Mój Świat ? Tamaryszek - cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój Świat ? Tamaryszek - cz.3

Post »

Taaak,
Ogrody angielskie to jakość niepowtarzalna, i wielkie szczęście móc zobaczyć to własnymi oczami. Inspiracji moc......
Kiedyś pojadę....takie moje marzenie.....normalnie zamiast wakacji... ;:3
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Pięęęknie.... ;:167 zwłaszcza te czosnki mnie zachwyciły!
Ale nie tylko królewski ogród wspaniały, twoje zimowe widoczki również ;:303
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Hej, Tamaryszku :wit
Nie znoszę zimy. U nas w zimie brak słońca sprawia, że pejzaż staje się płaski, martwy,
bezbarwny i pesymistyczny. No może poza chwilami, kiedy sypie świeży śnieżek.
Ale, o paradoksie, Twój ogród zimą jest bardzo piękny :!:
Anglię pokazałaś w jej najpiękniejszej, pokazowej odsłonie. Ja zobaczyłam ją w tym roku w czasie
Świąt Bożego Narodzenia w zwykłym miasteczku. I... jest brzydka :!: Lało, wiało, wszystko było
szare i obślizgłe, wszędzie wilgoć i szarość. Nie do wiary, jak angielska zima potrafi całkowicie obedrzeć dość ładne miejsca z uroku ;:219 .

Pozdrawiam - Jagoda
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale u cb zimowo, i ogrody cudne widze ;:oj
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tamaryszku z ogrodu jak z bajki...
Nic nie przesadzam. Masz przecież i szemrzący tajemniczo strumyk, piękne rabaty kipiące latem od kwiatów, szmaragdową zieleń trawnika i szumiące jesiennymi wiatrami sosny.

Piękna jest Twoja biała rabata i bordowy przedogródek z liliami. Zachwyca kompozycja i dbałość o szczegóły, a jednocześnie całość jest lekka i pełna wdzięku.

Podbiłaś swoimi aranżacjami serca wielu forumowych ogrodników, ale także i moje. Twój ogród jest nieco podobny do mojego z dzieciństwa, tyle, że w moim, oprócz sosen i brzóz, szumiały stare, wiekowe dęby. W tym, który obecnie tworzę, panują zupełnie inne klimaty, bo taka jest konieczność. Nie można przecież działać wbrew naturze.

Dlatego tym chętniej wracam do Twojego ogrodu i napawam się jego, pełną tajemniczego uroku atmosferą i jeżeli pozwolisz będę Twoim stałym gościem.
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

No nareszcie Pani przemówiła rozsądnie. Trzeba się ogrodem cieszyć. Pracą w ogrodzie też. Dlatego nie można przeginać z nadmiarem tej pracy.
Kiedy do Ciebie dotrze, że masz wspaniały ogród, a to co robisz to tak naprawdę kosmetyka.
W dodatku myślisz, że będzie Ci fajnie usiąść w dokończonym ogrodzie i podziwiać arcydzieło?
Myślę, że znowu coś wymyślisz, żeby coś robić. :D
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

Izo, mój Ty ogrodowy wyznaczniku piękna kompozycji i aranżacji! ;:167
Podglądaniem Twoich wątków poskutkowało tym, że mam plan działania u siebie i wiem, że wiele można zdziałać konsekwencją.
Dzięki Tobie mogę cieszyć zmysły pięknem i elegancją Twojego ogrodu ;:167
Biały ogród to mój ideał.

Życzę Tobie, żebyś mogła w tym sezonie poleniuchować i nacieszyć się już osiągniętymi efektami ;:215
Chociaż plany masz ambitne, to mimo wszystko życzę zwolnienia tempa, bo efekty osiągnęłaś fantastyczne i naciesz się nimi.
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
dosia
1000p
1000p
Od: 1 lut 2009, o 16:10

Post »

:;230 :;230 :;230 Izuniu ty jesteś leniwa? Litości !Twój ogród jest powalająco piękny, dzięki niemu mam nadzieję swoje dzikowisko upodobnić trochę do ogrodu - też poczyniłam plany tylko z realizacją bywa kiepsko. ;:196
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Witaj Izo po przerwie.
Ciekawe i inspirujące fotki. Dla mnie osobiście takie pole czosnkowe to marzenie ;:333
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

