Kobietki! podam przepis jeszcze jednego "superanckiego" wypieku - trochę bardziej pracochłonne-ale warte zachodu!!!
Składniki na biszkopt
5 jaj
6 łyżek cukru
6 łyzek oleju
6 lyzek mąki tortowej, przesianej
1,5 łyzeczki proszku do pieczenia
na ciasto makowo- kokosowe
6 białek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki suchego maku
1/2 szkl. wiórków kokosowych
Masa:
1/2l mleka ,3 żółtka ,budyń smietankowy lub waniliowy, 3 łyzki mąki ziemniaczanej, 3 łyzki mąki pszennej, 3 łyżki cukru pudru
1/2 kostki masła i1/2 kostki Kasi
na wierzch -1-2 paczki okrągłych biszkoptów,pół szklanki rumu, 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
Przygotowanie biszkoptu-białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier, nadal ubijając dodawać po 1 żółtku. Do ubitej masy dodac olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Piec 25-30 min w 170 st.
Ciasto makowo- kokosowe: z białek ubić pianę, dodać cukier i razem zmiksować. Następnie wsypać wiórki oraz suchy mak i delikatnie wymieszać łyżką na jednolitą masę.Piec w blaszce o takich samych wymiarach co biszkopt 24cmx30 cm okolo 25 min w temp. 170st
Masa: do połowy mleka wsypać budyń,mąki i żółtka. Dobrze połączyć wszystkie składniki. Resztę mleka zagotować i wlać rozrobioną masę, ciagle mieszać aby nie porobiły się kluchy. Uważac aby masa nie przypaliła się.Masło i margarynę utrzeć z cukrem. Po wystudzeniu masy dodawać po łyżce do masła i cały czas miksować na pulchną, jednolitą masę.
Biszkopt posmarować dżemem,na to położyć ciasto makowo-kokosowe, następnie wyłożyć masę. Na masie układać biszkopty zamoczone w rumie. Na wierzch polewa czekoladowa- esy - floresy. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Smacznego!
-- 6 lis 2012, o 00:04 --
Elu...masz rację...tak jest
