Działka na Kaszubach - 2015

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Działka na Kaszubach - 2015

Post »

O rany rzeczywiście! Marysiu nim przeczytałam ostatnie zdanie miała wrażenie, że Fidel ma ogon nie swój, a w ogóle Fidel do góry kołami wygląda jak nie Fidel ;:306 Nie chciałaś z części pigwowca zrobić nalewkę, na pewno nie zajęłaby tyle miejsca a ubywałaby duzo szybciej :D
Z tym gromadzeniem to jest tak że gromadziliśmy kiedyś wszystko co się udało zdobyć, a teraz to co nam wyrośnie ;:333 Kotki tak mają jak Mikolina, że preferują panów. Moja Monia też zakochana w moim synu, jak go zobaczy ma maślane oczy ;:306
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

No popatrz ja dotąd nie suszyłam pigwy. Muszę koniecznie spróbować. ;:138
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu - nalewka z cukrem a ja mam w domu cukrzyka. Staram się nie robić takich rzeczy których L nie może. A myślę, że byłoby mu bardzo przykro, gdyby w domu stała pyszna naleweczka a on nie mógłby nawet spróbować :(
Mikolina L raczej ignoruje a on z kolei wyróżnia Bubeczka. Teraz pokazuje mi, że mnie nie lubi za to że wsadziłam ją do pudełka i wywiozłam ze wsi ;:306 Ale pamiętam jak przed laty Mikolina darzyła uczuciem mojego syna. Nawet wyprowadziła się z nim na dwa-trzy lata. Nie było takiej opcji żeby ją zostawił gdy stanęła przed nim w drzwiach i spojrzała mu w oczy. Cały czas pamiętam ten moment.

Październikowy wyżlin

Obrazek

Dorotko - my bardzo lubimy herbatkę z pigwą. Tylko suszona pigwa potrzebuje chwilę czasu aby uwolnić sak i aromat, trzeba poczekać tak około pięć minut i zamieszać kilka razy. Tak naprawdę to to są owoce pigwowca a nie pigwy.

Aster Lady in Black - zachwycam się tą rośliną już trzeci rok :D

Obrazek
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

A widzisz. Do cherbaty mówisz. Super.
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Witam z lokalnym patriotyzmem na ustach! :wit Piękne zdjęcia, ta róża cała w kroplach... cudowne zdjęcie ;:167 I zbliżenia z rozmytym tłem, szalenie lubię - Lady in Black albo ostatni kwiatek lawendy - rozpływam się i jakaś melancholia mnie bierze... ;:131

-- 25 paź 2016, o 12:18 --

Zapomniałam dodać, ze pierwszorzędne kiciuchy ;:215
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Marysiu, ;:219 jestem pod ogromnym wrażeniem takiej ilości suszonej pigwy! ;:215
U mnie (czytaj u sąsiada) pigwowce w tym roku nie obrodziły. ;:185 Podczas kwitnienia przeszedł dość duży mróz ;:145 i jesienią na krzaczkach wisiało tylko kilkanaście owoców. ;:174 Sąsiad wszystkie spożytkował sam. ;:108

Jaka piękna róża obsypana diamencikami deszczowych kropelek! ;:215
Również aster Lady in Black ogromnie mi się podoba. ;:333

Jednak pierwsze skrzypce grają kocięta. ;:63 ;:63 Wiem, nie są już dziećmi, ale takie miluśkie, że tylko tak cieplutko można o nich... ;:168
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I znowu wysłałam odpowiedzi w kosmos ;:223
==================

Dorotko - odpowiedziałam na Twój wpis wczoraj - i co...i nic :evil:
A pisałam o tym, że herbatka z pigwą ma inny smak niż ta z cytryną i że my bardzo ją lubimy.

Obrazek

Aniu - sąsiadko z Pomorza, witam Cię serdecznie na Kaszubach :wit
Dziękuję za miłe słowa o moich fotkach i kotkach i zapraszam częściej. U mnie furtka zawsze otwarta dla miłych gości...

