Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne, czyli moje sucholuby

Zablokowany
Awatar użytkownika
przemek_pc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2013, o 16:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne, czyli moje sucholuby

Post »

piasek pustyni pisze:Przemku - (...) i tak będziesz miał odrosty ode mnie :lol:
Obrazek
Tak czy siak, pokusa jest... Trudno się oprzeć... Na razie mam w obserwowanych, a to zazwyczaj "źle" się kończy... ;:123
Pozdrawiam,
Przemek

Mój wątek: cz.1 cz.2
Awatar użytkownika
mgr_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2010, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

piasek pustyni pisze:Marku - mile i niesamowicie wzruszyłam się widząc Twą odpowiedź i ...radość. Bardzo dziękuję i obiecuję dotrzymać słowa.
Kibicuję ci bo ja też bardzo lubię rośliny z Madagaskaru, a już szczególnie małe euforbie typu decaryi czy cylindrifolia. U ciebie też jedną widziałem - E. capsaintmariensis (masz ja błędnie opisaną jako E. santamariensis).
Pozdrawiam
Marek
Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne part 1 part 2
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

olgierdyna pisze:Pachypodia śliczne :D
Żaneto uwielbiam Twój wątek, tchnie takim ciepłem i sympatią. Często tutaj wracam, chociaż nie zawsze się odzywam
Dziękuję, Kingo, za bardzo miłe słowa ;:167 Cieszę się, że taką atmosferę tu odczuwasz. Zazwyczaj staram się, aby tak też było i na co dzień, nie tylko na "papierze" ;:306
emerald pisze:Bardzo ładna Crassula tecta. Pachypodium, ciekawy rodzaj, jednak to nie moja bajka. Ile roślin, tyle fascynacji :D Trzymam kciuki za Twój własny Madagaskar :)
Zuza, bardzo dziękuję - za wizytę, ciepłe słowa i ten Madagaskar. :D
przemek_pc pisze:
piasek pustyni pisze:Przemku - (...) i tak będziesz miał odrosty ode mnie :lol:
Obrazek
Tak czy siak, pokusa jest... Trudno się oprzeć... Na razie mam w obserwowanych, a to zazwyczaj "źle" się kończy... ;:123
Przemku - "mam tak samo, jak Ty"... ;:131 Moja szanowna połowa już nawet na obserwowane nie patrzy. Ja bym brała (zresztą - wzięłam...) Ale jak zakupisz, to daj znać, będziemy się "ścigać" w kwiatuszkach ;:204 A i tak zgodnie z obietnicą kolejne odrosty moich pozostałych mają rosnąć dla Ciebie, więc... ;:304
mgr_ pisze: Kibicuję ci bo ja też bardzo lubię rośliny z Madagaskaru, a już szczególnie małe euforbie typu decaryi czy cylindrifolia. U ciebie też jedną widziałem - E. capsaintmariensis (masz ja błędnie opisaną jako E. santamariensis).
Wiem, Marku, dziękuję, u siebie w katalogu mam poprawnie zapisaną, a tu nie naniosłam poprawki - dziękuję, że przypomniałeś. I oczywiście raz jeszcze bardzo dziękuję za kibicowanie - zawsze to miło czuć wsparcie ze strony Kolegów w poszerzaniu zainteresowań. Dziękuję :D

Natomiast kontynuując temat Madagaskaru, dodaję nie pokazane jeszcze pachypodia i podsumowuję:

Pachypodium inopinatum - ta roślinka z rodziny Apocynaceae została opisana przez Johna Gilberta Bakera już w 1882. Odkryto ją na Madagaskarze, gdzie rosła na glebie dobrze przepuszczalnej i suchej, z bardzo skąpym dostępem do wody, mająca też mniejszą ilość bezpośredniego słońca. Łodyga może osiagnąć do 10 centymetrów w średnicy, a wysokość: do 25 centymetrów. Kwiaty są żółte.

Obrazek

Pachypodium decaryi - kolejny członek rodziny Apocynaceae został opisany przez Henri Louisa Poissona w 1922 roku. Roślinka odkryta została na terenie centralnego Madagaskaru, gdzie podłoże jest bardzo ubogie: kamieniste i z małą ilością wody, natomiast z dużą ilością słońca. Caudex może rosnąć do 40 centymetrów w średnicy, łodyga do trzech albo i nawet czterech metrów. Kwitnie na biało. Moja młodziutka, ale już pokazuje swój "butelkowy" kształt.

