Hacjenda Anego już ma 10 lat
- wielkakulka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hacjenda Anego już ma 10 lat
U mnie padało cały dzień. Koło 19 rozpogodziło się. Jutro ma być słonecznie- oby.
Dziękuję za kwiatki i posyłam Ci mój deszcz.
Dziękuję za kwiatki i posyłam Ci mój deszcz.
- anabuko1

- Od: 16 sty 2013, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czytam,że kawałek trawnika po kawałku znika.
Ja też tak mam , teraz w nowym ogrodzie .
ale muszę przyznać,że u ciebie jest cieplej, bo rośliny masz bardziej rozwinięte, kolorowe.
U mnie, hiacynty, tulipki w pąkach jeszcze .Ale jk to na dzialce poza miastem zawsze kilka dni później tą wiosną
Ja też tak mam , teraz w nowym ogrodzie .
ale muszę przyznać,że u ciebie jest cieplej, bo rośliny masz bardziej rozwinięte, kolorowe.
U mnie, hiacynty, tulipki w pąkach jeszcze .Ale jk to na dzialce poza miastem zawsze kilka dni później tą wiosną
- any57

- Od: 16 sty 2012, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam serdecznie
Ania (wielkakulka) deszcz posłała i padało wczoraj od rana do południa, ale .... w nocy był mróz - jeszcze o 8 rano auta miały zamarznięte szyby i białe dachy, ale słońce świeciło i temperatura szybko rosła.
Zanim kwiaty wyschły to pięknie ubrały się w perły

Oj tak Aniu (anabuko) wiosna przyszła szybko - krokusy już zrzuciły kwiaty, przebiśniegi dawno zawiązały kulki z nasionami, nawet szafirki już kwitną, a pod krzewem jagody kamczackiej zauważyłem białą poduchę opadniętych kwiatów - już zawiązały się owoce
Trawnik został tylko pod drzewami owocowymi, a w części kwiatowej zostały z niego tylko trawiaste ścieżki

Ania (wielkakulka) deszcz posłała i padało wczoraj od rana do południa, ale .... w nocy był mróz - jeszcze o 8 rano auta miały zamarznięte szyby i białe dachy, ale słońce świeciło i temperatura szybko rosła.
Zanim kwiaty wyschły to pięknie ubrały się w perły

Oj tak Aniu (anabuko) wiosna przyszła szybko - krokusy już zrzuciły kwiaty, przebiśniegi dawno zawiązały kulki z nasionami, nawet szafirki już kwitną, a pod krzewem jagody kamczackiej zauważyłem białą poduchę opadniętych kwiatów - już zawiązały się owoce
Trawnik został tylko pod drzewami owocowymi, a w części kwiatowej zostały z niego tylko trawiaste ścieżki
- mysia
- 200p

- Od: 28 wrz 2014, o 18:37
dzieńdoberek -nareszcie i u mnie słoneczko
mnie budzi o świcie i kos koncertuje , aż miło wstawać kiedy promyki słońca zaglądają przez okno
oj psujesz trawnik psujesz
ten grzebień trawiasty pod ogrodzeniem ,ma coraz mniej zębów trawiastych
a coraz więcej kwiatowych
śliczniutkie te sasanki
przystrojone perełkami ,jeszcze ich nie mam , ale na nowej grządce muszą być i będą
Nareszcie sięęę zmusiłam i poszukałam te moje malotki
niebieskie - to cebulica syberyjska , było parę sztuk na rabatce ,a teraz robi się niebieski
dywanik na trawniku i niech sieje się ich jak najwięcej
niedzieli życzę
oj psujesz trawnik psujesz
przystrojone perełkami ,jeszcze ich nie mam , ale na nowej grządce muszą być i będą
Nareszcie sięęę zmusiłam i poszukałam te moje malotki
dywanik na trawniku i niech sieje się ich jak najwięcej
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Andrzeju masz juz kwitnące sasanki
Moje dopiero w koszulkach
Zrobiłeś im cudna fotkę

- any57

Witam miłych gości po gorącej niedzieli
Było 21* a jutro ma byc 25*
Marysiu, faktycznie "grzebień" ma coraz krótsze zęby
Wcześniej trawnik wchodził aż do tych tulipanów na środku - teraz zmieściła się tam jarzmianka (to małe zielone) i większe - bodziszek.

