Doświetlanie roślin / rozsad cz.2

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Doświetlanie roślin / rozsad cz.2

Post »

Robię bez dostępu światła dziennego kilka tysięcy rozsad rocznie, gdzieś w tym wątku jest opis jak to robię, jest też gdzieś w moim wątku "Od ugoru" :uszy :uszy :uszy
Arkare
50p
50p
Od: 8 mar 2020, o 22:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Znalazłem Twoje regały. O coś takiego mi chodzi tylko musiałbym mieć regulowane półki. Uprawiasz na nich warzywa też? Tak się zastanawiam czy do tych świetlówek nie dorzucić różowych ledów albo jakichś żarówek. Doradziłbyś coś? Mi chodzi o uprawę samych warzyw pomidory, papryki, pory itd.
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesz... moim zdaniem kota też można zagłaskać, robię na nim różne rozsady, również warzywa i zawsze się udają, nigdy nie próbowałem dodawać ledów, bo wszystko chulało aż miło :) :) :)
Arkare
50p
50p
Od: 8 mar 2020, o 22:34

Post »

Rozumiem. Dziękuję za odpowiedź. Do przyszłej wiosny coś ogarnę do doświetlania roślin.
Awatar użytkownika
SNOW
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 mar 2012, o 15:17

Post »

Kochani, doradźcie, bo pogubiłam się w mnogości dostępnego oświetlenia.
Zrobiłam sobie stolik z sukulentami poniżej blatu, chciałabym dać nad nimi oświetlenie, bo będą miały bardzo mało naturalnego światła. Nad roślinami jest mało miejsca, więc chyba nie dam tam żarówki, bo byłaby tuż nad najwyższą rośliną. Moje jedyne doświadczenie z doświetlaniem roślin to żarówka sansi w lampie na biurku. :)
Widzę, że są dostępne cieniutkie listwy doświetlające, byłyby chyba najlepsze, bo nie zajmą miejsca pod blatem prawie wcale. Nie wiem tylko na jakie parametry zwrócić uwagę przy zakupie. Średnica misy z roślinami to 45cm, ponad najwyższą rośliną jest 20cm miejsca.
Obrazek https://www.fotosik.pl/zdjecie/81718521d5f8ba5b

Obrazek
Awatar użytkownika
duploboss
50p
50p
Od: 17 gru 2022, o 01:30

Post »

Też zaczynam przygodę z siewem, sadzonkami i całą resztą z tym związaną no i oczywiście dowiedziałem się o doświetlaniu :D .
Temat rzeka i ciężko to ogarnąć.
Oczywiście duży wybór produktów z tym związanych więc ciężko zdecydować jakie lampy itd.
Na tą chwilę moim pomysłem są 2 świetlówki 120cm 6500 K, ale już niepokój zasiały wszelkiego rodzaju żarówki kolorowe, plafony itd..
Czas pokaże co z tego pomysłu wyjdzie, roślin potrzeba na szklarnię poliwęglan 3x4m więc nie za dużo a kupionych nasion masa i już jest ból gdzie to upchnąć .. :roll:
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
duploboss
50p
50p

Post »

Chyba już decyzja zapadła :D Doświetlanie na parapecie południowym więc taśmy jako dodatkowe źródło światła.
W trakcie zakupu taśmy led 6500 K. Będzie 6 taśm po 1m, co 15cm równolegle, diody 2835 Premium Epistar , 120 led na metr, 15 lm na diode ( chyba wartość mocno zawyżona.. ) z opisu aukcji 16W na metr, ale w opiniach kupujący pomierzyli i jest 9-10 W / metr co chyba wystarczy zważywszy, że ktoś pomierzył i wyszło mu dla oprawy 240cm 500 luksów z odległości 1m i napisał, że to bardzo dobry wynik jak na taśmę. Taśmy produkcji polskiej więc raczej dobrej jakości..
Pozdrawiam, Jacek
Wolski
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 1 lut 2011, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Napiszesz, u kogo kupujesz?
Awatar użytkownika
duploboss
50p
50p

Post »

Doświetlanie zmontowane. ;:138 Zrobiłem 6 listew led 6500K po ok 1m długości oddalone równolegle od siebie o 14cm. Taki układ pokrywa mi stół 80x120cm.

I teraz mam pytanie. Zmierzyłem telefonem światło i wyszło mi na całej powierzchni ok. 5000 Luksów w odległości ok. 20cm nad roślinami. Czy ten wynik jest w miarę ok i do zaakceptowania dla roślin ? Stół jest pod oknem południowym ale póki co to tam za dużo światła w tych tygodniach nie ma :roll:

04.02.
Trochę mnie niepokoi, bo mocno wybiegły nie które siewki.. Czy moż mieć to związek z dość wysoką temperaturą w pomieszczeniu ?
Pozdrawiam, Jacek
Pozdrawiam, Jacek
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2011, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie na 1m2 jest 220W jak się wybiegały to dodawalem kolejne 60W , nie pamiętam ile lumenów było gdy mierzyłem telefonem. U ciebie jest połowa tego co u mnie, może w tym jest problem? Im wyższa temperatura tym więcej światła musisz dostarczyć. Ja swoje pomidory doświetlam w piwnicy gdzie jest około 20stopni.
Piotr
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

Realna moc taśmy kolegi to 10W/m, więc ma 60W/m2, to prawie 4 razy mniej niż u Ciebie, czy u mnie.
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przy temperaturze otoczenia do 20 stopni wystarczające jest 200W na 1m2 ze źródeł LED, w wyższej trzeba dodawać co najmniej 30W/1'C
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

;:63 Moje doświadczenia mówią mi to samo.
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
duploboss
50p
50p

Post »

No to nieźle :D To oświetlenie prawie jak pod lampą operacyjną w szpitalu ;:oj Przy takiej ilości światła to bym musiał chyba tylko na prąd pracować w dzisiejszych czasach :D Póki co pokombinuję trochę z temperaturą w pokoju. była mocno powyżej 21 stopni, zmniejszę na 17 stopni i trochę pewnie pomoże.. Jak się nie da z niektórymi warzywami to trudno, będę od razu do gruntu siał.. Ciekawe bo pomidory jakoś przy tym nie wybiegają za bardzo i wygladają ok. Mam na myśli pomidorki mini na okno, tych zewnętrznych jeszcze nie siałem.
Pozdrawiam, Jacek
marcinbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2015, o 13:22

Post »

U mnie doświatlam rozsadę lampą sodową 150W gdzie świecę po 14h. Prądu trochę idzie ale to promil tego co wciąga pompa ciepła miesięcznie cały dom pobiera w okolicach 1000kWh.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”