Basiu - dobrze, że zwróciłaś mi uwagę na nieaktualny podpis - zaraz zmienię. Faktycznie konkurs już zakończony.....
Napisałam swoją uwagę o podpisach bo.... lubię dalie i od dłuższego czasu szukam mojej która padła pamiętnej mroźnej zimy. Była od lat NN.... ale może kiedyś trafię. Mam kilka dalii ale na razie nie zamawiałam od p.Stanisława bo niestety miejsca mało..... może jak przeorganizuję ogródek Mało piszę, ale jestem fanką wątków o daliach i pilnie je śledzę i zapisuję sobie dla mnie naj....naj....
Małgosiu ,w Twojej prezentacji dalii,zwróciły moja uwagę dwie odmiany,może wiesz jakie to odmiany,a może ktoś pomoże w ustaleniu -bardzo proszę
Chodzi mi o te......
Lodziu,
wg mnie ta pierwsza to Summer Rain nr 241 - herbaciana, kwiat: 20 cm
drugiej nie jestem pewna na 100% - ale to chyba francuska nowinka od E. Turca - Feu Follet - czerwona ze złotym, ciekawy kształt kwiatu, nr 91- kwiat: ok. 16 cm
Basiu dziękuję,zaczyna się ciekawie,prezentowane odmiany przynajmniej dla mnie są mało znane.Może jeszcze ktoś zaskoczy odmianami rzadko prezentowanymi w tym wątku - zapraszamy
Jeśli dobrze odgaduję nazwy odmianowe, to sporo z zaprezentowanych przez Małgosię zdjęć to dalie proponowane przez Stanisława w katalogu na 2015 rok ...
Witam ponownie, informuje, iż zamieszczone przeze mnie dalie są nieopisane ponieważ numerki zamieszczone przy kłączach pomieszały się przy szybkiej ich ewakuacji z miejsca zagrożenia przed szkodnikami, kto ma nornice ten wie o co chodzi. W tym roku pierwszy raz zostałam szczęśliwą posiadaczką dalii z kolekcji Pana Stanisława i nie do końca na 100% sama wiem, która to która, dalia zmienną przecież jest.
Wybrałam też nowe na 2015 rok. Poświęciłam na to kilkanaście dni i gooodzin podpierając się katalogiem z Onetu.
Bardzo pomocne dla mnie były też informacje, które znalazłam w wątku "Kolekcja dalii ze Śląska".
Szczególnie dziękuję też Pani Barbarze oraz Pani Lodzi z obecnego forum. Małgorzata.
Basiu,nie ma sprawy,liczą się intencje - miałam Explosion,ale na działce i nie miałam mozliwości ogladania poszczególnych etapów rozwoju tej odmiany.Jednego jestem pewna,u mnie nie wybarwił sie tak pieknie jak u Małgosi......
CHUNHONG
COLORAMA - sport od Normandy Wild Willy
D. FORESTIER
FLAMINA
FRENCH CANCAN
Fripon (niska!)
IDYLLE - wg mnie jedna z bardziej obiecujących
Lune de Miel
Santal
TRICOLOR - kolejna niska
UNCLE SAM - sport Samoje Daragoje
Stanisławie, jakie są szanse na pozyskanie dalii np. IDYLLE od p. E. Turca, który jest jej twórcą?
Pojawiła się odnowiona strona Aivars'a Baroni?š'a... Co prawda nie jest to najnowszy katalog na 2015 r., ale zawsze warto rzucić okiem na jego dalie. Znajdziecie tam też zdjęcia z wystaw jego dalii z ostatnich kilku lat.
Drugą propozycją do oglądania na jutrzejszy wolny dzień jest strona, na której znajdziecie mnóstwo pięknych okazów dalii - wiele z nich znajduje się w posiadaniu Stanisława... inne warto byłoby skądś pozyskać... To strona (Societe quebecoise du Dahlia)
Dzisiaj u mnie minus 5 st.,zrobiłam przegląd kłączy w piwnicy......na razie przechowuja sie super......
Dzisiaj:693 WYN?S DELTA FRANK ceglasta 25 140 , to opis z katalogu Stanisława , jak dla mnie jest bardziej pomaranczowa.....
Witamy wśród amatorów i wszystkich,kochających dalie....Oglądam poczytuje bo to jednak Piękne,,, kwiaty i nie zastąpione w każdym ogrodzie....Dobrze,że jest kilka wątków daliowych,wzajemnie się uzupełniających...Można porównywać i cieszyć oczy,,,,w te długie wieczory...Dziękuję za piękne filmiki o tych wspaniałych kwiatach....
Marusiu,
cieszę się, że do nas zaglądasz - zachęcam, aby jak najczęściej. Tu zawsze znajdziesz dużo daliowych zdjęć i sporo życzliwości.
Właśnie natknęłam się na fajną stronę, gdzie dużo zdjęć dalii, które znajdują się także w tegorocznej kolekcji Stanisława. Warto zweryfikować swoje wyobrażenia o niektórych odmianach, bo wiadomo, opisy nie są dość precyzyjne.