Ogród na wichrowym wzgórzu cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród na wichrowym wzgórzu cz.9

Post »

Iwonka1 pisze:Nie strasz sarenek, proooooszę ;:196 Są cudne ;:167 Z tego co piszesz, wnioskuję, że nie są u Ciebie źle widziane. Na pewno jakoś się dogadujecie, przecież latem kwitło u Ciebie mnóstwo róż ;:173 . A może można podsunąć im jakiś inny smakołyk? Ktoś ma jakiś pomysł?
Twój ogród jest zjawiskowy, bardzo dużo się w nim dzieje a sarny są jego doskonałym uzupełnieniem ;:108 Bardzo chciałabym mieć takie lokatorki :D
Mój ogródek, na wiosnę, odwiedziły niestety tylko dziki i 3/4 ogrodu wywróciły do góry nogami, Zjadły wszystkie tulipany, większość krokusów i przy okazji zniszczyły wiele roślin :( To rzeczywiście mnie wkurzyło ;:222 To może jednak nie jestem obiektywna? Ale u Ciebie nie ma chyba aż takich szkód? One są takie słodkie :lol:
U mnie jest mnóstwo szkód, ponieważ mieszkańcami ogrodu są krety, nornice, sarny i dziki również w tym roku przybyły. Póki co nie ma tragedii i z takimi stratami się godzę. Bardziej boimy się o własne bezpieczeństwo z powodu tych dzikich zwierząt. O ile sarny sa płochliwe i myślę, że nie zrobią krzywdy (chyba, że w popłochu), to dzików się boję ;:218

Margo2 pisze:Wiem, że ogrodzenie to wydatek, ale mnie by było szkoda róż.
A jak one przyjdą w czerwcu i wszystko objedzą?
Nie mieć ani jednego kwiatka to tragedia
Przynajmniej dla mnie ;:173
Jak zjedzą wszystko w czerwcu, to zaczekam na kolejne kwitnienie - już tak było :lol: Dla mnie to nie tragedia - są inne rośliny, na różach świat się nie kończy. Priorytetem jest dla mnie spokój i zdrowie wśród najbliższych, a kwiaty ... urosną - nie te, to inne ;:333

Filemon24 pisze:Nawet nie wiedziałam, że sarenki lubią listki róż. Moja działka również nie ogrodzona ale ja mieszkam w łąkach więc mnie tylko zające czasem odwiedzają.
Sarenki lubią kwiaty i pąki róż, młode i miękkie pędy oraz listki. Zające też bywały dawniej, ale już dłuższy czas ich nie widziałam.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Alania pisze: Pomiędzy trawami a rozplenicą rośnie lawenda o wysokich kłosach :D Wiem, wiem... pewnie nikt by tak nie skomponował tych roślin, ale ja tak wymyśliłam i podoba mi się to ;:108
Pewnie nikt tak nie komponował, ale teraz pewnie niejeden tak sobie zaaranżuje rabatę. ;:215 Ślicznie to wygląda. Bardzo mi się podoba.

No i koniecznie muszę pochwalić przed frontowe aranżacje. Piękne latarnie. Ptaszki też bardzo lubię.

A kiedy zobaczymy rabatę w kolorach purpury? ;:65
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jesień na całego ;:224 Dni krótkie i często deszczowe, zimne, więc prace ogrodowe odłożone na boczny tor. Najważniejsze, że mam przygotowane miejsce pod nowe róże - Lavender Flower Circus, więc jak przyjadą, to nie muszę w pośpiechu sadzić, tylko od razu wrzucę do dołków i będą czekały na nowy sezon. Róż już w zasadzie nie zamawiam, bo miejsca brak, a te odmiany, które mam to już same moje ulubione. Co najwyżej uszczuplam ich ilość 5szt. tej samej odmiany do 3 itp.
Kupiłam ostatnio sporo bylin i z tego się cieszę, bo bardzo je lubię ;:167
Oto nowe zawilce mieszańcowe
Giselle - cudo o podwójnych płatkach ;:167 Zachwyca mnie ta odmiana, więc kupiłam kilka sadzonek :D
Obrazek

Obrazek

Pink Kiss - kwiaty pojedyncze, ale urocze :D
Obrazek

Poczytałam trochę o zawilcach - jestem pod wrażeniem, ponieważ nie miałam świadomości, że jest tak wiele odmian ;:oj Jak dla mnie to niezwykle piękne, jesienne kwiaty i zamierzam powiększyć kolekcję, żeby jesienią pięknie zdobiły rabaty ;:333

W ogrodzie walczymy z grzybami ;:218 Mamy jakąś istną plagę takich dziwnych, dużych grzybów - chyba jakieś trujące ;:222 Codziennie zbieramy reklamówkę tego ;:202 U Was też pojawiają się takie niespodzianki?
Obrazek

