Hacjenda Anego już ma 10 lat

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Hacjenda Anego już ma 10 lat

Post »

U mnie padało cały dzień. Koło 19 rozpogodziło się. Jutro ma być słonecznie- oby.
Dziękuję za kwiatki i posyłam Ci mój deszcz.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czytam,że kawałek trawnika po kawałku znika.
Ja też tak mam , teraz w nowym ogrodzie .
ale muszę przyznać,że u ciebie jest cieplej, bo rośliny masz bardziej rozwinięte, kolorowe.
U mnie, hiacynty, tulipki w pąkach jeszcze .Ale jk to na dzialce poza miastem zawsze kilka dni później tą wiosną :wink:
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam serdecznie :wit

Ania (wielkakulka) deszcz posłała i padało wczoraj od rana do południa, ale .... w nocy był mróz - jeszcze o 8 rano auta miały zamarznięte szyby i białe dachy, ale słońce świeciło i temperatura szybko rosła.
Zanim kwiaty wyschły to pięknie ubrały się w perły :wink:

Obrazek

Obrazek

Oj tak Aniu (anabuko) wiosna przyszła szybko - krokusy już zrzuciły kwiaty, przebiśniegi dawno zawiązały kulki z nasionami, nawet szafirki już kwitną, a pod krzewem jagody kamczackiej zauważyłem białą poduchę opadniętych kwiatów - już zawiązały się owoce :)
Trawnik został tylko pod drzewami owocowymi, a w części kwiatowej zostały z niego tylko trawiaste ścieżki :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
mysia
200p
200p
Od: 28 wrz 2014, o 18:37

Post »

dzieńdoberek -nareszcie i u mnie słoneczko :tan mnie budzi o świcie i kos koncertuje , aż miło wstawać kiedy promyki słońca zaglądają przez okno :heja

oj psujesz trawnik psujesz ;:oj ten grzebień trawiasty pod ogrodzeniem ,ma coraz mniej zębów trawiastych ;:7 ;:7 a coraz więcej kwiatowych ;:204 śliczniutkie te sasanki

przystrojone perełkami ,jeszcze ich nie mam , ale na nowej grządce muszą być i będą ;:108

Nareszcie sięęę zmusiłam i poszukałam te moje malotki ;:154 niebieskie - to cebulica syberyjska , było parę sztuk na rabatce ,a teraz robi się niebieski

dywanik na trawniku i niech sieje się ich jak najwięcej :-D

;:3 niedzieli życzę
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Andrzeju masz juz kwitnące sasanki ;:oj Moje dopiero w koszulkach :wink: Zrobiłeś im cudna fotkę ;:303 ;:180
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam miłych gości po gorącej niedzieli :wit
Było 21* a jutro ma byc 25* :)

Marysiu, faktycznie "grzebień" ma coraz krótsze zęby :wink:
Wcześniej trawnik wchodził aż do tych tulipanów na środku - teraz zmieściła się tam jarzmianka (to małe zielone) i większe - bodziszek.
Obrazek

Sasanki musisz mieć - są śliczne :)
Obrazek

No to jeszcze czerwony tulipan - dwa lata temu dostałem na jesieni jedna cebulkę, w ub.r. był jeden kwiatek :)
Rosną w cieniu, więc później zakwitły - będą przesadzone na słoneczko.
Obrazek

Jadziu, kwitną sasanki, kwitną - najpierw jasnofioletowe, teraz ciemnofioletowe. Za chwilę będą czerwone, a na samym końcu białe.
Ciemnofioletowych była wielka kępa i ... chyba wygniły, bo przecież nie przemarzły. Wyrastają z tego miejsca dwa, trzy pędy, a ta na zdjęciu rośnie w miejscu gdzie wcześniej była ta duża kępa - odrosła od pozostawionego korzenia.
Obrazek

No i poprawiłem zdjęcie Bujanki ... szybka jest i płochliwa :wink:
Obrazek

Morela już różowa, a skoro przy różowym, to róże już mają odgarnięte kopczyki i poprzycinane pędy :heja
Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Wpadłam jeszcze tu nacieszyć oczy przed snem. Moje sasanki dopiero wychylają się z ziemi. Muszę je jesienią przesadzić, bo rosną w cieniu. Tulipany też nie wszystkie zakwitną. Ja nie przesadzałam do tej pory tulipanów a ty chyba wykopujesz , prawda???
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie Bogusiu! Te wczesne tulipany ze zdjęcia rosną tu już ok 7 - 8 lat pamiętam, że było 10 cebulek w paczce :)
Z tyłu widać liście "normalnych" tulipanów - tez już trzeci rok rosną, ale w tym roku będą wykopane, bo zbyt dużo liści widać, bez kwiatów.
Przekopywałem sasankę dwa lata temu - chyba za głęboko posadziłem, bo późno wzeszła i ... w tym roku zaginęła :( ledwo dwa pędy wychodzą, a taka piękna kępa była.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Bardzo ładna ta sasanka w ciemnym fiolecie ;:333
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

