Ogródek Gosi cz. 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz. 6

Post »

Moje epimedium też kiepsko wygląda, zimowało pierwszy rok, myślałam, że już po nim; Wasze wpisy mnie pocieszają :).
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jula, przecież Cię znam i wiem, że u Ciebie porządek. :D
Ale ja wole polenić się jesienią. Teraz mam większy zapał do sprzatania. Tylko niech trochę się ociepli.

Alu, to chyba moja wina, że rh tak zmarniały przez zimę. Trochę je chyba zasuszyłam. Długo stały w doniczkach. Dlatego chyba nie miały siły na walkę z mrozem. Wiem, że one zyją, ale są w tak opłakanym stanie, że mam ochotę wywalić i kupić nowe. Wiem, wiem. Marnotrawstwo. Nie wyrzucę ich. Chyba, że do jesieni nie zregenerują się.

Maju, szczególnie jestem zadowolona z tego pierwszego. Zapomniałam jego nazwy, ale jest cytrynowy. Nie miał szczęścia w zeszłym roku. Praktycznie wszystkie kwiaty stracił w trakcie zimy. Teraz ma masę pączków.
Ja czekam na swoje roślinki. Też mam wrażenie, że zamówiłam za dużo. Ale pewnie jak zwykle wszystko upchnę :D

Gosiu, nie zniechęcaj się. One potrzebują czasu na rozrost, ale jak już nabiorą masy zasypią Cię mnogością kwiatów.
Ja dlatego zostawiam całe sprzątanie na wiosnę. Z haosu wyłania się ład.

Aniu, ja też mam tego jeszcze. Może nie mam dużo starych drzew, ale za to za płotem mam cały sad. Także liście mam swoje i sąsiadów. Podejrzewam, że wegetacja już ruszyła. Wczoraj widziałam nowe listki liliowców i irysów.

Elu, moje azalie też słabo przezimowały, oprócz tej przykrytej cieniówką. Te które były przykryte agro przezimowały źle. A już od 2 lat nie mogę kupić cieniówki.
Kręgosłupy trzeszczą. Starość nie radość. :D

Izuś, myslę, że to słońce bardziej szkodzi rh. zobaczymy jak moje odbiją. Natomiast co do epimedium nadal mam wątpliwości czy przeżyło. Zbyszek wlał we mnie trochę optymizmu, ale...
To dopiero początek pracy. Przede mną naprawdę dużo pracy.

Ewa, Agatko, mamy takie same odczucia. Poczekamy zobaczymy. Byłabym niepocieszona, gdyby zmarzło. Uwielbiam jego delikatne kwiatki.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W zeszłym roku musiałam wyciąć pół różanecznika-koty go połamały :evil: Odbił od korzeni, ale na tej połowie kwiatów nie będzie.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Stare Rh we wspaniałej kondycji i kwiatów będzie sporo. Młode ucierpiały ale może przeżyją. U mnie podobnie, młodzik cały od południowo-zachodniej strony brązowy. Muszę mu posadzić jakiegoś chabazia żeby robił mu cień bo kolejny raz nie zobaczę kwiatów.
Wieść o dobrej a może wspaniałej kondycji róż to jest miód na skołatane serce, też bym chciała takie wieści napisać ale jeszcze muszę troszkę poczekać. Do Edenów się nie dobrałam bo kopczyk zmarznięty. :D
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa, to musiałaś późno ciąć, że nie zdążył pąków wyprodukować. Albo biedak tak się zestresował, że nie miał siły na kwiaty :D

Maju, ale twój Eden niziutki. Mój ma 1,5 m. No i jak na razie wydaje się cały żywy :D
Też zauważyłam, że od tstrony południowej najwięcej brązowych liści. Jednak to słońce robi swoje. Tylko dziwne, bo moje były osłonięte. Fakt, że białą agro. Może ona jeszcze bardziej przyciąga słońce?
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Nie możliwe by epimedium zmarzło. Mojemu obcięłam liście już dwa tygodnie temu , a teraz już widać pączki...... :lol:
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Uff... nadrobiłam zaległości, ale warto było. ;:108 Tylko jak tak czytam wasze posty o porządkach w ogrodzie to mi żal. U mnie jeszcze kilka kup śniegu leży, zimno jest niemiłosiernie, ziemia jest zamarznięta. O żadnych ogrodowych pracach mie ma mowy. :( Ale za to dowiedziałam się u Ciebie żeby RH, który mi przemarzł podobnie jak Twój, nie ruszać. A tak pewnie poleciałbym z sekatorem go obcinać. Życzę powodzenia przy dalszych pracach i teraz już się mnie nie pozbędziesz ;:196
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01

