Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników -2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Bomblica
50p
50p
Od: 14 sty 2012, o 12:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników -2

Post »

A będziecie bardzo krzyczeć, jak spytam, co to jest oprysk HT? :oops: Bo w wyszukiwarce forum wyskakuje, że zbyt duża ilość wątków... ;:131
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

H T - to herbatka tymiankowa wg przepisu forumowicz, w ubiegłym roku znaczna część forumków z niego korzystała z dobrym skutkiem ;:333
Sposób przyrządzenia znajdziesz w wątku " Pomidory w pigułce,,,,

Pozdrawiam
lucioperca
100p
100p
Od: 2 kwie 2015, o 23:21

Post »

Witam wszystkich milosnikow pomidorow. W tym roku po raz pierwszy zdecydowalem sie na wysiew pomidorow. Moja wiedza opierala sie na filmikach z you tube, nasiona wysialem 14 marca .Po 5 dniach wykielkowaly prawie wszystkie. Dwa tygodnie pozniej wysadzilem je do wiekszych pojemnikow. Wszystkie stoja przy duzych drzwiach na taras wiec maja dobry dostep do swiatla, niedawno zauwazylem ze koncowki pierwszych liscieni zaczynaja zolknac . Jaka moze byc tego przyczyna?
Pozdrawiam Rafal
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pewnie mają za mokro - zalane korzenie ;:oj .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
lucioperca
100p
100p

Post »

JODE Kupilem ziemie gotowa do sadzenia i przesadzania jest bardzo luzna i na wierzchu czasami jest sucha . Doniczki sa podziurkowane od spodu wiec nadmiar wody odplywa . Ziemia w dotyku jest jak gabka, dobrze nasiaka. przy przesadzaniu niektore korzonki sie po prostu rwaly. Jeszcze je dzisiaj podlalem bo myslale ze slonce je przesuszylo. Co naljepiej zrobic w tym przypadku ?
Pozdrawiam Rafal
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

Miałam podobne kłopoty z rozsadą-żółknięcie liścieni, później ich opadanie, zwijanie liści, więdnięcie czubków- to się działo po pikowaniu przez jakieś 2 tygodnie. Pisałam o tym na forum, mówili, że przelane, mało światła, za sucho, za zimna ziemia czyli wszystko może być. Przeczekałam ten okres, liścienie opadły u 50 procent rozsady, pozwoliłam przeschnąć podłożu zanim podlałam ponownie. Minął jakiś tydzień i wszystko się unormowało. Jeśli nie ma jakiś większych problemów niż żółknięcie liścieni to nic strasznego się nie dzieje. Jeśli ziemia była odpowiednia do rozsad to będzie ok.
lucioperca
100p
100p

Post »

Ela , wielkie Dzięki . Troche mnie to uspokoilo. Poczekam cierpliwie . Korzenie moich siewek nie byly zbyt mocne dlatego moze stad taka reakcja.
Pozdrawiam Rafal
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

Ja teraz zaczęłam podlewać wodą z florovitem do pelargoni jak tu na forum polecają 3 ml florovitu na 1 litr wody i wszystko jest w normie. Zacznij podlewać florovitem jak zauważysz, że rozsada ruszyła, bo ja przeczekałam ten okres i zaczęłam podlewać później więc straszne bladziochy miałam. Teraz rozsada jest ładniejsza, a podlałam florovitem dopiero 2 razy. Może światło też już jest lepsze i kolor się poprawił. Wczoraj i dziś ze śniegiem świeci na przemian słoneczko ;:3
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

lucioperca jak korzenie słabe to podlewaj tak: do zmoczenia ziemi co 5-6 dni. Będą szukać wody to wzmocnią się korzonki. Obserwuj czy więdną tylko liścienie czy także kolejne liście (bo to już zły znak). Przesadziłaś je do czego? Ziemia miała nawóz? I jak często podlewasz?
Awatar użytkownika
leszek0921
50p
50p
Od: 28 mar 2014, o 07:50

Post »

Moje czekają na lepszą pogodę . Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
stecu
50p
50p
Od: 3 lip 2008, o 13:12

Post »

Po co tak wcześnie sadzić a potem mieć problemy, że już powinny iść do gruntu i zaczynają kwitnąć zamiast trochę poczekać...
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Jeśli podchodzisz świadomie do uprawy, to na pewno nie będzie problemu z rozsadami. Najgorszy jest efekt fali- on/ona wysiała to Ja też wysieje. A że każdy w swoim domu inne warunki może/czy chce zapewnić, to wychodzą różne sytuacje.

Ja na ten przykład mogę wysiać wcześniej, bo rzyhamuje wzrost niższą temperaturą. :) Co inni mogą zapewnić, niech sami przemyślą lub uczą się na błędach.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Tydzień temu położyłem pomidory do kiełkowania.Przedwczoraj zakopałem w ziemi,zaczynają wyłazić.Nie mam problemów.Luzik.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Ja wysiałem w tamten czwartek pomidory i niestety miałem 6cio dniowy wyjazd. Przez ten czas część pomidorów zdążyła wykiełkować i się wyciągnąć. Jutro przesadzam do większych wielodoniczek.
Awatar użytkownika
stecu
50p
50p
Od: 3 lip 2008, o 13:12

Post »

U mnie wschodzą dopiero papryczki które swoje miejsce docelowe znajdą w gruncie w drugiej połowie maja. Po świętach wysiewam pomidory które również w maju trafią na soje miejsca. Pośpiech jest złym doradcą. Lepiej trochę poczekać z wysiewem niż mieć przez to wiele problemów - niska temperatura, brak światła, wybujała rozsada, kwitnienie w rozsadach. Mała zdrowa sadzonka wsadzona na docelowe miejsce w 2 połowie maja przy już dobrych temperaturach ruszy z kopyta i nadrobi wszystko.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”