Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 15

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pod dębowym okapem - róże, tulipany i hortensje. 15

Post »

Zgadzam się z Krysią Twój ogród to dla mnie zagadka. ;:88
ścieżki zakamarki... i tyle roślinnej różności :D
Wandziu często zaglądam i sprawdzam co u Ciebie obecnie kwitnie :D pisanie mi nie wychodzi :wink:
W te upały najbardziej zazdrościłam Ci Czesia :;230 ;:108
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Wandziu ale u ciebie rośliny mają dobrze. ;:215 Trochę cienia i wszystko zdrowe, w żywych barwach. Hortensja z brzoskwiniami, ;:138 wszystko co lubię. ;:152 Silver Dollar chcą się odwdzięczyć za przygarnięcie, dlatego tak się starają. :) Jakie ładne liście irysów. ;:oj
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

I ja mogę pozachwycać się hortensjami. Bardzo ale to bardzo je lubię, szczególnie te bukietowe. A szpaler z Dollarów świetnie wygląda. Mam nadzieję, że i ja będę kiedyś mogą sobie stworzyć hortensjowy szpaler, używając Limelightów.
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34

Post »

Ależ piękne fotki robisz Wandziu. ;:138
Szczególnie podoba mi się złoty liliowiec, a w tle trzy jeżówki, w tym samym kolorze na tle soczystej zieleni. Piękne fotki i rośliny. :wit
Piękne miskanty i hortensje. Lubię tu zagladać.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Wando, pięknie u ciebie ;:oj Zaglądnęłam do kilku ogrodów po około tygodniowej przerwie i jakoś ciężko uwierzyć, że w Polsce panuje susza. Hortensje wyglądają niesamowicie i czarują w każdym zakątku, nawet maleńkie egzemplarze Silver Dollar kwitną jak szalone. Ascot ;:167 u mnie też długo opierał się parzącemu słońcu ;:108
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Takasobie, a wiesz Miłeczko, że może faktycznie wykorzystam Twój pomysł i też zrobię takie podpórki w kształcie krzyżyków. Ale to już na przyszły rok. Teraz to nic nie pomoże, gdyż upały całkowicie położyły tę hortensję w poziomie.
Leszczyna, teraz Krysiu to już nawożenie nic nie pomoże, bo kwiaty się nie poprawią. Może to tylko wzmocnić roślinę na przyszły rok. Na nawozie Magiczna Siła piszą, że nawet do października można nim zasilać.
Ilonka, liliowce jeśli nie kwitną, to ostatecznie mogą zastępować trawę. Wolałabym jednak, by kwitły całymi pięknymi kępami. Ty masz z pewnością ładniejsze niż te moje. Ja mam zaledwie dostateczne.
Ignis, mój sławetny dąb nie obejmuje na szczęście swoim parasolem całej powierzchni ogrodu. Rośnie pośrodku, a boki są wolne od cienia i tam staram się uprawiać róże i hortensje. A pod samym dębem urządziłam jakby skalniak, gdzie rosną głównie hosty, żurawki, no i cebulowe. A także rozchodniki między kamieniami i trochę zawciągów. Korzenie dębu im nie przeszkadzają, bo są dostatecznie zagłębione w ziemi. Działkę mam trudną w uprawie, ale jakoś tam sobie radzę :)
Majka, to fakt, Czesław jest teraz po prostu nieoceniony. Pozwala mi w ogóle żyć, bo gdyby nie on, nie miałabym gdzie się schować, a ja strasznie źle znoszę upały. Już teraz zaczynają z niego opadać liście, zupełnie jakby była jesień.
Cyma, zauważyłaś zdrowe liście irysów! No właśnie, to dziwne, ale w tym roku w ogóle jakoś mało jest chorób grzybowych. I na różach, i na irysach. Może brak deszczu to sprawił.
Aneczka, teraz jest taka pora, że miałabym ochotę mieć w ogrodzie same hortensje. I właśnie w szpalerkach, co najmniej po trzy sztuki. Z Limelightów byłoby super! Życzę Ci, abyś prędko to u siebie uzyskała. ;:108
Yollanda, jak to przyjemnie usłyszeć miłe słowa pod adresem naszego ogródka. Dzięki bardzo ;:196 A ten zestaw pomarańczowych liliowców z żółtymi jeżówkami Aloha też mnie w tym roku zachwycił, bo jest taki radosny.
Nifredil, podobno mamy w Polsce suszę wszechczasów. Ja sama się dziwię, że to wszystko jeszcze jakoś rośnie i nawet kwitnie. Mam ogród przydomowy i dzięki temu mogę bardziej o niego zadbać i dopilnować, ale ta walka mnie już w ostatnich dniach zmęczyła.

