Nasze 1500 m2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasze 1500 m2

Post »

Mam trzy rodzaje żurawek tylko, może faktycznie nie trafiłam w ładnie kwitnącą.
Ale ja też nie lubię kwiatów w hostach, więc nie ma się co mną przejmować, dziwna jakaś jestem i już ;:306
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aneczko tiarella i mnie się podoba, zwłaszcza w fazie kwitnienia ;:108 Z kwitnącymi żurawkami mam mało doświadczenia, bo dopiero w tamtym roku diametralnie zwiększyłam kolekcję (z jednej do ok. 20 :lol: ), ale w ich kolorach i kształtach liści znajduję wiele uroku :roll: Dąbrówka fajna jest, rośnie wszędzie, a gdy zacznie się za bardzo "rozwalać" łatwo ją uszczuplić :lol:
Zuziu goryczkę mam drugi rok. W tamtym roku w jednym centrum wpadła mi w oko, więc bez zastanowienia zgarnęłam do koszyka. W tym samym dniu byłam jeszcze w jednym centrum, pan pomagał mi ładować rośliny do bagażnika, zobaczył ją i spytał ile dałam. Potem stwierdził, że nie ma szans na przezimowanie i że on ich z tego względu w ogóle nie sprzedaje. Wsadziłam ją więc gdziekolwiek bez zastanawiania, bo skoro i tak miała się nie zadomowić... A ona nie dość, że przezimowała bez większych problemów i zabiegów, to jeszcze obdarowała mnie kwiatami :heja
Kwiatki w żurawkach zawsze można obciąć ;:224 Przynajmniej tak czytałam gdzieś :wink:
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Co wy tu baby niedobre gadacie....
Żurawki mają takie piękne ,delikatne kwiatuszki...do zakochania. ;:167
Uwielbiam je...W życiu bym ich nie przycięła przed przekwitnięciem...
Ale ,są zwolenniczki tych roślin kwitnących jakże i bezkwiatkowych, z samymi dekoracyjnymi liśćmi.
Każdy z nas jest inny i każdemu co innego się podoba...I dobrze.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu ja też nie mam serca, żeby ciachnąć jakiegokolwiek kwiatuszka, choćby najmniejszego :lol: Nawet trudno mi się pogodzić z tym, że niektóre trzeba skracać (mimo, że to dla ich dobra :wink: )
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05

Post »

Małgosiu piękności masz ,szalejesz kobieto i dobrze ;:215 Co do goryczki u mnie klimat ostry a goryczka bez problemów zimuję już kilka lat :D
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko bardzo miło mi to słyszeć, bo lowciam tego skrzata :lol: Zresztą ja w ogóle lubię niebieskie kwiaty, teraz już moze trochę mniej, ale był czas, że wszystko co trafiało do mojego koszyka zupełnie przypadkiem kwitło na ten piękny niebiański kolor ;:224
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

No i od tego gadania o tiarellach kliknęłam sobie na dwie w E-clem przy okazji zamawiania kolejnych powojników... ;:170
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Małgosiu widać,że kochasz niebieskie,ale inne chyba też bo masz piękne kwiaty w różnych barwach.Ja pierwszy raz w życiu widzę taki kwiat kamasja ,bardzo ciekawy .Z resztą o pumilach też się dowiedziałam u ciebie ,masz ciekawe kwiaty :)
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Lubisz niebieski - ja też ;:333
Piękne kamasje ;:333 U mnie dopiero pąki wyszły z ziemi, ale już niedługo będę je pierwszy raz podziwiała u siebie :D
Na zawilce też czekam z niecierpliwością :wink: Twoje piękne - chyba masz dużą kępkę, bo pięknie się prezentuje :D
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Małgosiu kostka tak ładnie uporządkowała ogród. ;:215 Wiosna bardzo piękna u ciebie, tulipany jeszcze trochę pocieszą kolorami. Niebieskości masz sporo, :) kamasja śliczna. Wstęga hostowa będzie szybciej zapełniona niż ci się wydaje. ;:108 U mnie po pięciu latach już kilka musiałam wyekspediować, bo wchodziły na siebie i na chodnik.
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Małgosiu, zajrzałam zachęcona sadzonkami, ktore u Ciebie kupiłam i przeczytałam bardzo wciągającą historię Twojego ogrodu - czyta się jak książkę, serio :lol:

