Ogródek Bogusi (bogusia177) - część 1
- bogusia177
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- alana
- Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Przyznaję, też jestem walnięta
Bogusiu z tą wymiana roślinek to świetny pomysł (też o tym myślałam), ale ta wymiana to chyba byłaby najlepsza bezpośrednio z rak do rąk (bez pośrednictwa poczty) a ja nie mam w swoim pobliżu nikogo z forum
na razie to tylko rodzinie przekazuję sadzonki.
Pozdrawiam i "do zobaczenia" za kilka dni

Bogusiu z tą wymiana roślinek to świetny pomysł (też o tym myślałam), ale ta wymiana to chyba byłaby najlepsza bezpośrednio z rak do rąk (bez pośrednictwa poczty) a ja nie mam w swoim pobliżu nikogo z forum

Pozdrawiam i "do zobaczenia" za kilka dni

Pozdrawiam, Alicja
Działka w mazurskiej krainie
- bogusia177
- alana
Ja też już kilka razy kupowałam rośliny przez net, tylko obawiałbym sie przesyłać moje sadzonki pocztą
A wybieram się na swoją uczelnię do Torunia, a potem może stolica? (jak tam będę, to zaliczę chyba jakieś centra ogrodnicze
)

A wybieram się na swoją uczelnię do Torunia, a potem może stolica? (jak tam będę, to zaliczę chyba jakieś centra ogrodnicze

Pozdrawiam, Alicja
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Alu, forumowa wymiana roślinek trwa chyba od początku istnienia forum 
Wystarczy zabezpieczyć korzenie rośliny przed wyschnięciem i tak ulokować w paczce, żeby się nie przesuwały i nie "latały" po niej, jak się paczką obraca. Mimo, ze wiele mozna naszej poczcie zarzucić, to jednak większość paczek dochodzi

Wystarczy zabezpieczyć korzenie rośliny przed wyschnięciem i tak ulokować w paczce, żeby się nie przesuwały i nie "latały" po niej, jak się paczką obraca. Mimo, ze wiele mozna naszej poczcie zarzucić, to jednak większość paczek dochodzi

- alana
Domyślam sie Izo, że Wy tu tak zawsze się wymieniacie czym się da
co do poczty, to też lubię na nią narzekać (niestety jest za co), ale jak na razie, na szczęście (tfu, tfu) wszystkie rośliny, bulwy, które zamawiałam docierały bez problemów i szybko (chyba ta poczta tylko od paczek lepiej pracuje niż zwykły listonosz, bynajmniej u mnie w mieście).

Pozdrawiam, Alicja
- jolciajci
- Przyjaciel Forum
- Od: 26 lut 2007, o 13:00
Bogusiu to jest super pomysł
.
Przecież i tak jak wschody są większe to nie sadzimy wszystkiego u siebie.
Zawsze coś zostaje i tym możemy się dzielić względnie jak coś drugiemu nie wyjdzie to robimy podmianę . Jeszcze raz mówie że pomysł super.
Bogusiu podaj mi adres na pw to wyślę ci trochę nasionek z mojego zbioru . Jeszcze ich mam troszkę to się chętnie podzielę

Przecież i tak jak wschody są większe to nie sadzimy wszystkiego u siebie.
Zawsze coś zostaje i tym możemy się dzielić względnie jak coś drugiemu nie wyjdzie to robimy podmianę . Jeszcze raz mówie że pomysł super.
Bogusiu podaj mi adres na pw to wyślę ci trochę nasionek z mojego zbioru . Jeszcze ich mam troszkę to się chętnie podzielę

Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
- k-c
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 wrz 2007, o 15:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Chętnie się dołączę do tych wymian 
bardzo dobry pomysł - jeden tylko minus - szkoda że paczki są takie drogie na naszej kochanej poczcie ;/

bardzo dobry pomysł - jeden tylko minus - szkoda że paczki są takie drogie na naszej kochanej poczcie ;/
pozdrawiam, Karol
moje wątki
moje wątki
- Babopielka
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak, Małgosiu, rosliny z tzw. gołym korzeniem. Ziemia poważnie zwiększa ciężar paczki, a co za tym idzie jej cenę i ogranicza ilość roślin, które mozna wysłać jednorazowo. Tymczasem dobrze zabezpieczone przed wyschnięciem korzenie wcale nie potrzebują ziemi na podróż a rosliny przyjmują się bez problemu.basow@ pisze:Izo ,masz na myśli SAME roślinki bez doniczek z ziemią?Czy dobrze zrozumiałam?
Ja się chętnie podzielę,nasionami (jak pozbieram) również.
- bogusia177
Zgadzam się z Izunią ,można roślinki zabezpieczyć ,przecież na targach panie sprzedające rośliny mają w wilgotnych chusteczkach higienicznych i przewożą z targu na targ.Czasami widać ,że roślinki są stare ale jak korzonki są zabezpieczone i środek zdrowy to sie przyjmie Ja bardzo chętnie się wymienię ,choćby na próbę :P
- bogusia177