piasek pustyni pisze:Przemku - (...) i tak będziesz miał odrosty ode mnie

Tak czy siak, pokusa jest... Trudno się oprzeć... Na razie mam w obserwowanych, a to zazwyczaj "źle" się kończy...

Kibicuję ci bo ja też bardzo lubię rośliny z Madagaskaru, a już szczególnie małe euforbie typu decaryi czy cylindrifolia. U ciebie też jedną widziałem - E. capsaintmariensis (masz ja błędnie opisaną jako E. santamariensis).piasek pustyni pisze:Marku - mile i niesamowicie wzruszyłam się widząc Twą odpowiedź i ...radość. Bardzo dziękuję i obiecuję dotrzymać słowa.
Dziękuję, Kingo, za bardzo miłe słowaolgierdyna pisze:Pachypodia śliczne![]()
Żaneto uwielbiam Twój wątek, tchnie takim ciepłem i sympatią. Często tutaj wracam, chociaż nie zawsze się odzywam
Zuza, bardzo dziękuję - za wizytę, ciepłe słowa i ten Madagaskar.emerald pisze:Bardzo ładna Crassula tecta. Pachypodium, ciekawy rodzaj, jednak to nie moja bajka. Ile roślin, tyle fascynacjiTrzymam kciuki za Twój własny Madagaskar
Przemku - "mam tak samo, jak Ty"...
Wiem, Marku, dziękuję, u siebie w katalogu mam poprawnie zapisaną, a tu nie naniosłam poprawki - dziękuję, że przypomniałeś. I oczywiście raz jeszcze bardzo dziękuję za kibicowanie - zawsze to miło czuć wsparcie ze strony Kolegów w poszerzaniu zainteresowań. Dziękujęmgr_ pisze: Kibicuję ci bo ja też bardzo lubię rośliny z Madagaskaru, a już szczególnie małe euforbie typu decaryi czy cylindrifolia. U ciebie też jedną widziałem - E. capsaintmariensis (masz ja błędnie opisaną jako E. santamariensis).
- uważam, że bardzo imponujący. Szczerze mówiąc nie pomyślałbym nawet, że rodzaj Pachypodium skupia aż tyle gatunków. Każdy zna "palmę madagaskarską", bo wielu ludzi ją ma, mają ją znajomi bądź rodzina, ale Twoje rośliny to prawdziwe perełki. O większości nawet nie słyszałem, ale cóż... stosunkowo młody jeszcze jestem, więc braki chyba zdążę jeszcze nadrobićpiasek pustyni pisze:Nie jest to może zbyt imponujący zbiór
Henryku - po raz kolejny szalenie mnie zbudowałeś, co dało mi potężnego "kopa" i motywację. Pozwolę jednak troszkę niejako "zaoponować" - to zarówno Twoja, szalenie kochana i miła osoba, jak i wiele z Was jest naprawdę fachowcami, macie np. gymnokalicja ze stanowisk naturalnych, znacie ich stanowiska, określenia, poszczególne gatunki - których jest przecież mnóstwo. To świadczy przecież o fachowości, prawdziwej pasji, ogromnej wiedzy i to jest dla mnie niesamowite, jak w ogromie roślin w obrębie jednego nawet gatunku orientujecie się w każdych detalach. Już pisałam też u Przemka, który przecież też specjalizuje swoją kolekcję, że fascynuje mnie znajomość, opisy, takie "poukładanie" swojego zbioru. Ja swojego Madagaskaru nie ogarniam w taki sposób, informacji o roślinie często muszę szukać dość długo, nie ma takiego "ładu" w opisach, niemniej fascynują mnie te endemity bardzo. I z pewnością się nie poddam - jestem taki uparty charakter, że im coś jest trudniejsze, tym cenniejszehen_s pisze:Wcale nie dziwi fakt, że Madagaskar masz w nazwie wątku.![]()
Dużo tu dobrych, ładnych, rzadko w kolekcjach spotykanych roślin. Czas sprawi że będą coraz bardziej zdobić Twoją kolekcję i uczynią ją jedną najciekawszych tego rodzaju w kraju. Tak, nie piszę tutaj tego czego nie wiem: przecież to nieczęsto spotykana specjalizacja, znam inne hodowle i mogę to śmiało stwierdzić.![]()
To nie to co np. gymnokalicja które ma każdy i trudno kogoś nimi zadziwić...
Bardzo dziękuję, Mateuszumataan pisze:- uważam, że bardzo imponujący.piasek pustyni pisze:Nie jest to może zbyt imponujący zbiór
Tu się z Tobą zgadzam. Ta roślina niepozorna teraz, powinna być taka, jak mówisz. A jeśli jeszcze zakwitnie...mataan pisze: Szczerze mówiąc nie pomyślałbym nawet, że rodzaj Pachypodium skupia aż tyle gatunków. Każdy zna "palmę madagaskarską", bo wielu ludzi ją ma, mają ją znajomi bądź rodzina, ale Twoje rośliny to prawdziwe perełki. O większości nawet nie słyszałem, ale cóż... stosunkowo młody jeszcze jestem, więc braki chyba zdążę jeszcze nadrobićA opierając się na zdjęciach z sieci stwierdzam, że Pachypodium decaryi za kilka lat będzie przepiękną rośliną
To teraz jeszcze tylko wyspę zorganizuj i przyjeżdżamy do Ciebie!!piasek pustyni pisze:Podsumowując na ten rok mój Madagaskar, posiadam następujące endemity tej "Czerwonej Wyspy" (...)
.... przy sobie znaczy gdziepiasek pustyni pisze: ...Haniu, dziękuję raz jeszcze. Tylko całą tę listę ciężko byłoby zmieścić na jednym parapecie, wykorzystałam dodatkowo swoje okienne półki, pokazywane tu wcześniej. I mam je "przy sobie".