Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.8

Post »

Edyta1 pisze:U mnie śniegu nie ma, ale ziemia zmarznięta - wiem, bo sprawdziłam - gdyby tak nie było wzięłabym się dzisiaj za odtrawniczanie ;:306 . Wystarczyło, że na chwile wyjrzało słońce, a mnie już nosi ;:65 ;:24 .
Niesamowite, że może być cała zima bez śniegu? Jak czytam, że w niektórych ogrodach wysuwają się noski cebulkowych to mam wrażenie, że to w innym kraju i innych warunkach klimatycznych ;:173 U mnie zima na całego - śniegu sporo, co jakiś czas prószy drobny puch.
Obrazek

-- Wt 06 sty 2015 16:39 --
majka411 pisze:
vertigo pisze:Czy u Was również świąteczne lenistwo sprzyjało planowaniu nowego sezonu?
U mnie owszem...
Plan jest taki:
1. Doskonalić komponowanie rabat - zmieniać, co nie pasuje, nawet gdyby to miało mieć miejsce w centrum sezonu jak rok temu ;:131
2. Wybrukować miejsce w kąciku wypoczynkowym (ten kącik z krzesłami angielskimi)
3. Zrealizować plan czekający od dawna na realizację, związany z wykonaniem grilla i wędzarni w tylnej części ogrodu (cegła już wstępnie zamówiona).
4. Ograniczyć wizyty w sklepach ogrodniczych - kupować tylko to, co konieczne ;:130
5. Walczyć ze ślimakami, perzem i chwastami z łąk - to punkt do realizacji wiecznej ;:306

Póki co wczoraj posadziłam cebule tulipanów, które nie zdążyłam posadzić jesienią :lol:

Miniczko w takim razie życzę Ci wykonania planu.... :D
Ostatnie zdjęcie jest cudne.... zazdroszczę Ci tego śniegu ;:108 masz prawdziwą zimę.
Dzięki, Maju - śniegu nie brakuje, to prawda ;:108 Zresztą całe szczęście, bo nie wszędzie zdążyłam zrobić kopczyki ;:218

-- Wt 06 sty 2015 16:43 --
Margo2 pisze:Pokazywali w telewizji co tam się na południu wyprawiało wczoraj
Nie zazdroszczę.
Planów nie robię, bo zazwyczaj ich nie dotrzymuję.
Idę na żywioł.
Najbardziej mi zalezy, żeby w tym roku zadbać o rosliny, które już mam.
Czyli porządne dokarmianie i opryski w razie potrzeby. Ostatnio nie miałam czasu na tego typu rzeczy.
Tak, zamiecie szalały. Teraz fajnie się ogląda fotki z zasypanymi elementami dekoracji, ale w czasie gdy śnieżyce szalały, to świata nie było widać ;:202
Co do planów - lubię planować i później konsekwentnie realizować, choć faktycznie - czasami plany biorą w łeb :wink: Oprysków nie robię, ale podobnie jak Ty, muszę zadbać o to, co jest. Prawdę powiedziawszy powinnam zadbać o trawnik - bardzo zdominował go mech w ubiegłym sezonie. Chyba przydałaby się wertykulacja :roll:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tamaryszek pisze:Witaj Moniko! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! Żeby ślimaków było jak najmniej. I, oczywiście , realizacji planów.
Dzisiejszy wieczór spędziłam u Ciebie. Jak zwykle jestem pod wrażeniem rozmachu, z jakim działasz. Świetnie wygląda ogród po zmianach. Jest tak wyrazisty...inny niż wszystkie. Będę dalej kibicować Twoim działaniom, jestem wśród rzeszy wielbicieli Twojego królestwa.
Dzięki, Izunia ;:196 Bardzo ubolewam nad Twoim zniknięciem ;:168 . Twój ceglany murek utkwił mi w pamięci - jest piękny i myślałam, że będzie można podziwiać jak rośliny wokół niego się zadomowią i jak ładnie się starzeje, a tymczasem zrobiłaś taki numer :( Rozumiem Cię jednak, bo sama miewam czas, że tygodniami nie zaglądam na forum z powodu braku czasu ;:108 U mnie w tym roku w planach murek, ale w zupełnie innej formie, bo połączony z grillem i wędzarnią, więc nie będzie tak okazały i ozdobny jak Twój. Cegłę mam zamówioną, niebawem przyjedzie, a później już tylko trzeba czekać na odpowiednią pogodę pozwalającą zaczynać prace.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj u mnie nadal biało
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Alania szczęśliwa szaleje w śniegu
Obrazek