Sasanki musisz mieć - są śliczne

No to jeszcze czerwony tulipan - dwa lata temu dostałem na jesieni jedna cebulkę, w ub.r. był jeden kwiatek
Rosną w cieniu, więc później zakwitły - będą przesadzone na słoneczko.

Jadziu, kwitną sasanki, kwitną - najpierw jasnofioletowe, teraz ciemnofioletowe. Za chwilę będą czerwone, a na samym końcu białe.
Ciemnofioletowych była wielka kępa i ... chyba wygniły, bo przecież nie przemarzły. Wyrastają z tego miejsca dwa, trzy pędy, a ta na zdjęciu rośnie w miejscu gdzie wcześniej była ta duża kępa - odrosła od pozostawionego korzenia.

No i poprawiłem zdjęcie Bujanki ... szybka jest i płochliwa

Morela już różowa, a skoro przy różowym, to róże już mają odgarnięte kopczyki i poprzycinane pędy

Było 21* a jutro ma byc 25*
Marysiu, faktycznie "grzebień" ma coraz krótsze zęby
Wcześniej trawnik wchodził aż do tych tulipanów na środku - teraz zmieściła się tam jarzmianka (to małe zielone) i większe - bodziszek.

Sasanki musisz mieć - są śliczne

No to jeszcze czerwony tulipan - dwa lata temu dostałem na jesieni jedna cebulkę, w ub.r. był jeden kwiatek
Rosną w cieniu, więc później zakwitły - będą przesadzone na słoneczko.

Jadziu, kwitną sasanki, kwitną - najpierw jasnofioletowe, teraz ciemnofioletowe. Za chwilę będą czerwone, a na samym końcu białe.
Ciemnofioletowych była wielka kępa i ... chyba wygniły, bo przecież nie przemarzły. Wyrastają z tego miejsca dwa, trzy pędy, a ta na zdjęciu rośnie w miejscu gdzie wcześniej była ta duża kępa - odrosła od pozostawionego korzenia.

No i poprawiłem zdjęcie Bujanki ... szybka jest i płochliwa

Morela już różowa, a skoro przy różowym, to róże już mają odgarnięte kopczyki i poprzycinane pędy

- bwoj54

- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Wpadłam jeszcze tu nacieszyć oczy przed snem. Moje sasanki dopiero wychylają się z ziemi. Muszę je jesienią przesadzić, bo rosną w cieniu. Tulipany też nie wszystkie zakwitną. Ja nie przesadzałam do tej pory tulipanów a ty chyba wykopujesz , prawda???
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
- any57

Nie Bogusiu! Te wczesne tulipany ze zdjęcia rosną tu już ok 7 - 8 lat pamiętam, że było 10 cebulek w paczce 
Z tyłu widać liście "normalnych" tulipanów - tez już trzeci rok rosną, ale w tym roku będą wykopane, bo zbyt dużo liści widać, bez kwiatów.
Przekopywałem sasankę dwa lata temu - chyba za głęboko posadziłem, bo późno wzeszła i ... w tym roku zaginęła
ledwo dwa pędy wychodzą, a taka piękna kępa była.
Z tyłu widać liście "normalnych" tulipanów - tez już trzeci rok rosną, ale w tym roku będą wykopane, bo zbyt dużo liści widać, bez kwiatów.
Przekopywałem sasankę dwa lata temu - chyba za głęboko posadziłem, bo późno wzeszła i ... w tym roku zaginęła
- dorcia7

- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Bardzo ładna ta sasanka w ciemnym fiolecie 
- wielkakulka

- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Juz kwitną? Moje sasanki jeszcze śpią.
- any57

