Odkurzacz na ziemiórki? Pomysłowe! Może kiedyś spróbuje A jak rozstawiłaś te lepy? W doniczce czy obok? A może to wcale nie ziemiórki tylko wciornastki...one też są latające i wcale się nie garną do żółtej tablicy tylko do niebieskiej.
Ziemiórki są paskudne. Mimo, że mam dobrej jakości podłoże, wolne od tego świństwa to zauważyłam, że w powietrzu lata tego dosyć sporo i przedostaje się przez okno... współczuje ziemiórek..
A czy przy przesadzaniu dobrze wymyłaś korzenie w mydlinach lub roztworze wody z płynem do mycia naczyń? Ja zawszę tak przemywam, później płuczę samą wodą tak by nie ostał się płyn/ mydliny na korzeniach. Wtedy mam pewność, że larwy robaków nie przejdą wraz z kwiatem do nowego podłoża...
Myję tylko w czystej wodzie - za to dłuuuugo i dokładnie. Chyba domyślam się skąd u mnie ziemióry - na balkonie mam doniczki z lawendą i tam też latają, a jak tylko jest ciepło to drzwi balkonowe mam cały czas otwarte
Świetne fotowieści!!! A ty marudzisz, że masz ziemiórki:P Twoje storcze świetnie sobie radzą! Będzie kolorowo i kwieciście! Miniaturka super! I pierwsze keiki, to jest wiczyn Ja na razie z uprawą siewek się bawię, bo jak do tej pory nie doczekałam się keika na żadnym storczyku