U mnie nic nowego się nie dzieje. Podlewam, podlewam ... i tak do znudzenia. Czekam na ochłodzenie i wtedy ruszę do przesadzania, bo planów na zmiany mam sporo, ale wciąż jest za gorąco, aby przenosić rośliny z miejsca na miejsce. Czas umilają mi hortensje, bo trzymają się nadzwyczaj dobrze.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Wandziu, patrzę na Twoją Lions Rose i zaczyna mi się podobać :) Może o swojej zmienię jeszcze zdanie.
A Red Leonardo powtarza, tylko potrzebuje trochę czasu, aby się pozbierać po pierwszym kwitnieniu. Mój już tworzy nowe pąki ;:108
Hortensje masz zachwycające i racja, że one dobrze znoszą te wysokie temperatury. U mnie to samo...Wystarczy, że mają odpowiednią ilość wody. Już myślę, żeby posadzić ze dwie kolejne. Gdybym tylko miała więcej miejsca, to nasadziłabym ich jeszcze kilka, a tak to muszę dobrze kombinować gdzie znaleźć miejsce na kolejne.
A masz może Bobo? Bardzo mi się podoba i na dodatek nie rośnie zbyt duża, a to wielki plus gdy ogród mały :roll:
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Wandziu u nas też hortensje dobrze się mają chociaż kwiatostany mniejsze niż np.w ubiegłym roku.
Ogród prawie nie podlewany, punktowo podlewamy niektóre krzewy , woda z wodociągu a władze Urzędu Gminy prosiły o oszczędzanie wody więc ograniczamy się żeby inni mogli się umyć.
Dobrze dają sobie radę jeżówki, podzielone kępy wiosną bardzo ładnie się rozrosły i obficie kwitną.
U Ciebie jeszcze piękne floksy a nasze to już wspomnienie.
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandeczko, ślicznie u Ciebie. Moje hortensje lekko ucierpiały/zbrązowiały od upałów.
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Wandziu hortensje rozjaśniają zielone zakątki. ;:215 Winogronka ładnie pokazałaś, a suche czosnki ślicznie wyglądają. Ja swoje ścięłam, szkoda. ;:174 Już nudne, to czekanie na deszcz, ale prognozy co dwa dni przesuwają obietnicę upałów dla mojego regionu. ;:145
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Dorotka, witaj kochana! Masz rację co do Red Leonardo. W tej chwili moje też zawiązują nowe pąki i jeszcze przed zimą zdążą zakwitnąć. Ale faktycznie długo się zbierały w porównaniu do innych róż. Co do Lions Rose to nie mówię, że one brzydkie czy coś. Nie, są ładniutkie i zdrowe, tylko że nie były zgodne z moimi oczekiwaniami. Ale to nic, trzeba spojrzeć na nie na nowo. Jako białe spełniają wszystkie wymagania. Dorotko, pytasz o hortensję Bobo. Mam dwie sztuki, ale obie z patyczka, więc rozwijają się bardzo wolno. Jedna zakwitła mi w tym roku tylko dwoma kwiatami po trzech latach. Drugą mam w donicy i jeszcze nie kwitła. U mnie wszystko idzie bardzo wolno, takie mam dziwne warunki. Z tych mniejszych odmian chcę sobie kupić Little Lime. Zerknij w necie, jaka jest ładna :D
Obrazek

