Działka nad Drwęcą - Christin - cz. III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. III

Post »

JAKUCH Jadziu ja swoje porzeczki mam z własnej produkcji czyli ukorzenione sadzonki z krzewów z domu rodzinnego więc to żywa pamiątka.
W tym roku Porzeczka złota tak była zaatakowana przez mszyce,że az bałąm sie o nia ale owoców ma mnóstwo i są najsłodsze ze wszystkich. Po dojrzeniu wyglądają jakby wisiały kuleczki z bursztynu ... :;230
Rzodkiewka gigant nie drewnieje a nasionka juz sie produkują bo w tym celu zostawiłam 2 rzodkiewki.

heliofitka Iwonko dziękuję za podpowiedź w sprawie krzewu NN ;:196 . Czyli czekam do jesieni aby zobaczyć jakie będą owoce.
On w tej chwili jest malutki .
masz krzew Porzeczki czarnej i nie sadziłaś go ??? .. dziwna sprawa i trzeba by śledztwo przeprowadzić ... :;230

JacekP Jacek wielkie dzięki za pomoc.
Czosnek olbrzymi mam i przekwitł juz dawno. Poza tym kwiatostan ma ciut luźniejszy i nie taki ... puchowy jak mój obecny którego Ktoś w ostatnia niedzielę mi świsnął . całe szczęście, że pęd dał sie ukręcić i cebulka w ziemi została.
Sporadycznie to się zdarza a nie powinno w ogóle.
Z tym niby Ostrogowcem, który okazał sie lepnicą to czysty cyrk - nawet renomowane sklemy mają pomylone napisy na nasionach i etykietach przy roślinach.

maniusika Janeczko ja też bardzo lubię jak rozpoczyna się taki czas, gdzie jest coś po podjadania na działce.
Większość owoców najbardziej mi smakuje prosto z krzaczków.
Co to za truskawki całoroczne ?
Ja mam powtarzające owocowanie bo owocują w normalnym czasie, potem chwila przerwy i pod koniec lipca od nowa aż do mrozów.
Jeżynę bezkolcowa pożegnałam na zawsze. Zbyt często przemarzała a jeśli miałą owoce to późno więc kwaśne bo mało słońca o tej porze.

ilona2715 Ilonko z Kroplikiem to cud ,że udało Ci się go zmarnować bo wg mnie on jest niezniszczalny... :;230
Zapisane i bedzie u Ciebie przy najbliższej okazji.
Krzewuszki nawet dziś ukorzeniałam dla znajomej - swoja odmianę variegata i sąsiadka też po nią przyszła a ze sobą przyniosła czerwono kwitnącą - jej świeży zakup.
Czyli bordowa by jeszcze sie przydała.
Ukorzenianie proste i postępujemy jak z każdą sadzonką - pędy młody ale nie za wiotki najlepiej z piętką. Zostawiam 2 międzywęźla - jedno do ziemi bez liści a drugie nad ziemią.
One łatwo się ukorzeniają a jak dostaną cień i kapturek na głowę to 100% pewność. Zawsze wkładam ze 3 sadzonki razem.
Chętnie bym wpadła z sekatorem ale faktycznie daleko mamy do siebie.

Ewiczka52 Ewciu u nas tez upały potworne, burze każdego dnia i nocą tez się zdarzają. Powietrze tak wilgotne,że aż się klei do człowieka ...
Zajdę na działkę i już sił nie mam więc zero pracy ale mam takie super miejsce w " zielonej jaskini" nad stawem. Jest tam mikroklimat i wcale nie czuje się upału.
Dzałka zarasta a i oprysków nie ma jak w taki upał zrobić a chciałam róże powtórzyć bo zauważyłam czarne plamki na liściach.
Przy takiej pogodzie choroby grzybowe szaleją bo to dal nich super warunki do rozmnażania sie.

Parę fotek z oddali , na początek okolice stawu

Obrazek

Pysznogłówka szkarłatna na tle Krwawnicy nad stawem
Obrazek

Hortensja drzewkowata Grandiflora ( chyba ???) nad stawem na tle Krwawnicy i Pysznogłówki
Obrazek

Tu z innego ujęcia
Obrazek

Rabata okrągła pod starą jabłonia - początek kwitnienia Lilii
Obrazek

Rabata trójkątna z Liliowcami
Obrazek

Rabaty nad stawem - Filipendula ulmaria 'Aurea' (Wiązówka błotna) szykuje się do kwitnienia.
Kolejny raz zmieni miejsce bo jej złote liście traca na uroku przy Tojeści kropkowanej "Alexander" a poza tym jest tu zbyt dużo słońca , które przypala jej liście.
Ostry kontrast widać na tle Rozchodnika i o to mi chodziło.