Witam miłych gości
Było 25* obiad zjadłem o 11-tej i o 11,15 byłem już na ogrodzie - wróciłem po 18-tej
O sasankach piszecie, więc powiem co zauważyłem.
Zebrałem w ub.r. nasiona z białej sasanki i czerwonej - posiałem je zaznaczając dokładnie (w innych kolorach doniczek)
Pięknie wzeszły i nawet porozdawałem, oczywiście nam też zostawiłem.
Teraz patrzę, a zamiast czerwonych i białych wyrastają fioletowe
Jutro rozwiną się całkowicie i będę wiedział dokładnie jaki to kolor.
Tak to jest jak obok rośnie inny kolor a pszczółki przenoszą pyłek - mocniejsze geny wygrywają
Było 25* obiad zjadłem o 11-tej i o 11,15 byłem już na ogrodzie - wróciłem po 18-tej
O sasankach piszecie, więc powiem co zauważyłem.
Zebrałem w ub.r. nasiona z białej sasanki i czerwonej - posiałem je zaznaczając dokładnie (w innych kolorach doniczek)
Pięknie wzeszły i nawet porozdawałem, oczywiście nam też zostawiłem.
Teraz patrzę, a zamiast czerwonych i białych wyrastają fioletowe
Jutro rozwiną się całkowicie i będę wiedział dokładnie jaki to kolor.
Tak to jest jak obok rośnie inny kolor a pszczółki przenoszą pyłek - mocniejsze geny wygrywają
- Mirabela
- 1000p

- Od: 30 wrz 2011, o 14:12
No nie!!! Tyle już kwitnie , sasanki, tulipany ? Moje dopiero łebki wychylają z ziemi. U mnie jest tylko czysto i zielonkawo
.
Ale ucieszyłam się na widok twojej morelki. Andrzejku podpowiedz mi czy właściwie mam zamiar poprowadzić swoją morelkę ( w zeszłym roku już miała 8 morelek! Młode drzewko.Teraz obcięłam górne pędy , aby zaczęła rozgałęziać się , nie ma już przewodnika , zrobił się kształt pucharu. Moja dopiero się budzi i nie ma jeszcze pięknych rozwijających się pączków. Pozwolę sobie na wklejenie zdjęcia tu u Ciebie.

Ale ucieszyłam się na widok twojej morelki. Andrzejku podpowiedz mi czy właściwie mam zamiar poprowadzić swoją morelkę ( w zeszłym roku już miała 8 morelek! Młode drzewko.Teraz obcięłam górne pędy , aby zaczęła rozgałęziać się , nie ma już przewodnika , zrobił się kształt pucharu. Moja dopiero się budzi i nie ma jeszcze pięknych rozwijających się pączków. Pozwolę sobie na wklejenie zdjęcia tu u Ciebie.