Obrazek

Jola1, słyszałam w radio, że na waszych terenach susza jest okropna. A gliniasta ziemia wygląda pewnie jak twarda skorupa. U mnie bardzo cierpią żurawki, niektóre pewnie by zupełnie wyschły, gdybym nie zabrałą resztek do doniczek i nie podlewała ich na tarasie. A jak tam Twoja rabata żurawkowa się miewa?
Obrazek

Obrazek

Kropelka, niektóre kwiatostany hortensji u mnie także lekko brązowieją zamiast różowieć, jak to zwykle odbywa się o tej porze. I wiele roślin zamiast stać do góry to zwisa i pochyla się nad ścieżkami. Na przykład jeżówki wcale nie wyglądają dobrze. Kępy się może rozrosły, lecz kwiaty są zabiedzone, jakby powoli chyliły się ku upadkowi.
Obrazek

Cyma, akurat wczoraj było u nas silne wietrzysko i połamało mi te suche czosnki. A myślałam, że dotrwają do zimy. Nawet się nie złościłam, bo miałam nadzieję, że ten wiatr zwiastuje jakiś deszcz. Nic z tego jednak nie wyszło. Jest o kilka stopni temperatury mniej, lecz nadal przeraźliwie sucho. Widzę to po hostach, które nigdy nie wyglądały tak marnie.. Wiem, że lubisz trawy Soniu, więc zadedykuję ci proso, które już zaczyna kwitnąć.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Wandziu, u mnie niektóre jeżówki tez nadają się do podpierania, nie mają siły unieść pędów.
Hortensje masz śliczne, zdrowe ;:108
Powiedz mi tylko kochana, cóż robi kamień zwisający na sznurze? Nie widać do czego jest przywiązany, przyginasz jakieś gałązki nim czy coś?
A i łopatę wypatrzyłam pod drzewem, jednak z czymś działasz, coś przesadzasz?
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Marnie, oj marnie, deszczu nie widać.
Do tego pojawił się wiatr, który dodatkowo wszystko dosusza.
Miejmy nadzieję, że we wrześniu się coś zmieni.
Tu, na północy to już drugi rok suszy, nawet w największych i najgłębszych jeziorach sporo wody ubyło.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Sweetdaysy, ło matko, Zuza! Byłam ciekawa, czy ktoś ten kamień zauważy :;230 To mój taki nieudany eksperyment. Byłam kiedyś w ogrodzie japońskim i widziałam poprzyginane pędy iglaków, żeby się formowały na końcach w takie jakby łopatki. Ale tam pędy były przymocowane drutami, a ja zrobiłam sobie taki niby odważnik, umieszczając kamienie w wiszącej siateczce. Ale kiepsko to idzie i w końcu postanowiłam, że na przyszły rok wywalę tego jałowca, bo przypomina miotłę. Tym sposobem uzyskam cenne miejsce na... jeszcze nie wiem na co :heja

Madziagos, właśnie, wiatr wysusza to, co i tak już suche. Co prawda nam, ludziom trochę lżej się oddycha, ale ziemia jałowieje i zamienia się w pył. Dzisiaj mówili w radio, że rolnicy powinni się przyzwyczaić do takich temperatur, bo w przyszłych latach ma już tak być z naszym klimatem. Czyżbyśmy musieli sadzić w ogrodach tylko rozchodniki i rośliny skalne :?:

Obrazek
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Wando,
jak pamiętam, bywały susze, bywały i lata mokre, bywały także zimy ostre i łagodne.
Któż z całą pewnością może powiedzieć, jak będzie w kolejnych latach?
Jednak póki co, jest coraz bardziej sucho.
Patrząc na nieurodzaj, jaki panuje tego roku, można być pewnym jednego: wysokich cen żywności.
Z kolei co do klimatu, przez palce patrzę na wszystkich ekspertów, którzy wygłaszają swoje ,,prorocze" prognozy.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”