Zrób to sam,czyli pomysły Forumków cz.2
- mr25ur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zrób to sam, czyli pomysły Forumków cz.2
Logicznie myśląc można, koryto/forma z desek, zbrojenie do środka itp. ale nakład pracy/ materiały, koszta niemałe, później dźwignij taki podkład, ładne kilka set kilo, jak taki podkład się przewróci, może zabić kogoś i wiele innych problemów, raczej mnie osobiście taki projekt zniechęca 

Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 14 sty 2013, o 19:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam
Świetne te lampiony...uwielbiam wszelkiego rodzaju świecące rzeczy w ogrodzie, dlatego na pewno latem skopiuję Twój pomysł
- kasia28x
- 100p
- Od: 26 sty 2013, o 09:28
mr25ur, ja na allegro tylko jedną taką formę znalazłam i do tego nie taką jak bym chciała za bardzo, no i sprzedający jakiś taki wątpliwy mi się wydaje
cccc1969, ooo i to już jest coś, przemysł na wielką skalę się szykuje
, chętnie bym przepis na podkłady podkupiła
tylko do tego to już pewnie taka jeżdżąca gruszka z betonem byłaby potrzebna 
mr25ur, napaliłam się, a tu klops... zdrowy rozsądek się odzywa

cccc1969, ooo i to już jest coś, przemysł na wielką skalę się szykuje

mr25ur, napaliłam się, a tu klops... zdrowy rozsądek się odzywa

Wszystko jest trudne...zanim stanie się proste
Pozdrawiam, Kasia
Pozdrawiam, Kasia
- mr25ur
Oj tam od razu klops, formy mogą być pod różnymi nazwami, okresowo mogą być, ja kupy wałem raz w tygodniu kilka wiader piasku, worek cementu. miałem 4 formy, 3 razy w tygodniu zalewałem, ( zabawa w garażu) przez zimę narobiłem wystarczającą ilość płytek ( ja akurat wybrałem stopy) na ścieżki.
- repas200
- Od: 12 mar 2011, o 13:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A co sądzicie o formie zrobionej z desek a na dnie tej formy wyrzeźbić jakieś wzory ?
Wtedy płytki by wyglądały ciekawiej 

My name is Daniel
- mr25ur
Problem z odbiciem desek od betonu jest, kilka razy pewnie uda się odbić dechy bez zniszczenia, ale długo drewno nie wytrzyma jako forma.
Jak wyrzeźbisz w desce to będziesz miał wypuklenie na płycie - nie wiem czy to będzie trwałe- raczej odwrotnie
Pozdrawiam. Ewa
- kasia28x
- 100p
- Od: 26 sty 2013, o 09:28
ten klops to śmiercionośne podkłady kolejowe, na które już pazurki ostrzyłammr25ur pisze:Oj tam od razu klops, formy mogą być pod różnymi nazwami, okresowo mogą być, ja kupy wałem raz w tygodniu kilka wiader piasku, worek cementu. miałem 4 formy, 3 razy w tygodniu zalewałem, ( zabawa w garażu) przez zimę narobiłem wystarczającą ilość płytek ( ja akurat wybrałem stopy) na ścieżki.

ale wizja życia zza krat, bez możliwości grzebania w ziemi póki co mi nie leży

Wszystko jest trudne...zanim stanie się proste
Pozdrawiam, Kasia
Pozdrawiam, Kasia
- repas200
A gdyby wyłożyć to folią aluminiową ? Wzorki by były. I posmarować to jakimś olejem żeby lepiej odchodziło ?
My name is Daniel
- mr25ur
Oj tam od razu klops, zrób ze styropianu, grubego, opaćkaj gipsem, odbij deską wzór boki też opaćkaj zaprawą, i też będzie, nawet dość solidnie może wyjść po stężeniu zaprawykasia28x pisze:ten klops to śmiercionośne podkłady kolejowe, na które już pazurki ostrzyłammr25ur pisze:Oj tam od razu klops, formy mogą być pod różnymi nazwami, okresowo mogą być, ja kupy wałem raz w tygodniu kilka wiader piasku, worek cementu. miałem 4 formy, 3 razy w tygodniu zalewałem, ( zabawa w garażu) przez zimę narobiłem wystarczającą ilość płytek ( ja akurat wybrałem stopy) na ścieżki.![]()
ale wizja życia zza krat, bez możliwości grzebania w ziemi póki co mi nie leży,... więc klops...

- repas200
A po jakimś czasie się to nie rozwali ?
My name is Daniel
Podkłady klops, gdyby miały być naturalnej wielkości. Można robić małe palisady do wysokości 0,5m i mniejszej średnicy niż oryginały.
Na pewno nie będzie cięższe niż gazony ogrodowe (waga gazonu do 10kg ). Dla zmniejszenia ciężaru można zrobić taki podkład w kształcie litery L i przykleić go na gotowy murek. Ale jak koncepcja się zmieni to tego nie przeniesiesz.
Widziałem gdzieś betonowe podkłady, chyba jakiś program ogrodniczy w telewizji...
A co do koncepcji mr25ur to można opaćkać cementem lekki beton komórkowy, to przynajmniej nie pokruszy się jak styropian.

Widziałem gdzieś betonowe podkłady, chyba jakiś program ogrodniczy w telewizji...
A co do koncepcji mr25ur to można opaćkać cementem lekki beton komórkowy, to przynajmniej nie pokruszy się jak styropian.

- repas200
Też mi się wydaje że styropian się pokruszy. Wystarczy nawet lekkie stuknięcie w takie cudo i kiszka z tego co zrobiliśmy. 

My name is Daniel
Na dodatek styropian chyba jest za lekki. Nierównomierne opaćkanie go betonem może skończyć się wywrotką elementu już ułożonego. Chyba, żeby w styropian wbić pręt zbrojeniowy i wkopać go w ziemię.
- repas200
Nie wiadomo co by robił to i tak styropian jest dość nie odpowiednim materiałem na takie coś 

My name is Daniel