Róże i bajkowy świat ogrodów 2015 -cz.II

Zablokowany
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże i bajkowy świat ogrodów 2015 -cz.II

Post »

Ja tez upatruję w pytaniu serduszke białą, u mnie wygląda prawie identycznie i tez musiałam szare komórki dość mocno zmobilizować co by roślinkę rozszyfrować.
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Dziewczyny - no co Wy! Cóż to za rozmowy o trumnach! O chorych kręgosłupach! O braku zainteresowania naszymi pasjami naszych dzieci! Niech ta wiosna w końcu przyjdzie pełną parą, bo głupoty gadacie! A kysz! Proszę natychmiast zacząć cieszyć się cudownym wiekiem dojrzałym! ( Zawsze mówiłam dzieciom, gdy grymasiły: Proszę natychmiast zacząć cieszyć się dzieciństwem! ;:306 ), a teraz do Was kieruję podobne słowa. Kochane, gdy nie mogę się ruszyć, bo kręgosłup po pracy w ogrodzie odmawia posłuszeństwa - śmieję się do męża , że kiedyś to po upojnych nocach człowiek nie mógł się ruszyć ( mam nadzieję, że nikogo nie przyprawiam o zaczerwienienie), a teraz to od grabi...
Daysy - nie chce mi się wierzyć, żeby ktoś z rodzinki za wiele wiele lat nie przejął Twojego cudownego ogrodu. Toż to rarytas! Sama pamiętam, jak kiedyś nic sobie nie robiłam z tatusiowych nasadzeń, a teraz bym je ozłociła.
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cześć Ewo ;:196

No widzisz - czasem człowiek musi .... bo inaczej się udusi :;230 . Tak to jest tak, jak babom brak pracy w ogrodzie :;230 , zawsze twierdziłam, że nadmiar wolnego czasu :wink: szkodzi. Zbyt długa zima źle wpłynęła na samopoczucie niektórych ;:108 .
W ubiegłym roku już w lutym cieszyłam się wiosną, bo akurat dosłano mi róże z Rosarium, później w marcu przyszły z Flori-dy, więc jakoś milej leciał czas ;:224 . W tym roku nic nie zamawiałam, nie szykowałam nowej rabaty, nie miałam się czym ekscytować, więc sama widzisz, że w głowie się poprzestawiało ;:306 , Bezczynność mnie dobija ;:124 ;:124 ;:124
Nie martw się, już niedługo zacznie się robota i głupoty z głowy szybko uciekną ;:14 .
Ewo każdy wiek ma swoje przywileje ;:224 , teraz zostały nam robótki ręczne, łopata, szpadel i grabie ;:306 , ale dobrze, że jest co wspominać :oops: :oops: :;230

Basiu, Krysiu
, dzięki ;:196 , macie rację tam sadziłam wiosną serduszkę białą.... oj czego to ja nie mam - pamięci :;230
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
x-ja-a

Post »

Daysy, TAM to będzie jeden wielki Różany Ogród, bez chorób, skoczków, bruzdownic i innych takich. A róże będą kwitły bez żadnej przerwy. I pachniały obłędnie. Wszystkie. Obrazek Ewa, ja bym się chętnie pocieszyła nowym wiekiem dojrzałym, ale siły mi brakuje na tę radość, bo ciągle niewyspana jestem. Może stąd te ciągoty do trumien i takich tam, może wreszcie bym się porządnie wyspała... Obrazek

A ta roślinka to żadna tam serduszka. Przecież to koralowiec! O zobacz, wypisz wymaluj taki sam:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Daysy i ja mam kłopoty z pamięcią lecz zawsze dziewczyny przychodzą z podpowiedziami.Też mam taką zieleninę co nie wiem kim to to jest .Jednak dalej czekam co z tego wyrośnie.Róże mam już pościnane może niektóre jeszcze dotnę jakby co
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagna widzę, że humor się poprawił :) i tak trzymaj ;:215 . Też mam gorsze chwile i chyba nam się właśnie zbiegły ze sobą ;:224
Myslę, że chociaż TAM będzie tak pięknie jak mówisz, to jeszcze chętnie tutaj, na tym łez padole, zostanę jak najdłużej ;:333
Czy koralowiec z Twojego akwarium? :wink: , rzeczywiście podobny ;:333

