Lilie - uprawa - cz.3

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
pull
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2012, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Lilie - uprawa - cz.3

Post »

Aranżacje - Rybnik 2008
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ultraviolet
200p
200p
Od: 1 kwie 2010, o 22:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Rozanka u mnie ta odmiana nie wytrzymała tegorocznej zimy.
pull bardzo ciekawe aranżacje ,a w szczególności nr. 2. Mogła by zastąpić choinkę w domu :wink:
Jeśli chodzi o kupno cebul i ich jakość to faktycznie jest wiele osób , które zakupują to co mają pod ręką nie biorąc pod uwagę czy są duże, suche czy chore.
Z własnego doświadczenia wiem ,że mimo złego wyglądu ,każdy jest w stanie zakupić gorszej jakości cebulę. Jeśli ktoś jest uzależniony od tych kwiatów ,to chęć posiadania kolejnej lilii w ogrodzie jest większa od zdrowego rozsądku.
Swoją najgorszą lilię jaką dotychczas kupiłam to była z tesco prawie zasuszona. Oczywiście wyszła z tego cało i pięknie zakwitła ciesząc moje oczy.
bolekso
200p
200p
Od: 11 mar 2012, o 08:19

Post »

[quote="ultraviolet"]Rozanka u mnie ta odmiana nie wytrzymała tegorocznej zimy.Od paru lat nie wykopuję lilii orientalnych. Późną jesienią przycinam pędy 2 cm nad ziemią i ściółkuję torfem na grubość 5 cm. Torf starannie wygładzam i czekam na większe mrozy. Po zmarznięciu ziemi na kilka cm na wygładzoną ściółkę kładę płyty styropianowe o grubości 10 cm i przyciskam je do gruntu kamieniami , w początkach kwietnia płyty zdejmuję.Do tej pory nie zmarzła mi żadna lilia. Lilie cenię sobie niezwykle ale tylko pachnące.Mam ok. 30 azalii ale zapach lilii przebija wszystko.
Serdecznie pozdrawiam i życzę samych sukcesów !
Bolek
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2009, o 13:19

Post »

Ultrafiolet, bardzo mi przykro z powodu wymarzniecia. :?
Generalnie straciłam ubiegłej zimy trąbkowe, z wyjątkiem Dolcetto i OT mieszańce z trąbkowymi. Przetrwała nawet orientalna pełna Magic Star, choć kwitła nieciekawie bo złapał ją majowy przymrozek i trochę zniekształcił. Prawda jest też taka, że przetrwały te sadzone późno w listopadzie czyli nie zdążyły wcześniej wykiełkować.
Ja swoje nakrywam 20cm warstwą igliwia, może jeszcze dorzucę ten styropian? ;:108
No chyba, że spadnie śnieg, którego ostatnio było brak. :roll:

Dolcetto
Obrazek
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23

Post »

Trochę nie rozumiem , w czym ma pomóc ten styropian :roll: Jeśli już , to dobre efekty daje przykrycie agrowłókniną , nawet podwójnie . Jeśli warstwa styropianu nie będzie szczelna , to nic nie da , a jeśli odetnie dostęp powietrza to nastąpi fermentacje beztlenowa , czyli wyprodukujemy metan.
Awatar użytkownika
Ewa58
100p
100p
Od: 3 kwie 2012, o 22:12

Post »

Stosuję się do sposobów pielęgnacji podanych w poniższym linku. Mam tylko jedno zastrzeżenie dotyczące przechowywania cebul w lodówce. Przy mojej ilości tylko cebul orientalnych, dwa pojemniki na warzywa to mało, no chyba że sprawie sobie specjalną lodówkę tylko dla lilii.
Wszystkie lilie na zimę okrywam dodatkowa warstwą kory a jak wypadnie kilka czy kilkanaście szt to nawet tego nie zauważę.
http://rkmk.cyberdusk.pl/artykuly/lilie_1.html
Pozdrawiam Ewa i Władek
Nasze fotki
Kwiaty 2012
bolekso
200p
200p
Od: 11 mar 2012, o 08:19

Post »