IZO....mogę nie wychodzić z Twojego ogrodu....jak dobrze, że ja tu trafiłam....już znalazłam kilka rozwiązań dla siebie...na pewno nie w takim wymiarze jak u Ciebie ale namiastka tez będzie radować....
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tamaryszku, dziękuję za możliwość wirtualnego spaceru po pięknym angielskim ogrodzie ;:196
Takie klimaty są mi bardzo bliskie, niedościgniony ideał.
Zima na szczęście już w odwrocie, u mnie śnieg stopniał i czuć zapach wiosny w deszczu ;:170
Pozdrawiam serdecznie :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Iza, piękne zdjęcia. Jak ja dawno nie widziałam takich kolorów ;:145 - te łzy to z tęsknoty. Bardzo mi się podoba fotka z trawkami i chyba bukszpanem ;:215
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witajcie moi mili!
Dziś miał być ciąg dalszy wspomnień z wycieczki do Anglii, ale mój laptop odmówił współpracy (pożarł płytę ,ale zdjęć nie odtwarza). Więc zdjęć będzie mało i nieciekawe...

Obrazek

Obrazek

JUSTI177 ? tylko raz miałam okazję zwiedzać angielskie ogrody, Justyno. I była to ogromna przyjemność. Jeśli jest taka możliwość ? warto jechać ? dla ogrodnika pasjonata to wielkie przeżycie. Dostałam ten wyjazd na okrągłe urodziny ? głównym punktem programu była wizyta na Chelsea Flower Show. Mam masę zdjęć z tego wyjazdu. Znaczną część z wystawy pokazywałam bezpośrednio po powrocie,ale sporo jeszcze zostało ? aktualna pora roku jest dobra na takie wspominki.

DODAD ? kiedy jest śnieg, jak w ostatnim miesiącu, ogród i las wokół wyglądają bajkowo, Dorotko. Uroda zimowego ogrodu jest wyjątkowa! Chociaż głupio mi to pisać, kiedy większość forumków z taką niechęcią pisze o zimie i liczy dni do wiosny...

JAGIS ? masz rację, Jagis, że bez śniegu o tej porze roku jest ponuro... Jeśli mój zaśnieżony ogród choć trochę przekonuje Cię do uroków zimy, to bardzo się cieszę. W słońcu, oczywiście, wszystko wygląda jeszcze ładniej, ale jakoś nie zrobiłam takich zdjęć.
Piszesz,że małe miasteczko angielskie jest brzydkie...Coś takiego! Napatrzyłam się na programy o angielskiej prowincji i mam tak wyidealizowany obraz tego świata,że aż trudno mi w to uwierzyć...Wyobrażam sobie,że nawet w ulewnym deszczu wszystko ma tam wyjątkowy urok... Więc żeby odczarować Twoje nienajlepsze wspomnienia letnie zdjęcie z Mojego Świata..

Obrazek

Obrazek

PIOTR - już nie jest ładnie, Piotrze ! Śniegu są tylko nędzne resztki i zrobiło się buro. Taką zimą już się nie zachwycam. Ale można teraz odwiedzać częściej forumowe ogrody!

MUFKA ? cieszę się,że mam nowego gościa! Dziękuję za tyle pochwał dla Mojego Świata, tym bardziej,że pochodzą od właścicielki pięknego ogrodu. Po kilku wizytach zorientujesz się,jak wiele jest jeszcze u mnie do poprawienia i że znaczna część ogrodu to po prostu chwastowiska. Ale kocham to miejsce i każde słowo pochwały jest balsamem dla duszy !
Zgadzam się z Tobą,że współdziałanie z naturą przy tworzeniu ogrodu jest takie ważne. Rozumiem miłośników ogrodów japońskich , realizujących swe marzenia na własnym kawałku ziemi. Albo na piaszczystym ugorze pieczołowicie budujących ogród bagienny. Ogród ze swej istoty jest przecież tworem sztucznym.
Ale jakoś najczęściej zachwycamy się ogrodami , które mają niewymuszony urok i pasują do otoczenia. Ostatnio czytałam wspomnienia jakiegoś projektanta, który pisał o odkryciu genius loci (ducha miejsca) i po prostu dopasowaniu się do niego przy tworzeniu ogrodu.
Takie podejście bardzo mi pasuje.
Oprócz sosen i brzóz mam też sporo dębów czerwonych, niestety, nie wiekowych,o jakich wspominasz. Ale już wnoszą wiele do ogrodu, choćby przez piękne zabarwienie liści jesienią.