Obrazek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fuksje w doniczkach przy rabacie pod brzozami
Obrazek

rabata pod brzozami z różnych ujęć
Obrazek

Przymiotno ogrodowe, Dzwonek kropkowany po lewej a w tle
Dereń biały Elegantissima
Obrazek

Dzwonek kropkowany "Hot Lips' na tle Przymiotna ogrodowego
Obrazek

Przy brzozach zakwitł Przetacznik siwy
Obrazek

Hortensja drzewkowata 'Annabelle' niedługo pokaże piękną biel w ogromnych kwiatostanach
Obrazek

Obrazek

Pergola pod otwartą altaną a w donicy rośnie Wilczomlecz 'Diamond Frost" , Sanwitalia rozesłana i 2 odmiany Fuksji w doniczkach
Obrazek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Poranny spacerek rozpoczęłam u Ciebie Krysiu ! Z rana bo później za gorąco...dobrze,że Ty nad stawem znajdujesz trochę ochłody...ja jestem tylko z rana na działce i potem w domciu i już mam tego serdecznie dość!Miłego dnia! :)
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Ja także przydreptałem do Ciebie. ;:65 :D
Krysiu , teraz to Ty jesteś górą, znacznie chłodniej niż u mnie . Moje rośliny smażą się w pogodowym piekle. U Ciebie w wyśmienitej kondycji. Gdyby chociaż solidnie popadało ;:223 ;:223
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Krysiu,operujesz nazwami takich roslin,o istnieniu których nie mam zielonego pojęcia ;:222 U mnie sauna od kilku dni,ale wolę to niż deszcxz i zimno.Pięknie u ciebie,wszystkie rabaty masz starannie przemyslane,bo ja jeszcze idę na zywioł.
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

U mnie też gorąco że nawet pod lipką trudno usiedzieć , chociaż tam wiaterek powiewa .. U mnie też wszystko ładnie kwitnie ,tylko przy takim upale za szybko .. Znowu robi się sucho , taki upał szybko wysusza ziemię i znowu muszę wąż rozciągać .. A tak dobrze było po deszczu z konewka polatać ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Krysiu, piękne zdjęcia :!: Duże kępy kwiatów widać z daleka, np. przymiotno czy dzwonek kropkowany (super wygląda w tak dużej kępie!). Chyba pomimo upałów ziemię masz wilgotną? U mnie tak właśnie jest - tam, gdzie nie pokopałem, ziemia cały czas wilgotna.
Plekrantus pięknie rośnie i już musiałem go przesadzić do większej doniczki :)
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Wymyśliłam, że kupię sobie czerwoną porzeczkę na pniu! I będę miała na nalewkę! :heja
Mnóstwo pięknych kwiatów, jak zawsze i ciekawostek. Ale net mi wolno działa i do połowy mi pokazał zdjęcia! Jutro pooglądam ze spokojem!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

marpa Marysiu u mnie na działce jest fajny mikroklimat.
W takie upały często odpoczywamy pod dużym dachem z trzciny bo jest tam głęboki cień.
Z kolei na drobne prace jak przesadzanie, sadzonkowanie itd to z kolei jest miejsce zwane "zielona jaskinia" grubo obrośnięte Winobluszczem. Tam zawsze jest miły chłodek więc nie narzekam.
Dziękuję za wizyte i zapraszam ponownie ;:196

tade k Tadziu od kilku dni u nas żar leje się z nieba a temperatura ponad 30 st.C. Każdego dnia przechodzą burze i to porządne.
Całe szczęście, że żaden kataklizm nie dotknął Ostródy bo pobliskie miasteczka maja spore uszkodzenia po przejściach nawałnic.
Dziś koło 18,00 godz przeszła jedna z burz a my byliśmy na działce. Cudownie ogląda się taki żywioł przez okno.
Gorzej było potem bo okazało się, że duża jabłoń rosnąca u sąsiada tuż za płotem została wyrwana z korzeniami i przewróciła sie na naszą stronę na pas rosnących tam porzeczek, agrestu i kępy wysokich traw... makabrycznie to wyglądało.
Przebraliśmy się mimo nadal padającego deszczu, piły ręczne bo spalinowa w domu, siekiera a ja sekator i do roboty.
Udało się poodcinać drobniejsze z naszej strony i linami przeciągnąć na tyle aby płot wyprostować - dostaliśmy oboje porządnie w kość.
Po powrocie do domu telefon z informacją do właściciela działki i prośba aby dokończył resztę jak najszybciej.

malgocha1960 Małgosiu staram się troszkę utrwalać sobie nazwy - to takie ćwiczenie dla szarych komórek jak kzyżówki ... :;230
Nie wszystko na rabatach jest przemyślane bo czasami wyskoczy mi coś takiego np na rabacie z niskimi nasadzeniami.
Na etykiecie było Floks Drummonda wiec w głowie myśl ... niska a tu wystrzeliła prawie na metr wysokości ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek
te Floksy zawsze kojarzyły mi się z niskimi roślinami więc co to jest ?

maniusika Janeczko u mnie od dość dawna jest mokro a nawet za ... i chętnie choć trochę oddałabym tego nadmiaru wody.
Zaczynają chorować rośliny a szczególnie róże bo już zauważyłam czarne plamy na liściach. Pogoda taka,że nie ma jak zrobić oprysku.