Post »

Gosiu, u takiej ogrodniczki jak Ty, na pewno wszystko pięknie poodbija po zimie i będzie ślicznie kwitnąć i cieszyć oczy...nie ma innej opcji :lol: :uszy ;:138 A Ty zbieraj teraz siły po pracach porządkowych, bo niedługo wiosna na dobre przyjdzie i będzie jeszcze więcej pracy w ogrodzie :tan ;)
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Małgoś też pochwalę Twoje Rh ,swoje marne... osłaniam przed słońcem gałązkami świerkowymi...na ten czas ,kiedy jeszcze nic nie wyrasta z ziemi i nie tworzy parawanu dla cieniolubnych...U mnie jeszcze ziemia nie odmarzła,gliniaste błotko po tych ostatnich mżawkach...W piątek 18 stopni,,,wierzyć mi się nie chce,wtedy ruszę do boju...zaopatrzona w sekator ,miotłę i grabie... ;:138 Ktoś ,by pomyślał ,wariatka...z czego tu się cieszyć... :;230
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iguś, czy ja mam oberwać listki, czy obciąć przy ziemi? Nie wiem co u mnie jest nie tak, ale to już 3 epimedium, które by u mnie przemarzło. Będę próbowała dalej je przechować w razie czego.

Asiu, faktycznie żal słuchać jak inni mogą już wyjść poszaleć w ogrodzie, a Ty musisz jeszcze czekać. Coś, kosztem czegoś. Ty masz za to widok za oknem, które nie jedna z nas zazdrości :D
Mam nadzieję, że będziesz zaglądać częściej.

Gosiu, dziękuję za komplementy. :oops:
Jednak mam wiele porażek na swoim kącie. Jednak to mnie nie zniechęca do dalszych prób. Jestem pod tym względem uparta.
Ja dopiero zaczynam porządki. Mam nawet nadzieję, że jutro uda mi się też jedną rabatkę posprzątać. Zazwyczaj wyznaczam sobie jedną na dzień, ale czasem uda się więcej. A mam tej roboty, że hej.

Nelu, jeśli osłaniasz swoje rh, to powinny wyglądać ładnie. Może powinny mieć więcej wody jesienią? A może za mało żelaza? U mnie tylko młode sztuki wyglądają źle.
Przecież tutaj to wszyscy są wariatami :;230
Jak się nie zmęczysz to dzień jest nieważny.

Kto chciałby nasionka werbeny patagońskiej?
Trzeba wysiać prosto do gruntu. Potem najwyżej poprzesadzać.
Można też wysiać w domu, ale ja w zeszłym roku rozsiałam przy wyrywaniu i miałam bardzo dużo sadzonek
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

Gosiu ja chcę werbenę. ;:109
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Gosia, marzę o werbenie patagońskiej :D
Swój różanecznik po kociej akcji musiałam obciąć prawie do ziemi :evil: Nie miał pędów, na których mógłby wykształcić pąki.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To poproszę o adresy na pw.

Ewa, tak myslałam. Może w przyszłym roku bedzie lepiej. Na swojego cytrynowego musiałam czekać 2 lata. Potem przemarzły pąki. Nie trzeba tracić nadziei.
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Gosiu, werbenę wysiałam, czekam na wschody. ;:108 Też dostałam nasionka. :lol:
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

A ja do żadnych nasionek ręki nie mam :oops: Wobec tego siejcie, siejcie a ja bedę chociaż u Was oglądała....
A u mnie dalej zimno i wstrętnie... brrr. Radochę mają jedynie moje dzieci bo mogąa na narty jeżdzić ;:224
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”