U Oliwki - 2012

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: U Oliwki - 2012

Post »

Oliwko widzę, że nadal w twoim ogrodzie króluje niebieski kolor bylin, do których dołączyły róże we wszystkich możliwych odcieniach różu :D
Czy masz w ogrodzie żółte róże (bo nie pamiętam ;:131 ), albo jakieś inne kwiaty w tej słonecznej kolorystyce ?
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pięknie , kwitnąco , kolorowo , naturalnie ... ;:63
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Iwonko - mam ale niewiele. W ogóle żółtego nie mam dużo, bo jakoś nie lubię tego koloru :roll:
Ktoś, chyba Rose Marek, swego czasu podsumował, że u mnie królują zimne kolory, a tych ciepłych mało.
Dużo w tym racji.
Z żółtych mam Fresię, Grahama Thomasa, Pillgrima, no i Lykke też jest żółtawa. I jeszcze parę austinowych bladawców.
Z innych roślin to na pewno mam liliowce w przeróżnych żółtych i pomarańczowych odcieniach, kokorycze, jagodowca, parnika, słoneczniczki i coś tam się jeszcze znajdzie :D

Piotrze - dziękuję serdecznie :D
Taki był zamiar, żeby było w miarę naturalnie, choć ogród w gruncie rzeczy jest tworem sztucznym :lol:
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oliwko i uzbierało się trochę żółtych ;:173
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Oliwko, Patricia do zdobycia ;:108 bardzo energetyczny kolor.
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2008, o 20:09

Post »

Oliwko, cały czas podglądam w wolnych chwilach, rzadko piszę ale bodziszki wynotowuję w przeciążonej mózgownicy :wink: Róże przepiękne, u mnie też powoli się zaczyna spektakl, choć rozmaite robale robiły co w ich mocy, żeby został odwołany :evil: Ten rok to Rok Robala, słowo daję, już mi nikt nie wmówi, że ostre zimy im szkodzą.
Mam pytanie dotyczące naparstnic, bo też mam kilka nowych: będziesz ciąć zaraz po kwitnieniu, żeby przetrwały czy nastawiasz się na zbiór nasion? Normalne naparstnice można zbylinować ale jak z tymi?
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aszko - przy ogólnej ilości róż i roślin w ogóle, te kilka żółtków ginie w tłumie :D

Klaryso- jestem Patricią zachwycona ;:108 Długi okres kwitnienia też mam znaczenie.

Beato - według mnie to też jest Rok Robala :evil: :( ;:145 Co nie zmarzło, zostało podgryzione albo całkiem zeżarte. Jeszcze wczoraj widziałam te wredne kwieciaki na Therese Bougnet :evil:
Żółta naparstnica - d. grandiflora jest przycinana po kwitnieniu i mam ją od kilku lat. W ogóle jest opisywana jako wieloletnia.Ta druga to d. lanata. Zamierzam zostawić jakiś pęd na nasiona, a część przyciąć. Zobaczymy, co z tego wyniknie.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Oliwko
a, mnie przyciąga jak zwykle Madame Issc Pererie i Charles Austin ;:180 uwielbiam takie kwiaty róż. ;:108
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Oliwko wspaniałe różane widoki u Ciebie, u mnie w tym sezonie mogę tylko pomarzyć o takich obrazkach.....te róże, które pozostały są strasznie marne i ten rok będzie pod znakiem rekonwalescencji i odbudowywanie krzaczków, kwitnienia będą bardzo rachityczne :?
U Ciebie już prawdziwy różany raj, a towarzystwo bodziszków i innych drobnokwiatowych bylin zjawiskowe ;:138
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2008, o 20:09

Post »

Dzięki za odpowiedź, Oliwko :) Muszę zaczekać, aż moje naparstnice zakwitną i wtedy dojść, która jest jaka. Kupiłam cztery różne, dostałam trzy, w dodatku nieopisane... Monitowałam ale miałam wtedy młyn w domu i rozeszło się po kościach. W razie czego zrobię tak, jak Ty :wink:
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Walentynko :wit
Zakwitł Versicolor. ;:138 ;:138
:wit
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Versicolor mam na liście, znalazłam dla niej miejsce w ogrodzie ;:oj

Oliwuś, długo masz Belle Isis?
Ja też mam, ale młodą, zastanawia mnie, czemu moja ma kwiaty sztywno a Twoje są na ziemi, jakby róża miała wiotkie pędy.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

A jednak jakieś róże kwitną i to nawet nie najgorzej. Mme Isaac Pereire to śliczna różyczka, moja młódka a dała pierwsze kwitnienie dość obfite i już wypuściła długie przyrosty. ;:167
Te naparstnice masz śliczne, ta żółta piszesz że grandiflora i że rośnie od lat i zostawisz na nasionka. Mogłabym dostać parę ziarenek, proszę ;:180
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Masz tak piękne i rzadko spotykane róże, że jak nic można się zauroczyć i złapać "różyczkę" zwaną różyczkomanią :wink:
Połacie błękitu są nostalgiczne i działają bynajmniej na mnie wyciszająco. Lubię ten kolor - nie tylko w ogrodzie.
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit
Przepraszam, że odpowiadam z takim opóźnieniem :oops:

Majko - kwiaty piękne, krzewy takie sobie :wink: To znaczy Charles się nawet postarał i ma aże 3 pędy. Natomiast Madame jest rabatówką.

Agnieszko - dziękuję, ale może to złudzenie fotografii :lol: Zauważ, że pokazuję pojedyncze kwiaty, a nie krzewy, bo tak po prawdzie, to nie ma czego pokazywać. Większość krzewów też jest u mnie na etapie odbudowy. Nie wyobrażam sobie ogrodu bez bylin, dla mnie to nie ogród :D

Beato - to może mamy z tego samego źródła? Też dostałam moje naparstnice nieopisane, ale to już mniejsza. Gorsze jest to, że w tej chwili na pewno wiem, że dwie są takie same, a miały być oczywiście różne :roll:

Krysiu - gratki ;:215 , byłam już zajrzeć do niego.

Aniu - Belle Isis sadziłam 3 lata temu, kiepsko rośnie, dodatkowo w półcieniu. Może dlatego leży, bo w sumie jest to róża pokładająca się. Jak urośnie, to jakoś ją podwiążę.

Majko - oczywiście, że nasionka pozbieram, nie ma sprawy ;:167
Moja Madame, jak wspomniałam, to na razie rabatówka. Może o tyle jej to wyjdzie na zdrowie, że się krzew odmłodzi i trochę będzie spokój z plamistością.

Izo - tez kocham wszelkie niebieskości w różnych odcieniach, pewnie dlatego Wielki Błękit nadal trwa :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”