Zielona ferajna
- crazydaisy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 cze 2013, o 09:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zielona ferajna
"Barokowe formy" przypominaja bukiety w stylu biedermeier. Swietnie wykorzystalas cukiernice.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- georginja
- 500p
- Od: 4 paź 2012, o 01:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Natalka jak zrobi zdjęcia , to zwykła roślinka wygląda jak księżniczka.
Prawdziwy barok w cukierniczce. 

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
- Cynthia
- Od: 16 lut 2009, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Fotki jak zwykle obłędne
A sama kompozycja i pomysł z wykorzystaniem cukierniczki super!!!
Roślinki rosną bezpośrednio w krysztale czy tam jest upchany jakiś mech?

A sama kompozycja i pomysł z wykorzystaniem cukierniczki super!!!
Roślinki rosną bezpośrednio w krysztale czy tam jest upchany jakiś mech?
Pozdrawiam słonecznie - Baśka 

Cukiernica i zawartość- świetna
dołączam się do pytania z poprzedniego postu-w czym one rosną w tym wytwornym naczyniu? dendrobium- jasne, że widać całym sobą mówi- ja będę żył i zakwitnę wkrótce 

Życie jest piękne:) pozdrawiam wszystkich zielono zakręconych- Karolina
mój wątek- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=67088" onclick="window.open(this.href);return false;
mój wątek- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=67088" onclick="window.open(this.href);return false;
- crazydaisy
- Od: 27 cze 2013, o 09:45
Zaraz... Ten storczyk, to on jest teraz mamusia w ciazy mnogiej??
Kinga
- tesia39
- Od: 9 kwie 2012, o 10:45
Cukiernicowe fitonie pięknie Ci się rozrosły 

- labka1
- Od: 4 wrz 2012, o 16:22
Ale będzie kwitnienie...
takie pedy od Storczyka..wow...
A Fitonkowy bukiet bardzo czarująco wygląda..śliczna kompozycja..

A Fitonkowy bukiet bardzo czarująco wygląda..śliczna kompozycja..

- Blueberry
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Dziękuję za miłe komentarze
i wyjaśniam:
Na dnie cukiernicy są drobne kamyczki jako drenaż. Tak, jest tam mech, ale on sam się zagnieździł, nie wiem jakim cudem
Wszystko to co Dendrobium ma na 2 badylach (tych skierowanych w górę) to keiki, nie pączki. To są pędy zeszłoroczne, służące roślinie jedynie jako magazyn substancji odżywczych i one już nie zakwitną. Na nich rosną keiki, te wszystkie zielone pypcie to małe. Teoretycznie w tym roku mogą zakwitnąć te 2 pędy skierowane w dół (widać je na pierwszym zdjęciu), chociaż trochę w to wątpię, zwłaszcza po inwazji przędziora
Jak reszta moich storczyków inwestuje we wszystko, tylko nie w kwiaty - robiąc te zdjęcia znalazłam kolejnego keika, to już numer 12 

Na dnie cukiernicy są drobne kamyczki jako drenaż. Tak, jest tam mech, ale on sam się zagnieździł, nie wiem jakim cudem

Wszystko to co Dendrobium ma na 2 badylach (tych skierowanych w górę) to keiki, nie pączki. To są pędy zeszłoroczne, służące roślinie jedynie jako magazyn substancji odżywczych i one już nie zakwitną. Na nich rosną keiki, te wszystkie zielone pypcie to małe. Teoretycznie w tym roku mogą zakwitnąć te 2 pędy skierowane w dół (widać je na pierwszym zdjęciu), chociaż trochę w to wątpię, zwłaszcza po inwazji przędziora

?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- labka1
Nooo to blondi teraz zrozumiała...
I wydało się..ile wiem na temat Storczyków...
Musze popatrzeć czy na moich "szparagach" coś rośnie ...co może zakwiecić
Kocham Storczyki..ale chyba bez wzajemności...
Wszelkie dziwadła lubia mnie bardziej...

I wydało się..ile wiem na temat Storczyków...

Musze popatrzeć czy na moich "szparagach" coś rośnie ...co może zakwiecić

Kocham Storczyki..ale chyba bez wzajemności...