Juz kwitną? Moje sasanki jeszcze śpią.
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam miłych gości :wit
Było 25* obiad zjadłem o 11-tej i o 11,15 byłem już na ogrodzie - wróciłem po 18-tej :)

O sasankach piszecie, więc powiem co zauważyłem.
Zebrałem w ub.r. nasiona z białej sasanki i czerwonej - posiałem je zaznaczając dokładnie (w innych kolorach doniczek)
Pięknie wzeszły i nawet porozdawałem, oczywiście nam też zostawiłem.
Teraz patrzę, a zamiast czerwonych i białych wyrastają fioletowe :(
Jutro rozwiną się całkowicie i będę wiedział dokładnie jaki to kolor.
Tak to jest jak obok rośnie inny kolor a pszczółki przenoszą pyłek - mocniejsze geny wygrywają :wink:
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12

Post »

No nie!!! Tyle już kwitnie , sasanki, tulipany ? Moje dopiero łebki wychylają z ziemi. U mnie jest tylko czysto i zielonkawo ;:306 .
Ale ucieszyłam się na widok twojej morelki. Andrzejku podpowiedz mi czy właściwie mam zamiar poprowadzić swoją morelkę ( w zeszłym roku już miała 8 morelek! Młode drzewko.Teraz obcięłam górne pędy , aby zaczęła rozgałęziać się , nie ma już przewodnika , zrobił się kształt pucharu. Moja dopiero się budzi i nie ma jeszcze pięknych rozwijających się pączków. Pozwolę sobie na wklejenie zdjęcia tu u Ciebie.

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Mirko!
Witam też wszystkich gości :wit
Morelę niedawno posadziłem i tak jak i Twoja w ub.r. miała pierwsze owoce, ale tylko 5 :(
Dopiero teraz, gdy sąsiad kupił odmianę Somo, poczytałem dokładniej - nasza nazywa się Early Orange i ta nie jest samopylna :( boję się, że tych owoców będzie mało, mimo pięknego kwitnienia (po 4 dniach zrzuca kwiatki!)
Za to doczytałem, że zapylacz powinien rosnąc do 25 m od drzewka, więc jak sąsiada morela zakwitnie to i u nas się poprawi.

Patrząc na zdjęcie Twojej moreli chyba też jest to Early Orange - one maja takie strzeliste korony (Somo jest rozłożysta)

Wracając do pytania - ja tak samo przyciąłem wierzchołki, zrobiłem to już dwa razy obcinając ok 1/3 pędów i teraz jest bardziej rozgałęziona - wcześniej miała tylko takie strzeliste pojedyncze pędy.
Samoukiem jestem, ale wydaje mi się że takie przycięcie wystarczy, bo i wysokość pasuje (tyle mam drabiny) i ilość pędów.
Nowe przyrosty tez będę przycinał o 1/3 czy połowę, a nadmiernie zagęszczające powycinam.
Dobrego zbioru życzę :)
Obrazek

Na FO czasem zajrzę mimo braku czasu, ale zaglądając na FB przeczytałem ... "nie publikujesz postów, już od dłuższego czasu nie ma z tobą kontaktu " ;:306
Tak to już jest jak pięknie jest ... na ogrodzie oczywiście. ;:333
Zacząłem wstawać wcześniej od małżonki i ... uciekam na ogród na poranną kawę siedząc tam do zachodu słońca :D
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kolejny piękny dzień spędzony na ogrodzie. :)
Wczesne tulipany już widzieliście, ale teraz zaczynają te "normalne" :wink: ależ będzie kolorowo ;:138
Obrazek

Właściwie to kolorowo już jest :)
Obrazek

Teraz to najciekawsze, czym chcę się pochwalić.
Na ogrodzie wyrosły ... smardze ;:oj
Jesienią wysypałem korę w nowej różance. Niedawno stwierdziłem, że nie pasuje i niemal wszystką zebrałem, ale ... w resztkach była grzybnia smardzów i wyrosły - na razie 6 szt.
Musze poszukać w RH - tam wysypałem tę zebraną korę.
Przepisy na smardze już poczytałem - będzie albo jajecznica, albo pizza - na faszerowane jest ich za mało :wink:
Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
mysia
200p
200p
Od: 28 wrz 2014, o 18:37

Post »

no pewnie ;:145 bogatemu to i diabeł dziecko ukołysze czyt. szczęściarzowi smardze zasiał ;:306 jak już zrobię swoją rabatę rh podsypię korą ,to może też się doczekam smardzy

albo dokupię grzybnie ;:7 ;:7 a tak na poważnie czy Twoich tulipanków nic nie zżera ?- czy sadziłeś w doniczkach ? tak ich dużo

u mnie taka kępa żonkili jak Twoja ma trzy kwiaty ;:222 o pierwiosnkach nie wspomnę -tego koloru zostało mi dwa marne żdziebełka ;:222 ;:222

u mnie ;:3 dziś nie ma , wieczór pokropiło a obiecana burza przeszła bokiem ,ale to i dobrze bo panicznie się boję ;:202 burz niech pada ale spokojnie

czy już ;:65 na działeczkę - miłego dnia Wam życzę :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”