Mój storczykowy kącik :) cz.II

Zablokowany
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój storczykowy kącik :) cz.II

Post »

Janeczko zdecydowanie masz rację, chętnie patrzyłabym już na otwierające się pączki ;:224
Wiki no nie wiem.. przeglądam Wasze wątki i widzę piękne zadbane rośliny, błyszczące liście, piękne korzenie.. a u mnie kurz taki, że czasem ciężko powiedzieć czy liście ciągle są zielone :;230 a i korzenie mają brzydki osad od wody.. no ale destylowana odpada, bo nie wyrobiłabym na nią a ta z biedronki czy z filtra brita niestety tez nie jest idealna..
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55

Post »

Aniu, wcale nie jest źle ;:196
Ja nie mam problemu z kurzem ( mało się u mnie kurzy), ale jakbym miała to by było jeszcze gorzej, bo ja nawet nawyku odkurzania nie mam :lol:
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p
Od: 7 kwie 2011, o 14:17

Post »

Aniu Moje również są zakurzone uwierz mi, a korzonki u niektórych są brzydkie brązowe taką mam twardą wodę zresztą widać to na keik-u ;:224 także nie ma co się przejmować po za tym nie możemy tak ich niańczyć bo się zbuntują ;:306 Co do destylowanej zgadzam się z Tobą ja nią podlewam tylko catleje i miltonopsisa ;:131
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A jak byś Aniu miała za dużo pieniędzy, możesz zainwestować w filtr odwróconej osmozy i sobie sama wodę demineralizować :D
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tak kahim, jako bezrobotnej na pewno mi się przelewa ;:306 taki filtr to fajna sprawa, ale tu w domu na rok czasu mi się nie opłaca :D

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale on jest mobilny. Możesz go ze sobą zabrać w każdy zakątek świata :D
Znajomy ma filtr RO, może go zapytam ile dał... :wink:
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aaa.. to o tym nie wiedziałam :D Może faktycznie jest to jakieś rozwiązanie :wink: a cena.. cóż, pewnie uzależniona od firmy i od rodzaju filtra, bo widziałam takie za 200 zł a widziałam tez za 800 zł więc trzeba by się wgłębić w temat i dowiedzieć czym one się różnią i w co warto inwestować :D

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p
Od: 14 maja 2013, o 11:32

Post »

Aniu Ty się przejmujesz kurzem na liściach ;:oj Zajrzyj sobie do mnie,tam to dopiero jest warstwa kurzu :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pamiętacie jednego z moich reanimków tego z fioletowymi kwiatami, który stoi na półce w słoiku z keramzytem na dnie? Nie obcinałam mu pędów bo nie liczyłam na to, że odbije, więc uznałam, że przynajmniej pociesze się kwiatami tyle ile mogę. Jeden z pędów całkiem już usechł a ana drugim zauważyłam "coś" ;:oj Zważywszy, że storczyk praktycznie nie ma korzeni obstawiam, że to keiki ;:138 no bo chyba nie odbicie? ;:219 teraz żałuję, że Liodoro obcięłam pęd, może tez wypuściłby na nim keiki ;:174

Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wooow, super! ;:138
Mi wygląda to na odbicie, ale keika na oczy nie widziałam, więc niebardzo wiem jak on początkowo wygląda :)
Awatar użytkownika
dzika
500p
500p
Od: 17 lut 2012, o 21:43

Post »

Mnie też to wygląda na odbicie. Storczyk walczy teraz o przekazanie genów. Jeśli chcesz go uratować, obetnij pęd w całości, bo zakwitając nie wypuści już ani korzeni ani liści. Przerabiałam już taki przypadek.
Keiki wygląda inaczej.
Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p
Od: 14 maja 2013, o 11:32

Post »

Aniu mnie też to pachnie na odbicie,ale swoich keików się nie doczekałam to nie dam sobie głowy uciąć ;:131
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

to mnie zdołowałyście ;:145 ja tez swoich keiki nigdy nie miałam, dlatego myślałam, że początkowo wyglądają tak samo jak odbicie ;:174 Na storczyku mi za bardzo nie zależy, więc chyba poobserwuję jak się sytuacja będzie rozwijać i gdy stracę nadzieję na keiki to odetnę pęd i wsadzę do szklanki z wodą i.. no własnie ukorzeniaczem czy nawozem? W czym się pęd będzie lepiej rozwijał? Musze chyba wyśledzić w google jak wygląda keiki na pędzie w takim razie ;:174 ehh... myślałam, że ze względu na zły stan rośliny ona własnie będzie się ratować poprzez keiki a nie kwiaty :evil:

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, jak obetniesz pęd, wstaw go do wody z ukorzeniaczem. Czytałam wczoraj, że czasem taka metoda powoduje zakeikowanie pędu a nie jego kwitnienie.... Warto spróbować :wink:
Jak chcesz poszukam tego wątku :D
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

właśnie słyszałam o takiej metodzie Kasiu, nie musisz szukać ;:196 ale jeśli to odbicie to pewnie na keiki nie mam już co liczyć, za bardzo by to obciążyło ten pęd. Heh.. jestem w kropce.. Kiedy zaczynałam reanimować Liodoro obcięłam mu pęd licząc, że pójdzie w korzonki - minęło pół roku a on stoi w miejscu, więc pożałowałam, że obcięłam pęd bo może wypuściłby na nim keiki. A teraz mam taką sytuację z hybrydką i znów nie wiem co robić. Nie zależy mi na niej szczególnie, więc chyba zaryzykuję i poczekam, przynajmniej na przyszłość będę miała sprawdzone obie metody :roll:

Pozdrawiam Ania!
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”