Obrazek
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No proszę,nowy sezon już zapowiada się ekscytująco.Twoje pomysły są ciekawe a realizujesz je z rozmachem ;:215
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Moniko, żałuję, że u mnie mniej śniegu, tak lubię biały ogród.
Na forum będę, tak jak pisałam. Zawsze, jeśli ktoś o coś zapyta u siebie - odpowiem i mogę wkleić jedno zdjęcie w jego wątku. Będę też aktualizować wizytówkę.
Patrząc na Twoje dokonania nie mam wątpliwości, że murek u Ciebie będzie bardzo efektowny! Z ciekawością czekam na relacje z budowy. Gdzie zamawiałaś cegłę? I jaką?
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miriam pisze:No proszę,nowy sezon już zapowiada się ekscytująco.Twoje pomysły są ciekawe a realizujesz je z rozmachem ;:215
Dzięki, Mireczko za doping ;:196 Zobaczymy co wyjdzie z tych planów ;:224
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tamaryszek pisze:Moniko, żałuję, że u mnie mniej śniegu, tak lubię biały ogród.
Na forum będę, tak jak pisałam. Zawsze, jeśli ktoś o coś zapyta u siebie - odpowiem i mogę wkleić jedno zdjęcie w jego wątku. Będę też aktualizować wizytówkę.
Patrząc na Twoje dokonania nie mam wątpliwości, że murek u Ciebie będzie bardzo efektowny! Z ciekawością czekam na relacje z budowy. Gdzie zamawiałaś cegłę? I jaką?
Cegłę szukałam długo ;:224 . Udało mi się w końcu zdobyć rozbiórkową, bo stwierdziłam, że będzie najlepiej pasowała. Muszę też jakoś nawiązać do tego kamiennego murku, żeby jedno z drugim grało, bo kamienia mam już niewiele - niepotrzebnie wywieźliśmy po budowie kilka wywrotek kamienia - byłby jak znalazł na murki i ogrodzenie, ale wtedy o tym kompletnie nie pomyślałam ;:124 .
Masz może jakiś pomysł? Wstępnie cosik mi świta ;:173
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Monia, murku trochę Ci zazdroszczę :D Żałuję, że nie wymurowałam chociaż fragmentu ogrodzenia w tylnej części ogrodu. Rośliny, a zwłaszcza róże tak pięknie można wyeksponować na jego tle, prawda?
Zimy jednak Ci nie zazdroszczę, ani troszeczkę :;230 U nas zielono. Nad ranem było tylko trochę szronu.
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Cegła i kamień pasują do siebie, np. wszędzie pełno takich połączeń w ogrodach angielskich. Stamtąd zresztą wzięłam pomysł połączenia cegły z kamiennymi płytami. Nie wiem tylko, jak to by zagrało z kamieniem polnym. Jaki Ty masz? Jeśli ciosy, to według mnie nie ma problemu. Jaką masz koncepcję? Ciekawa jestem, warto przedyskutować.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AnaAn pisze:Monia, murku trochę Ci zazdroszczę :D Żałuję, że nie wymurowałam chociaż fragmentu ogrodzenia w tylnej części ogrodu. Rośliny, a zwłaszcza róże tak pięknie można wyeksponować na jego tle, prawda?
Zimy jednak Ci nie zazdroszczę, ani troszeczkę :;230 U nas zielono. Nad ranem było tylko trochę szronu.
A nie da się już nadrobić tego braku?
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cegły nawet sporo zostało po budowie i na murek by starczyło, ale pod płotem są już rabaty...
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tamaryszek pisze:Cegła i kamień pasują do siebie, np. wszędzie pełno takich połączeń w ogrodach angielskich. Stamtąd zresztą wzięłam pomysł połączenia cegły z kamiennymi płytami. Nie wiem tylko, jak to by zagrało z kamieniem polnym. Jaki Ty masz? Jeśli ciosy, to według mnie nie ma problemu. Jaką masz koncepcję? Ciekawa jestem, warto przedyskutować.
Chodzi mi o ten mur
Obrazek

On jest z mojego rodzimego kamienia wydobytego z gruntu, z wykopu pod szambo. Żałuję, że z wykopu pod piwnicę pod domem wywieźliśmy - było tego spoooro wywrotek ;:124 Za tymi roślinami po prawej jest jeszcze jakieś 2-3m roślinności i później ma być mur z cegły.

-- Śr 07 sty 2015 19:55 --
AnaAn pisze:Cegły nawet sporo zostało po budowie i na murek by starczyło, ale pod płotem są już rabaty...
To można umiejętnie zrobić fundamencik i później równie umiejętnie murek i będzie. Może trzeba będzie część roślin przenieść?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj kusisz, koleżanko ;:173
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Monia, znalazłam murki z kamienia: http://www.dominatura.pl/tag/mur-z-kamienia/
http://starymur.pl/2012/05/stary-zabytk ... renowacja/
Może znajdziesz tam inspirację.
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiejsze fotki - mimo mrozu, byłam w pobliskim lesie, za moją górką
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i zachód słońca w moim ogrodzie
Obrazek

Obrazek

-- Śr 07 sty 2015 20:49 --
AnaAn pisze:Oj kusisz, koleżanko ;:173
No kuszę, bo wówczas będzie mi raźniej :tan :lol:

-- Śr 07 sty 2015 20:50 --
Rozeta pisze:Monia, znalazłam murki z kamienia: http://www.dominatura.pl/tag/mur-z-kamienia/
http://starymur.pl/2012/05/stary-zabytk ... renowacja/
Może znajdziesz tam inspirację.
Już zerknę ;:196 :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”