Papryczka chili-jak pielęgnować cz.2
- ANalfabeta
- 200p
- Od: 2 lip 2011, o 11:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.2
Wczoraj zostałem przez nasionka bardzo zaskoczony.
Wysiane na waciki w sobotę, wczoraj pokazały się pierwsze kiełki. 2 dni. SZOK !
Wysiane na waciki w sobotę, wczoraj pokazały się pierwsze kiełki. 2 dni. SZOK !
Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
U mnie w końcu zaczęły kiełkować HP22B Selected /California Ass Reaper/, Tepin, Bolivian Rainbow już kilka dni temu przeniesiony do kubeczków zaczyna wychodzić.
Nasiona na wacikach w cieplarce - 28st.
Nasiona na wacikach w cieplarce - 28st.
moje siedzą już w ziemi 3 dni moczyłem na wacikach i wrzuciłem do ziemi bo prędzej by mi wyschły niż skiełkowany:P teraz jak nie pale to stawiam je wokół piecyka na małą świeczkę i myślę że tam mogą mieć powyżej 30 stopni.
Jeśli na wacikach nasiona komuś wyschną to tylko z niedbalstwa.
no właśnie nie miałem czasu by ich pilnować wiec wybrałem plan B 

Możesz wsadzić wacik w woreczek strunowy zamknięty i położyć w cieple. Widać co się dzieje i nie wysycha.
Pomorze...klimat łagodniejszy
.

Tylko wtedy trzeba pamiętać o otwieraniu takiego woreczka przynajmniej raz na dobę.
Trzeba. Ja jeszcze trochę je"pompuję". Tzn staram się zamknąć z bąbelkiem powietrza.
Pomorze...klimat łagodniejszy
.

To znaczy, że w ziemi nie trzeba podlewać ?Pomidek pisze:no właśnie nie miałem czasu by ich pilnować wiec wybrałem plan B
Wacik mi wciągu 5 godz już przesychał a w doniczkach podlewam je raz na dzień

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wacik przysychał w ciągu 5 godzin? To gdzie ty je trzymałeś? Ja mam koło pieca i nie ma takiej obawy. Raz na dobę muszę dolać wody, a nawet rzadziej.
Z 1 partii nie puściły kiełków 2 nasiona ozdobnej papryki, ostre wszystkie. Teraz z 4 odmian Del Piquillo puściło już kiełek (po 2 dniach). I być może jeden urwany Lemon Drop jednak puści właściwe liście.
Z 1 partii nie puściły kiełków 2 nasiona ozdobnej papryki, ostre wszystkie. Teraz z 4 odmian Del Piquillo puściło już kiełek (po 2 dniach). I być może jeden urwany Lemon Drop jednak puści właściwe liście.
Ja nasiona po namoczeniu kładłem na waciki nasączone wodą z dodatkiem H2O2 w małym pojemniku, który zakryłem folią i uszczelniłem gumką recepturką. Stabilna temperatura, 100% wilgotności... czego więcej od życia nasiona potrzebują ?
Jeśli chodzi o te łupiny, które wędrują do góry z paprykami, cóż, często to bywają słabe genetycznie osobniki, zwłaszcza gdy jeszcze później kiełkują na tle reszty tego samego rodzaju... mogą wolniej rosnąć, być bardziej podatne na chorobę grzybową etc.

Jeśli chodzi o te łupiny, które wędrują do góry z paprykami, cóż, często to bywają słabe genetycznie osobniki, zwłaszcza gdy jeszcze później kiełkują na tle reszty tego samego rodzaju... mogą wolniej rosnąć, być bardziej podatne na chorobę grzybową etc.
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pomidek jeżeli Tobie wacik wysychał w ciągu 5 godzin, to śmiem podejrzewać, że wacik leżał np. na jakiejś tacce/talerzyku bez przykrycia i cała woda pod wpływem ciepła (koloryfer?) po prostu wyparowała...
Na prawdę polecam pokiełkowywanie nasionek na waciku, bo ostre papryczki potrafią baardzo długo kiełkować i stosując ten sposób zobaczysz czy juz jakiś kiełek wyszedł... i jak tak to buch go wtedy do ziemi.
No i co bardzo ważne nawilżony wodą wacik musi być w jakiś szczelnie zamykanym pojemniku, co by wacik nie wysychał... a i raz na dobę należy ten pojemnik otworzyć dla przewietrzenia i z ciekawości by zobaczyć czy coś już wykiełkowało
Na prawdę polecam pokiełkowywanie nasionek na waciku, bo ostre papryczki potrafią baardzo długo kiełkować i stosując ten sposób zobaczysz czy juz jakiś kiełek wyszedł... i jak tak to buch go wtedy do ziemi.
No i co bardzo ważne nawilżony wodą wacik musi być w jakiś szczelnie zamykanym pojemniku, co by wacik nie wysychał... a i raz na dobę należy ten pojemnik otworzyć dla przewietrzenia i z ciekawości by zobaczyć czy coś już wykiełkowało

- Marmarelka
- Od: 29 gru 2013, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Borysmh, sugerujesz ze lepiej te z lupinami po prostu odrzucać? Mam takich kilka i miałam próbować operować ale co koniec końców zrobic nie wiem.
siej odrobinę głębiej a przestaną wychodzić w kaskach. Możesz też dla zwiększenia wilgotności pudełko/wielodoniczkę przykryć czymś od góry.
Wielodoniczka ma pokrywę a kubki można przeciętą butelką po wodzie mineralnej albo woreczkiem śniadaniowym, wtedy rośliny powinny już sobie poradzić bez pomocy.
A co do wacików - ja nasiona zakrywam drugim również wilgotnym i z 2x na dobę zaglądam.
Wielodoniczka ma pokrywę a kubki można przeciętą butelką po wodzie mineralnej albo woreczkiem śniadaniowym, wtedy rośliny powinny już sobie poradzić bez pomocy.
A co do wacików - ja nasiona zakrywam drugim również wilgotnym i z 2x na dobę zaglądam.