Wszelkie dziwadła lubia mnie bardziej...

- Cynthia
- Od: 16 lut 2009, o 12:50
W takich przezroczystych pojemnikach czy doniczkach kiedy jest dobry dostęp światła, mech pojawia się bardzo często ( wszystkie kubki jednorazowe z hojami miałam zarośnięte w środku mchemBlueberry pisze: Na dnie cukiernicy są drobne kamyczki jako drenaż. Tak, jest tam mech, ale on sam się zagnieździł, nie wiem jakim cudem :roll

Ale ten Twój jest wyjątkowo dorodny i myślałam, że sama specjalnie jakiś tam posadziłaś

Ogólnie bardzo ładnie to wygląda.
Pozdrawiam słonecznie - Baśka 

- Blueberry
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Kasiu mam 4 rodzaje storczyków (phalenopsis, dendrobium nobile, miltonia, cambria) i każdy jest inny, ale dendrobium zadziwia mnie najbardziej - nawet bez kwiatów jest wdzięcznym obiektem obserwacji
Miałam zamiar oddzielić już część młodych, ale jednak się rozmyśliłam, po przeniesieniu do innego pokoju dorosła roślina rośnie lepiej niż kiedykolwiek, mimo tych małych "pasożytów"
Przeraża mnie jedynie myśl, że ta sytuacja może się powtórzyć w kolejnych latach... I co ja wtedy zrobię z taką ilością jednakowych storczyków?! Chyba tylko agencję adopcyjną zakładać, bo nie mam zamiaru ich sprzedawać
Basiu no widzisz, u mnie nawet mech bujnie rośnie
W doniczkach niektórych storczyków też się zadomowił, ale o ile fittoniom chyba on nie przeszkadza, tak ze stroczykowych doniczek zostanie wyrugowany
Co ciekawe rośnie się tylko w cukiernicy, mimo, że mam więcej roślin w przeźroczystych naczyniach.

Basiu no widzisz, u mnie nawet mech bujnie rośnie

?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
Fittonie piękne, ale widać rękę wspaniałego fotografa. Wspaniale uchwyciłaś kolory listków. Wyglądają bosko. 

Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Tak, jak Ty Nazywasz kwiaty "po swojemu"...tak ja nadałabym temu wątkowi nazwę: :Kwiaty widziane duszą Artystki
Cudownie Opowiadasz o roślinach...
Widać, że je kochasz, a obserwacja podopiecznych, daje Ci frajdę z tego hobby...
O zdjęciach się nie wypowiadam, bo żaden ze mnie fotograf. Mogę je tylko podziwiać...

Cudownie Opowiadasz o roślinach...
Widać, że je kochasz, a obserwacja podopiecznych, daje Ci frajdę z tego hobby...
O zdjęciach się nie wypowiadam, bo żaden ze mnie fotograf. Mogę je tylko podziwiać...
- labka1
Pewnie ,że kocha..w końcu jest "zielona " do szpiku kości..jak większość tutaj nas...i każda mniej lub bardziej skrzywiona
Ale to pozytywne dodatki do osobowości..człowiek wrażliwy na piekno, kochający rośliny i zwierzęta..jest lepszym człowiekiem samym w sobie..
Tak mi się pofilozofowało...

Ale to pozytywne dodatki do osobowości..człowiek wrażliwy na piekno, kochający rośliny i zwierzęta..jest lepszym człowiekiem samym w sobie..

Tak mi się pofilozofowało...

- Krzysia
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 3 lip 2012, o 10:07
Fitonkowa kompozycja
ślicznie się prezentuje.
Jeżeli chodzi o to zielone w doniczkach to raczej są glony, przynajmniej u storczyków. Aby się ich pozbyć należy przez jakiś czas trzymać doniczkę w ciemnej osłonce, glony bez światła nie przetrwają, a korzeniom to nie zaszkodzi.

Jeżeli chodzi o to zielone w doniczkach to raczej są glony, przynajmniej u storczyków. Aby się ich pozbyć należy przez jakiś czas trzymać doniczkę w ciemnej osłonce, glony bez światła nie przetrwają, a korzeniom to nie zaszkodzi.