W ogrodzie murek powolutku rośnie (bardzo powolutku ;:204 )
Obrazek

tutaj lepiej widać, w którym miejscu będzie ta nowa ceglana ścianka
Obrazek

Obrazek

Kilka ujęć z jesiennymi barwami ogrodu
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monia nie dawkuj aż tyle zdjęć na raz, bo się zadławię, jak mi jaka mucha wpadnie, gdy tak sobie tyle czasu z rozdziawioną paszczą ten Twój ogród oglądam. ;:oj
Choć wiosennej szaty nic a nic nie przebije. ;:180
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ewka36jj pisze:Nie wiem co podziwiać najpierw _ widoczki z jelonkiem, bażantem czy krzesłem. Nie wspomnę o cudownie uporządkowanym ogródku ;:63
Ale ogrodzenie być chyba musi, sarenki nie zrezygnują z pożywiania się Twoimi roślinkami.
;:4
Ponoć tak jest, że jak już się przyzwyczają, to będą przychodziły na jedzonko ;:108
Zobaczymy w następnym roku ;:224
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniczko aranżacja przy wejściu piękna, wysmakowana. ;:138 Kolory jesienne śliczne w słońcu. ;:oj Inwazję grzybów miałam w ubiegłym roku, teraz tylko kilka się pokazało. Chryzantemy w donicach ścinam nisko i zimą przetrzymuję w zimnym garażu. Trzeba czasem lekko podlać. Dopiero wiosną sadzę do gruntu. Jak masz możliwość przechować w temperaturze do minus 2-3 stopnie, to zahartują się i lżejsze zimy przeżyją w gruncie.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aneczka1979 pisze:
Alania pisze: Pomiędzy trawami a rozplenicą rośnie lawenda o wysokich kłosach :D Wiem, wiem... pewnie nikt by tak nie skomponował tych roślin, ale ja tak wymyśliłam i podoba mi się to ;:108
Pewnie nikt tak nie komponował, ale teraz pewnie niejeden tak sobie zaaranżuje rabatę. ;:215 Ślicznie to wygląda. Bardzo mi się podoba.

No i koniecznie muszę pochwalić przed frontowe aranżacje. Piękne latarnie. Ptaszki też bardzo lubię.

A kiedy zobaczymy rabatę w kolorach purpury? ;:65
Purpurowa rabata to już za rok, bo w tym nie ma co pokazać - sarenki zjadły róże ;:131
Rosną tam purpurowe i ciemnoróżowe róże z purpurowymi jeżówkami i fioletowymi szałwiami. Jest ładnie, ale musisz mi wierzyć na słowo ;:333

-- N 18 paź 2015 21:20 --
aneczka1979 pisze:Monia nie dawkuj aż tyle zdjęć na raz, bo się zadławię, jak mi jaka mucha wpadnie, gdy tak sobie tyle czasu z rozdziawioną paszczą ten Twój ogród oglądam. ;:oj
Choć wiosennej szaty nic a nic nie przebije. ;:180
OK, to już na dzisiaj dosyć fotek?
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Żartowałam! ;:306 Dawaj!
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

cyma2704 pisze:Moniczko aranżacja przy wejściu piękna, wysmakowana. ;:138 Kolory jesienne śliczne w słońcu. ;:oj Inwazję grzybów miałam w ubiegłym roku, teraz tylko kilka się pokazało. Chryzantemy w donicach ścinam nisko i zimą przetrzymuję w zimnym garażu. Trzeba czasem lekko podlać. Dopiero wiosną sadzę do gruntu. Jak masz możliwość przechować w temperaturze do minus 2-3 stopnie, to zahartują się i lżejsze zimy przeżyją w gruncie.
Och, Soniu, bardzo dziękuję za przepis na chryzantemy ;:196 Bardzo mi się one podobają, ale chyba mój błąd polegał na tym, ze sadziłam do gruntu jeszcze jesienią, a one widocznie tego nie tolerują, bo nigdy mi się nie przyjęły ;:185
Awatar użytkownika
Ewa7
200p
200p
Od: 27 paź 2013, o 09:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Jakie roźe masz posadzone na purpurowej rabacie ?
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jaki jeszcze kolorowy Twój jesienny ogród ;:63 U mnie niestety już tylko szarości ;:145

A ten grzyb, to czernidlak kołpakowaty, krewny pieczarki :D Młode owocniki są jadalne. dojrzałe czernieją i rozpływają w gęstą maź. Kiedyś często występowały na trawnikach w mieście, jednak już od dawna ich nie widziałam
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aneczka1979 pisze:Żartowałam! ;:306 Dawaj!
Się robi, psze Pani :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ewa7
200p
200p
Od: 27 paź 2013, o 09:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Śliczne widoki
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa7 pisze:Jakie roźe masz posadzone na purpurowej rabacie ?
Princess Anne 3szt.
Purple Rain 3szt.
Baronessa 3szt.
Heathcliff
Munstead Wood
England's Rose
Tam O'Shanter
Bordure Magenta
Claire Marshall
Gemma
Old Port
Roseninsel
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonka1 pisze:Jaki jeszcze kolorowy Twój jesienny ogród ;:63 U mnie niestety już tylko szarości ;:145

A ten grzyb, to czernidlak kołpakowaty, krewny pieczarki :D Młode owocniki są jadalne. dojrzałe czernieją i rozpływają w gęstą maź. Kiedyś często występowały na trawnikach w mieście, jednak już od dawna ich nie widziałam
Ooo, dziękuję bardzo za informację ;:4
U mnie jest jakaś plaga tych grzybów w tym sezonie. Mam nadzieję, że się ich pozbędziemy ;:218 Musiałam z czymś przynieść grzybnię - może z nawiezioną ziemią ;:224
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”