JacekP tak Jacku kępy duże ... to jest to co lubię.
Kolekcjoner postępuje inaczej bo wystarczy sadzonka aby powiększała się kolekcja.
Ziemia jak pisałam wcześniej cały czas wilgotna a teraz po kilku ostatnich burzach za mokra.
Plekrantus dobrze się ma i cieszy mnie to. Dzięki nalewce z liści ustrzegłam się blokady bo miałam ostry stan zapalny stawu (palec u stopy) smarowanie i masowanie kilka dni i powoli przyszła poprawa. Jak pęd ładnie rosnie to warto go uszczknąć - wytworzy boczne pędy pod listami i będzie ładny i gęsty okaz czyli więcej liści np do przyprawienia mięska na niedzielny obiad.
W sezonie zimowym prosiłam Cię o rozpoznanie tej rośliny
- Lobelia przylądkowa to był strzał w 10-kę. Dziękuję, a tak wygląda w sezonie po zimowaniu razem z innymi domowymi na parapecie.
Lobelia wielka od Ciebie ładnie przezimowała i teraz rozrasta się w szerz i w górę. Te listki u góry nad niebieską kępką to od niej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

takasobie aha ... kolejne chciejstwo i kolejna nalewka się szykuję... :;230
Ja też robię z rożnych owoców - czasami wychodzą ciekawe,smaczne i mocne napitki aż człowiek jakiejś energii do zabawy dostaje :tan
Miłko jak się schłodzi to podeślę Ci Skalnice - obie odmiany - całe"nasze pudełko" bo jest z czego brać. Jak coś jeszcze to pisz.
Niedawno wzięłam się za strzyżenie tych sterczących pędów po kwitnieniu.
zaraz poprawił się wygląd koła.
Mam też w 2 miejscach nad stawem - tam rosną w pełnym słońcu i podobnie jak ta obficie kwitły a ponoc one raczej do cienia lub półcienia ...

Obrazek

Lichy ze mnie fryzjer bo strzyżenie niedokładne ale już tak zostanie.
Obrazek

Obrazek

Sporo roboty było bo średnica tego koła ma ponad metr.
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Krysiu , wcale nie taki kiepski fryzjer jesteś ;:138 ;:138 U nie te dwie skalnice razem nie rosną , ta w środku tylko w cieniu przeżywa upały. To co miało być floksem to Firletka chalcedońska , różowa.
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu, na twoich rabatach panuje harmonia, o jakiej mogę tylko pomarzyć. U mnie rośliny włażą na siebie albo zostaje między nimi puste miejsce, bo rosną inaczej niż bym chciała. Dużo się jeszcze namacham łopatą, zanim nauczę się komponować ze sobą rośliny. Fotka z brzozami mnie oczarowała.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tade k Tadziu wielkie dzięki ;:196 - trochę mnie podbudowałeś.
Skalnica cienista w środku koła ma trochę cienia w ciągu dnia i widać,że dobrze jej tam.
Przy kamienistym zejściu do stawu mam rojniki i przy nich rośnie też kępka Skalnicy cienistej - to słoneczne stanowisko i tez w miarę dobrze rośnie ale ma mokro.
W okręgu rosną 2 odmiany Skalnicy Arendsa białe kwiaty - "Weisser zwerg" i różowe "Peter Pan" . Różowej mało bo rośnie od 2 lat i dopiero teraz zauważyłam różnicę w wyglądzie.
Biała ścisła, zwarta, niska i równa.
Natomiast u różowej (rośnie w kole na lewo u góry od kwiatów Skalnicy cienistej ) widać te nierówności i wybrzuszenia.
Ciekawe czy to przypadek ?
Za identyfikację dziękuję - porównałam i zgadza się.
To jest Lychnis chalcedonica 'Rosea' (Firletka chalcedońska) . Przyjrzę sie jej i zdecyduję czy zostanie u mnie ... :;230

megi1402 Dziękuję Małgosiu ale do harmonii to jeszcze daleko choć powoli moja praca zaczyna nabierać oczekiwanych kształtów.
Brzozy zawsze mnie fascynowały a historia tych u nas rosnących jest śmieszna i czasami siedząc przy kawie wspominamy ją.
Pozdrawiam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Fachowo przstrzygłaś! Już się cieszę! Tylko przypomnij na pw co miałm Ci uszykować! Tiarella czeka!

Floks, nie floks, ale uroczy!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Mnie jakoś te skalnice Arendsa nie chcą sie rozrastać tak pieknie jak u Ciebie Krysiu .Wiecznie są takie zmierzwione a między nimi wiecznie mrówki robą sobie gniazda .Masz fajne kompozycje ;:180 ;:180
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu, obudziłaś moją ciekawość, opowiedz historię o brzozach.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”