Pod styropianem ziemia nie zamarznie. Trzeba go położyć szczelnie i po pierwszych mrozach.Na zmarzniętą i wyściółkowaną ziemię sypię ciepły torf i zacieram płytą styropianu. Robię tak od paru lat i nigdy nic złego się nie stało a lilie nawet najwrażliwsze zimują bez problemu. Ten sam efekt można uzyskać grubo ściółkując ale trzeba mieć czym ściółkować.
Bolek
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W tym roku pierwszy raz uprawiałem lilie orientalne i bardzo ładnie kwitły. Miałem duże cebule w opakowaniu MIX i parę mniejszych. Po wykopaniu cebule były ładnej wielkości a i potomnych się trochę uzbierało. Zadołowałem cebule w woreczkach z dziurkami wypełnionych torfem w kopcu na warzywa. Mam nadzieję, że do wiosny nie będą wypuszczać kiełków.
Tomek
Awatar użytkownika
hania5
200p
200p
Od: 18 paź 2009, o 22:07

Post »

Witam.Czy mogę lilie przesadzić wiosną,ponieważ jesienią przez cały czas były zielone aż do listopada.Jeśli można to kiedy-jak wyjdą z ziemi,czy wcześniej.Dziękuję za informacje.
A przy okazji może ktoś wie jak ta lilia się nazywa/ją właśnie chcę przesadzić/.
Obrazek
Pozdrawiam Hania
Mój ogródek
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23

Post »

bolekso pisze:Pod styropianem ziemia nie zamarznie. Trzeba go położyć szczelnie i po pierwszych mrozach.Na zmarzniętą i wyściółkowaną ziemię sypię ciepły torf i zacieram płytą styropianu. Robię tak od paru lat i nigdy nic złego się nie stało a lilie nawet najwrażliwsze zimują bez problemu. Ten sam efekt można uzyskać grubo ściółkując ale trzeba mieć czym ściółkować.
Bolek
Torf jest w tym przypadku warstwą przepuszczalną gwarantującą dostęp tlenu , ale o tym wcześniej nie było mowy. Gdybyś zatarł styropian bezpośrednio na ziemi , do wiosny nie przetrwało by nic żywego. Wiem to z własnego doświadczenia , gdy kilka lat temu ktoś doradził mi przykrycie grządki styropianowymi pudłami.
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2009, o 13:19

Post »

Haniu, wg mnie Altari. Pięknie zakwitła, ile kwiatów, super. ;:138

Ewo, bardzo dziękuję za świetny link o uprawie lilii. Mnie serce boli jak stracę najmniejszą cebulkę, wszystkie odmiany mam podpisane i skatalogowane, no i pamiętam gdzie co rosło. Nie wyobrażam sobie takiej porażki jak poprzednia zima, zatem ruszam do poważnego okrywania, nie będę się już dłużej zastanawiać czy dadzą radę przetrwać czy nie. Te najcenniejsze powędrują do pomieszczenia i lodówki. :wink:
Awatar użytkownika
hania5
200p
200p
Od: 18 paź 2009, o 22:07

Post »

Rozanka dziękuję. :wit Czy może przesadzałaś lilie wiosną,jeśli tak to proszę o parę uwag dla początkujących ;:180
Pozdrawiam Hania
Mój ogródek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Jerome
100p
100p
Od: 30 sie 2012, o 19:05

Post »

Ja znowu z pytaniem. Skuszony cenä kupilem toche lilii i krokosmii. Czy to przesylka szla za dlugo (4 dni), czy tez takie juz byly, nie wnikam.
Natomiast dostalem cebule w stanie jak na fotkach. Plesn na wiekszosci jest spora, ale tylko po wierzchu. Obralem kilka z wierzchnich lusek i pod spodem jeszcze O.K
Obrazek Obrazek
Niestety nie jest tego malo
Obrazek
i zastanawiam sie czy käpiel w kaptanie jeszcze cos da, czy będę miec jeden z najdrozszych kompostöw w okolicy?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 15&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Sadź od razu do ziemi. Będzie plantacja na cięty kwiat?
Jerome
100p
100p
Od: 30 sie 2012, o 19:05

Post »

Nie, w doniczki , pod foliak i do sprzedania w czasie kwitnienia. W tym roku kupowalem i sprzedawalem gotowce w doniczkach, nawet niezle szlo. Ale cholera drogawo bylo, wiec na przyszly rok wymyslilem ze sam zrobie troche roslin i w czasie kwitnienia zrobi sie jakäs promocje. Przy okazjii lilii czy czego tam nie zrobie klient kupi i inne zielska. Trzeba sie ratowac, bo Niemcy co prawda na roslinach nie oszczedzajä, ale kryzys widac na widnokregu.
A poza tym na wejsciu wsadzilem juz sporo, zeby reklama byla. Taki dlugi, wieczniekwitnäcy zagonek z röznosci wzdluz plotu.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 15&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”