Masa, masa pracy, ale i adekwatne efekty ;:108

Zazdroszczę metrażu, 1500 to dla mnie marzenie, ja mam 600 i tyle życzeń, których nie ma gdzie wcisnąć ;:145
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aneczko i bardzo dobrze, przecież to takie urocze roślinki :wink: No sama zobacz :lol:
Obrazek

Betusiu niebieskie musiały zrobić miejsce w moim serduchu również dla innych kolorów :D Dlatego tak lubię to forum, tu zawsze można dowiedzieć się czegoś ciekawego i nowego. Pumilki też poznałam dopiero w tamtym roku i już bez reszty mną zawładnęły :wink: Dla ciebie kamasja w pełnym rozkwicie
Obrazek

Alaniu witaj w klubie niebiesko zakręconych :lol: Kamasje są piękne, gdy już przekwitną u mnie będę podziwiała u ciebie ;:108 Zawilec ładnie przyrasta, ale w tym roku dopiero ma tak sporo kwiatów
Obrazek

Soniu dziękuję za tyle pochwał. Brakuje tam jeszcze trawnika z prawdziwego zdarzenia, ale sama nie dam rady, a em w ciągłych rozjazdach :? Hosty będę pilnować, żeby za bardzo nie dokuczały pumilom :wink: Tu już z kwitnącymi pumilami
Obrazek

Aniu witaj ;:7 , bardzo mi miło, że mnie odwiedziłaś ;:108 Dziękuję za uznanie dla moich wypocin i tych pisemnych i tych ogrodniczych :) 1500 m to całość podwórka, od tego trzeba odjąć zabudowania, a i sam ogród jest na jakiejś połowie, druga część jest bardziej "użytkowa" :wink: Chociaż coraz bardziej chodzi mi po głowie wtargnięcie i tam ze swoim hobby :lol:
Na powitanie dla ciebie pierwszy rozwinięty kwiatuszek bzu
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Dziękuję, jestem zaszczycona! ;:138

A co Małgosiu z Twojego doświadczenia na cienistą rabatą się najlepiej (najładniej :wink: ) sprawdza?

W ogóle te rury na obrzeże to jakiś genialny pomysł, nie spotkałam się z tym nigdzie.

-- 9 maja 2016, o 20:55 --

PS: moje 600 m to też wraz z domem, który zajmuje połowę :;230

Ehh... Gdyby sie dało w ogrodzie jakies drugie piętro podwiesić, żeby się więcej zmieściło :wink:
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu ciągle narzekam na brak miejsca, ale o wiszących piętrowych ogrodach nie pomyślałam :;230 :;230
Cieszę się, że moje rury ci się podobają, bałam się, że głupio to wyjdzie ;:131
Takich typowo cienistych rabat nie mam, zawsze odrobina światła tam dociera, ale w takich miejscach fajnie mi rosną runianki, hosty, miodunka, barwinki (te są absolutnie niezawodne :lol: ), fiołki wszędzie dają radę, konwalia panoszy się nawet na piasku :lol: , typowym cieniolubem jest też języczka przewalskiego i pomarańczowa, świecznica, brunery, dąbrówki, serduszki, niektóre bodziszki. w sumie sporo jest takich...

Wszyscy mają pumilki mam i ja ;:138
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Powoli odchodzącym królom wiosny należy się hołd :wink:
Obrazek Obrazek Obrazek

Kokorycz dopiero zakwitła i już jest podrywana przez brunerę ;:167
Obrazek

Pierwszy raz zakwitł mi taki irys, to chyba bródkowy ;:oj
Obrazek

Kolejny floks do kolekcji (coś mi się ostatnio zbieractwo załączyło ;:131 )
Obrazek

Douglasa szaleje na całego
Obrazek

Zauważyłam, że nie mam jeszcze fiołka Albiflora, szybko musiałam naprawić ten błąd
Obrazek

Bodziszek biały się rozszalał
Obrazek

Springtime nie pozostaje w tyle
Obrazek

I kilka różności
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Piękny ten irys biały z fioletowym obrzeżem. Piszesz, że bródkowy? Chyba zbyt wcześnie na irysy TB?
Jaki jest wysoki?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”