Żywopłot - z czego?Co polecacie?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Żywopłot - z czego?Co polecacie?

Post »

Sarny i owszem lubią róże ale tylko pąki. Nie są głupie i w kolce nie wchodzą, więc zagrożenie stanowią tak na prawdę w pierwszych 2 latach wzrostu róż. potem krzewy są na tyle duże, że tych nadgryzionych kilku pędów po prostu nie widać.
Jak Komuś nie zależy na stałym kwitnieniu, tylko na zwartości żywopłotu to polecam różę błyszczącą ;:333 Jest gęsta od samej ziemi , co nie zawsze sprawdza się z różą pomarszczoną.
Ja sadziłam w 2 rzędy pomarszczoną co 40-50 cm sadzonka. Błyszczące dostałam 2 letnie. sadziłam w 1 rzędzie co metr a i tak wyparły róże pomarszczone.
Nie Baw się w sianie nasion. Mi wykiełkowała tylko raz róża pomarszczona. która przeszła przez żołądek psa. Stratyfikowałam nasiona i nic. Można sadzonki róż dostać za kilkadziesiąt groszy np w szkółkach leśnictw
Pozdrawiam Lucyna
Andrzej997
500p
500p
Od: 21 lut 2020, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na rysunku narysowałeś 2 linie, więc może wyjaśnij dokładniej o co chodzi? Jjeśli nie w linii to jak bo "od przodu" to nic mi nie mówi.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jarzębina. Migdałek. Tamaryszek. Kalina. Ziemia jaka? Słonecznie czy cień?
kolmen
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 sie 2012, o 12:27

Roślinne ogrodzenie

Post »

Posiadam działkę, której według przepisów nie mogę ogrodzić
Pomyślałem o naturalnym ogrodzeniu z drzew i krzewów oraz żywopłotu
Jakie polecacie rozwiązanie aby po upływie odpowiedniego czasu taka kompozycja roślin stanowiła naturalną barierę zaporową dla nieproszonych gości ?
Im bardziej pospolite nasadzenia tym lepiej, biorę pod uwagę również bezpłatne sadzonki z Lasów Państwowych
Awatar użytkownika
wiridiana
500p
500p
Od: 1 maja 2017, o 22:22

Re: Roślinne ogrodzenie

Post »

Rosa rugosa
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rosa nitida, niższa niż rugosa ale gęstsza i od dołu się nie ogołaca.
Pozdrawiam Lucyna
green90000
50p
50p
Od: 1 lis 2018, o 10:22

Krzewy na naturalistyczny żywopłot

Post »

Drodzy,
Potrzebuję obsadzić 10mb granicy działki szybkorosnącymi krzewami, które stworzą dość szczelną osłonę od mało ciekawego widoku.
Wysokość docelowa - ok. 2 metry, najlepiej jakby cięcie było konieczne tylko raz w roku.
Chciałbym, żeby ta ściana zieleni była zróżnicowana kolorystycznie.

Czy poniższe rośliny zdazą egzamin posadzone w losowej kolejności, w dwóch rzędach, we wzorek \/\/\/\/\/\/\/?

Forsycja
Ligustr
Krzewuszka Weigela Florida (do 3m wysokości)
antypka
pęcherznica żółta i czerwona

A może są jeszcze inne krzewy, które sprawdziłyby się w opisanej sytuacji? Proszę o porady i wskazówki, dziękuję :)
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Moim zdaniem Twoja koncepcja jest nieco chaotyczna, ale jeśli Ci to odpowiada to tak, sprawdzą się te krzewy w swoim towarzystwie.
Poczytaj sobie też te wątki dot. żywopłotów - tutaj pod literką Ż
green90000
50p
50p

Post »

Dokładnie tak, chodzi mi o zróżnicowaną, chaotyczną zieloną, czasem kwitnącą ścianę, która będzie wymagała tylko przycięcia (wycięcia najstarszych pędów) raz w roku. Dziękuję za wskazówkę :)
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Green, jeśli chcesz taka różnorodność, czasem kwitnąca, to podrzucę do Twoich typów kilka innych ; jasminowiec, czarny bez, Kalina, pigwowiec, bzy, tawuła ( burza kwiatów na wiosnę), w bardzo słonecznym miejscu może tez rosnąć, przepiękna w październiku trzmielina oskrzydlona. Nawet róża dzika. To byłby naprawdę kolorowy żywopłot!
Pozdrawiam! Gienia.
green90000
50p
50p

Post »

Dziękuję Gieniu za super propozycje, całkiem zapomniałem o lilaku, który też można prowadzić jako krzew :)
Jeden jaśminowiec już tam rośnie, czarny bez też wrzucam na listę. Dzięki jeszcze raz.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Bo mi się bardzo podoba taka kolorowa ściana różności, i jeszcze jakby tak co kilkanaście metrów rosła jarzębinka z czerwonymi koralami!! Nie pamiętam już jakie wysokie rosną głogi, to też krzewiaste było chyba. A na widok równiutkiego , pod sznurek szpaleru tuj to mi się smutno robi :roll:
Pozdrawiam! Gienia.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Głogi trzeba by przycinać, bo rosną w kilkumetrowe drzewko :wink:
Pozdrawiam Lucyna
Adi9397
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 14 gru 2016, o 18:11

Post »

Ostatnio coraz częściej stosowaną roślina na żywopłoty jaką wybierają moi klienci jest zimozielona Laurowisnia, którą oczywiście polecam ale wyłącznie na cieplejsze rejony polski ;:162
Andrzej997
500p
500p
Od: 21 lut 2020, o 14:41

Post »

green90000 pisze:Dziękuję Gieniu za super propozycje, całkiem zapomniałem o lilaku, który też można prowadzić jako krzew :)
Jeden jaśminowiec już tam rośnie, czarny bez też wrzucam na listę. Dzięki jeszcze raz.
Lilak to odrosty, które właśnie mnie drażnią. Sadzonki mają 1m wysokości po roku, a już mają po 4-5 odrostów, czyli w sumie z 3 sadzonek zrobiło się 12-15.

Jeśli to ma być zasłona całoroczna, to jednak pasowałoby posadzić coś zimozielonego. Nie wiem jaka to ma być powierzchnia, ale tuje idealnie spełniłyby rolę zasłony i tła. A żeby nie było "nudno" to drugi rząd żywopłotu obsadziłbym już tymi "ciekawszymi", które są kolorowe, kwitnące i jak zrzucą liście to nie będzie problemu.
Przyszedł mi do głowy ostrokrzew meservy - zimozielony i ciekawy - tylko, że nie lubi rosnąć w słońcu o ile się orientuję.
P.S.
Niektóre tuje mają też kolor żółty, a poza tym są inne iglaki rosnące podobnie jak tuje czyli pokrój kolumnowy i zimozielone.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”