- any57

Witaj Mirko!
Witam też wszystkich gości
Morelę niedawno posadziłem i tak jak i Twoja w ub.r. miała pierwsze owoce, ale tylko 5
Dopiero teraz, gdy sąsiad kupił odmianę Somo, poczytałem dokładniej - nasza nazywa się Early Orange i ta nie jest samopylna
boję się, że tych owoców będzie mało, mimo pięknego kwitnienia (po 4 dniach zrzuca kwiatki!)
Za to doczytałem, że zapylacz powinien rosnąc do 25 m od drzewka, więc jak sąsiada morela zakwitnie to i u nas się poprawi.
Patrząc na zdjęcie Twojej moreli chyba też jest to Early Orange - one maja takie strzeliste korony (Somo jest rozłożysta)
Wracając do pytania - ja tak samo przyciąłem wierzchołki, zrobiłem to już dwa razy obcinając ok 1/3 pędów i teraz jest bardziej rozgałęziona - wcześniej miała tylko takie strzeliste pojedyncze pędy.
Samoukiem jestem, ale wydaje mi się że takie przycięcie wystarczy, bo i wysokość pasuje (tyle mam drabiny) i ilość pędów.
Nowe przyrosty tez będę przycinał o 1/3 czy połowę, a nadmiernie zagęszczające powycinam.
Dobrego zbioru życzę
Na FO czasem zajrzę mimo braku czasu, ale zaglądając na FB przeczytałem ... "nie publikujesz postów, już od dłuższego czasu nie ma z tobą kontaktu "
Tak to już jest jak pięknie jest ... na ogrodzie oczywiście.
Zacząłem wstawać wcześniej od małżonki i ... uciekam na ogród na poranną kawę siedząc tam do zachodu słońca
Witam też wszystkich gości
Morelę niedawno posadziłem i tak jak i Twoja w ub.r. miała pierwsze owoce, ale tylko 5
Dopiero teraz, gdy sąsiad kupił odmianę Somo, poczytałem dokładniej - nasza nazywa się Early Orange i ta nie jest samopylna
Za to doczytałem, że zapylacz powinien rosnąc do 25 m od drzewka, więc jak sąsiada morela zakwitnie to i u nas się poprawi.
Patrząc na zdjęcie Twojej moreli chyba też jest to Early Orange - one maja takie strzeliste korony (Somo jest rozłożysta)
Wracając do pytania - ja tak samo przyciąłem wierzchołki, zrobiłem to już dwa razy obcinając ok 1/3 pędów i teraz jest bardziej rozgałęziona - wcześniej miała tylko takie strzeliste pojedyncze pędy.
Samoukiem jestem, ale wydaje mi się że takie przycięcie wystarczy, bo i wysokość pasuje (tyle mam drabiny) i ilość pędów.
Nowe przyrosty tez będę przycinał o 1/3 czy połowę, a nadmiernie zagęszczające powycinam.
Dobrego zbioru życzę
Na FO czasem zajrzę mimo braku czasu, ale zaglądając na FB przeczytałem ... "nie publikujesz postów, już od dłuższego czasu nie ma z tobą kontaktu "
Tak to już jest jak pięknie jest ... na ogrodzie oczywiście.
Zacząłem wstawać wcześniej od małżonki i ... uciekam na ogród na poranną kawę siedząc tam do zachodu słońca
- any57

Kolejny piękny dzień spędzony na ogrodzie.
Wczesne tulipany już widzieliście, ale teraz zaczynają te "normalne"
ależ będzie kolorowo

Właściwie to kolorowo już jest

Teraz to najciekawsze, czym chcę się pochwalić.
Na ogrodzie wyrosły ... smardze
Jesienią wysypałem korę w nowej różance. Niedawno stwierdziłem, że nie pasuje i niemal wszystką zebrałem, ale ... w resztkach była grzybnia smardzów i wyrosły - na razie 6 szt.
Musze poszukać w RH - tam wysypałem tę zebraną korę.
Przepisy na smardze już poczytałem - będzie albo jajecznica, albo pizza - na faszerowane jest ich za mało

Wczesne tulipany już widzieliście, ale teraz zaczynają te "normalne"
Właściwie to kolorowo już jest
Teraz to najciekawsze, czym chcę się pochwalić.
Na ogrodzie wyrosły ... smardze
Jesienią wysypałem korę w nowej różance. Niedawno stwierdziłem, że nie pasuje i niemal wszystką zebrałem, ale ... w resztkach była grzybnia smardzów i wyrosły - na razie 6 szt.
Musze poszukać w RH - tam wysypałem tę zebraną korę.
Przepisy na smardze już poczytałem - będzie albo jajecznica, albo pizza - na faszerowane jest ich za mało

- mysia
- 200p

- Od: 28 wrz 2014, o 18:37
no pewnie
bogatemu to i diabeł dziecko ukołysze czyt. szczęściarzowi smardze zasiał
jak już zrobię swoją rabatę rh podsypię korą ,to może też się doczekam smardzy
albo dokupię grzybnie
a tak na poważnie czy Twoich tulipanków nic nie zżera ?- czy sadziłeś w doniczkach ? tak ich dużo
u mnie taka kępa żonkili jak Twoja ma trzy kwiaty
o pierwiosnkach nie wspomnę -tego koloru zostało mi dwa marne żdziebełka

u mnie
dziś nie ma , wieczór pokropiło a obiecana burza przeszła bokiem ,ale to i dobrze bo panicznie się boję
burz niech pada ale spokojnie
czy już
na działeczkę - miłego dnia Wam życzę 
albo dokupię grzybnie
u mnie taka kępa żonkili jak Twoja ma trzy kwiaty
u mnie
czy już