Siew, rosada,pikowanie cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r.

Post »

robson076 z tą prośbą, to raczej do wątku o cebuli, ew. ' czy siejecie już nasionka...', tutaj jest wątek o pomidorach. :wink:

Posłuchajcie kochani forumowicz i uważajcie na bezpośrednie działanie promieni słonecznych, szczególnie w godzinach południowych. Naprawdę warto choć trochę zacieniować sadzonki np. firanką. :wink:
Życząc Wszystkim wspaniałej niedzieli oddalam się w stronę ogrodu. :mrgreen:
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
robson076
100p
100p
Od: 6 mar 2012, o 18:32

Post »

co im brakuje?
cebula siedmiolatka shttp://imageshack.us/photo/my-images/195/20120318233.jpg/http://imageshack.us/photo/my- images/528/20120318231.jpg/ kalafior

http://imageshack.us/photo/my-images/71 ... 18232.jpg/ sałata
Alembik

Post »

forumowicz
Wyobraź sobie, że pytam o to z innego powodu niż z góry założyłeś i zupełnie odwrotnego. Otóż obawiam się czy słońce nie spali mi rozsady na południowym parapecie. Ale lepiej ironizować i odpowiadać pytaniem na pytanie :\
babcia360
50p
50p
Od: 26 sty 2011, o 19:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje pomidory też chorują.Mają takie same objawy jak janusa-z.Przeczytałam cały skierniewicki informator i nie znalazłam zadnej choroby o takich objawach.Proszę o pomoc.
babcia360
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Alembik pisze:Wyobraź sobie, że pytam o to z innego powodu niż z góry założyłeś i zupełnie odwrotnego. Otóż obawiam się czy słońce nie spali mi rozsady na południowym parapecie.
Aha. To dlatego pytałeś :
A czym się różni słońce padające przez szybę od słońca padającego bezpośrednio?
Rozumiem teraz, że okno Twoje na południe nie ma szyby.

Wiesz co ?. Idę na działkę, bo mój zapas cierpliwości już się na dziś wyczerpał.

Bywaj
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29

Post »

Alembik,na południowym parapecie ale w mieszkaniu jak najbardziej bo wtedy nie wybiegają,są krępe. Ja stopniowo daję swoje na południowy parapet ale od str.zewnętrznej i do mini folii na balkonie.Oczywiście w godz.połudn.jest otwarte bo tam by było pewnie z 50 st.
Alembik

Post »

Pytałem dlatego, że chciałem się dowiedzieć. Na przykład gdy posieje się coś na zewnątrz w ogródku to cały czas rośliny są wystawione na bezpośrednie słońce i nie doznają żadnych oparzeń słonecznych. Tymczasem na parapecie ostre słońce potrafi im zaszkodzić i to często siewkom tych samych roślin. Ty stwierdziłeś, że wystawione sadzonki są bardziej narażone na poparzenie. No to zapytałem dlaczego. Co w tym dziwnego? I co Ci przeszkadza, że Cię o coś pytam? Po prostu pytam, bo nie wiem. A sadzonki oczywiście ocieniłem zgodnie z radami.
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Post »

Anusia, ja pikuję do ziemi rozsadowej. Zawsze używam firmy Kronen. Jeszcze nigdy nic mi nie chorowało czy padło.
Kasia
Awatar użytkownika
Aniusia
50p
50p
Od: 18 mar 2012, o 11:37

Post »

ganio4 pisze:Anusia, ja pikuję do ziemi rozsadowej. Zawsze używam firmy Kronen. Jeszcze nigdy nic mi nie chorowało czy padło.
Kasiu,ja mam posiane do "ziemi do siewek" z firmy Agrotorf,po posianiu zostało mi tylko troszkę tej ziemi,dlatego pytam jaką ziemię dokupić jak będę pikować,czy tą co mam do siewek,czy może lepiej zmienić na warzywniczą,niestety dużego wyboru nie mam w mojej miejscowości :)
Nie oglądaj się za siebie-może Coś właśnie Cię dogania.
Awatar użytkownika
robson076
100p
100p

Post »

ja kupuje uniwerrsalną i jest dobrze :heja :heja
ganio4
1000p
1000p

Post »

Ja nie ryzykuję. Mam czasami zbyt cenne nasiona.
Kasia
Awatar użytkownika
Aniusia
50p
50p
Od: 18 mar 2012, o 11:37

Post »

ganio4 pisze:Anusia, ja pikuję do ziemi rozsadowej. Zawsze używam firmy Kronen. Jeszcze nigdy nic mi nie chorowało czy padło.
Chyba wcięło mój post,bo widzę,że inne dodane,a mojego nie ma :( więc napiszę jeszcze raz.
Kasiu,ja już mam posiane pomidorki do ziemi.Ziemia "do siewek" z firmy Agrotorf,po posianiu zostało mi tej ziemi niewiele,dlatego pytam,czy przy pikowaniu lepiej jest posadzić roślinki jeszcze raz do ziemi siewkowej,czy lepiej kupić warzywniczą (tak,czy inaczej muszę kupić ziemię,a chcę taką,która jest lepsza dla pomidorów).Niestety dużego wyboru z ziemią nie mam w mojej miejscowości.
robson076 pisze:ja kupuje uniwerrsalną i jest dobrze :heja :heja
Wydaje mi się,że ziemia warzywnicza jest lepsza od uniwersalnej,choć pewnie wiele zależy od producenta.
Nie oglądaj się za siebie-może Coś właśnie Cię dogania.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
zaqwas2
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 4 wrz 2011, o 22:14

Post »

Aniusia ja idąc za radą wielu kupiłem ziemię do siania i pikowania firmy Hollas z Pasłeka i jak na razie jestem z niej bardzo zadowolony czego i Tobie życzę jak ją kupisz :D
pozdrawiam Andrzej
ganio4
1000p
1000p

Post »

Jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego; ktoś tu już napisał :wink:
Aniusia, jak dobrze ci rosną w tej co masz, to kup taką sama. Na mojej jest napisane: ,,Ziemia do wysiewu i pikowania".
Kasia
Awatar użytkownika
robson076
100p
100p

Post »

moja ziemia bo tez taką mam do siewu i pikowania ma 8 pH coś jakby za wysko jak uwazacie?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”