Jadziu, często tak mam, że zapominam co gdzie sadziłam ;:131 a później chodzę i zastanawiam się co wyłazi z ziemi, zwłaszcza jak to "coś" wyłazi po raz pierwszy w moim ogrodzie ;:131, dlatego też skorzystałam z pomocy bardziej doświadczonych ode mnie ;:215
Wczoraj też wyszłam przyciąć róże, ale tak wiało, że uciekłam do domu . Raptem przycięłam 3 szt. Mam nadzieję, że dzisiaj będzie już troszkę lepsza pogoda i zrobię chociaż jedną rabatę. Róże nie wyglądają dobrze, cięłam naprawdę moc ;:131 no.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Daysy, pewnie to marna pociecha, ale u mnie sytuacja z różami wygląda podobnie. Niektóre będę cięła do poziomu gruntu, a potem z drżeniem będę czekała, czy raczy coś odbić ;:218 Niby nie było zimy, a prawie wszystkie mamy jakieś straty. Najbardziej żal tych, z jesiennego sadzenia. Jeszcze nawet nie widziałam ich kwiatów. Miejmy nadzieję, że są na tyle silne, by odbić.
A z Austinek słabo wygląda Wisley2008. To moja wina, bo założyłam, że one wszystkie mniej więcej dobrze znoszą nasz klimat...Jakże się myliłam ;:223 Nie doczytałam, że ona ma strefę 6b, no to teraz większość pędów do wycięcia równo z ziemią. Ze dwa wyglądają na żywe i pewnie róża przetrwa, a ja na przyszłość wyciągnę wnioski i będę wiedziała, że tę pannę należy porządnie okrywać.
PS. Piękną wiosnę pokazałaś ;:138
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko pewnie, że żadna to pociecha jak krzaczki trzeba wystrzyc do "zera". Wczoraj przycięłam Jubilee Celebration, niewiele z nich zostało, gałązki wiotkie, cieniutkie więc wszystkie poszły pod sekator. Lepiej wyglądały krzaczki Princess Alexandra of Kent, choć też mocno je cięłam. Są młode, lepiej niech wypuszczą nowe silne pędy. Takie cięcie sprawdziło mi się przy Queen of Sweden, w pierwszym roku mocno je cięłam, w następnym krzaczki się zagęściły, wypuściły silne pędy. Teraz będę miała problem, które zostawić, bo krzaczki wyglądają bardzo ładnie.
Najmniej problemu jest z historycznymi, te wyglądają jakby zimy nie było, całe pędy zielone, bez oznak jakichkolwiek uszkodzeń. Chociaż łapki korciły by przyciąć, bo łodyżki wiotkie, ale przypomniały mi się słowa Ali, że historyczne tak mają i zostawiłam je w spokoju. Teraz będę czekała na efekty ;:224 .
Przyglądając się różom to chyba najbardziej ucierpiała Bremer Stadtmusikanten, oba krzaczki chyba będą cięte na maxa ;:131
Geisha, LD Braithwaite podobnie. Wszystko okaże się w trakcie cięcia ;:108

Na poprawę humoru moja ubiegłoroczna Comte de Chambord

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mam pytanie czy przyciąć ją w tym roku, czy zakulkować?
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Ja bym zdecydowanie zakulkowała.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Ja swoją tnę co roku, ale ona od początku mizerna, więc nic nie tracę. Może wreszcie raczy porządnie rosnąć, bo jak nie to pogrożę jej szpadlem i eksmisją ;:209
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Matko jedyna , co to znaczy zakulkować :?: :wink:
No patrz :!: i koralowce hodujesz ;:oj ;:306
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Daysy jeden lub 2 pędy możesz zakulkować jeśli są odpowiedniej długości i grubości, inaczej nie ma co się w to bawić jeszcze w tym roku
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-ja-a

Post »

karolacha pisze:No patrz :!: i koralowce hodujesz ;:oj ;:306
... i to bez oceanu! Obrazek
Cięcie w tym roku to jakaś loteria. Te róże, które wyglądały przy ogólnych oględzinach dobrze, lub nawet bardzo dobrze, przy bliższej inspekcji wiele traciły na jakości i czasami musiałam pozbawić krzewu połowy grubych pędów.
Dorotka pisze, że Wisley 2008 zmarzł, a tymczasem mój Wisley (letni nabytek, bardzo mizerny) te cieniutkie pędy ma zupełnie zielone po same czubki. A mieszkamy blisko siebie. Obrazek
Daysy, Bremer Stadtmusikanten u mnie został z jednym pędem i to wcale nie soczyście zielonym, reszta cięta do ziemi...
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

A u mnie grad!!!!!!!!!!!!!!!!! ;:145 i co? miałoby słoneczko, gimnastyka w ogrodzie :twisted:
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anusiu a u mnie padzy sobie drobny deszczyk .Już na prawdę był potrzebny bo słoneczko i wiatry trochę przesuszyły glebę
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”