Papryka do gruntu. Część 4
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Papryka do gruntu. Część 4
Ja posypuję mrowiska roztartym węglem drzewnym.Metoda dla palaczy-posypać mrowiska pokruszonym tytoniem.Można też zmieszać cukier 10 cz. z boraksem 1 cz.Zwilżyć , dobrze utrzeć,wysuszyć i zrobić karmidełka w pobliżu mrowiska.Może to być kubek po jogurcie położony i obciążony kamykiem.
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje papryki zupełnie nie chcą rosnąć. Mają z 15cm i tak stoją w glebie. Podlewam nawozem do pelargonii i gnojówką z pokrzyw lub skrzypu. Rośliny zrobiły się bardziej zwarte w pokroju ale to by było na tyle.
Czyżby noce za chłodne i należałoby je okryć? Jest wietrznie i może to też przeszkadza. Nie wiem jakiej odmiany są te pomidory bo wysiałam nasiona zebrane z kupionego owocu
Czyżby noce za chłodne i należałoby je okryć? Jest wietrznie i może to też przeszkadza. Nie wiem jakiej odmiany są te pomidory bo wysiałam nasiona zebrane z kupionego owocu

Pozdrawiam Jola
Witam!
Mam problem ze swoją papryką zasadzoną do gruntu. Została ona wysadzona około 2 tygodnie temu (po 18 maja) i oto zdjęcia co z niej zostało:

Co może dziać się z tą papryką? Jak to ratować? Niepokoi mnie również to, że od dwóch tygodni wcale nie urosła.
Obok mam paprykę pod folią (dosłownie parę krzaczków) i jest o niebo lepsza. Może to wina deszczów itp? Proszę o pomoc!
Mam problem ze swoją papryką zasadzoną do gruntu. Została ona wysadzona około 2 tygodnie temu (po 18 maja) i oto zdjęcia co z niej zostało:

Co może dziać się z tą papryką? Jak to ratować? Niepokoi mnie również to, że od dwóch tygodni wcale nie urosła.
Obok mam paprykę pod folią (dosłownie parę krzaczków) i jest o niebo lepsza. Może to wina deszczów itp? Proszę o pomoc!
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Powiedzcie mi proszę' czy objawy niedoboru magnezu na papryce, objawiają się podobnie jak na pomidorach?
- kama_80
- 1000p
...........................Tekst nie na temat usunięty- mod. jokaer.
Jaki nawóz magnezowy można zastosować o tej porze? Widziałam siarczan magnezu ale w sklepie pan mi powiedział że trzeba nim było podlewać do połowy maja, tak by już do kwitnących roślin nie stosować. Czy to prawda?
Jaki nawóz magnezowy można zastosować o tej porze? Widziałam siarczan magnezu ale w sklepie pan mi powiedział że trzeba nim było podlewać do połowy maja, tak by już do kwitnących roślin nie stosować. Czy to prawda?
Pozdrawiam Jola
- PaulaPola
No z Panem w sklepie ja bym się nie zgodzila. Ja pryskałam dziś.
-- 1 cze 2014, o 20:28 --
Siarczanem magnezu oczywiście.
-- 1 cze 2014, o 20:28 --
Siarczanem magnezu oczywiście.
- kama_80
- 1000p
...................Tekst usunięty- mod.jokaer.
PaulaPola jakim stężeniem pryskałaś? Wyszukiwarka nie pokazuje mi żadnego wyniku z siarczanem magnezu. Znalazłam jedynie opryski dla zboża jarego
PaulaPola jakim stężeniem pryskałaś? Wyszukiwarka nie pokazuje mi żadnego wyniku z siarczanem magnezu. Znalazłam jedynie opryski dla zboża jarego

Pozdrawiam Jola
- PaulaPola
Kama wszystko masz na górze strony głównej. Wątek 'pomidory w pigułce'.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
U mnie też na razie bez owoców ale rosną i kwitną ładnie.

To Ingrid czekoladowa nasionka z akcji od Jode22

To Ingrid czekoladowa nasionka z akcji od Jode22

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- lunaria
- 50p
- Od: 5 sie 2013, o 12:41
No proszę, jaka ładna papryka.
Moja dopiero zaczyna się rozgałęziać na 3-4 pędy. Eh...jak w zeszłym roku posiałam w ramach eksperymentu (czy w ogóle urośnie), to urosły ładne i nawet dojrzały i trochę zjadłam. A w tym roku jak mi zależy, to rosną jak na jutro.
Moja dopiero zaczyna się rozgałęziać na 3-4 pędy. Eh...jak w zeszłym roku posiałam w ramach eksperymentu (czy w ogóle urośnie), to urosły ładne i nawet dojrzały i trochę zjadłam. A w tym roku jak mi zależy, to rosną jak na jutro.

?Be the type person that when your feet touch the floor in the morning, the - says, ?Aww shit..they`re up??.
pozdrawiam Ania
pozdrawiam Ania
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Pierwszy owoc na słodkiej papryce (chyba czerwona Yolo Wonder, ale pewności nie mam, bo karteczka wypadła...) Nie usuwałam pierwszego owocu w rozgałęzieniu, zobaczymy co z tego wyjdzie.

A tu mój growboxowy okaz słodkiej fioletowej papryki Nokturn

A tu mój growboxowy okaz słodkiej fioletowej papryki Nokturn

Ale ta fioletowa jest piekna!!! nigdy jeszcze nie widzialam fioletowej paryki wow!
-- 4 cze 2014, o 21:48 --
Bedzie juz zawsze rosla w tej doniczce?
-- 4 cze 2014, o 21:48 --
Bedzie juz zawsze rosla w tej doniczce?
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Jestem w szoku! Skąd Wy bierzecie takie cuda? Piekna! Tylko nie mów, że to zdj tegoroczne???
-- 4 cze 2014, o 23:42 --
Przy okazji,pytałam juz w innym wątku o paprykach ale nie doczekałam się odp- dlaczego obrywa się pierwszy kwiat na papryce?
-- 4 cze 2014, o 23:42 --
Przy okazji,pytałam juz w innym wątku o paprykach ale nie doczekałam się odp- dlaczego obrywa się pierwszy kwiat na papryce?
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Zdjęcie dzisiejsze
A papryka jak najbardziej tegoroczna,siana w lutym.Bez growboxa i doświetlania. Pierwszy raz w tym roku napadło mnie na ostre papryczki. Ta odmiana -Black Hungarian jest wyjątkowo wdzieczna w uprawie- szybko rośnie,wiąże wzorcowo,kwiaty fioletowe,papryczki śliczne i błyszczące- uwielbiam na nią patrzeć
Nie wiem jeszcze jak ze smakiem. Ostrość w skali 1-10 ma 6 ,więc da się zjeść nawet do kanapki 
Pierwszy kwiat się obrywa dlatego,zeby papryka mogła się trochę rozkrzewić,a nie skupiała się na produkcji pierwszego owocu.

Pierwszy kwiat się obrywa dlatego,zeby papryka mogła się trochę rozkrzewić,a nie skupiała się na produkcji pierwszego owocu.
Pozdrawiam serdecznie- Ela