Dalie wymagania,problemy - cz.3
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dalie - cz.3
Obejrzyj je dokładnie, czy mają oczka, z których wyjdą pędy. Zawsze trzeba próbować
Jeśli mają - dalia wyrosnie i zakwitnie w tym roku.

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- rys11
- 200p
- Od: 11 wrz 2012, o 12:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Dalie - cz.3
Z boku karpy ( pyrki) jest widoczne żywe zgrubienie wielkości 2-4mm i grubości też 2-4mm.aledra7 pisze:A jak te oczka wyglądają?
Serdecznie pozdrawiam.Ryszard:)
Re: Dalie wymagania,problemy - cz.3
Witajcie Kochani:) Potrzebuję Waszej pomocy! Wyniosłam dziś karpy dali z piwnicy do ogrodu....patrzę, a one mają takie cieniusieńkie, bladziutkie ( na 10 - 20 cm ) pędy. Załamałam się ale wsadziłam je do ziemi. Czy one zgrubieją, zzielenieją? Dwa mi się odłamały... Co z nich będzie??? Co mam robić??? Z serca dziękuję za każdą radę:) Ciężkie życie początkującej ogrodniczki......
- rys11
- 200p
- Kontakt:
Witam miłośników dalii.
Od dziś zaczynam swój sezon daliowy 16.04.2015.posadziłem 18 odmian dalii,
takich które już miały małe pędy!Kilka zdjęć:

Od dziś zaczynam swój sezon daliowy 16.04.2015.posadziłem 18 odmian dalii,
takich które już miały małe pędy!Kilka zdjęć:

- rys11
- 200p
- Kontakt:
Trochę za mocno pędy poszły w górę!Można je podłamywać i ukorzenić!Lub całkowicie odłamać, a karpę wsadzić do ziemi to puści normalne pędy w odpowiednim czasie!Można również wsadzić z tymi cienkimi pędami i niech wystają ponad ziemię np 5cm.Zobacz wstawiłem zdjęcie z jednym pędem, też jest bardzo anemiczny, lecz gruby!majka111 pisze:Witajcie Kochani:) Potrzebuję Waszej pomocy! Wyniosłam dziś karpy dali z piwnicy do ogrodu....patrzę, a one mają takie cieniusieńkie, bladziutkie ( na 10 - 20 cm ) pędy. Załamałam się ale wsadziłam je do ziemi. Czy one zgrubieją, zzielenieją? Dwa mi się odłamały... Co z nich będzie??? Co mam robić??? Z serca dziękuję za każdą radę:) Ciężkie życie początkującej ogrodniczki......
Rysiu dziękuję:) Wsadziłam z tymi chudymi pędami do ziemi. Jak myślisz? Wykopać i poodłamywać czy tak zostawić? Proszę, powiedz jak Ty byś zrobił?
- man211
- Od: 16 paź 2007, o 08:30
majka111 - Po co wykopywać
Osobiście uszczknąłbym palcami przy samej ziemi .
Dalia wypuści nowe pędy ze zdwojoną siłą

Dalia wypuści nowe pędy ze zdwojoną siłą

Pozdrawiam Grzegorz
Kolekcja dalii ze Śląska Kolekcja dalii ze Śląska cz.2
Mój garnek Poszukuję dalii Lajkonik
Kolekcja dalii ze Śląska Kolekcja dalii ze Śląska cz.2
Mój garnek Poszukuję dalii Lajkonik
Rysiu tak dla przypomnienia powiedz jak głęboko je sadzisz i czy dodajesz jakiś nawóz? Czy one wyjdą przed zimnymi ogrodnikami?
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
- rys11
- 200p
- Kontakt:
majka 111
Grzegorz już wspaniale udzielił Tobie dobrej odpowiedzi.
Kluska
Wszystko zależy od wielkości karp. Karpa jak ma stare suche pędy to nich wychodzą 3-5 cm.ponad ziemię,pozostałą część karpy zasypać ziemią!Karpy tak zasypane przynajmniej po miesiącu dopiero puszczą zielone pędy.Żadnego nawozu nie sypię.
Grzegorz już wspaniale udzielił Tobie dobrej odpowiedzi.
Kluska
Wszystko zależy od wielkości karp. Karpa jak ma stare suche pędy to nich wychodzą 3-5 cm.ponad ziemię,pozostałą część karpy zasypać ziemią!Karpy tak zasypane przynajmniej po miesiącu dopiero puszczą zielone pędy.Żadnego nawozu nie sypię.
- rys11
- 200p
- Kontakt:
Witam miłośników dalii!
Na dzień dzisiejszy 19.04. mam posadzonych 60 odmian dalii, zostało do posadzenie około 30 odmian!
To dzisiejsze dwa miejsca w których zostało posadzonych 13 odmian i 8 odmian karp dalii.

