McMarchewka-Mój warzywnik, czyli ogródek warzywny McMArchewki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Warzywny ogródek McMArchewki

Post »

Hmh no to ciekawie :) W tym sezonie chcę także zacząć uprawiać jeszcze więcej odmian sałat, ale akurat rukolę odrzuciłem ze względu na jej gorzki smak :wink:
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

rukolę odrzuciłem ze względu na jej gorzki smak
Nie wiem jaka jest rukola "rukolowa", ale rukola dzika (ta żółtokwitnąca) nie ma w sobie goryczy, jest pyszna z orzechowym posmakiem. Może spróbujesz?
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Właśnie ta wieloletnia mi kwitnie na żółto, gorycz zależy od wyrośnięcia krzaka jeśli zaczyna puszczać kwiatostany trzeba obrywać, to od nich liście biorą swój gorzki smak :wink: , ale tak ogólnie to polecam posiejesz w jednym miejscu kilka nasion i będzie rosnąć , przy obrywaniu ładnie się rozgałęzia i tworzy ładną kępę.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

To by wyjaśniało wszystko, moja rukola dzika nie miała możliwości zakwitnąć z powodu kur i mnie. :D
zielonaJAGA
50p
50p
Od: 30 gru 2015, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj McMArchewka :wit Podoba mi się Twój wątek i ogródkowe zmagania. Nie rezygnuj z rukoli. Jest pyszna z pomidorami skropiona oliwą z oliwek.
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jakby nie patrzeć w sklepach to taki niby "rarytas" i soje kosztuje, a rośnie w naszym klimacie jak chwast :lol: .
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Drako Hmh, cóż, ja generalnie rukole kojarzę i pamiętam jej smak z pizzy oraz z mieszanek różnych rodzajów sałat - zawsze jej smak wybijał się ponad inne :D Wiadomo, spróbować zawsze można :)

zielonaJAGA Witaj bardzo serdecznie w moim wątku! :wit Cieszę się, że Ci się podoba! ^^
Jak mówisz o tej rukoli teraz to aż chce mi się ją jeść! :D

Ginka Polska logika, no co zrobisz :D

Reasumując to tak się zastanawiam czy umieszczenie rukoli wraz z innymi sałatami ma sens ze względu na wielkość roślin. A w jakim miesiącu należy ją zbierać?
Cały czas mam dylemat czy w tym sezonie mieć groch czy nie? Hmm....
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rukola mniej więcej wyrasta na tyle aby ją poskubywać w tym samym czasie co szpinak, duża kępa starcza na cały sezon i przez cały sezon się ją obrywa, dwuletnia zapewne szybciej odrasta z racji jej dobrego ukorzenienia i wielkości (zobaczymy ile lat u mnie przetrwa bo nie będę jej wyrywać, chyba że będzie brzydko rosnąć to zastąpię ją wysianymi teraz siewkami). Nasion starczy na długo więc można się nad nią pastwić obrywając każdy odrost idący w kwiat.
PatiLu
100p
100p
Od: 2 mar 2015, o 13:42

Post »

Jasne, że tak- nie potrafiłabym przeżyć zimy bez podciągania tych zielonych kuleczek i podjadania zamrożonych :heja
A tak serio w końcu motylkowate, to bardzo ważny element płodozmianu.
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A co do wielkości roślinki mogę ją mniej więcej przyrównać do fasolki szparagowej, można je posiać w grupie albo w rządku to już zależy od inwencji, nawet obok Twojego rabarbaru mogłaby rosnąć.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

McMArchewka pisze: Reasumując to tak się zastanawiam czy umieszczenie rukoli wraz z innymi sałatami ma sens ze względu na wielkość roślin.
Musisz tylko pamiętać, że Rukola to nie sałata, tylko pochodzi z rodziny kapustnych i nie należy jej sadzić w miejscu, gdzie w poprzednim sezonie rosły rośliny z tej rodziny
:wit
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

O, widzę, że przez noc przetoczyła się przez mój wątek bardzo ciekawa dyskusja! ^^ ;:138

mymysteryy Mam dziś dzień wyciągania z ogrodniczych błędów :D Wczoraj zostałem oświecony na przykład, że fasola karłowa to nie to samo, co fasola szparagowa (przez lata myślałem, że to to samo :D ).
A rukola nie ma jednak pochodzenia sałatowego aczkolwiek kapustne ;:oj
Tak się składa, że teraz będzie drugi sezon od kiedy nie mam kapusty i kalarepy (w sumie to była dobra decyzja, by zaprzestać ich uprawy), takze akurat z tą zmienną nie będę mieć problemu :wink:

Ginka Akurat koło rabarbaru będzie rósł groch, ale wspominałem gdzieś tu wcześniej, że w sumie to nie wiem, czy będę go miał w tym roku. Myślałem, żeby w to miejsce przerzucić część fasolki, ponieważ nie mam do końca pewności czy może ona rosnąć zaraz obok pomidorów. Ale generalnie jakby co to wiecznie niezapełnione miejsce między rabarbarem a kompostownikiem może się przydać :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
PatiLu
100p
100p

Post »

Jeśli chodzi o pomidory i fasolę to nie ma między nimi dodatnich odziałowywań, ale na szczęście nie ma też ujemnych :D , wiec myślę, że spokojnie mogą rosnąć obok siebie.
mafelini
50p
50p
Od: 28 sie 2011, o 01:14

Post »

A ja chciałam dopytać jeszcze o tę rukolę... Uwielbiam ją i znam tylko ze sklepu, ale jeśli jest prosta w uprawie i wieloletnia, to chętnie bym ją wprowadziła i u siebie. Proszę o więcej informacji :) Jakie odmiany, jaka duża rośnie, jak o nią dbać? Dziękuję bardzo :)
Pozdrawiam, Marzena
PatiLu
100p
100p

Post »

Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”