Obrazek

Podsumowując na ten rok mój Madagaskar, posiadam następujące endemity tej "Czerwonej Wyspy" :
- Alluaudia comosa
- Alluaudia procera
- Operculicaria decaryi
- Pachypodium bisponosum
- Pachypodium brevicaule
- Pachypodium decaryi
- Pachypodium densiflorum v. brachycalyx
- Pachypodium densispinum - niestety, muszę o nim mówić w czasie przeszłym. Podlałam go w czasie kwitnienia, czego - jak się później dowiedziałam - nie powinno się robić. Suchy człon próbowałam ukorzenić, ale nie udało się. Niemniej był i będę polować.
- Pachypodium geayii
- Pachypodium inopinatum
- Pachypodium lamerei
- Pachypodium lamerei cristata
- Pachypodium namaquanum
- Pachypodium saundersii
- Pachypodium succulentum
- Pachypodium succulentum cristata
- Stapelianthus decaryi
- Stapelianthus madagascariensis
- Xerosicyos dangui
Oraz kilka gatunków euforbii:
- Euphorbia capssaintmariensis
- Euphorbia cylindrica (występuje na Madagaskarze)
- Euphorbia gottlebei
- Euphorbia leuconera
- Euphorbia lophogona
- Euphorbia milii + Euphorbia milii variegata
- Euphorbia milii var. splendens
- Euphorbia stenoclada
- Euphorbia pachypodioides
- Euphorbia platyclada
- Euphorbia viguieri (występuje na Madagaskarze)

Oczywiście - nawiązując do tematu mojego wątku - mam poza tymi wymienionymi wiele innych euforbii występujących w innych rejonach, głównie na terenie Afryki, ale większość z nich została pokazana na kilku stronach mojego wątku. Tu wymieniłam tylko te, które są endemiczne lub w większości występujące na Madagaskarze.

Nie jest to może zbyt imponujący zbiór, jednak bardzo go lubię, jest jakąś namiastką Madagaskaru, i będę starała się sukcesywnie ten "stan posiadania" poszerzać. Po raz pierwszy miałam okazję zaprezentować go Wam w całości, choć oczywiście troszkę czasu minęło, zanim go zgromadziłam. Na ten rok zamykam go w takim "ilostanie" :D

Tradycyjnie dziękuję wszystkim za wizyty :tan
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wcale nie dziwi fakt, że Madagaskar masz w nazwie wątku. :)

Dużo tu dobrych, ładnych, rzadko w kolekcjach spotykanych roślin. Czas sprawi że będą coraz bardziej zdobić Twoją kolekcję i uczynią ją jedną najciekawszych tego rodzaju w kraju. Tak, nie piszę tutaj tego czego nie wiem: przecież to nieczęsto spotykana specjalizacja, znam inne hodowle i mogę to śmiało stwierdzić. :)

To nie to co np. gymnokalicja które ma każdy i trudno kogoś nimi zadziwić... :wink:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
mataan
500p
500p
Od: 26 sie 2013, o 19:45

Post »

piasek pustyni pisze:Nie jest to może zbyt imponujący zbiór
- uważam, że bardzo imponujący. Szczerze mówiąc nie pomyślałbym nawet, że rodzaj Pachypodium skupia aż tyle gatunków. Każdy zna "palmę madagaskarską", bo wielu ludzi ją ma, mają ją znajomi bądź rodzina, ale Twoje rośliny to prawdziwe perełki. O większości nawet nie słyszałem, ale cóż... stosunkowo młody jeszcze jestem, więc braki chyba zdążę jeszcze nadrobić :wink: A opierając się na zdjęciach z sieci stwierdzam, że Pachypodium decaryi za kilka lat będzie przepiękną rośliną ;:108
Mateusz
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hen_s pisze:Wcale nie dziwi fakt, że Madagaskar masz w nazwie wątku. :)

Dużo tu dobrych, ładnych, rzadko w kolekcjach spotykanych roślin. Czas sprawi że będą coraz bardziej zdobić Twoją kolekcję i uczynią ją jedną najciekawszych tego rodzaju w kraju. Tak, nie piszę tutaj tego czego nie wiem: przecież to nieczęsto spotykana specjalizacja, znam inne hodowle i mogę to śmiało stwierdzić. :)