Obrazek

Lucynko - mój osobisty krzew pigwy w tym roku wydał owoce w ilości sztuk 18-tu :| ( L policzył jak zrywał) Moje zapasy powstały dlatego, że zostałam obdarowana przez moją sąsiadkę zza jeziora Madzię-Madziagos. Madziu - jeszcze raz dziękuję ;:196
Wiesz Lucynko ja na moje nastoletnie koty też często tak mówię. Na przykład gdy wracam do domu i cała trójka wita mnie w przedpokoju - to mówię do nich - "cześć kociaki" albo "cześć dzieciaki" ;:306

Obrazek
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Jak zwykle śliczne zdjęcia Marysiu ;:oj Bubuś wygląda jakby miał wianek na głowie
Ja w tym roku nastawiałam nalewkę z pigwowca. Miałam okazję przekonać się, że owocowanie zależy od gatunku i odmiany. Od wielu lat mam krzew, który pięknie kwitnie jednak owoców ma niewiele i małe. Teraz mam drugi krzew. Ma inny pokrój, inny kolor kwiatów i po raz pierwszy owocował. Owoce duże, soczyste i w przyzwoitej ilości. Byłam w szoku.
Uwielbiam wyżlin od zawsze znany pod nazwą lwia paszcza. To kwiaty z ogródka mojej Babci. Też je mam, ale u mnie raczej słabo sobie radzą ze względu na ciężką ziemię. Twój różowy jest cudny.
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Marysiu ;:196 podziwiam Twoja wielką pracowitość i te wielkie ilości zgromadzonych zapasów pigwowca. ;:oj
Kiedyś miałam taki niewielki krzaczek i też wydał mnóstwo owoców.
Jak się za nie wzięłam , to stwierdziłam , że za jakie grzechy mam się tak męczyć.
Ususzyłam sobie dwa słoiczki ale nie znalazły uznania u moich bliskich.
Za to z reszty sąsiad zrobił nalewkę i w rewanżu zaprosił nas na degustację. :lol:
Ale też stwierdził, że obróbka tego materiału to dość ciężkie zadanie. :;230
Marysiu :wink: , moja Blue Bajou zbudowała spore kłącze i jak nie padnie mi w garażu, to dostaniesz kawałek.
Kupowałam takie maleństwo a powinno dla nas i dla Jagódki, i dla Lisicy, i może jeszcze komuś wystarczyć.
Jak patrzę na zdjęcia Twoich kotków to im współczuję, że muszą znowu czekać na kolejny sezon. ;:131
Śliczny jest ten aster Lady in Black. ;:oj Jednak widzę, że u mnie te astry w mojej glinie to się męczą.
Mam taki niby wcześnie kwitnący i dopiero teraz rozwija swoje pączki.
Wytwarza ich zawsze sporo a zdąża zakwitać ledwie kilka.
Pogodnego weekendu :wit
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj. Piękna jesień u Ciebie . Szkoda , że sezon się kończy i trzeba było wracać ;:222. Zdjęcia kotów jak zwykle urocze a Fidel z ogonem jak innego kota wygląda nieziemsko ;:306 . Śliczne astry i piękne ich portrety ;:108 . Jesteś bardzo pracowita i te wszystkie zapasy jakie robisz ;:oj . Jestem pod tym względem chyba leniwa :oops: a może to przyjdzie mi z wiekiem . Pozdrawiam :wit.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izo - dawno nie zaglądałaś - tym bardziej mi miło :D
Twoje obserwacje odnośnie owocowania pigwowca są trafne. Ja mam krzew-kundelek, przywiozłam odrost jeszcze z poprzedniej działki, a tam był sadzony przez moją mamę pod koniec lat osiemdziesiątych. Kwitnie pięknie i obficie w kolorze czerwono-pomarańczowym. Owocuje różnie...od kilku do kilkudziesięciu owoców. Nie wiem od czego to zależy, bo owady oblatują go istnymi stadami. Madzia ma krzewy że tak powiem "rasowe" :wink: dwa różne. Owoce różnią się ewidentnie - wielkością, kolorem. No i owocują rewelacyjnie. U mnie sztuk 18, u Madzi krzewy oblepione.
Moja Lwia paszcza to samosiejka. Przed laty przyniosłam sadzonki od koleżanki z naszych działek. Sadziłam je w różnych mie
jscach, ale przetrwały tylko w obecnym ogródku"japońskim" Nie mam serca ich wywalić. Ale to nic...jaka działka - taka "Japonia" :;230