Na dzień dzisiejszy 19.04. mam posadzonych 60 odmian dalii, zostało do posadzenie około 30 odmian!
To dzisiejsze dwa miejsca w których zostało posadzonych 13 odmian i 8 odmian karp dalii.

- rys11
- 200p
- Kontakt:
Witam miłośników dalii!
Tak wygląda zielony pęd dalii po dzisiejszym przymrozku jaki przeszedł rano w Poznaniu!Długo się nim nie nacieszyłem tylko 3 dni, proszę zobaczyć jak wyglądał w dniu 16.04.Lecz będą nowe pędy, następne!

Tak wygląda zielony pęd dalii po dzisiejszym przymrozku jaki przeszedł rano w Poznaniu!Długo się nim nie nacieszyłem tylko 3 dni, proszę zobaczyć jak wyglądał w dniu 16.04.Lecz będą nowe pędy, następne!

- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Nie odważyłam się jeszcze wysadzić dalii, które wypuściły pędy. Mam jedną, która siedzi w szklarence i tam będzie musiała poczekać jeszcze z 2-3 tygodnie.
Za to posadziłam pierwszych 20 sztuk w gruncie i 10 sztuk do donic do szklarni, bo z uwagi na ich kiepską kondycję, postanowiłam je pobudzić do działania.
Wszystkie posadzone dalie wsadziłam z 2 cm głębiej niż zazwyczaj. Może będą dłużej puszczać, ale chyba o to chodzi, by wyszły w ciepłe dni!
No i u mnie nie wygląda po posadzeniu tak ładnie, jak u Ryszarda więc nie mam co pokazywać. Można tylko brać z niego przykład, ale ja miałam ziemię zmieszaną z jesiennymi liśćmi (JacekP chyba też zakopywał
) i nie da się tak pięknie pograbić
Kolejne będę wsadzać sukcesywnie, w zależności od pogody. Strasznie mi się nie chciało tego robić wczoraj, ale perspektywa sadzenia ponad setki odmian ( w zeszłym roku ok 80).
Mam nadzieję, że wszyscy, którzy w tym roku rozpoczynają lub kontynuują przygodę z daliami, zdadzą relację z sadzenia i dalszej uprawy!
Za to posadziłam pierwszych 20 sztuk w gruncie i 10 sztuk do donic do szklarni, bo z uwagi na ich kiepską kondycję, postanowiłam je pobudzić do działania.
Wszystkie posadzone dalie wsadziłam z 2 cm głębiej niż zazwyczaj. Może będą dłużej puszczać, ale chyba o to chodzi, by wyszły w ciepłe dni!
No i u mnie nie wygląda po posadzeniu tak ładnie, jak u Ryszarda więc nie mam co pokazywać. Można tylko brać z niego przykład, ale ja miałam ziemię zmieszaną z jesiennymi liśćmi (JacekP chyba też zakopywał

Kolejne będę wsadzać sukcesywnie, w zależności od pogody. Strasznie mi się nie chciało tego robić wczoraj, ale perspektywa sadzenia ponad setki odmian ( w zeszłym roku ok 80).
Mam nadzieję, że wszyscy, którzy w tym roku rozpoczynają lub kontynuują przygodę z daliami, zdadzą relację z sadzenia i dalszej uprawy!
Miłka
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.