MARGO2 ? Gosieńko, z tym rozsądkiem to różnie u mnie bywa, jak wiesz... Ale w każdym razie ?mam zrywy? i się staram . Jednym z postanowień na nowy sezon jest ograniczenie ciężkich prac fizycznych we własnym wykonaniu. I ograniczenie malkontenctwa.
Wiem,że ogród to niekończąca się opowieść. Ale wiem też,że mając skończoną bazę, będę miała więcej czasu na zwykłe radowanie się ogrodem i spokojniejsze działania.

VARIEGATA ? Magda,zawstydziłaś mnie tymi pochwałami... Bardzo miło mi się zrobiło, nie powiem... Chociaż sama czuję się w dalszym ciągu niedouczona... Jak by nie było ? jestem przekonana,że jeśli masz plan całości ? o wiele łatwiej będzie tworzyć harmonijny ogród.
Trzymam kciuki za Twoją konsekwencję! Bo z moją to różnie bywa ? wiem,że moje leśne środowisko nie jest dobre dla powojników i długo konsekwentnie ich nie kupowałam, ale tak mi się podobają...! I posadziłam kilka. I kolejne właśnie zamawiam. I pewnie będę płakała z powodu wyrzuconych pieniędzy.
Biały Ogród powstał dzięki wydatnej pomocy forumków ! Pomysł był mój ( tzn. nie mój , tylko Vity Sackville-West...), ale większość roślin wybierali ze mną forumowi goście, wiele też dostałam w prezencie.
I mam nadzieję w tym roku więcej leniuchować i cieszyć się moim ogrodem, zgodnie z Waszymi radami!
Obrazek

DOSIA ? jednak chyba jestem leniwa, Dosiu. To jest tak - mnie się nie chce tyle pracować, ale ja powinnam..! I nie pracowitość, ale poczucie obowiązku mnie gna. Bo przecież POWINNO być ładnie wokół. Bo przecież ten ogród ma pokazać, że coś potrafię. I ta zmora mnie męczy.
Ale jednocześnie niewiele rzeczy sprawiło mi tyle radości w życiu, co ten kawałek ziemi. I oby jej było jeszcze więcej!
Jakie dzikowisko..? Twój ogród przecież jest taki ładny, Dosiu ! U Ciebie to tylko spokojne udoskonalanie potrzebne.

APRIL ? cieszę się,że znów jesteś , April!

LESZCZYNA ? ależ Krysiu, możesz siedzieć w moim ogrodzie cały czas..! I myślę sobie,że jeśli czerpiemy pomysły z cudzych ogrodów i przenosimy je do siebie w mniejszym wymiarze, to nie jest namiastka ? tylko twórcze działanie, nowa wartość, zainspirowana czyimś pomysłem.

ROBACZEK_POZNAN ? Kasiu, zapraszam na kolejne wspomnienia z angielskich ogrodów,może coś Ci się spodoba.
U mnie też już ogród bez śniegu i deszcz pada, ale wiosny to jeszcze nie widzę... Chociaż niewątpliwie się zbliża! Pewnie niedługo po powrocie z nart zabiorę się za przycinanie krzewów i rozkładanie obornika.

LULKA ? cieszę się,że podobało, Magdo! Ale nie płacz, już niedługo u nas też tak będzie. A ja jeszcze pokażę zdjęcia stamtąd. Ta kompozycja z hakonechloi (chyba) i bukszpanu prosta, ale efektowna, prawda? Tak własnie zrobię na poprawianej rabacie pod kuchnią.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A teraz żegnam się na 2 tygodnie ? jadę na narty !
Do zobaczenia po powrocie!
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Witam
Śliczne zdjęcia.Wspomnienia bajeczne.A co do Twojej odpowiedzi na mój wpis.To nie mam wcale dużo czasu,tylko niedzielę i co drugi wtorek :wink: (i do rencisty mi daleko)
całuski ;:196
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Izuś, Twój obraz angielskiej wsi jest taki sam jak mój.
Musimy zatem, tam pojechac i zweryfikować to co napisała Jagis
Trzymam Cię za słowo z tym ograniczeniem prac fizycznych.
Jak będziesz miała ochotę zabrać się za jakąś to najpierw zadzwoń do mnie. Spróbuje Ci to wybić z głowy.
Ty jesteś perfekcjonistka. Nie wiem, czy kiedyś stwierdzisz, że już nie masz co robić. :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”