Górki,pagórki i reszta w 2014r.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Górki,pagórki i reszta w 2014r.

Post »

:wit

Genia- Liliowiec kwitnący to maluch ale pozostałe też już zaczynają.
Jacek- To pszczelnik,Dracocephalum wendelboi.
Iwonko- Granulowanym obornikiem.Wiosną wkładam po 3-5 szt. w zależności od wielkości kępki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

To bym nie poznał tego pszczelnika. Mój dracocephalum ruyschiana miał inne liście. Miał, bo wyleciał ostatniej zimy.
Liliowiec niezły!
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Lilie śliczne ;:108 ;:180
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lilie rzucają się w oczy, szczególnie ta pierwsza :D U mnie jak zwykle będą później niż gdzie indziej, ale może zdążę się nacieszyć kwiatami-na razie rządzą róże i szybko robię zdjęcia tym raz kwitnącym.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku- Dracocephalum ruyschiana mam ale słabo kwitnie.Ma tylko jeden kwiat.Liście ma drobne,igiełkowe.Biały mi zniknął.
Genia + Ewa- Moje lilie to zbieranina z sąsiednich działek.Ktoś wyrzucał drobne cebule to zabierałem.Jesienią muszę kupić bo moja połowica coś zapałała
do nich miłością.Natomiast co do ewomajowych róż to czytam i oglądam ale w tym temacie głosu nie zabieram.W tej branży same niepowodzenia odnotowałem.
Ale kto wie,może coś pnącego ale takie co wytrzymuje syberyjskie mrozy.

Dzisiaj przeróbki,przywleczone nowości / u mnie/ bo kwitnących jakoś mało.

Obrazek

tu,za rządkiem stylophorum przybyło geranium Dark Reiter,astrantia Hadspen Blood i ciemierniki,które mają być pełne.

Obrazek

na tę stronę przybyły primula bullesiana,saruma henryi.

Obrazek

nowością na górce jest veronica caespitosa,acantholimon ulicinium var.creticum,veronica prostrata nana,asperula sintenisii,draba rigida var.imbricata.

Obrazek

wreszcie,po kilku latach prób,ukorzeniłem acantholimon glumaceum. Sadzonka wiosenna nawet zakwitnie.

Obrazek

zakwitł dzwonek karpacki Sambrina.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 kwie 2007, o 20:15

Post »

Ale cudowności.Te maluszki skalne ;:108 ;:108 ;:108
Akantolimon faktycznie ciężko go ukorzenić, ale jak już zacznie się rozrastać, to wiesz ile mu potrzeba miejsca :).Mój zaczyna wychodzić poza ramy - prawie.Drugi a. przeżył i nawet zaczyna mu iść na dobre, akantolimon CARYOPHYLLACEUM. Jest go chyba z 5 rozetek.
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ale cudowności.Te maluszki skalne ;:108 ;:108 ;:108
Akantolimon faktycznie ciężko go ukorzenić, ale jak już zacznie się rozrastać, to wiesz ile mu potrzeba miejsca :).Mój zaczyna wychodzić poza ramy - prawie.Drugi a. przeżył i nawet zaczyna mu iść na dobre, Akantolimon Hohenackeri. Jest go chyba z 5 rozetek.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Janku mnóstwo ślicznych maluszków skalnych Ci kwitnie. Jestem pełna podziwu dla wspaniale wypielęgnowanych skalniaków.... jak spod igiełki, zero ziela ;:oj
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zaczynam węszyć podstęp...Chyba specjalnie pokazujesz te górki tak czyste i uporządkowane by nas zmobilizować do pielenia ;:224 Jakoś nie przepadam za tym i czasu mało :roll: Muszę bliżej przyjrzeć się Twoim dzwonkom, których masz mnóstwo. Dzięki lekturze Twojego wątku kupiłam w zeszłym roku dzwonczyn. Przezimował i nawet kwitnie :tan Jak zwykle czuję się zupełnym laikiem czytając nazwy Twoich nowych nabytków :oops: Potrzebuje więcej czasu by wszystkie sprawdzić ;:173
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ela- A to mnie zaskoczyłaś ponieważ akantolimon rośnie u mnie z 10 lat i jest nie większy od talerzyka deserowego.Coś mu brakuje ?Hohenackeri nie
chciał u mnie mieć swojego lokum.
Agnieszko- Sam sobie dziwię się bo w tym roku omijają mnie wszelkie kataklizmy ogrodowe.Mszyce były tylko na jaśminie i nawet nie robiłem oprysku.Ściąłem
tylko kilka pędów.Ślimaki wybrały chyba inne ścieżki.Rozsypałem niebieskie granulki wokół dzwonków,host i ciemiężycy ale to tak bardziej zapobiegawczo.Jest tych
zwierzątek bardzo mało.Kret też jeszcze nie odwiedził mnie.Plewieniem nie zmęczyłem się.Nie lubię tylko ubitej ziemi przez deszcz ale teraz tak jest.
Iza- Na górkach mogę siedzieć cały czas więc tu problemu z chwastami nie ma.Trochę mech wlazł w głodki więc musiałem je wykopać i wybrać.Dzwonczyny
miałem ale po przekwitnięciu zamarły.Nigdy nie udało mi się je utrzymać i siewek też nie miałem a są piękne.Po dzwonki to trzeba udać się do braci Czechów.U nas
jest mały wybór.Najczęściej karpackie.One są za duże na moje górki.Mam 1 szt. i muszę go usunąć.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

magry pisze: Agnieszko- Sam sobie dziwię się bo w tym roku omijają mnie wszelkie kataklizmy ogrodowe.Mszyce były tylko na jaśminie i nawet nie robiłem oprysku.Ściąłem
tylko kilka pędów.Ślimaki wybrały chyba inne ścieżki....
Janku tylko pozazdrościć.... u mnie wprost przeciwnie. Robactwa wszelakiego całe chmary.... nawet takiego, którego nie było nigdy wcześniej.... i bruzdownica w różach i muchówka w liliowcach, mszyc do wyboru do koloru - wszędzie- ślimaki, mrówki, skoczki ... okropność :evil:
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Janku, może akantolinom ma za dużo w Twoich progach :;230 .Musi mieć słońce (może być na maxa), i baaardzo sucho.Ale to pewnie wiesz.U mnie ma praktycznie saharę, z litości czasem go podleję.Ten drugi na H. jeszcze jest i nawet nawet.
Mówisz, że plagi cię omijają, do dziś właśnie mogłam powiedzieć to samo.Niestety na skalniaku dzisiaj zauważyłam wykop i to albo kret, albo coś podobnego.Wyszedł sobie koło townsendi, małpiszon jeden.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

https://lh4.googleusercontent.com/-3up4 ... 20/007.JPG
Czy na tym zdjęciu jest 'Dark Reiter', o którym wcześniej pisałeś? Mam taki pod nazwą 'Midnight Reiter'. Ciekawe, czy to inne bodziszki czy te same pod różnymi nazwami?
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku- Na zdjęciu jest Midnight Reiter. Nie wiem czym one różnią się.Liście są identycznej wielkości.Barwa ta sama.Moje nie mają jeszcze kwiatów ale
widziałem je w szkółce.Nie widzę różnicy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37