopuję donice w ziemi, potem przenoszę do tunelu, a w okolicach grudnia wyjmuję z ziemi i zabieram w cieplejsze miejsce. Szumnie użyłam liczby mnogiej, a przecież pierwszy raz tak zrobiłam.
Nic nie stoi na przeszkodzie, by podobnie postąpić z jaskrami. Tak zrobię.
Dzięki za podpowiedź. ;:196

Obrazek

Krysiu - no tak to już jest, że by zakupić coś, trzeba zrezygnować z czegoś...
Silnej woli naturalnie zazdroszczę. Ja ją mam tylko od czasu do czasu, a najmocniej wtedy, gdy idąc po zakupy nie zabieram karty, tylko trochę grosza. Akurat tyle, ile będę musiała zapłacić. ;:215

Obrazek

Asiu [iwwa] - cieszę się, że Ci trochę pomogłam. :tan
Z szałwią próbuj. Przecież nadchodzące lato nie musi być tak suche, jak poprzednie.

Obrazek

Beatko - a pełny, pełny.
Jest tych onętków rozmaitych, że głowa mała! ;:303

Obrazek

Marysiu [amba] - paczajcie ludzie!!! Gdańszczanka w Warszawie! W dodatku w charakterze szczęśliwej Babuni! ;:138
Nie kupisz więcej kwiatów, powiadasz, ;:131 myślę, że nie dasz rady. Coś tam na pewno dokupisz...

Kiciule pożenić możemy, ale z dziećmi byłby kłopot. Misia nie może ich mieć. Tylko nie mów tego dzieciom. ;:185

Ucałuj swoje ukochane wnusie od cioci Lusi. ;:79 ;:11

Obrazek

Zuziu - onętka będę siała od razu do ziemi, ale w tym roku przykryję, żeby mi gołębie nie załatwiły wschodzących siewek, jak w tamtym sezonie. Tak narozrabiały, że jedna jedyna sieweczka się ostała.
aha, ja swojego przepikowałam. Mocno się rozrósł. Wysoko i szeroko. ;:224
Niestety, nie zachowało mi się zdjęcie. ;:185

Obrazek

Iwonko [00..] - nie wystarczy bronić się rękami i nogami ani nawet całym sobą. Ja to znam z autopsji. ;:185
Wydaje mi się, że należałoby uruchomić głowę i nią zacząć się bronić przed nęcącymi wszędzie chciejstwami. ;:134
Wiśta wio!.... Łatwo powiedzieć! ;:306

Obrazek

Ewelinko kochana - kupisz, kupisz i pomieścisz. ;:108
Nie takie to proste powiedzieć sobie: "ja już nic nie kupuję". Chociaż nie... Powiedzieć łatwo, zrealizować trudniej. :;230

Obrazek

Muszę sobie zrobić przerwę obiadową, tzn. muszę zrobić obiad. Dzisiaj śledziki w formie chłodnika i ziemniaczki w mundurkach. Uwielbiamy! ;:215
Życzę Wam wszystkim miłego dnia. Dużo słoneczka.
Ja tu jeszcze wrócę..... ;:196 :wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witaj Lucynko!
Przypomniałaś mi, że powinnam zająć się swoimi tawułkami bo zmarniały ostatnio. Pewnie trzeba je odnawiać czasami a moje rosną chyba od 10 lat w jednym miejscu. Mam jeszcze taką niską jakby okrywową, z którą mogę się podzielić :D Onętki chyba posieję do doniczki, bo w mojej glinie jakoś giną, zresztą jeden już rośnie i powinnam go przepikować bo coś stanął :shock: Misia do wymiziania, śliczne ma to futerko ;:167 Dobrego dnia i smacznego na obiad ;:196
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

E nieeee, głowy nie będę uruchamiać, bo nie jestem pewna czy tego bym chciała ;:306
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Lucynko, piękne kwitnienia pokazujesz. Kiedy będą już takie w realu ;:oj . Widzę, że bardzo lubisz powiedzonko Pana Talara. Ja też. Jak i cały Dom. Uwielbiam też Daleko od Szosy.
Awatar użytkownika
elusia723
100p
100p
Od: 14 kwie 2015, o 15:18

Post »

Lucynko jakie pieknę masz hosty w tle na jednym ze zdjęć. Cudeńko - jakie duże - na tle tego drzewa wyglądają bardzo pokaźnie ;:138 . Zresztą pozostałe zdjęcia też wspaniałe, kolorowe, piękny wypielęgnowany ogród ;:303
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Marysiu [Maska] - z moimi tawułkami to ja po całej działce biegałam i gdzie bym ich nie posadziła, wszędzie im nie pasowało.
Pomyślałam sobie, że mnie nie lubią, wobec tego wyrzuciłam je za siatkę na taki wąziutki zagonik, bo żal było wywalić je na kompost.
Okazało się, że one same na kompost nie chciały, bo tam, w tym zaniedbanym miejscu zaczęły nareszcie rozrastać się i wydawać kwiaty.
Widocznie przez przypadek znalazłam dla nich najlepszą miejscówkę... ;:224
W tym roku zamówiłam towarzystwo dla nich w postaci niebieskiej tawułki, a kawałek okrywowej od Ciebie chętnie przyjmę. ;:138

W ubiegłym roku też wysiałam onętka w domu. Też na próbę. Próba spaliła na panewce. Owszem, wyszły wszystkie cztery, rosły, miejsce zajmowały, ale wiosny nie doczekały. ;:185
W tym roku wysiewam całość na działce, ale raczej na rozsadniku i przykryję przed szkodnikami mężowskimi.
Misia wymiziana śpi sobie smacznie.
Dziękuję. ;:196

Iwonko - to oznacza, że jeszcze jakimiś roślinnymi zakupami się pochwalisz.
Ja zapewne też. Przecież nie da się tak całkiem obojętnie przejść obok kuszących półek czy całych wypasionych stoisk. :tan

Madziu - lubię oba wymienione przez Ciebie seriale. Zwłaszcza ten drugi bardzo mi przypomina dzieciństwo i wczesna młodość spędzoną na wsi. ;:108
A szczególnie kocham wszystkie filmy Barei. Tego reżysera nikt nigdy już chyba nie przeskoczy. ;:215

Elusiu - to drzewo nie jest takie duże. No, może na zdjęciu. To tylko wierzba hakuro, którą coś mi podżarło albo ktoś zazdrościł i M na moją prośbę mocno ją przyciął. Może odżyje i się rozrośnie. Jeśli nie, trudno, trzeba będzie się rozstać.
Jednak hosty - tak - są duże. Wróć: były. Z dwiema się pożegnałam, bo było im ciasno. Sąsiadka się uciszyła, a w zamian dała mi małe sadzonki takich, których nie miałam. Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. ;:63
Pozostałe hosty mam bardzo duże i spokojnie mogę się nimi podzielić. 8-)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”