Zrób to sam,czyli pomysły Forumków cz.2

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zrób to sam, czyli pomysły Forumków cz.2

Post »

Logicznie myśląc można, koryto/forma z desek, zbrojenie do środka itp. ale nakład pracy/ materiały, koszta niemałe, później dźwignij taki podkład, ładne kilka set kilo, jak taki podkład się przewróci, może zabić kogoś i wiele innych problemów, raczej mnie osobiście taki projekt zniechęca ;:oj
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
ziumeczka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 14 sty 2013, o 19:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

amatorka015 pisze:Ostatnio zrobiłam takie lampiony :wink: :oops: Nie są to jakieś piękne dzieła ale ważne że zrobiłam je sama i zużyłam do tego starych puszek :roll: Tak moje lampiony prezentują się w ogródku ;:224 :oops:

Z jednej strony wyglądają tak ;
Obrazek

a z drugiej tak :)
Obrazek

I jak wam się podobają?? :oops:
Witam
Świetne te lampiony...uwielbiam wszelkiego rodzaju świecące rzeczy w ogrodzie, dlatego na pewno latem skopiuję Twój pomysł
Awatar użytkownika
kasia28x
100p
100p
Od: 26 sty 2013, o 09:28

Post »

mr25ur, ja na allegro tylko jedną taką formę znalazłam i do tego nie taką jak bym chciała za bardzo, no i sprzedający jakiś taki wątpliwy mi się wydaje :roll:
cccc1969, ooo i to już jest coś, przemysł na wielką skalę się szykuje ;:63, chętnie bym przepis na podkłady podkupiła :tan tylko do tego to już pewnie taka jeżdżąca gruszka z betonem byłaby potrzebna :;230
mr25ur, napaliłam się, a tu klops... zdrowy rozsądek się odzywa ;:306
Wszystko jest trudne...zanim stanie się proste
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj tam od razu klops, formy mogą być pod różnymi nazwami, okresowo mogą być, ja kupy wałem raz w tygodniu kilka wiader piasku, worek cementu. miałem 4 formy, 3 razy w tygodniu zalewałem, ( zabawa w garażu) przez zimę narobiłem wystarczającą ilość płytek ( ja akurat wybrałem stopy) na ścieżki.
Awatar użytkownika
repas200
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 13:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A co sądzicie o formie zrobionej z desek a na dnie tej formy wyrzeźbić jakieś wzory ? :D Wtedy płytki by wyglądały ciekawiej :)
My name is Daniel
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Problem z odbiciem desek od betonu jest, kilka razy pewnie uda się odbić dechy bez zniszczenia, ale długo drewno nie wytrzyma jako forma.
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Jak wyrzeźbisz w desce to będziesz miał wypuklenie na płycie - nie wiem czy to będzie trwałe- raczej odwrotnie
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
kasia28x
100p
100p
Od: 26 sty 2013, o 09:28

Post »

mr25ur pisze:Oj tam od razu klops, formy mogą być pod różnymi nazwami, okresowo mogą być, ja kupy wałem raz w tygodniu kilka wiader piasku, worek cementu. miałem 4 formy, 3 razy w tygodniu zalewałem, ( zabawa w garażu) przez zimę narobiłem wystarczającą ilość płytek ( ja akurat wybrałem stopy) na ścieżki.
ten klops to śmiercionośne podkłady kolejowe, na które już pazurki ostrzyłam :wink:
ale wizja życia zza krat, bez możliwości grzebania w ziemi póki co mi nie leży ;:172,... więc klops...
Wszystko jest trudne...zanim stanie się proste
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
repas200
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A gdyby wyłożyć to folią aluminiową ? Wzorki by były. I posmarować to jakimś olejem żeby lepiej odchodziło ?
My name is Daniel
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kasia28x pisze:
mr25ur pisze:Oj tam od razu klops, formy mogą być pod różnymi nazwami, okresowo mogą być, ja kupy wałem raz w tygodniu kilka wiader piasku, worek cementu. miałem 4 formy, 3 razy w tygodniu zalewałem, ( zabawa w garażu) przez zimę narobiłem wystarczającą ilość płytek ( ja akurat wybrałem stopy) na ścieżki.
ten klops to śmiercionośne podkłady kolejowe, na które już pazurki ostrzyłam :wink:
ale wizja życia zza krat, bez możliwości grzebania w ziemi póki co mi nie leży ;:172,... więc klops...
Oj tam od razu klops, zrób ze styropianu, grubego, opaćkaj gipsem, odbij deską wzór boki też opaćkaj zaprawą, i też będzie, nawet dość solidnie może wyjść po stężeniu zaprawy :wink:
Awatar użytkownika
repas200
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A po jakimś czasie się to nie rozwali ?
My name is Daniel
x-c-9
---
Od: 9 paź 2011, o 15:08

Post »

Podkłady klops, gdyby miały być naturalnej wielkości. Można robić małe palisady do wysokości 0,5m i mniejszej średnicy niż oryginały. :wink: Na pewno nie będzie cięższe niż gazony ogrodowe (waga gazonu do 10kg ). Dla zmniejszenia ciężaru można zrobić taki podkład w kształcie litery L i przykleić go na gotowy murek. Ale jak koncepcja się zmieni to tego nie przeniesiesz. :lol:

Widziałem gdzieś betonowe podkłady, chyba jakiś program ogrodniczy w telewizji...

A co do koncepcji mr25ur to można opaćkać cementem lekki beton komórkowy, to przynajmniej nie pokruszy się jak styropian. :lol:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
repas200
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też mi się wydaje że styropian się pokruszy. Wystarczy nawet lekkie stuknięcie w takie cudo i kiszka z tego co zrobiliśmy. ;:222
My name is Daniel
x-c-9
---
Od: 9 paź 2011, o 15:08

Post »

Na dodatek styropian chyba jest za lekki. Nierównomierne opaćkanie go betonem może skończyć się wywrotką elementu już ułożonego. Chyba, żeby w styropian wbić pręt zbrojeniowy i wkopać go w ziemię.
Awatar użytkownika
repas200
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiadomo co by robił to i tak styropian jest dość nie odpowiednim materiałem na takie coś ;:222
My name is Daniel
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”