To nie to co np. gymnokalicja które ma każdy i trudno kogoś nimi zadziwić... :wink:
Henryku - po raz kolejny szalenie mnie zbudowałeś, co dało mi potężnego "kopa" i motywację. Pozwolę jednak troszkę niejako "zaoponować" - to zarówno Twoja, szalenie kochana i miła osoba, jak i wiele z Was jest naprawdę fachowcami, macie np. gymnokalicja ze stanowisk naturalnych, znacie ich stanowiska, określenia, poszczególne gatunki - których jest przecież mnóstwo. To świadczy przecież o fachowości, prawdziwej pasji, ogromnej wiedzy i to jest dla mnie niesamowite, jak w ogromie roślin w obrębie jednego nawet gatunku orientujecie się w każdych detalach. Już pisałam też u Przemka, który przecież też specjalizuje swoją kolekcję, że fascynuje mnie znajomość, opisy, takie "poukładanie" swojego zbioru. Ja swojego Madagaskaru nie ogarniam w taki sposób, informacji o roślinie często muszę szukać dość długo, nie ma takiego "ładu" w opisach, niemniej fascynują mnie te endemity bardzo. I z pewnością się nie poddam - jestem taki uparty charakter, że im coś jest trudniejsze, tym cenniejsze ;:171
Niemniej szalenie dziękuję, bo naprawdę takie słowa od Ciebie, takie miłe wpisy są dla mnie po prostu bezcenne :)
mataan pisze:
piasek pustyni pisze:Nie jest to może zbyt imponujący zbiór
- uważam, że bardzo imponujący.
Bardzo dziękuję, Mateuszu :D
mataan pisze: Szczerze mówiąc nie pomyślałbym nawet, że rodzaj Pachypodium skupia aż tyle gatunków. Każdy zna "palmę madagaskarską", bo wielu ludzi ją ma, mają ją znajomi bądź rodzina, ale Twoje rośliny to prawdziwe perełki. O większości nawet nie słyszałem, ale cóż... stosunkowo młody jeszcze jestem, więc braki chyba zdążę jeszcze nadrobić :wink: A opierając się na zdjęciach z sieci stwierdzam, że Pachypodium decaryi za kilka lat będzie przepiękną rośliną ;:108
Tu się z Tobą zgadzam. Ta roślina niepozorna teraz, powinna być taka, jak mówisz. A jeśli jeszcze zakwitnie...
Natomiast co do braków - nadrobisz z pewnością. To Forum jest drogowskazem do wszystkich celów, jakie kolekcjoner roślin może sobie postawić.
I oczywiście - bardzo, bardzo dziękuję Wam za przemiłe komentarze i wizyty :tan
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Żaneto,
Wszystko powoli i w kolejności. Z czasem przyjdzie większa wiedza o roślinach, nowe, cenne nabytki i to co nazywasz "poukładaniem" zboru. Najważniejsze że jest chęć, ba, pasja! Bo jakże inaczej nazwać to co robisz?
Moim zdaniem zajdziesz daleko w tej dziedzinie bo zapału na pewno Ci nie brakuje. ;:215
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
hanka101
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2013, o 09:20

Post »

:wit
Ale lista pachypodium ;:oj ;:oj ;:oj Ja nawet nie wiedziałam, że tyle ich jest :oops: a Ty masz je wszystkie na parapecie ;:oj ;:oj
Pozdrowienia Hania
Zapraszam do mojego wątku: Cz. 1 i Część 2
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

piasek pustyni pisze:Podsumowując na ten rok mój Madagaskar, posiadam następujące endemity tej "Czerwonej Wyspy" (...)
To teraz jeszcze tylko wyspę zorganizuj i przyjeżdżamy do Ciebie!! ;:108
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A bez wyspy nie możecie?
Jak nie, to jakąś wyspę znajdę, tylko Parsęta musi trochę wyschnąć :shock:

Henryku, bardzo dziękuję raz jeszcze :D

Haniu, dzięki również. Tylko całą tę listę ciężko byłoby zmieścić na jednym parapecie, wykorzystałam dodatkowo swoje okienne półki, pokazywane tu wcześniej. I mam je "przy sobie".
Spis moich wątków
emerald
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lut 2012, o 13:40

Post »

Imponująca kolekcja ;:224 ;:138
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuza, dziękuję, naprawdę bardzo mi miło. Właśnie jestem pod wrażeniem Twoich skrzynek, i za chwilę wrócę, by na spokojnie je obejrzeć. :D
Spis moich wątków
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
hanka101
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

piasek pustyni pisze: ...Haniu, dziękuję raz jeszcze. Tylko całą tę listę ciężko byłoby zmieścić na jednym parapecie, wykorzystałam dodatkowo swoje okienne półki, pokazywane tu wcześniej. I mam je "przy sobie".
.... przy sobie znaczy gdzie ;:88 ;:306
Pozdrowienia Hania
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chciałam napisać: na oku. Albo na dyni. Dziś wszędzie widzę dynie. Nawet pod ratuszem jakieś dynie chodziły. I w dodatku wrzeszczały. Świat zwariował czy ja... ;:192
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hanka101
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit
Bo ja pomyśłam, że w kieszeni ;:306 Zdecydowanie to świat zwariował (patrz np. pogoda :twisted: ) ale my też troszeczkę na punkcie zieleninki ;:306
Pozdrowienia Hania
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”