Obrazek

Krysiu - my na tej pigwie prawie wykończyliśmy zabytkowy,bo trzydziestoletni robot kuchenny. Przepuściliśmy przez niego dwa i pół wiaderka i wykończyliśmy tarczę do szatkowania. Resztę rozpracowałam za pomocą takiej ręcznej tarki z wkładką do szatkowania.
Aster Lady in Black zadomowił się u mnie bez problemów i ładnie się z roku na rok rozrasta - ku mojej ogromnej radości. Podkarmiłam ją kilka razu "złotkiem" od Madzi i chyba jej to bardzo odpowiada, chociaż to prawdziwa Lady ;:306
Krysiu kawałeczek Blue Bajou przygarnę z wielką przyjemnością. Całą zimę będę trzymać kciuki, żeby przetrwała bez uszczerbku w tym garażu...

Kupidynek kwitł do września

Obrazek

Ewelinko - ja przetwory zawsze bardzo lubiłam robić. Jak moje dzieci były mała a my mieliśmy działkę w Ogrodach Działkowych to robiłam przeszło dwieście słoików... Teraz to mi się już nie chce. Dzieci mają swoje rodziny, mój L ma cukrzycę - więc odpadają wszelkie przetwory z dodatkiem cukru...wnuczkom nie smakują przetwory ze słoiczków. Lepszy dżem z Biedronki niż taki od babci, o ogórkach kiszonych nawet nie wspomnę. To sobie chociaż pigwy nasuszę, bo grzybów w tym roku to u nas wcale nie było :(

Takie śmieszne asterki wyrosły mi z nasion, mnóstwo malutkich kwiatków :D

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Marysiu śliczne asterki z nasion :D Kupidynek to wdzięczna roślinka, a u mnie kwitł do października. Dostałam też kupidynka w białym kolorze, ale jeszcze kwiatków nie wydał :wink: Bubuś z wiankiem uroczy ;:167
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Astry z nasion świetne! Pierwszy raz takie widzę, strasznie urocze ;:131
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu - z całej paczki nasion uchowały mi się trzy kupidynki, z czego dwa jeszcze nie kwitły. Ten ze zdjęcia co rok ma więcej kwiatów. W tym roku poprawiłam mu warunki, gdyż podcięłam dolne gałęzie cyprysika koło którego rośnie. Mam nadzieję, że w przyszłym roku kwitnienie będzie jeszcze bardziej obfite :D
Nie wiedziałam, że są białe kupidynki - oj muszę konieczne znaleźć nasionka.

Dla Ciebie werbena patagońska :)

Obrazek

Aniu - naprawdę są fajne. Ja kupowałam już nasiona takich dwukolorowych astrów, ale miały normalny rozmiar kwiatów a średnica tych maluszków to góra trzy centymetry. Były jeszcze biało-bordowe i biało-różowe, ale chyba im fotek nie zrobiłam ;:223

To taki zwykły aster, ale ja bardzo lubię ten kolor.

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Marysiu dostałam kupidynka trzy lata temu i pamiętam jak zakwitł wszyscy przestrzegali że się rozłazi. Drugi raz nie zakwitł i nie rozsiał się , na szczęście wcześniej posiałam z nasion i ten kwitł obficie. Biały jak zakwitnie w lecie to nasiona będą ;:215
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”